Mogen bakkers na sluitingstijd in hun zaak ijs verkopen ?
Een gevaarlijke manoeuvre
Zitting 11 November 1949. Kantonrechter: Mr van der Velde. Ambtenaar O.M.: Mr van Buuren.
Kvvajongeiisstreek
Het was Vrijdagmorgen precies tien uui', toen de eerste verdachte voorkwam. Het was J. de Ruiter te Ooltgensplaat, die op 3 Sept. jl. een voor hem uitrijdende wielrijdster inhaalde. Deze dame zwenkte, aldus verd., iets naar links en om een botsing te voorkomen, gaf ik een trap tegen haar rijwiel.
Jopie Remus getuigde, dat zij geheel rechts van de weg naast haar vriendin reed, toen de Ruiter haar inhaalde en haar een trap tegen de fiets gaf, zodat get. achterover van haar rijwiel duikelde met het gevolg een bult op haar hoofd. Get. ontkende echter ten stelligste, dat zij naar links zou zijn uitgeweken.
Maria Kreeft vertelde, dat de Ruiter achter hen aankwam. Plotseling zwenkte Jopie naar links en ontving een duw van de Ruiter, wat tengevolge had, dat het meisje door de schrik haar stuur losliet en vlak voor mijn fiets terecht kwam.
Het is een manoeuvre, die helemaal niet nodig was.
De Ambt. O.M. vond, dat het weinig' aan de zaak afdeed, of get. Remus naar links was uitgeweken. Verd. heeft zich op meer dan ergerlijke wijze gedragen en op zo'n leeftijd haal' je dergelijke kwajongensstreken niet meer uit. Ik betwijfel het of verd. begrijpt dat hij fout is geweest en daarom geef ik hem een trap tegen het rijwiel en ƒ 30.— of 12 d,h.
Dat is veulst te veel. Ik verdien maar ƒ 30.— tot ƒ 40.— per week.
Jij moet je fatsoenlijk gedragen. Uitspraak ƒ 20.— of 10 d.h. Verd. wil niet in hoger beroep, want dan komt er nog meer bij.
Rechter: Wat mij betreft gooien ze er nog een schepje bovenop.
Een trouw dier.
P. Klink te Stellendam riep zijn hond, welke in de Eendrachtspolder achter een haas zat, niet terug.
Dat is niet zo, aldus verd. Ik was aan het ploegen en plotseling zag ik, dat mijn hond een haas had gevangen, tenminste ik zag dat van Oostenbrugge een haas opraapte. Ik geef toe, dat ik niet bevoegd was om schadelijk gedierte op te sporen; doch de hond was niet onder mijn bereik, nl 300 m verder. Overigens, het is een trouw dier.
Get. A. van Oostenbrugge te Stellendam stond op zijn erf. Ik hoorde een hond blaffen en zag tegelijkertijd een hond achter een haas aanzitten met het droevige slot, dat deze het haas ving.
Verd. was plm. 300 ra van de hond verwijderd en als een hond eenmaal achter een haas zit, kun je roepen wat je wilt, maar het helpt niets. De gevangen haas heb ik overgegeven aan de jachtopziener. Klink was niet in het bezit van een vergunning, want de jacht is van mij. Ambt. O.M. wil wel aannemen, dat
Ambt. O.M. wil wel aannemen, dat de afstand te groot was om hem te beroepen, maar uiteindelijk moet verd. aan zijn verplichtingen voldoen. Wanneer men met dergelijke honden het veld ingaat, weet men dat dit ervan kan komen. Eis ƒ 15.— of 6 d.h.
Eis ƒ 15.— of 6 d.h. Verd.: Al zou ik de hond hebben willen halen; was dit niet mogelijk geweest, omdat er een grote sloot tussen was.
De zaak wordt aangehouden om nog een getuige te horen.
Verd. wil liever ƒ 15.— betalen, anders moet hij de volgende maal weer verletten, hetgeen niet wordt toegestaan.
Een duur bakje koffie
W. Buijs te Goedereede had te Melissant een vuurtje aangelegd om een bakje koffie te zetten. Dit vuurtje was echter maar 58 m verwijderd van een stroklamp en tot overmaat van ramp, was de wind ook nog in die richting. Alvorens we gingen eten, aldus verd., hadden we het vuurtje gedoofd en deden na het eten een dutje.
Pres.: Was dit op medisch advies? Verd.: Bij het ontwaken stond echter de stroklamp in brand.
Wachtmeester Vos bleef bij zyn verbaal, doch meende, dat het een ongelukje was. De schade bedroeg ƒ 65.—. De Ambt. O.M. neemt aan wat verd.
De Ambt. O.M. neemt aan wat verd. zegt, maar vindt niet juist, dat verd. er precies niet bij gedacht heeft. Er stond een flinke bries en daar had men rekening moe moeten houden. Eis ƒ 30.— of 12 d.h.
Vei-d. vindt het heel hoog voor zo'n ongelukkig feit. Uitspraak ƒ 15.— of 10 d.h.
Uitspraak ƒ 15.— of 10 d.h.
De lange liond
J. v. d. Berg te Oude Tonge, niet verschenen, bevond zich met een lange hond in het Oudeland.
Wachtmeester Weiburg heeft zelf geconstateerd, dat de hond losliep en bestrijdt de verklaring, dat hij aan de lijn was. Verd. staat niet erg gunstig bekend en is een broer van de bekende Teunis van den Berg. Ik schat, aldus get., de hond op ƒ 100.—.
Hoe zag U dat het een lange hond was?
Hij heeft een spitse snuit en heeft veel weg van een hazewind hond.
Ambt. O.M. acht het wettig en overtuigend bewijs geleverd en eist ƒ 50.— of 20 d.h. met verbeurdverklaring van de hond. In principe is de Ambt. tegen verbeurdverklaring' en vernietiging, doch moet dit eisen. Uitspraak ƒ 30.— of 15 d.h. met verbeurdverklaring van de hond, welks waarde te stellen is op ƒ 100.— en bij niet betaling volgen 20 d.h.
Op heterdaad
M. Noordijk te Middelharnis fietste al achterom kijkende op het rijwielpad aan de Oudelandsedijk in de richting Dirksland en kwam toen de heer Hoogerheide tegen. Wanneer do politie tijdig had gebeld, dan was dit euvel voorkomen kunnen worden.
Pres.: Je moet beter uitkijken. Ambt. O.M.: Het is vreselijk wanneer men een aanrijding verooi-zaakt. Bij burgers maakt men ruzie en daar is het bij afgelopen. Gebeurd zoiets mot de politie, dan trekt deze direct een potlood. Wanneer men aan het verkeer deelneemt, moet men de uiterste voorzichtigheid betrachten en zich niet laten afleiden door een tractor die in het land rijdt. S 7.50 of 3 d.h.
W. V. d. Stigt te Den Bommel fietste zonder licht, ƒ 4.— of 2 d.h.
D. Boshoven te Stellendam liep zonder toestemming op de dijk, welke in pacht was bij Bijdevate, ƒ 3.— of 1 dag heiihtenis.
W. St. Annaland en E. Mast, beide te Den Bommel, hadden geen vergunning van de bevrachtingscommissaris. Zij kregen resp. ƒ 20.— of 8 d.h. en f 25.— of 10 d.h.
Een vaste klant
C Jongejan te Middelharnis stond terecht, omdat deze een chauffeur de werlttijd had laten overtreden.
Ik had aan J. v. d. Velde een inkt- (Vervolg pag. 4 onderaan.) percelen dijkweiland, gorsweiland, dijk, straat en kade, tezamen groot plm. 41.22.38 ha, benevens do rechten uit overeenkomsten met do gasfabriek, waterleiding, Emgo enz. voor het hebben van palen, buizen enz. en voor de jacht op de onder deze koop vei'melde gronden, plus ƒ 1.95 recognities per jaar; ingezet door C. A. Wisse, chef Landbouwherstel, Sommelsdijk op f 37.500.— (Max. prijs ƒ 43.380.75.) Koop VI: de volle eigendom van 15
Koop VI: de volle eigendom van 15 percelen dijkweiland, erf, weeghuis oprit, rietland, kade, stal en dijk, alsmede do rechten uit overeenkomsten mot do gemeente Stad voor het hebben van een weegbrug, .f 1.— met particulieren voor 't hebben van een gebouwtje voor stalling en met de vorenvormclde bedrijven wegens het hebben van palen, buizen, enz., alsmede het recht van jacht; ingezet door T. Arensman Lz., Stad aan 't Haringvliet op ƒ 5000.- -, (Max. prijs was ƒ 8.764.50.)
Koop VII: de volle eigendom van percelen gelegen aan en nabij de Oude Stadse Zeedijk, gemeente Middelharnis, rietland, dijkweiland, gors, kade, dijk en stal, de eeuwigdurende erfpacht van een perceel dijkweiland in de Briencspolder en de rechten uit overeenkomsten met jEmgo, Gasfabriek etc, benevens de jacht op de onder deze koop vallende gronden; ingezet door Corn. Buys, Achthuizen op ƒ 45.000. (Max. prijs ƒ 68.354.50.)
Koop VIII: de visrechten voor kuil, korven, aan repen of spiering aal en paling, zomede met drijfwant op clCt en steur, benevens het recht voor de botvisserij alles langs do jurisdiclio van Stad aan 't Haringvliet, thans verpacht aan J. en J. de Visser te Moerdijk voor 50 gld. 's jaars, voorts de visserij met kantsteken op aal en paling enz. de visserij in de buitenkreken en do binnenvisserij in de wateren van de polders de Oude en Nieuwe Stad, thans verpacht aan P. R. Hokke te Zuid-Beijerland voor 40 gld. per jaar; ingezet door R. van dor Wal, Haarlem op .f 2250.— (Max. prijs .f 2250.—.)
Uit deze inzet valt te zien, dat ver beneden de maximumprijzen werd ingezet. De maximumprijzen van alle kopen bijelkaar geteld (uitgezonderd koop II, de woning met schuur en tuin), beliep een bedrag van ƒ 140.435.75. Op al deze kopen samen werd ing-ezet f 104.900, dus ruim ƒ 35000.— lager.
De enigste koop, waarop tot de maximumprijs werd geboden was koop 8, de visrechten.
Op 25 November .as. wordt de afslag in café Peekstok gehouden, waarvan we verslag hopen uit te brengen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's