Gemeenteraad Stad aan �t Haringvliet
^ Bouw- en Woningioezichi wordi duurder 9 De begroting 1950 aangenomen A Benedenwoning Raadhuis wordi secretarie
Woensdag 2 November kwam de Raad der gemeente in openbare vergadering bijeen.
Met de voorzitter waren alle leden aanwezig. Na opening met gebed werden de notulen gelezen en onveranderd vastgesteld.
Ingekomen stukken: Goedkeuring wijziging begroting 1949 weegbrug.
De Voorz. merkte op, dat de brug aan alle eisen voldoet.
Goedkeuring gem. rekening 1947. Op een aanvraag om subsidie van de Ned. Vereen. Dierenbescherming en Pro Juventute werd afwijzend beschikt.
Aangeboden werd de begroting 1950 van het Waterleidingbedrijf.
De Voorz. deelde mede dat het tarief van het water binnenkort verhoogd zal worden in verband met het plaatsen van meters bij alle gebruikers. In dit verband vragen B. en W. art. 73 der Politieverordening aan te vullen met een verbod, voor het schuren der straten, water uit de waterleiding te gebruiken, zulks wegens het water tekort.
Weth. Saarloos merkte op, waarmee zij die geen waterput hebben, de straat dan moeten schuren, waarop de Voorz. antwoordde, de lijn niet de strak te willen aanhalen. Werd goedgevonden.
Op een vraag van dhr Koppenaal antwoordde de Voorz. dat de verhoging van het tarief geheel opnieuw geregeld zal worden.
Op voorstel van B. en W. werd besloten bij de Bank van Ned. Gemeenten een geldlening aan te gaan ten behoeve van de weegbrug e.d. ƒ 12000 ä 3% met 20 jaar aflossing.
Op voorstel van B. en W. werd besloten de woning bewoond door I<'r. Driesprong, onbewoonbaar te verklaren, en deze het huis van Joh. Tiggelman aan te wijzen.
Ingevolge art. 55 der L.O. Wet weid besloten aan de Bijz. School over 1948 een bedrag ad ƒ 766,68 toe te kennen als tegoed op het reeds verleende voorschot.
Hierna kwam in behandeling de gemeente-begroting 1950.
Het verheugde de Voorz. dat deze sluitende gemaakt kon worden, waarbij in acht genomen dient te worden, een zo zuinig mogelijk beheer.
Enkele noodzakelijke posten moesten echter verhoogd, welke hij speciaal naar voren wilde brengen. Zo is de jaarwedde van de wethouders verdubbeld, hetgeen spr. nader toelichtte. Ook het onderhoud raadhuis vergt een groter bedrag, terwijl voor het brandweerpersoneel een bedrag ad ƒ 150.— uitgetrokken is, voor aanmoediging bij het oefenen. Vervolgens is voor aanschaf van 100 m slang een bedrag ad ƒ 300.— meer nodig, welke slangen hoogst noodzakelijk zijn.
Dhr Koppenaal vraagt of het euvel met de spuit verholpen is, hetgeen de Voorz. bevestigend beantwoordde.
De post straatverlichting is, nu de electrische verlichting een feit is, hoger geraamd moeten worden, waarin 60 lichtpunten begrepen zijn. De gehele ver lichting werd onder de loupe genomen en de Voorz. wil gaarne nog naar voren brengen, dat een wagenmenner een lichtpaal gebruikte om zijn paarden vast te zetten. Dat is hoogst onbetamelijk en gevaarlijk bovendien. Hieraan zal aandacht worden besteed. De verlichting aldus spr. is prima en eventuele klachten wil hij nu gaarne afwachten.
Verschillende punten zullen nog verbeterd worden, zodat de ingezetenen de meest mogelijke gemakken ervan zullen genieten. Het is echter ondoenbaar voor elk donker gedeelte een lichtpunt te plaatsen. Het is een straatverlichting en geen huizenverlichtmg. Met de directeur zal hij eventuele verbeteringen bespreken, zodat aan de klachten zoveel mogelijk tegemoet gekomen zal worden. Op de kaai zal ook een nachtverlichting zijn.
