Buitenland
Amerika President Truman heeft een instructie uitgevaardigd, waarbij hij de commissie voor atoom energie heeft opgedragen, haar arbeid voort Ie zetten tot alle vormen van atoom' wapenen, de waterstof, of superbom inbegrepen. Dit besluit is heel ernstig, en het doet bij ons de vraag oprijzen, in welke periode van de wereld geschiedenis leven wij. De atoombom is een vreselijk ver
De atoombom is een vreselijk vernietigingswapen, doch de waterstof bom overtreft de uitwerking der atoombom nog verre.
Men neemt aan, dat wanneer een wa terstof bom geworpen wordt, in een dichte bevolkings centra, zij ongeveer twee millioen mensen kan doden.
Vanwege deze enorme vernietigingskracht, heeft de waterstofbom dit voordeel, dat zij niet zo nauwkeurig gemikt behoeft te worden. Wanneer zij bij het Uitwerpen maar terecht komt op een grote stad, of op leger eenheden, die zich in het veld bevinden, is de uitwerking allerverschrikkelijkst. Daarom wordt door velen de vraag gesteld, of een mens, al is hij een overheids persoon, opdracht mag geven, om zulke vreselijke wapenen te vervaardigen. Wanneer deze bommen, onverhoopt zouden worden gebruikt is er van vechten geen sprake meer.
Het gaat er dan om wie van de partijen in staat is, om het vlugst een groot deel van de bevolking der tegenpartij te vernietigen.
Werden dergelijke wapens niet gemaakt, dan zou de bevolking der wereld niet met zulk een vrees behoeven rond te lopen, als thans het geval is. Amerika wil hiertoe besluiten en vi^il van de productie van dergelijke bommen afzien, mits er een wereld controle komt, waardoor zij verzekerd is, dat ook geen ander land, dergelijke vreselijke moordtuigen maakt.
*' Amerika is bevreesd voor Rusland. Hoever Rusland airede gevorderd is, weet niemand. Daarom durft Amerika niet de kans te lopen, dat Rusland wel waterstofbommen fabriceert, terwijl zij het uit menselijke overwegingen nalaat.
Amerika doet het uit zelfverdediging, teneinde te voorkomen, dat het onverwachts door Rusland wordt aangevallen, en het onderspit moet delven. Meermalen denken wij wanneer wij dergelijke berichten lezen aan het boek der Openbaringen, dat beschrijft dat een derde deel der mensen zal gedood worden. Hfdst. 9.
Wij hebben ernstige oorlogen gekend, de eerste en de tweede wereldoorlog. Hoewel het aantal mensenlevens dat in deze oorlogen gedood is, zeer groot is geweest, zo benadert het getal nog bij lange na niet aan hetgeen het boek der Openbaringen ons beschrijft. Letten wij echter op het voortschrij
Letten wij echter op het voortschrijden der scheikunde, en zien wij welke ontdekkingen er worden gedaan, dan worden wij stil en vragen ons af, is dat nu de voorbereiding tot hetgeen er in Openbaringen beschreven staat?
Ieder ziet hier uit, welk een vreselijke macht Satan bezit, die de volkeren op zulk een vreselijke wijze tegen elkander opzet en op hun vernietiging aanstuurt.
Hoewel deze dingen zeer ernstig zijn. en onze harten terecht met vrees vervuld, toch moeten wij aan de andere zijde bedenken, dat de Heere God boven alle deze dingen staat. Daarin ligt alleen de troost, en het
Daarin ligt alleen de troost, en het enige rustpunt voor onze zielen.
De 'dichter van Psalm 91 heeft reeds gezongen, dat de Heere zijne toevlucht was en dat hij Den "Allerhoogste mocht stellen, tot zijn Vertrek.
Hoe Rusland op deze instructie van President Truman zal reageren, durven wij niet te voorspellen.
Frankrijk In Frankrijk komt de bevolking maar niet tot rust. In vergelijking met andere landen, bv. Nederland verdient een gemiddelde arbeider bij ons meer dan In Frankrijk.
De gevolgen laten zich terdege gevoelen. Alles is er te koop, maar het volk kan het niet betalen. De werknemende bevolking alsmede de winkelstand, die voor een groot gedeelte van de werkman leven moet, klaagt steen en been.
Stakingen zijn er aan de orde van de dag. Ook thans weer breken dan liie;;. dan daar, geschillen uit over het loon. Deze stakingen zijn daarom des te ernstiger, omdat zij de moeilijkheden niet verlichten, maar wel vergroten.
Het voortbestaan der Franse regering is deze week door het oog van een naald gegaan. De begroting moest worden afgehandeld, en er was wel niemand meer, die nog dacht, dat de regering zou kunnen aanblijven, zo sterk was de oppositie gekant, tegen de regeringsvoorstellen. Frankrijk lijdt ernstig onder ambte
narij. Daarom wil een groot gedeelte van de parlements leden bezuiniging op grote schaal en het bedanken van veel overbodig personeel.
Andere partijen zijn daartegen gekant, omdat zij voor de gevolgen vrezen. De ontslagen ambtenaren zullen dit de regering natuurlijk hoogst kwalijk nemen met gevolg veel stemmenverlies.
