Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekbespreking

2 minuten leestijd

Ad Prosman, Gedoofd licht. Christenen tussen schepping en secularisatie. Uitgeverij Aspekt, Soesterberg 2019, € 19,95, 240 pagina’s, ISBN 978 94 6338 6838

Wie zich op een heel andere manier wil bezinnen op geloof en schepping, kan terecht in het nieuwste boek van dr. Ad Prosman. In het eerste deel verheldert hij vanuit de geschiedenis de begrippen God, ziel en natuur. Het tweede deel is een filosofische verkenning: wat als je over de schepping wilt spreken zonder God? Hier komt het woord secularisatie in beeld, mede omschreven aan de hand van het beroemde werk van Charles Taylor. Prosman vraagt in het derde, theologische deel, aandacht voor de eigenheid van de schepping die hij bij Bavinck, Berkhof, Noordmans en Van de Beek in het gedrang ziet komen. Bij Bavinck beweegt de schepping zich naar een Godverheerlijkend einde en is de kennis van de scheppingsopenbaring slechts beperkt mogelijk. Bij Berkhof is de schepping onvolledig en onvoltooid en wordt de schepping opzij gedrukt door de geschiedenis. Bij Noordmans is de schepping ontoegankelijk gemaakt door de zonde. Bij Van de Beek worden schepping en kruis nog sterker dan bij Noordmans op elkaar betrokken en wordt de schepping gedomineerd door lijden en kruis. Prosman pleit, met bijvoorbeeld Van Ruler, voor de eigenheid van de schepping en het onderscheid tussen schepping en verlossing.

Prosman wijst op het belang van de scheppingsorde. Waarom kunnen we God niet onbekommerd danken voor zijn scheppingswerk en voor de structuren die Hij in Zijn schepping heeft gelegd? Naast de bijzondere openbaring hebben we de scheppingsopenbaring nodig. De schepping ontneemt ons een deel van onze autonomie omdat we gebonden zijn aan een voorgegeven ordening en aan vaste structuren. Prosman besluit met: ‘De schepping plaatst ons leven in een zinvol verband. Als de christen dat niet meer ervaart is ook hij, net als ieder ander, overgeleverd aan zijn eigen levensproject.’

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken