De Boerderij aan de val
Maar neen, dat ware toch al t& vlug. Ina was zo in gedachten verdiept, dat zij niet eens bemerkte, hoe van de zijde der stad een heer op de fiets naderde, die haar reeds lang in de gaten had. Over zijn gelaat gleed tenminste een vrolijke lach.
Toen hij vlakbij was, slaakte Ina een kreet en sprong van haar rijwiel, welk voorbeeld de ander volgde. ,,Ik dacht, dat je mij vergeten waart
,,Ik dacht, dat je mij vergeten waart en holderdebolder wilde doorrijden," lachte Dolf Westwoud, de hand uitstekend.
kend. „'t Zou best gekund hebben, want k nad ]e hier niet verwacht" „Zie, hoe welkom ik ben!" zei Dolf pathetisch. „Zuster Neerlandt verwacht mij niet eens."
„Doe nu niet zo dwaas," vond Ina „Je zou volgende week toch pas komen?"
„Dat was de bedoeling. Maar ik kon niet langer in Amsterdam blijven. Mien komt me altijd maar alleen bezoeken en dat hinderde mij. Als Mahomed niet naar de berg wil komen, komt de berg naar Jtfahomed."
Bij die woorden zag 'hij Ina doordringend aan, om tot zijn voldoening te zien, dat zij bloosde; zij had hem begrepen.
.O, Dolf wist wel: dat meisje, dat hij zo vaak in Amsterdam had ontmoet en dat zo zocht toen, had hem lief, zonder dat er tussen hen ooit één woord gewisseld was. En hij ? Dien morgen had hij een
En hij ? Dien morgen had hij een vroege wandeling met zijn vader gemaakt en zijn hart uitgestort en zijn vader had gezegd: „Als Ina je liefde beantwoordt, ben je gelukkig te prijzen. Want je krijgt aan haar een vrouw uit duizend."
En dat meisje stond nu blozend vóór hem op de eenzame landweg. O, hij kon haar wel zo in zijn armen sluiten, want hij wist: zij heeft mij lief. ,,Ik was op weg naar de boerderij,"
,,Ik was op weg naar de boerderij," verbrak hij dan het stilzwijgen, dat pijnlijk werd. „Ik ben er nooit geweest, maar zij was gemakkelijk te vinden, want er is maar één hofstede. Natuurlijk moet ik honderdduizend groeien van Mien overbrengen plus een brief en een pakje, plus de mededeling, maar die zal ook wel in de brief staan, dat zij over twee weken met vacantie komt."
„Dank je. Dank je. 't is fijn, dat zij komt. Maar hoe moet het nu? Ik was op weg naar de pastorie."
,,Dan gaan we samen terug,' zeide Wat dan gebeurde.
,,Vader en moeder hadden je gister nog verwacht," zeide hij. „Dat was ook mijn bedoeling, maar ik
mocht niet weg. De beide oudjes wilden mij niet missen. Je hebt zeker het verhaal gehoord?" „Ja, 'k heb er met de grootste verba
„Ja, 'k heb er met de grootste verbazing en spanning naar geluisterd. Heerlijk voor je, zeg, dat het zó is afgelopen. Wat zal Mien er van opkijken! Dat je het haar nooit hebt verteld! Jullie hadden toch geen geheimen voor elkaar?"
„Dit moest geheim blijven. Bovendien wist ik het zelf pas een week vóór mij-i vertrek uit Amsterdam. Vader vertelde het mij."
„'k Heb het zo half en half begrepen. Maar je moet het mij bij gelegenheid eens precies vertellen, Ina. Of mag ik het niet weten?" ,,Jullie mogen alles weten. Door Mien
,,Jullie mogen alles weten. Door Mien ben ik in Zuidstad gekomen. Anders zou de verhouding allicht zo gebleven zijn. Mijn verblijf hier heeft goed gewerkt, Dolf."
Do bete'Kcnis van haar woorden begreep hij onmiddellijk. „Je hadt er niet voor naar Zuidstad te gaan, Ina. Je kunt God overal ontmoeten. Intussen heb ik er mij oprecht in verheugd, toen Mien mij meedeelde, dat je zoeken, vinden geworden is en toen vader mij dat vanmorgen bevestigde. Dat is heerlijk, kind. Nog véél heerlijker dan dat andere, waarmoe ik je ook hartelijk gelukwens. Je moet mij alles maar eens vertellen. Je gaat toch zeker wel eens met Willy en mij en anderen een fietstochtje meemaken naar de duinen en het strand van Harenstede? Of ben je nu in een zo gehecht aan de boerderij, dat je er niet weg kunt en wij verwaarloosd worden?"
„Ik meende, dat ik op weg was naar de pastorie!" lachte Ina. ,,Je troeft mij. Maar nu niet ontwijken, meisje. Je neemt die invitatie toch aan?"
„Graag. Maar stel dan niet te lang uit, want ik weet niet, of ik hier nog lang blijf." „Wel natuurlijk," vond hij. „Je blijft
„Wel natuurlijk," vond hij. „Je blijft minstens nog een paar maanden. Je grootouders laten je niet gaan. En overigens zal ik hen wel aan het verstand brengen, dat je kuur nog niet geëindigd is."
„Dan vertel -je een tastbare leugen. Dolf. Want ik voel me beter dan ooit. Volkomen in staat, om mijn werk weer op te vatten."
„Ik moet inderdaad zeggen, dat je er" — lief uitziet, wilde hij opmerken, maar hij bedwong zich nog bijtijds — „goed uitziet, maar dat kan wel eens schijn zijn. Van opwinding of zo."
Ze reden juist over de brug en door de aloude poort van Zuidstad. Ina's zilveren lach echode langs het gewelf.
„Alle onjuiste veronderstellingen, mijnheer de candidaat in de theologie. Ik ben zeer wel en denk over een week of drie te vertrekken. Of tegelijk met Mien, dat zou ook kunnen." ,,Dat is tenminste pas over vijf we
,,Dat is tenminste pas over vijf weken", zeide Dolf, blijkbaar opgelucht. ,,We zullen nog wel eens zien. Ik hoop je vader te ontmoeten en dan zsl ik hem wel zeggen, dat hij zijn dochter eens stevig onder handen nemen moet. Want ik geloof, dat je waarlijk van plan bent, in Amsterdam weer hard te gaan ploeteren, om er spoedig weer onder te liggen." '' Ina lachte maar eens wat, voelend,
Ina lachte maar eens wat, voelend, hoe gaarne hij, die drie maanden thuis zou blijven, haar hier wilde houden, althans zo lang' mogelijk.
Nu zij reden over de slechte bestrating van Zuidstad — ouderwetse asphaltwegen noemde Dolf ze — was een geregeld gesprek niet meer mogelijk. En in de voortuin van de pastorie
En in de voortuin van de pastorie kwam Willy hen tegemoet, vrolijk lachend. „Ik zag jullie komen. Heb je de zon
„Ik zag jullie komen. Heb je de zondares meegebracht. Dolf? Met zacht geweld en overreding? Of voelde zij toch nog iets aan ons verschuldigd te zijn?" „Vraag het Ina zelf. Zij heeft de ja
„Vraag het Ina zelf. Zij heeft de jaren," schertste Dolf terug. ,,Ik weet het niet, hoe het zit. Zij wil zeer spoedig uit „dit gat" weg, naar Amsterdam. Volgende week al of daaromtrent." „Dolf, wat ben jij een aartsleugenaar. Geloof er niets van, Willy. En tot je geruststelling: kan ik meedelen, dat dit jongmens mij niet heeft meegetroo.id naar hier. Hij ontmoette mij halven^'ege. Ik was op weg o.a. naar WiHy Westwoud." ,,Daar wordt het niet minder van',,
,,Daar wordt het niet minder van',, grapte Willy. „Je hebt trouwens h"el wat goed te maken, want bijna vergt ef ik je nooit, dat je mij buiten het geheim hebt gehouden."
Ina was even in de war: was dit gezeg'de gemeend of niet?
„Ik ko 1 niet anders, Willy. Enkelen mochten het slechts weten. En je vader heeft gezegd " „Niet aan Willy vertellen," vulde deze
„Niet aan Willy vertellen," vulde deze aan. „Dat zal de baas van het spul moeten verantwoorden," lachte zij violijk.
Toen zag Ina pas, dat het ven< 'il niet ernstig was bedoeld. En zij ladte hartelijk mede.
,,Komen jullie nog binnen, of we Vf plannen hebben jullie eigenlijk?" klo i!' opeens de stem van mevrouw Westwoud.
,.Koffie drinken." vond Dolf. „In flf tuin."
„We zullen er nog eens over denken Als je maar weet, mijnheer, dat het werk ook moet gebeuren. Studeiiieii menen zich alle mogelijke vrijheden te kunnen veroorloven, maar er ztjn grenzen." van deze dieren alsmede het leven aan oord van de walvisvaarders. Na de auze werden prachtige opnamen verloond van deze expeditie, waarna de 'oorzitter, de heer Strijbos, namens de alrijke aanwezigen, dank bracht voor eze leerzame en interessante lezing. Bjirg. Stand. Ondertrouwd: P. Over
Bjirg. Stand. Ondertrouwd: P. Overleekê 24 jaar en E. N. van Zetten 21 j. Geboren: Johanna Jan.ietje, d.v. J. C. eopman en J. J. Wielaard; Heildrik Jaobus, Z.V. C. P. Anthonisse en H. van iplunter; Cornells Johannis, z.V. I. A. iavenaar en C. H. v. d. Ree; Catharina TElizabeth, d.v. W. Scherpenisse en C. de Witte; Marinus Pleter, z.V. P. J, Bazen en J. L. Hage.
Overleden: Marinus Jacob, 13 dagen, z.V. H. Stoutjesdijk en A. J. de Korte. C. P. de Viet, 34 jaar, ongehuwd.
STAVENISSE Op Zaterdag 21 Januari jl. vond te Stavenisse de eerste uitbetaling plaats van het bedrijfspensioen voor de landbouw, nl. aan de heer C. Moerland. Deze uitbetaling vond plaats door de heer A. van 't Veer, als vertegenwoordiger van de Sociale commissie van de ^Stichting voor de Landbouw op Tholen. Aan deze eerste uitbetaling werd een lin of meer officieel karakter gegeven, Boordat daarbij de burgemeester en zijn echtgenote mede aanwezig waren. De Burgemeester, alsmede de heer ^an 't Veer hielden een korte toespraak, vaarbij de heer Moerland en zijn gezin ^.a. geluk werden gewenst met het toe Ifekende pensioen. Met ingang van 1 Pebr. a.s. is postbommandant H. Winter alhier, overgeplaatst als Rijksveldwachter met stand plaats Capelle a.d. IJssel.
| ST. PHILIPSLAND OngeUd< met dodelijke afloop. Jl. Vrij |ag 20 Ja.i. is op Hoeve Bouwlust, landbouwer A. V. Dijke, de 25]arige landiouwersknecht Pieter Steijn veronge Tikt. Had men vroeger de gewoonte, vanneer er een zwaar beladen wagen ^oor de schuur stond, deze met man en nacht op de dorsvloer te duwen, tegenwoordig gebeurt zulks vaak met mechanische kracht. Met een tractor, bes'iuurt Boor een zoon van A. v. Dijke moest op Bovengenoemde dag een met 5000 kg bedden wagen bin.ien geduwd worden. Dudergewoonte plaatste men een stevi Jfe paal tegen de bumper van de tractor en de achterkant van de wagen en Jizo werd de wagen binnen geduwd. Door een onverklaarbaar toeval is Be paal, die de verongelukte in de. goeie richting moest houden, op de wagen fe druk verloren, zodat deze terug liep. Ohr Steijn is toen bekneld geraakt tus 6en wagen en tractor. In een zeer zorgwekkende toestand is hij, na eerste hulp ^an Dr Menger, per Rode Kruis auto paar Bergen op Zoom overgebracht, alvaar hij de volgende dag aan de ver Jfondingen is bezweken. Het medeleven 'iet de zwaar getroffen familie is algemeen.
Het aantal personen dat zich wegens |orst voor overbruggingssteun kwam (lelden bedroeg jl. Maandag 136. ST. ANNALAND
ST. ANNALAND In de Bewaarschool alhier had Vrijagavond jl.l de herdenking plaats van ^tet 20jarig bestaan der Zangvereniging ^ooit Volmaakt" uitgaande van de Geref. Gem. alhier.
Behalve de leden waren aanwezig de Beer M. Nijsse van 'sGravenpolder, porzitter van de Ring , Zeeland, afgevaardigden van de Zustervereniging te Pholen, de heer Kalle als diaken der :rer. Gemeente, verscheidene oudleden n een aantal begunstigers.
Reeds dadelijk heerste er een gezellige pngedwo.igen sfeer.
I Ruim 7 uur opende de heer Nijsse de pyeenkomst door te laten zingen Ps. tl T'^ *' ^^^ ^^^ ^^ ^^ Sing voor in gebed. In zijn openingswoord herinerde pe heer Nijsse de aanwezigen o.a. aan het doel van de Zang. Het gaat niet op, aldus spr. om volgens een oud gezegde tot „verpoziig" te zingen, doch het_ Psalmgezang behoort bij de Eredienst. Spr. bewees dit aan de hand van enkele feiten.
Vervolgens heette de voorz. allen hartelijk welkom, inzonderheid de heer Nijsse, die geheel belangeloos was overgekomen, de diverse afgevaardigden en verdere belangstellenden. Daarna releveerde de heer Hage een en ander over het wel en wee der vereniging gedurende het 25jarig bestaan. Ondanks alle tegenslag, vooral i.v.m. de evacuatie is de Zang toch weer op peil gekomen en bestaat er, vooral van de zijde van de meisjes, een goede belangstelling. Dank zij de eminente leiding van de dirigent, de heer Moerland, is de Vereniging nog steeds groeiende.
Nadat de Voorz. heeft laten zi.igen Ps 89 vers 3, brengt het koor verscheidene •Psalmen, meest op gewijzigde melodie, ten g'ehore, welke met aandacht werden beluisterd.
Daarna volgde een pauze, waarin het aan versnaperingen niet ontbrak.
Toen vervolgens nog een kwartet werd gezongen onder leiding van mej. Kalle, was er gelegenlieid tot uitbrengen van felicitaties.
Hierva.i werd gebruik gemaakt door de heer Kalle, de heer Burger als afgevaardigde van Tholen en door het oudbestuurslid dhr M. van Dijke, welke thans nog begunstiger der Vereniging is.
Eén der aanwezigen bood de Vereniging, als dank voor het genoten onderwijs, een voorzittershamer aan, welke onder dank werd aanvaard.
Nadat wederom enkele psalmen waren gezongen, werd wederom pauze gehouden, waarin mej. J. Dekker o.a. een gedicht voorlas getiteld; Ruth's keuze, het welke met onverdeelde aandacht werd aangehoord.
Vervolgens zong het koor nog enkele Psalmen.
Nadat het programma was afgewerkt v/erd door dhr Kalle namens de genodigden dank gebracht aan de Vereniging voor de uitnodiging en het gebodene. Nadat de voorzitter alle belangstellenden eveneens had dank gezegd voor het betoonde medeleven, sprak de heer Nijsse tot slot nog een opwekkend woord, waarna hij liet zingen Ps 105 vers 2 en ging voor m dankzegging. Al met al kan Nooit Volmaakt op een zeer geslaagde avond terugzien. Als we de capaciteiten der leden nagaan, komen we tot de conclusie dt vooral onder de vrouwelijke leden zeer goede krachten schuilen. Vooral de uitspraak, zoals gewoonlijk het geval is, komt veel beter tot zijn recht dan bij denmannen, zonder te kort te doen aan hetgeen de laatsten presteerden. '
Rechtzaken
KANTONGERECHT THOLEN Zitting van Vrijdag 20 Januri 1950 Vorig jaar had A. J. KI. te Oud Vossemeer een eend geschoten op water waar hij niet jagen mocht. Overeenkomstig de eis werd hij veroordeeld tot ƒ 10.— en 10 dagen met verbeurdverklaring en uitlevering van het jachtgeweer of betaling van ƒ 125.— of 30 dagen. ' D. B. te Tholen, werd vrijgesproken van overtreding der vestigingswet. Hij was bekeurd, omdat hij volgens verbalisant stucadoorswerk had doen verrichten zonder erkenning als zodanig. A. B. V. E, te Oud Vossemeer kwam voor de tweede maal voor i.z. eeu verkeersovertreding. Op 12 Sept. '49 had hij in grote snelheid aan de Poortvlietsedijk de bocht genomen, waarbij zijn verloofde van de duo viel en zich ernstig bezeerde. In deze zaak kwamen 5 getuigen voor terwijl Mr Kuypers als advocaat optrad.
Alle getuigen verklaarden positief dat V. E. zeer hard heeft gereden. Getuige C. D. was niet positief in zijn verklaring. Aan de politie had hij verklaard, dat eerst het meisje slingerende bewegingen in de bocht maakte, doch voor de rechter zeide hij, dat het de motor was, die eerst ging slingeren. Zijn broer get. W. D. zeide, dat het zo vlug toeging, dat hij niet pertinent durft te zeggen, wie het eerst ging slingeren. Deze zaak werd aangehouden om alsnog verbalisant te horen. A. O. uit Noord-Holland had te Anna
A. O. uit Noord-Holland had te Anna Jacobapolder met zijn auto een andere wagen aangereden en beschadigd. Een 2-tal getuigen bevestigden dit. Eis en uitspraak ƒ 15.— of 10 dagen.
C. V. O. te Tholen was in overtreding met de wapenwet. Hij had voor zijn masker voor het doden van slachtdieren patronen aangeschaft zonder vergunning hier voor aan te vragen. Eis ƒ 10. of 5 dagen. Uitspraak ƒ 8.— of 4 dagen
L. C. V. P. te St. Maartensdijk verkocht bloemen en planten zonder erkenning als bloemist. Eis en uitspraak ƒ 1.— of 1 dag.
M. J. Fr. te Tholen reed met wagen en paarden zonder voldoende voor- en achterlichten. Eis ƒ 6.— of 10 dagen. Uitspraak ƒ 3.— of 7 dagen.
C. Sch. te Tholen had een aanrijding gehad met zijn vrachtauto met een groentenwagen, waardoor de wagen schade opliep.
Eis ƒ lO.-rr of 6 dagen. Uitspraak ƒ 8.— of 6 dagen. D. C. Sch. te Tholen had het werk
briefje van zijn chauffeur niet voldoende bijgehouden en nagezien. Eis ƒ 6.— of 3 dagen. Uitspraak ƒ 3. of 3 dagen. W. M. V. A. te Poortvliet was over
W. M. V. A. te Poortvliet was overtreding der Leerplichtwet ten laste gelegd, wat hem ƒ 2.— of 1 dag kostte met de opmerking bij een volgende overtreding meer te moeten betalen. A. N. te Poortvliet had zijn knechts
A. N. te Poortvliet had zijn knechts 's morgens te vroeg laten werken, waar door zij te veel daguren maakten. Dit kwam hem op 3 x ƒ 3.— of 3 x 1 dag te staan.
H. W. te St. Annaland had te Poortvliet met zijn autowagen op een verboden weg gereden, ƒ 3.— of 2 dagen was de straf.
Ingezonden
COMMENTAAR OP DE CHRISTE LIJKE SCHOOL TE SCHERPENISSE
Men schrijft ons: Reeds geruime tijd had de Gereformeerde Gemeente te Scljprpenisse, die uit plm. 400 leden en doopleden bestaat, plannen tot de oprichting van een eigen school. De kerkeraad trof voorbereidende maatregelen en op een ledenvergadering in het afgelopen jaar werd het bestuur gekozen, dat zich een omvangrijke taak op de schouders zag gelegd. Momenteel hebben reeds een groo gedeelte van de ouders hun kinderen opgegeven om het onderwijs te volgen hoewel sommigen nog achterbleven Naar de laatste gegevens zijn er plm 55, zodat, wegens het aantal (dat 25 moet zijn) het werk {Voortgang kan vinden.
De Gemeenteraad en ,,Den Haag" hebben de aanvraag goedgekeurd. Het on werp is inmiddels naar Middelburg gezonden. Van laatstgenoemde instantie is nog steeds geen bericht ontvangen De plannen, die inhielden, de school op 1 September 1950 te openen, ondervinden door het lange uitblijven van de goedkeuring wel wat stagnatie. En he bestuur moet voorlopig afwachten. Wegens het aantal leerlingen, da uiteindelijk niet zeer groot is, zal de school de eerste tijd van haar bestaan slechts twee leerkrachten tellen. Bij ee aantal van 76 leerlingen worden he er drie. Mogelijk, dat sommige Her vormden eveneens hun kinderen het Christelijk Onderwijs willen laten volgen en dan zal, bij toevoeging van de achtergeblevenen dat aantal misschien bereikt kunnen worden. Een meer „brandende kwestie" is het
Een meer „brandende kwestie" is het gebouw. De Openbare School zal waarschijnlijk een nieuw gebouw verkrijgen, want haar lokaliteiten' zijn afgekeurd. Dan zou, na verbouwing, de oude school voor de GJer. Gem. kunnen zij. Wil de Openbare School zelf verbouwen, dan zou de nieuwe schoolvereniging zich voorlopig moeten behelpen in een zgn. ,,noodschool", die overal aan de eisen voldoet. Ook in dezen is afwachten geboden! * * *
* * * Wij kunnen niets anders doen dan de gang van zaken toejuichen. De onkunde is ondeï de jeugd zeer groot. Een Raads lid merkte nog kortgeleden op, dat wijlen Ds A. C. Visser op de catechisatie het verschil tussen Scherpenisse en Poortvliet zeer duidelijk kon bemerken. De bezwaren blijven vanzelf niet uit.
De bezwaren blijven vanzelf niet uit. Een ideale toestand is nooit te scheppen. De tegenstanders zullen ook niet stilzitten en de moeilijkheden worden groter, naarmate het werk en de plannen vaste vorm aannemen. Het lijkt misschien wat overdreven,
Het lijkt misschien wat overdreven, maar kortgeleden lazen wij het pas verschenen werk, dat handelt over de Reformatie op het eiland Tholen tijdens de tachtigjarige oorlog, nl.: ,,Simon Gieke, de Ketter van Scherpenisse." Onwillekeurig kreeg een en ander verband in onze gedachten. Hoe hebben de vaderen, ook onze Thoolse vaderen gestreden voor de vrijheid om God te dienen naar Zijn Woord! Hoe groot is het pand, dat ons is toebetrouwd! Zouden wij dat prijsgeven? Die gedachte zal het werk voortgang doen hebben, al zijn de teleur stellingen dan nog zo groot!
Wij zouden willen vragen: Waar blijven de andere Thoolse Gemeenten? Het behoeft toch helemaal niet van een bepaald kerkverband uit te gaan! Het gaat in St. Annaland toch ook goed, al is het een „gemengde" school! Waar blijft St. Maartensdijk met zijn „super-orthodoxe" bevolking? Waar blijft StaveïliSSG ? Voorstander van Chr. Onderwijs over het gehele eiland Tholen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 januari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 januari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's