Burgerlijke Stand
MIDDELHARNIS Burg. Stand over de maanden November en December 1949. Geboren: Adrianus, z.V. C. Schellevis en A. K. Schmitt; Willem, z.v. P. de Leeuw en H. Koert; Cornelia, d.v. G. v. Delft en T. v. Lente; Pieter Maarten, z.V. A. Keijzer en A. B. Notenboom; Krijn, z.V. F. Redert en G. Meijer; Jacoba, d.v. T. D. Vroegindeweij en S. Kievit; Pieter Adrianus, z.v. Q~^Zoon en T. M. Vis; ïzak, z.v. A. Blokzijl en N. v. d. Nieuwendijk; Lena, d.v. M. Peeman en Adr. Mosselman. Overlijden: Arendje Wielaard, oud 71
Overlijden: Arendje Wielaard, oud 71 jaren, echtgen. van P. J. de Korte, eerder weduwe van Jan Smit; Jan van der Waal, oud 82 jaren, weduwnaar van Johanna Vis; Suzanna Viskil, oud 56 jareUi echtgenote van Abraham Gerrit Krijtenberg; Cornells van der Sluijs, oud 81 jaren, weduwnaar van Cornelia Knape; Jacobus Adrianus Oomens, oud 74 jaren, weduwnaar van Anna Dina de Lint; Johanna Huizer, oud 82 jaren, weduwe van Leendert van Dijk; Daniël Robijn, oud 86 jaren, weduwnaar van Jannetje Wesdijk; Cornells Kievit, oud 61 jaren, echtgenoot van Jannetje Rozenbeek.
Huwelijken: Gehuwd op 3 Nov.: Aren van der Velde, oud 29 jaren, schilder, wonende alhier en Jannetje -Jordaan, oud 21 jaren, zonder beroep, wonende alhier. Gehuwd op 4 Nov.: Pieter Speelman, oud 24 jaren, gemeente-werkman, wonende te Sommelsdijk en Jantina Wilhelmina Halm, oud 45 jaren, zonder beroep, wonende alhier, weduwe v. geholte Kuiper. Gehuwd op 10 Nov.: Marinus Molenaar, oud 27 jaren, marechaussee, wondende te Roosendaal en Nispen en Jacomina Aupperlee, oud 24 jaren, zonder beroep wonende alhier. Gehuwd op 29 Dec: Marinus van Dijk, oud 37 jaren, landarbeider, wonende alhier en Bastiaantje Gerritje Dammina Verrijp, oud 29 jaren, zonder beroep, wonende alhier.
DIBKSLAND — Geboren: Marcelis z.v. P. E. Kwakernaak en M. L. S. Spoor; Johannes Hendrik z.V. H. A. ten Hove en J. H. van Rossum. Geboren: Marna Titia d.v. H. C. Spoon en A. M. Lettinga; Tineke Laura d.v. G. Vroegindeweij en E. M. Korvink. Ondertrouwd: J. Trommel 23 j. en M. Okkenburg 23 j. Ondertrouwd: A. de Bruin 26 jaar en A. van Nieuwenhuijzen 19 jaar. Getrouwd: B. Doorn 26 j. en E. Knöps 21 järar. Overleden: C. Volwerk 89 j. wed. van G. V. d. Kroon; J. Vroegindeweij 78 j. echtgen. van T. v. d. Wende.
„Landbouwznechanisatie"
Op uitnodiging van de fa. W. Helleman te Sommelsdijk was Donderdagavond een groot deel van landbouwend Flakkee in de zaal van Hotel Spee aanwezig, om de door de International Harvester Company gepresenteerde landbouw mechanisatie films te komen zien. De heer W. Helleman heette de vele aanwezigen welkom, waarna de heer Verwaaijen, directeur der fa. Engelbert (afd. Landljouw-werktuigen) het een en ander over Landbouw-mechanisätie vertelde. '
In 1875 was het Mc Cormick die met de eerste bruilcbare zelfbinder op de markt kwam, deze bond met ijzerdraad, een jaar.later kwam Deering met de touwbinder. In 1901 is het tussen beide fabrieken tot een fusie gekomen, opgenomen in de I.H.C. Zij leveren over de gehele wereld de bekende Mc Cormick- Deering werktuigen en de Parmall en International tractoren en automobielen. In de eerste film werden steeds de oude en nieuwe methodes van werken vergeleken. Naast het maaien met de zicht dat met de eerst primitieve en later steeds volmaakter wordende graanmaaiers en tenslotte maaien en dorsen m écn keer met de combines. In tegenstelling met Nederland v/ordt in AmeriiijL het graan opgevangen in graantanks. Hierdoor bespaart men één man op de machine en kan het maaien en dorsen in één bewerking door één man worden verricht. Zelfs voor het zeer moeilijke weik van rijst dorsen bouwt de I.H.C. ean combine die dan uitgerust is met eytra grote wielen.
Dè automatische mestverspreiders zijn v/ateraicht en dus ook geschikt om de natste mest te verspreiden. Eén van de werkzaamheden die tot voor kort zeer veel arbeidskracht vraagde is in Amerika het plukken van katoen. Thans heeft de I.H.C. machines gtbouv d die dit werk evengoed kunnen dan met de hand en 50 man vervangen^ Op en rond een achteruitrijdende Farms 11 M tractor heeft men deze als het ware grote stofzuigers gebouwd. Het typische is dat alleen de rijpe katoen geplukt wordt en de nog gesloten kelken onbeschadigd blijven.
Een in Frankrijk opgenomen filmpje toonde de mogelijkheden van de Farmall Cub, de hit van de Farmall stal, die vooral voor de kleine bedrijven op de lichte grond en ^Is aanvulling op de grotere bedrijven past. Deze tractor van 9% pk en een benzineverbruik van maximaal 3 liter per uur biedt vele mogelijkheden. Op het witte doek werden al deze mogelijkheden gedemonstreerd. Ook op Flakkee wordt de trekker gebruikt o.a. voor wiedwerkzaamheden en zaalklaarmaken van het land. Ook een filmpje van de fabricage van bindertouw liad veel belangstelling. Vanaf het plukken van de grondstof, bisal, in Indonesië tot het afleveren van de bollen touw in de fabriek werd het productie proces gevolgd. Vooral ook het opwinden van de bollen en het aanbrengen van de „cover", het buitenste omhulsel wat tot het laatste moment zorgt dat de bol touw niet verwart was zeer interessant. Toen het hele proces gevolgd was. slaakten velen de verzuchting het is geen wonder, dat bindertouw duur is. Een kleurenfilm, die de natuur liefhebbers ook zeer doen genieten van de prachtige natuurgezichten, nam ons mee naar het rijk beboste woeste berglandschap van de Rocky mountains in het Westen van Amerika. Na een feest, waarin de houthakkers him behendigheid op in het water drijvende en rollende bomen toonden, werden wij meegevoerd naar het werk in de bossen. Hoewel veel van het werk gemechaniseerd is kan de eenvoudige bijl daar nog niet gemist worden. Het zagen gebeurt met de motorzaag, terwijl het laden op de zware International trucks met lieren gebeurt. Deze trucks vervoeren de stammen naar de dichtsbijzijnde rivier waar de stammen in vlotten gebundeld stroom afwaarts zakken naar de zagerij, waar het tot timmerhout en constructiehout bewerkt wordt.
Voor het transport in de voor de trucks ontoegankelijke gebieden, zorgen de zwaarste International rupstractoren n.1. de T.D. 24 die maar eventjes 180 pk sterk is. Hierbij zijn ook in gebruik een moderne versie op luchtbanden van de ons bekende „mallejan." De '1.0.24 zijn uitgerust met biüdozers en zorg ei. ook voor het gelijkmaken van het terrein en zonodig verwijderen van de slobben. Tegen het gevaar van bodem erosie worden thans alle terreinen, na het rooien,' direct weer met jonge boompjes belant.
Tot slot werd nog een speelfilmpje vertoont waaruit bleek dat men ook in Amerika de plattelander voor achterlijk aanziet, hoewel de hoofdpersoon uit deze film, na zijn vertrek van de gemechaniseerde boerderij wel genezen was. De heer W. Helleman sprak een slotwoord en dankte voor de opkomst. Alles • samengevat was het een avond die ieder tevreden zal hebben gesteld.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 januari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 januari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's