De Ambachtsheerlijkheid Stad Aan �t Haringvliet Thans Officieel Verkocht
Er was weer een grote belangstelling voor de verkoping van de Heerlijkheid Stad aan 't Haringvliet, die Vrijdag jl. in Café Peekstok en thans bij afslag plaats had. De gelagkamer was geheel gevuld, meest met mensen uit landbouwkring. Het feit, dat het de gehele dag regende, waardoor de boeren toch niet veel konden uitvoeren op het land, maakte het tot een echte verkoopdag. Er hing een merkbare spanning in de
zaal, want thans ging het er om, wie met de kopen of met het geheel zou weggaan. Voor 131.550.—' gld. plus 6.800.— gld. voor de opzichterswoning werd de Goudse riethandelaar E. Prosman eigenaar van de heerlijke gronden. Of hij ook Ambachtsheer van Stad aan
Of hij ook Ambachtsheer van Stad aan 't Haringvliet wordt?
De verkoping werd voor wat de belanghebbenden uit de verkoperskring betreft weer bijgewoond door ongeveer dezelfde personen als tijdens de inzet. Mr Hempenius, notaris te Middelharnis, leidde en naast hem waren de heren Overwater gezeten, rentmeesters, en naar ons ter ore kwam voor een aanzienlijk deel medeeigenaren van de eigendommen van de heerlijkheid. Ook burgemeester Brinkman was aanwezig, terwijl wij ook een vertegenwoordigstei^ uit de familie Bouscholte meenden op te merken. Uit de gemeenteraad van Stad aan 't Haringvliet werd al mede belangstelling getoond.
Alvorens de afslag te beginnen deed notaris Mr. 'Hempenius enige mededelingen en maakte hij zekere voorwaarden bekend, die bij verkoop en aanvaarding in acht genomen zouden moeten worden.
Voor koop I, de volle eigendom van percelen, gelegen aan de Lieve Vrouwepoldersedijk te Middelharnis, omvat^ tend, v/atering en dijkweilatid, tesamen 4.16.50 ha werd bij afmijnen op de maximumprijs van ƒ 8681.— voorrang ver leend aan de momentele pachter, dhr A. van Rumpt en daarna aan de Provinciale Zuid Holland.
Voorts zouden de verkopers een termijn van acht dagen opeisen teneinde zich te beraden over de gunning.
Uitsluitend bij combinatie van de percelen 3 t.m. 8, de meeste gronden, weilanden, gorzen enz. omvattend, waren begrepen de rechten op titel en wa dat deze rechten nog bestaan! pen van de Heerlijkheid, vooropgesteld,
spraak gemaakt op de visrechten in het De Domeinen hadden intussen aan buitenwater. Of afkoop zou volgen was niet te zeggen, maar Mr Hempenius onteigeningsprocedure zou kunnen vol meende te moeten mededelen, dat een gen.
En zo begon de afslag van deze grootste na-oorlogse Plakkeese verkoping. Molenaar Huizer kon de grote ge tallen nauwelijks bijhouden en hij had ook wel wat moeite vanwege de maximumprijzen, die door het prijzenbureau waren voorgeschreven. Maar de afslag verliep toch vlot en duidelijk. Voor bovenvermelde koop I, de per
Voor bovenvermelde koop I, de percelen aan de Lieve Vrouwpoldersedijk, mijnde de heer P. D. Sieling precies op de maximumprijs af van ƒ 8681.— Hij bleek gemachtigde te zijn voor de provincie. Notaris Hempenius vroeg of de heer Van Rumpt voor hetzelfde bedrag aanspraak maakte, maar die zei er, gezien zijn leeftijd, maar van af te zien.
,,Wat zal ik het me nog moeilijk maken!" zo merkte hij op, daarna de heren Overwater dank zeggend voor het recht van voorkeur, dat zij hem hadden gegeven.
Koop III, diverse percelen binnen de bebouwde kom van Stad aan 't Haringvliet omvattend, liep aan op ƒ 1150.—, bij inzet geboden door Van der Wal uit Haarlem. Koop IV, ingezet op ƒ 6000.— werd af gemijnd op ƒ 6032.-- en koop V, een groot aantal percelen dijkweiland, gors, dijk, straat en kade betreffend, ingezet door C. Wisse te Sommelsdijk op ƒ 37.500.—, bij een maximumprijs van ƒ 43.380.75, werd afgemijnd door notaris Born uit Oud Beijerland op ƒ 42.000.-
Koop VI, dijkweiland, erven, rietland, gors en kade, met een maximumprijs van ƒ 8764.50 en ingezet door T. Arensman Lz. te Stad aan 't Haringvliet werd afgeroepen door dezelfde op ƒ 8700.—.
Koop VII, waarin 3e nieuw omkade polder is gelegen, maximumprijs ƒ 68.354.50 en ingezet door Buijs, Achthuizen op ƒ 45.000.— werd afgemijnd , door A. Rosmolen, te Melissant op ƒ 55.000.—.
Daarna volgden de visrechten, die op de maximumprijs waren ingezet door van der Wal, Haarlem, zijnde ƒ 2250.—. Zij werden afgemijnd op hetzelfde bedrag door de inspecteur der Domeinen, de heer Revelman.
Dan volgde combinatie van de percelen 3 t.m. 8, die al op ƒ 115.112.— stonden. Afgemijnd werd door de heer E.
Prosman uit Gouda op ƒ 131550.—. Deze liet zich in de kaart kijken doordat hij al bood toen de afslager nog niet aan de maximumprijs toe was. Het bedrag was echter blijkbaar dermate hoog, dat hij geen ernstige rivalen had.
Tenslotte werd het huis in afslag gebracht. Het was ingezet door W. van der Welle, Stad aan 't Haringvliet op ƒ 5950.— en werd thans afgemijnd door de heer Prosman op ƒ 6.800.—, die daarmede in totaal ƒ 138.350.— voor de Heer lijkheid Stad aan 't Haringvliet bleek over te hebben, terwijl men, de onkosten er bij gerekend, kan zeggen, dat de nieuwe eigenaar ruim anderhalve ton zal moeten neertellen.
Wij vernamen officieus, dat de verkopers zich al met de prijs konden verenigen, zodat gunning wel zal volgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's