Bekijk het origineel

Ankerplaats in Limburg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ankerplaats in Limburg

Evangelisatie in Horst bestaat 35 jaar

12 minuten leestijd

Het is 28 februari 1985. In café het ‘Östenriekske’ in Horst (Limburg) komen ongeveer zestig mensen bij elkaar om te luisteren naar een lezing over het thema ‘Wat is het doel van mijn leven?’ Het is de eerste evangelisatieavond in Horst, nu ruim 35 jaar geleden.

Het café het ‘Östenriekske’ heeft waarschijnlijk nooit eerder een publiek verwelkomd als op deze avond. Zelf was ik toen predikant in Nederhemert en behandelde daar dit onderwerp. De bijeenkomst was van te voren ruim aangekondigd in de plaatselijke en regionale bladen. De respons was bemoedigend.

De lezing wordt gehouden naar aanleiding van Johannes 17:3: ‘En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God en Jezus Christus, Die Gij gezonden hebt.’

Het publiek is zeer divers. Er zijn vrienden uit het land en gemeenteleden uit Hedel, waar ds. L.H. Oosten dan staat, en uit Nederhemert. Ook zijn er leden van de protestantse gemeente in Venray en mensen uit de omgeving zelf.

Door een boek

Wat is hieraan voorafgegaan? In 1972, ongeveer een jaar voordat ik mijn studie als predikant begin, wordt de geestelijke nood van Limburg op mijn hart gebonden. Die nood wordt een gebedsworsteling met geloof dat de Heere hem zou gebruiken. Die ervaring raakt wat op de achtergrond, maar vergeet ik toch nooit.

Wat gebeurt er in Horst? Een inwoner van Horst krijgt een blaadje in handen van ‘In de Rechte Straat’. Het trekt zijn aandacht door een bespreking van een boek met de titel Eerst lammeren, dan schapen van ds. J. van der Poel, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Ede. Die bespreking is nogal negatief. Het prikkelt hem om het boek zelf aan te schaffen en te lezen. Het lezen van dat boek gebruikt de Heere tot zijn bekering. Hij kan er vaak niet van zwijgen.

Er komt een jonge vrouw bij hen, die in de huishouding helpt. Hij geeft haar een Bijbel en spreekt met haar over wat ook voor haar onmisbaar is. Die vrouw gaat eerst stiekem in de Bijbel lezen. Ze durft er met haar man niet over te praten. Wat ze leest, trekt haar en overtuigt haar. Op een gegeven moment kan ze er niet langer over zwijgen. Ook haar man wordt ingewonnen voor Gods Woord.

Evangelisatieavonden

Samen met het andere echtpaar krijgen ze een verlangen dat de bijbelse prediking ook in Horst verkondigd zal worden. Zij zoeken contact met evangelist H. Bor in Gent. Die heeft in België zijn handen vol en adviseert hun om zijn vriend, ondergetekende, te vragen om te helpen. Het contact komt tot stand en de beide echtparen komen naar de pastorie in Nederhemert met de roep: ‘Kom over en help ons.’ Ik kan niet anders dan aan die roep gehoor geven, gezien mijn eerdere ervaring. Vanaf het begin betrek ik ook mijn vriend, ds. Oosten, erbij en al heel snel daarna ds. L. Schaafsma, die dan predikant in Zuilichem is.

In overleg met beide echtparen uit Horst beleggen we in biddend opzien tot de Heere de eerste avond in het ‘Östenriekske’. Op de eerste evangelisatieavond volgen vele andere. Elke maand trekken we als predikanten naar Limburg, met enkele auto’s vol gemeenteleden. Maar bijna altijd zijn er ook mensen uit Horst en omgeving. Bij toerbeurt behandelen we pakkende onderwerpen. Het accent ligt niet op de confrontatie met de Rooms-Katholieke Kerk, maar vooral op de positieve boodschap van het Evangelie.

