Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekbespreking

4 minuten leestijd

Ds. J. Westland, Goed en zinvol leven. Levenswijsheid, deugd en geluk in bijbels perspectief. Artios-reeks. Uitgeverij Groen, Heerenveen 2019, € 13,99, 176 pagina’s, ISBN 978 90 8897 2195

Wat is goed om te doen? Wat is wijsheid? Waar is geluk te vinden? Wat is een ethisch verantwoorde beslissing? Al zo lang er mensen bestaan, wordt over die vraag nagedacht. Ds. J. Westland heeft een poging gedaan in chronologische volgorde op papier te zetten welke overwegingen er daaromtrent vanaf de oudtestamentische tijd zijn geweest. Gezien het beperkte aantal bladzijden van het boek kan dat niet meer zijn dan een enkele pennenstreek per periode. Ds. Westland is hervormd emeritus predikant. Het verbaast dan ook niet dat er in verhouding veel aandacht wordt gegeven aan het bespreken van levenswijsheid in het Oude en Nieuwe Testament. In de periode voor en tijdens de Reformatie worden Augustinus, Thomas van Aquino, Luther en Calvijn voor het voetlicht gebracht.

Na de bespreking van gedachten de eeuwen door gaat de auteur in op de vraag of je je kunt oefenen in een goed en zinvol leven. Kun je erin groeien? Daarbij komen uiteraard gedachten over wedergeboorte, bijbellezen en gebed aan de orde. Ten slotte bespreekt de auteur in een notendop allerlei onderwerpen uit de hedendaagse levenspraktijk, zoals huwelijk en gezin, onderwijs, werk en kerk.

In kort bestek biedt dit boek veel waardevolle gedachten. Het kernthema van het boek, of beter gezegd, het fundament eronder, is de uitspraak: ‘Het beginsel van wijsheid is de vreze des HEEREN’ (Spr. 9: 10). Wie zo in het leven staat, gaat niet uit van eigen kunnen en weten, maar leeft in geloof in Christus. Door de werking van Zijn Heilige Geest mogen we dan worden zoals God ons heeft bedoeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken