Bekijk het origineel

Debatavond in CGK Zwolle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Debatavond in CGK Zwolle

2 minuten leestijd

“Is geloven massapsychose?” Dat is een vraag die in een reguliere kerkdienst niet snel aan de orde zal komen. Op 16 oktober werd juist over dit onderwerp in de CGK Zwolle een debatavond georganiseerd tussen neuro wetenschapper Michiel van Elk en godsdienstfilosoof Rik Peels. De organisatoren: een jongerengroep uit de gemeente.

Samen met een aantal andere jongeren vorm ik #DurfteGeloven, een groep binnen de gemeente waar we – naast gezelligheid en cola – twijfels en vragen delen en samen kritisch op zoek gaan naar wat geloven inhoudt. Het organiseren van zo’n debatavond past daar goed bij. Door de argumenten van Van Elk en Peels werd de kwestie vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Vanwege de – boven verwachting – grote belangstelling moesten we zelfs verhuizen naar de grote kerkzaal. Er kwamen diverse argumenten en twistpunten langs. Wat zijn religieuze ervaringen precies? Kan de wetenschap religie wegredeneren? Is geloven rationeel? Ook het publiek bleek vragen te over te hebben. Als student vond ik het erg interessant om te horen hoe deze wetenschappers hierover dachten.

Kortom, we kijken terug op een geslaag de en leerzame avond, zowel voor onszelf als voor het publiek. Nee, definitieve antwoorden zijn niet gevonden. Maar dat geloof meer is dan slechts een massapsychotische toestand kon wel geconcludeerd worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Debatavond in CGK Zwolle

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken