Bekijk het origineel

Een wijze vrouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een wijze vrouw

8 minuten leestijd

‘Toen zei David tegen Abigaïl: Gezegend zij de Heere, de God van Israël, Die u op deze dag mij tegemoet gezonden heeft! Gezegend is uw raad en gezegend bent u.’ 1 Samuël 25: 32,33

‘Gezegend de predikantsvrouw die het ambt meedraagt’

Woede over dwaasheid

Woedend is David, de gezalfde van God! Een tijdlang heeft hij de kudden van Nabal bewaakt. Nu vraagt hij een ‘kleine bijdrage’ van Nabal, maar die antwoordt: Wie is die David? Er zijn zoveel van die loslopende slaven, van dat loslopend volk. Zou ik mijn brood, mijn water en mijn vlees met hem delen? David reageert met felle emotie. In een mist van woede wordt hem het zicht op zijn roeping en zalving ontnomen. Hij wil alles wat mannelijk is in de pan hakken. Hij verklaart de dood aan ‘allen die tegen de wand plassen’, een uitdrukking die zelden in het Oude Testament voorkomt en dan alleen in situaties van grof woordgebruik.

Dat gaat mis … Een ambtsdrager die zijn zalving vergeet en met een troebele lens kijkt naar wat hem overkomt. We begrijpen het wel … Mensen voor wie we iets betekend hebben, kunnen ons zo teleurstellen, bot reageren. Je kunt ook als pastor zomaar een teleurstelling in je ambt krijgen, een onverhoedse aanval. Een mokerslag, zodat het even zwart voor je ogen wordt. Het ambt is niet alleen maar prachtig. Er zijn ook sores! Dat lees je niet in gemeentebladen, maar hoor je des te meer in intervisie- en supervisiegesprekken van pastores. Ook een pastor kan zijn roepingsgevoel kwijt zijn en daarmee zijn richtings gevoel. Zegen aan degene die dan goede raad geeft en opnieuw door de goede lens doet kijken!

Een wijze vrouw

Een wijze vrouw komt David tegemoet, namelijk de vrouw van Nabal, Abigaïl. God zegent David door deze ontmoeting met een vrouw met gezond verstand en wijze raad! Een gave van God op zijn weg, die een desastreus oorlogspad zou zijn geworden als zij niet tussenbeide was gekomen. Abigaïl zet de zaken in de juiste proporties terug. Nabal is gewoon een dwaas, daar heeft David gelijk in. Maar laat een dwaas je nooit tot dwaas en onprofessioneel handelen brengen! Abigaïl is ervaringsdeskundige en na jaren omgang met dwaasheid heeft zij van God wijsheid geleerd. Zij weerhoudt David van dwaasheid. Zij wijst hem weer op zijn ambt en toekomst. De Heere zal hem zeker een blijvend koningshuis geven en zijn leven zal veilig zijn in de bundel van de levenden bij de Heere. Die bundel is in het Oude Testament een stuk linnen, waarin kostbaarheden gewikkeld en bewaard worden. Zoals je vandaag geld veilig wegbergt in een portemonneetje onder je kleding, als er overal zakkenrollers om je heen zijn.

Zijn vrouw, een wijze helper tegenover

Abigaïl wordt de vrouw van David, een toegevoegde wijsheid van God. Er is een spreuk die als volgt luidt: Wie niet/nooit naar zijn vrouw luistert, mist zeker de helft van de wijsheid die God geeft. God voegt bij de pastor in de meeste situaties een predikantsvrouw. Vandaag de dag is zij wellicht minder zichtbaar in de gemeente, heeft vaker een eigen baan, waarin zij haar talenten gebruikt. Zij is niet het verlengde van haar man. Ook in de pastorie zitten de pastor en zijn vrouw dikwijls meer dan voorheen in twee verschillende cirkels. Spannend is het dan wel om voldoende raakvlak met elkaar te houden en als predikantsvrouw een echte hulp tegenover te zijn, meelevend in alles wat haar man meemaakt. Dat meeleven en raad geven is van essentieel belang. Een pastor is ook maar een begrensd mens, die soms net als David de draad volledig kwijt is. Daarom: gezegend de goede raad, gezegend de predikantsvrouw die het ambt meedraagt. Ik hoop dat dit niet ouderwets klinkt. De pastorie kan immers alleen ‘een huis van zegen’ zijn als twee mensen in harmonie en luisterend naar elkaar met elkaar optrekken. Het ambt heeft zijn sores. Mensen zijn mondiger.

De positie van de pastor is minder vanzelfsprekend dan vroeger. Mooi om daar samen fris en open in te staan in een diep vertrouwen op God die het ambt zegent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 juli 2020

De Wekker | 20 Pagina's

Een wijze vrouw

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 juli 2020

De Wekker | 20 Pagina's

PDF Bekijken