Bekijk het origineel

Doe-vader

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Doe-vader

4 minuten leestijd

Laatst werd mij de vraag gesteld: ‘Wat voor vader ben je?’ Daar moest ik lang over nadenken. Omdat ik er niet echt uitkwam, heb ik mijn vrouw om raad gevraagd. ‘Je bent meer een doe-vader dan een praat-vader,’ was haar eerste reactie.

Ik houd er inderdaad van om dingen met de kinderen te doen: wandelen, fietsen, schoonmaken, met lego spelen, touwtje springen, voetballen, samen stoeien. Het maakt haast niet uit wat het is of ik vind het leuk om het samen te doen. Maar ik ben toch ook wel goed in gesprekken? Ik geef nota bene zelfs trainingen over in gesprek met je kind!

Een paar dagen later zit ik samen met een van onze kinderen rustig aan tafel te fröbelen. Volgens de training een uitgelezen kans voor een goed gesprek: je hoeft elkaar niet aan te kijken, er is rust en tijd, stiltes zijn niet erg omdat we bezig zijn en er zijn verder geen storende factoren om ons heen. Oké, denk ik, nu een goede vraag stellen. Maar ik kan tot mijn verbazing geen goede vraag bedenken.

Blijkbaar ben ik toch meer een doevader dan een praat-vader. Misschien wel helemaal prima zo, maar deze vraag heeft me wel weer even scherp gemaakt. Ik wil mezelf meer uitdagen goede vragen te stellen. Ook over onderwerpen die nu niet zo vaak besproken worden. Een jaar terug gingen we als gezin regelmatig de uitdaging aan om een onverwachte vraag aan elkaar te stellen. Zoals: ‘Welke koeken vind je het lekkerst?’ of: ‘Wat is je favoriete Bijbelse persoon?’ Ter inspiratie zoek ik straks op www. geloofinhetgezin.nl weer even dat leuke lijstje met dertig vragen op (je kunt het vinden door op ‘dertig vragen’ te zoeken). Ik zie uit naar de levendige gesprekken die hopelijk zullen volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 mei 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Doe-vader

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 mei 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken