Bekijk het origineel

Ds. J.S. Heutink neemt afscheid van Ede

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ds. J.S. Heutink neemt afscheid van Ede

4 minuten leestijd

Op zondagochtend 21 juni heeft ds. J.S. Heutink na negentien jaar afscheid genomen van de hervormde wijkgemeente De Ark te Ede. Afscheid in een onwerkelijk – bijna – lege kerk. Tegelijkertijd zijn honderden gemeenteleden ‘door techniek van huis tot huis en door de Geest van hart tot hart’ verbonden. Hun aanwezigheid en betrokkenheid wordt zichtbaar in het lied dat door velen is ingezongen en aan het begin van de dienst wordt getoond, na een korte toespraak door de voorzitter van de kerkenraad. Zoals ds. Heutink altijd benadrukt, moet Christus centraal staan in de gemeente. Toespraken en zelf in het middelpunt gezet worden, lijken daar niet bij te passen. Toch blijkt dat het de ‘nuchtere Heutink’ niet onberoerd laat. Er zijn geen lange toespraken, maar tussendoor worden ervaringen en gevoelens gedeeld en woorden van dank uitgesproken naar gemeenteleden – jong en oud – in de kerk of via de camera.

Belangrijk en kenmerkend voor ds. Heutink is het grondig bestuderen van Gods Woord, ook samen met gemeenteleden. Dit is ook zichtbaar in de in deze dienst aanwezige vertegenwoordigers van studiekringen en catechesegroepen. De verkondiging gaat over Jesaja 55: 10-11: Het Woord van God komt tot ons en is effectief; zoals de regen neerdaalt en de aarde bevochtigt, zo keert het Woord van God niet vruchteloos terug. Het thema is ‘Effectief spreken’. De woorden van God komen als regen over ons heen en het is aan ons om die ‘regen’ op te vangen. Het beeld van een regenton komt langs: zetten we de regenton wel op het juiste moment buiten om de regen op te vangen? Luisteren we naar wat God tot ons spreekt, ook in deze tijd via Zijn Geest? Gods Woord heeft impact, of – om met Luther te spreken – Gods Woord houdt eeuwig stand. Ter afsluiting speelt de organist het lied ‘Heer, ik hoor van rijke zegen’, waarin de bede klinkt dat ‘van die milde regen, druppels vallen ook – of zelfs – op mij, op eenieder van ons’.

Ds. Heutink zal de bediening van het Woord voortzetten in Katwijk aan Zee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juni 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Ds. J.S. Heutink neemt afscheid van Ede

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juni 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken