Bekijk het origineel

“Ga je toch eens wassen”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

“Ga je toch eens wassen”

4 minuten leestijd

Als wij thuis via een scherm een kerkdienst meemaken, missen we een heleboel van het gemeente zijn. Toch heb ik ook iets gevonden waar ik de thuisdienst om waardeer. Het is wat in beeld komt, zodra de predikant aankondigt dat we gaan bidden: de doopvont.

De eerste keer dat ik het zag gebeuren, vroeg ik me af waarom nu juist de doopvont in beeld kwam. Blijkbaar wilde de cameraman niet op de preekstoel richten. Waar dan wel op? Het psalm bord en de collectezakken komen elk op hun tijd in beeld. De doopvont is dan nog over. Oké, dan richten we de camera tijdens het gebed op de doopvont. Zou het zo gegaan zijn?

De tweede keer was ik erop voorbereid en keek ik ernaar uit. Het herinnert me aan Gods beloften. Voor mezelf, voor de kinderen. Geloof ik Hem op Zijn Woord? Geloven zij Hem op Zijn Woord? En dan die link tussen de doop en het gebed, die hier zichtbaar wordt. In hoeveel van mijn gebeden is die link afwezig en bid ik alsof God nooit heeft gesproken?

De daaropvolgende keren steeg er een dankgebed op uit m’n hart, in die paar seconden voor het grote gebed. “De doop, wat is die toch rijk, HEERE! Leer mij er steeds meer van en leer het ook mijn kinderen.”

Hoe gaat het als ik de dienst weer in het kerkgebouw meemaak? Verdwijnt de doopvont dan uit m’n blikveld? Ik kijk naar buiten. Er speelt een jongen: Piet de Smeerpoets. “Ga je toch eens wassen”, vertel ik hem als hij binnenkomt. En dan valt het kwartje bij mij: de doopvont is niet het teken van de doop. Ik hoef het niet te doen met die paar keer per week. Ik krijg dagelijks vele herinneringen aan de doop, maar ik zag ze niet. Water, dat is het teken dat God gaf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 2020

De Wekker | 28 Pagina's

“Ga je toch eens wassen”

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 2020

De Wekker | 28 Pagina's

PDF Bekijken