Verschillende leden gaven hun verbeteringen te kennen en als deze opgelost zijn, is het geheel af. Zo zullen op het Kleine Dijkhof en Grote Dijkhof in zgn. Achthuizen een betere verlichting verkrijgen.
Vervolgens kwam de post Bouw- en Woningtoezicht aan de orde. B. en W. hebben deze zaak besproken en is gebleken, dat die dienst niet naar behoren functionneert, omdat de architect voor drie gemeenten overbelast wordt. Tot nog toe wordt hier ƒ 0.50 per inwoner voor uitgetrokken, doch dit zal ƒ 1.— moeten worden, voor een tweede kracht. Hierover ontspon zich een diepgaande
Hierover ontspon zich een diepgaande discussie. De heren aldus de Voorz. moeten het beschouv/en als een tijdelijke maatregel, daar wanneer de Wederopbouw teneinde loopt, de werkzaanihcden veel minder zullen worden en één kracht weer voldoende is.
Dhr A. van Biert opperde de mogelijkheid, of de architect van Middelharnis niet aangezocht kan worden voor deze gemeente, hetgeen de Voorz. ontkende. De Wethouders zagen dit, waar voor
De Wethouders zagen dit, waar voorheen besloten is ƒ 0.50 en niet hoger te gaan nu liet niet anders kan. We zitten in de boot en moeten varen.
Met bezwaarde harten gingen de leden met de verhoging accoord.
Ook de haven en kosten algem. begraafplaats zijn hoger geraamd, het laatste ten behoeve van de aanschaf van een automatisch beg raaf toestel.
Kosten instandh. onderwijzerswoningen enz. en O.L, School, welke een gron dige beurt moet hebben is hoogst noodzakelijk. Dit kan echter geschieden zonder lening aan te gaan.
De subsidie Burg. Armbestuur moest ook noodzakelijk verhoogd worden met ƒ 1000.—. De post onvoorziene kon worden geraamd op ƒ 1980.—.
In verband met de bestrating, als de electrificatie geheel klaar is, zal worden nagegaan wat hieraan gedaan moet worden om hoge kosten te vermijden. Dhr Trommel bracht de Burgem.
Dhr Trommel bracht de Burgem. Sterkstraat ter sprake ,hetgeen dhr Th. van Biert de opmerking ontlokte, dat deze geheel verkeerd ligt.
De Voorz. wil dit aanhouden voor een volgende begroting, waar we nu al zwaar genoeg belast zijn. Wat de Nieuwstraat betreft aldus de Voorz., als we het winnen om het uitbreidingsplan te wijzigen, koint er een aansluiting van de riolering ter plaatse in het plan.
Waar nu de voornaamste posten besproken zijn, gaf de Voorz. gelegenheid nog nadere inlichtingen, of vragen te stellen, waarvan dhr A. van Biert gebruik maakte, door te informeren naat de haven en de post Bijz. School. De Voorz. deelde mede wat het laat
De Voorz. deelde mede wat het laatste betreft, dat in 1950 de 5 jaarlijk.se afrekening moet plaats hebben en die school nog recht heeft op f 15.— pei leerling hetgeen extra verleend moet worden.
Dhr Kardux was nieuwsgierig naar de bijdrage aan de Ambachtsschool waar op de Voorz. een nadere uiteenzetting gaf.
Waar niemand iets meer te vragen had, werd do begroting op de aange. geven cijfers door de Raad aangenomen De Voorz. zegde toe, dat een volgende keer de begroting in een commi.ssie behandeld zal worden, waarop een vlottere bespreking kan volgen. Als laatste belangrijke punt bracht
Als laatste belangrijke punt bracht de Voorz. in stemming het voorstel van B. en W. om de benedenwoning van het Raadhuis, bewoond door mej. v. d. Gij. ze, in te richten voor secretarie, waar. over in de vorige vergadering de stemmen staakten. Dit netelige vraagstuk ging niet zonder meer onder de hamei door.
Dhr Koppenaal merkte op dat H.M de Koningin een gedeelte van haar paleis disponibel gesteld heeft, waardooi uiteindelijk w^oonruimte verkregen wordt, daarmee een mooi vooi-beeld ook voor deze gemeente, op het oog heb. bende.
De Voorz. antwoordde hierop, hoezeer liij dit gebaar van H.M. ook waardeerde, vsdj hier niet in een paleis verblijven Het is hier een heel ander geval. Hij schaamt zich weleens om iemand naai behoren te ontvangen, hetg-een op het geineentehuis hier niet mogelijk is.
De Voorz. wil zichzelf uitsluiten, maar dat er geen toilet is, kan toch als meei dan erg beschouwd worden. Buitenstaanders roepen er, laat ik het gerust noemen, met schande over. Vervolgens wees de Voorz. nogmaals op talrijke bezwaren van het Raadhuis, hetwelk slechts aan minimum eisen voldoet. Tevens achtte hij, wanneer Vrouwtjesweg bewoond is, de woningnood voor het grootste gedeelte is opgelost.
Dhr Trommel had over dit punt mets meer willen zeggen, maar zijn mond werd opengebroken door de Voorz., wat betreft de woningnood. Hij vond het zeer bevreemdend, dat op de avond van de vorige vergadering, bij de kerkvoogdij van de Herv. Kerk een brief was ingekomen van de Woningcommissie ter bespreking om de pastorie dier keik bewoonbaar te inaken, dit terwijl er een predikant beroepen was. Hieruit bleek volgens spr. dat de woningnood nog zeer urgent is.
De Voorz. zei hier geheel buiten te staan en beschouwde dit als een samenloop van omstandigheden. Dhr A. van Biert zette nader uiteen,
Dhr A. van Biert zette nader uiteen, de gang van zaken betreffende de woning-commissie, hoe moeilijk het is om een bepaalde oplossing te krijgen.
De beslissingen die genomen moeten worden, gaan met veel hoofdbrekens gepaard.
Hierna bracht de Voorz. het voorstel weder in stemming.
Dhr Kaïidux kan moeilijk beslissen, aangezien hij met de gang van de besprekingen in de vorige vergadering niet op de hoogte is. Naar hetgeen hij nu gehoord heeft, zou hij in verband met de woningnood tegen moeten stemmen Aan de andere kant, om het gemeentehuis beter aan eisen te doen beantwooiden en om de burgemeester niet van de buitenwereld af te sluiten, zou hij voor moeten stemmen. Er ontspon zich nog een korte discussie, maar de heren kon- ^ den het niet eens worden. Uiteindelijk stemt dhr Kardux voor, zodat het voorstel van B. en W. is aangenomen. Voor stemden de heren Saarloos, A
Voor stemden de heren Saarloos, A van Biert, P. Kardux en Th. van Bieit Tegen de heren Soldaat, Koppenaal en Trommel.
De Voorz. vond het niet prettig dat deze kwestie zoveel stof heeft doen opwaaien. Hij is er echter van overtuigd dat de heren die tegen stemden, het spr, niet misgunnen. Hij gaf de zekeiheid de inrichting van een en ander zo voordelig mogelijk te laten uitvoeren
Ten slotte deelde de Voorz. mede dat dhr Wieringa onderwijzer aan de OLS tj als zodanig te Landsmeer benoemd is K Het spijt hem dat dhr W. de School gaat verlaten, daar deze zich als een prima kracht voor de school gegeven heeft.
B. en W. stellen voor dhr Wieringa op de meest eervolle wijze ontslag ts verlenen tegen een nader vast te stel- \; len datum, zulks in overleg met dhr W zelf, voor wie nog een woningbeschikbaar gesteld moet worden.
Met het a.s. vertrek van dhr W. komt de 'school in een moeilijke positie. Hei valt niet mee een opvolger te krijgen Na oproeping is één sollicitant op komen dagen, die nog kennis moet komen maken. Mede door het feit, dat mevr. Tanis als gehuwde onderwijzeres, wellicht binnen afzienbare tijd af zal vallen zitten we met de handen in het haar Ook de Inspecteur ziet weinig moge
Ook de Inspecteur ziet weinig mogelijkheden, en wanneer straks het 8e (Vervolg pag. 3 Ie kolom onderaan)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's