Er vormt zich langzamerhand een vaste kern van bezoekers. In de wijde omgeving blijken mensen te wonen met een reformatorische achtergrond. Ook zij komen naar de bijeenkomsten. De tweede bijeenkomst in het ‘Östenriekske’ ondervindt zoveel geluidsoverlast dat we naar een andere locatie op zoek moeten. Die wordt gevonden in het ‘Gasthoes’, een voormalig ziekenhuis, dat als dorpshuis dienst doet.

Kerkdienst op zondag

Uit de vaste kern van bezoekers komt de vraag naar een kerkdienst op zondag. In de eerste dienst, die plaatsvindt op zondagmiddag 5 juli 1987, zijn ongeveer twintig mensen aanwezig. Ds. P. de Vries gaat dan voor. De heer L. van der Sluijs krijgt een aanstelling voor het verrichten van evangelisatiewerk.

Op 17 juni 1988 wordt de Stichting Evangelisatie Limburg opgericht. Die naam is bewust gekozen omdat de stichting zich niet tot Horst en omgeving wil beperken, maar ook middelen en wegen zoekt om het Evangelie op andere plaatsen in Limburg te verkondigen. De stichting krijgt bekendheid en steun in het land. Er kan een eigen gebouw worden aangeschaft, waarin al spoedig twee diensten per zondag worden gehouden. Het pand krijgt de naam ‘Rehoboth’. Ook verschijnt voor de donateurs een contactblad met dezelfde naam.

De heer J.A.J. Bals wordt evangelist in volledige dienst. Zowel hij als zijn vrouw heeft zelf een rooms-katholieke achtergrond. Er komt ook een pastorie. De post mag zich in een zekere bloei verheugen, al ontbreekt het niet aan tegenslagen en moeilijkheden.

Bezoekers

De post ontvangt een grote verscheidenheid aan bezoekers. Er komen asielzoekers uit Rwanda. Het wordt een ankerplaats voor schippers. Vooral in de zomer is het druk met vakantiegangers.

De kerkscheuring van 2004 is helaas ook aan de evangelisatiepost niet voorbijgegaan. De inkomsten uit de achterban dalen daardoor dramatisch. Daarom is het niet langer mogelijk een evangelist in volledige dienst te houden. Ook de pastorie is verkocht. Wel besloten we om als bestuur en leden van de post samen te blijven. In het bestuur zitten dan ook enkele predikanten van de Hersteld Hervormde Kerk. Het werk mocht evenwel doorgaan. We vonden een nieuwe parttime evangelist in de persoon van de heer J.P.J. van Oerle. Hij heeft de post vele jaren mogen dienen. In zijn tijd komt er een groep mensen uit Bhutan. Zij zijn vanwege hun geloof hun eigen land uitgezet.

Bemoedigende tekenen

Op 17 december 2012 nemen we een ander prachtig gebouw in gebruik. Eerder was het een jeugddisco, maar het krijgt de naam ‘De Schuilplaats’. Sinds drie en een half jaar is de heer H.G. de Roode uit Kesteren evangelist voor 3,5 dag per week.

In de loop van de jaren is het aantal vaste bezoekers van de post helaas sterk teruggelopen. De laatste tijd zijn er ook bemoedigende tekenen. Er komen enkele bezoekers met een rooms-katholieke achtergrond uit Horst en omgeving geregeld naar de zondagse diensten. Er is een koffiegroep ontstaan met een vaste kern van bezoekers uit Horst. Al twee jaar is de kerstviering vol met plaatselijke bezoekers. De laatste keer zongen twee plaatselijke koren tijdens de kerstviering.

Ook heeft zich de laatste tijd een werkgroep gevormd, die de evangelist zo nodig helpt bij het evangelisatiewerk en die de kleine kern van trouwe bezoekers bijstaat in de dingen die nodig zijn. Die werkgroep heeft nog dringend behoefte aan uitbreiding. Daarom doen we graag een beroep op de lezers om het evangelisatiewerk in Horst met gebed en daad te ondersteunen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 mei 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Ankerplaats in Limburg

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 mei 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken