Gemeenteraad Melissant
Er komt een nieuwe rouwkapel
l Woensdagavond kwamen de vroede vaderen der gemeente Melissant bijeen. Afwezig met kennisgeving dhr M. W. Struijk.
Burgemeester van Heijst opende met gebed, waarna de notulen der vorige vergadering werden vastgesteld. Ingekomen stukken en mededelingen:
Ingekomen stukken en mededelingen: De door Ged. Staten vastgestelde gemeenterekening over 1947.
De mededeling van het gemejentebestuur van Dirksland, dat tot lid van het bestuur der drinkwaterleiding is benoemd dhr M. de Bonte.
Een dankbetuiging van dhr Grootenboer voor het door de oude raad aan hem gezonden fruit in het ziekenhuis ta Dirksland.
Jaarwedde gemeente-secretaris
Het college van Ged. Staten heeft toegezonden een ontwerp tot regeling jaarwedden-gemeente-secretarissen.
Hierin wordt bepaald, dat deze, gehoord de Raad, worden goedgekeurd door de Kroon. Dit rapport, aldus de Voorz. is tot
Dit rapport, aldus de Voorz. is tot stand gekomen door de commissie Ubink, waarbij onze gemeente wordt ingedeeld in klasse 1 (inwoneraantal 2000 tot 3000), zodat de bezoldiging van de secretaris thans ligt tussen ƒ 3500.— en ƒ 4400.—. B. en W. hebben geen bezwaar tegen
B. en W. hebben geen bezwaar tegen de ontworpen regeling en de raad gaat hiermede accoord.
Voorts wordt besloten om het bedrag van het crediet in rekening-courant met de N.V. Bank voor Ned. Gemeenten voor het jaar 1950 te bepalen op ƒ 60,000.—. Tevens gaat men ertoe over om het aantal aandelen in de N.V, Electriciteits Mij. „Emgo" te verhogen van 23 tot 24 stuks.
Hiermede is een bedrag van ƒ 100.— gemoeid, dat jaarlijks 4% oplevert. Zoals reeds in een vorige vergadering is besproken, aldus de Voorz., heeft de gemeente-architect ontslag gevraagd als gemeente-architect te Nieuwe Tonge, omdat de vele werkzaamheden het niet langer toelieten, dat hij in 4 gemeenten zijn functie bleef uitvoeren. Dit ontslag is reeds ingegaan op 1 Mei 1949. Als gevolg hiervan wordt de bezoldigingsregeling thans voor onze gemeente bepaald jjp ƒ 1233.— minimum en ƒ' 1400.— maximum, zijnde 1/3 deel van de totale bezoldiging. De vergoeding voor het gebruik van een eigen vervoermiddel bedraagt ƒ 250.—.
Dit voorstel wordt z.h.s. aanvaard.
De begroting van het algemeen armbestuur voor het dienstjaar 1950 wordt ev«neens goedgekeurd, omdat geen subsidie uit de gemeentekas nodig is. Dhr Vogelaar heeft in de begroting gezien, dat het Armbestuur ook een bijdrage aan het Groene Kruis geeft. De Voorz.: Dit is reeds vanouds zo,
De Voorz.: Dit is reeds vanouds zo, wanneer de middelen niet aanwezig zijn om lid te worden, worden deze mensen geholpen. »
Daar het armbestuur het eerste half jaar niet over voldoende kasmiddelen beschikt, maakt de Raad ook geen bezwaar tegen het verstrekken van een renteloos voorschot van ƒ 3500.—.
Bij de 5-jaarlijkse afrekening over 1942—1947 is gebleken, aldus de Voorz., dat de Openbare School over deze jaren veel grotere vergoeding heeft genoten dan geraamd was. Dit hogere bedrag is ontstaan door de slechte hoedanigheid der school en tevens door de onbevoegde leerkrachten. Krachtens de L.O. heeft de Bijz. School eveneens recht op een zelfde beding, mits dat ze kan aantonen, dat het werkelijk is uitgegeven. De voor vergoeding in aanmerking komende uitgaven zijn aan de hand van de door kwitan het schoolbestuur overgelegde ties berekend op ƒ 4524.14.
Besloten wordt de bedragen aldus vast te stellen.
In verband met het feit, dat de kosten van aanleg van de dwarsweg en de Nieuweweg ƒ 1750.— beneden de raming is gebleven, wordt een wijziging in de begroting 1949 aangebracht.
In de nog te behandelen begroting 1950 wordt nu reeds een wijziging aangebracht. Voorgesteld wordt van het batige saldo van de gewone dienst 1947 ad ƒ 10.000.— een bedrag van ƒ 8000.— te gebruiken voor versterkte aflossing van nog ongedekte kapitaalsuitgaven. Ook aan dit voorstel kan de Raad zijn goedkeuring geven.
Daar de werkzaamheden der wethouders dagelijks toenemen, meent de Vciorz dat de bezoldiging der wethouders ook moet worden verhoogd. Eerst bespreekt men dit in besloten zitting. Na heropening is de Raad tot de eenparige conclusie gekomen, dat ze Ged. Staten moet adviseren om het bedrag van ƒ 250.— te moeten verhogen tot ƒ 350.. In verband met een wetswijziging worden thans de kosten voor het schoolbezoek in andere plaatsen bepaald door Ged. Staten en daarom wordt de gemeenschappelijke regeling aangegaan met de gemeente Middelharnis, inzake de toelating van leerlingen op de openbai;e Ulo school ingetrokken.
Aan P. M. Zoon wordt ingevolge art. 13 der L.O. wet 1920 een vergoeding van ƒ 30.— pei? jaar verleend voor vervoerskosten wegens het bezoeken van een kind op de XHo school te Middelharnis. Ho'die ml'hi, eras ti'bi
Thans komt in discussie het voorstel tot het bouwen van een rouwkapel en het aanbrengen van een toegangshek op de algemene begraafplaats. Het aanleggen van een doorrit Nieuweweg-Binnenweg, over de begraafplaats, aldus de voorz., maakt het noodzekelijk, het bestaande lijkenhuisje — een bouwsel zonder stijl en niet passend op onze begraaf plaats — af te breken. Bij het ontwerpen van een plan voor een nieuw gebouwtje kwam het gewenst voor, dit zodanig in te richten, dat het mede dienstbaar zou kunnen worden gemaakt als rouwkapel. Vooral bij de begrafenissen in najaar en winter wordt het als een bezwaar gevoeld, dat de begrafenisstoet, verzameld rondom het graf, is blootgesteld aan weer en wind. Een rouwkapel zou gelegenheid geven daarin een toespraak te houden. De gemeente-architect heeft in overleg met Stad en Land een plan ontworpen. De kosten hiervoor bedragen ƒ 9000.—, waarvan B en W ƒ 3000.— ten laatste wil brengen van de begroting 7950 en het restant ad ƒ 6000.— in 15 jaar wil afschrijven. De ingang van de doorrit zal aan de zijde van de Binnenweg worden voer zien van een passend hek, ontworpen door dhr Immerzeel. De kosten hiervan worden geraamd op ƒ 900.—. Dhr v. d. Vliet: Had de architect dit
Dhr v. d. Vliet: Had de architect dit voorjaar niet een plan geraamd op ƒ 3700—. In beginsel vond ik dat niet gek, doch ƒ 9000.—, dat viel me tegen en daar moet eerst over gepraat worden Voorz.: Dit bedrag, ad ƒ 3700.— is inderdaad genoemd, doch dit was belangrijk te laag, omdat de opzichter zich had verrekend. Dan komt de tekening ter tafel, en
Dan komt de tekening ter tafel, en hieruit kan men lezen, dat de deuren van eikenhout worden, dat er geen pannen, doch leien op het dak komen en dat deze kapel zal worden omheind door een schitterend uitgevoerd hek, waar als tekst op voorkomt: Ho'die mi'hi, eras ti'bi (heden ik, morgen gij)
Dhr V. d. Vliet: kunnen we het niet doen zonder rouwkapel, want deze wordt toch maar 2 of 3 maal per jaar gebruikt Voorz. We kunnen het daar wel mee doen, maar bij slecht weer is het erg bezwaarlijk.
Dhr Vogelaar: Voor hoeveel mensen is er plaats ? Voor 75. Dhr V. d. Spaan: Hoe groot is het ge
Dhr V. d. Spaan: Hoe groot is het gebouw? 6 m lang en 5 m breed.
Dhr Vogelaar: Is het wel verantwoord in verband met de inkomsten en kunnen we de afschrijving niet in minder jaren doen?
Voorz.: Wij halen het kopje van ƒ 3000 er af en de rest is verantwoord, want het gaat in ieder geval enkele geslachten mee. De afschrijving kunnen we altijd nog veranderen. Het bouwen van deze kapel valt onder Rijksgoedkeuring en het gaat niet van ons bouwvolume af. Z.h.s. wordt bet plan goedgekeurd. (Vervolg in ons a.s. Dinsdagnummer)
(Vervolg in ons a.s. Dinsdagnummer)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 november 1949
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 november 1949
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's