De communisten die in Frankrijk tamelijk sterk zijn, stemmen met die parij mee, waarbij de grootste kans bestaat, dat de regering tot aftreden gedwongen wordt. Hoe groter de moeilijkheden maar zijn, hoe liever de commu nisten het hebben, want des te meer nvloed. kans hebben zij op versterking van hun
De minister president Bidault heeft hierop ook heel ernstig gewezen. Hij zeide, dat als de huidige regering
Hij zeide, dat als de huidige regering naar huis werd gestuurd, er geen mogelijkheid was, om een nieuwe regering e vormen, die de taak van de huidige met vrucht zou kunnen overnemen.
Ook vestigde hij de aandacht op de onrust imder de bevolking en op het grote nadeel, als er juist in tijden van zulke ernstige woelingen geen regering n handen kan nemen. s, die het roer van het schip van Staat
digden in meerderheid vóór de regering Om deze reden hebben de afgevaar gestemd. Er waren vijf punten, waartegen de
Er waren vijf punten, waartegen de oppositie gekant was. Punt een, twee en drie betroffen nieu
we belastingen of verhoging van be staande belastingen.
Punt vier had betrekking op de uitgaven voor binnenlandse zaken, terwijl punt vijf het eindbedrag der begroting vaststelde. Bij punt vier waren er 293 stemmen
Bij punt vier waren er 293 stemmen vóór en 293 stemmen tegen.
De vrees was groot dat de geschillen niet zouden kunnen worden overbrugd! De regering raadde sterk aan de be
De regering raadde sterk aan de begroting niet te verwerpen en deed de toezegging zoveel als in haar vermogen was te bezuinigen. Bij de eindstemming waren er 301
Bij de eindstemming waren er 301 stemmen vóór de regering en 284 tegen. Met een kleine meerderheid dus, blijft de regering derhalve weder aan.
111 de avonddienst was de kerk eveneens tot alle hoeken gevuld. Naar schatting waren er 2000 mensen in Mede was aanwezig Ds A. de Blois van R'dam Zuid, Burgemeester Mr A. P Korthals Altes en Weth. v. Doorn. De aanvangspsalm was Ps. 131 : 13 en 19, gelezen werd Spr. 9, waarna Ds A. Vergunst voor de eerste maal het votum lütsprak en voorging in gebed.
In het Voorwoord van deze intreepredikatie wees hij op het gezegde van zijn bevestiger, dat Gods wegen wonderbaar zijn (Ps. 68 oude rijm). De Heere had zijn hart overgebogen om de hem van God gegevene arbeid te Zeist te aanvaarden. Terugblikkend in het verleden, was zijn ziel innerlijk verootmoedigd, ziende hoe de Heere hem tot hiertoe geleid had. De dienst van God had hij niet begeerd, zijn keus was een andere keus, maar de Heere zegt: Mijne wegen zijn niet uwe wegen en Mijne gedachten zijn hoger dan ulieder gedachten. Uit het diepst van zijn ziel had hij dan ook het: „Ja ik van ganser harte" uitgesproken, zich van ganser harte gevend aan die dienst, hem van Godswege toebeschikt. Hij verbond zich aan de gemeente met de woorden uit Hand. 20 : 24, waarna hij bezag; Een rechte dienaar des Evangelies; ten Ie: die zichzelven verloochent; ten 2e. die zich verblijdt in zijn arbeid; ten 3e: die zich zijn opdracht bewust is.
Na deze weldoorwrochte predikatie sprak hij allereerst zijn bevestiger toe. Daarna de docenten, de heer van Bochove te Rotterdam en Dr Steenblok (de laatste niet aanwezig). Ook herdacht hij zijn onvergetelijke leermeester wijlen Ds G. H. Kersten. Dan de Studenten, alle aanwezige predikanten, de kerkeraad, catechisanten en verenigingen, het gemeente-bestuur, de Geref. kerkeraad (met dank voor gebruik kerk) vrienden uit Leiden en Katwijk en alle andere vrienden uit het land met de afgevaardigden der kerken. Hartroerend was het ogenblik toen Ds Vergunst zijn familie, broer en zusters en inzonderheid zijn moeder toesprak. Voor haar was het eveneens een betekenisvolle dag. Zo rijkelijk had de Heere zijn genade verheerlijkt in hun gezin, en hij herdacht daarbij zijn vader, die deze dag niet beleefde, maar nu juicht vooi Gods Troon. U hebt mij, zo zei hij, niet alleen onder het hai't, maar ook in het hart gedragen, nl. op de vleugelen des gebeds. Hij hoopt dat zij dat zal blijven doen, dat zij samenwonen mochten ir liefde en dat de gemeente Zeist haar. mot Gods volk, mocht ontvangen om er samen mee te leven. Dan sloot Ds Vergunst met dankgebed en liet zingen Pe 118 vers 12.
Tenslotte volgden toespraken. Van Ouderling J. v. Ekeren namens de kerkeraad. Ds V. d. Berg, als consulent (al was hij dit slechts enkele dagen geweest), Ds Blok als voormalig predikant, Ds A. de Blois namens de Theol. School, Ds G. Zwerus namens de studenten en als intieme vriend, en de heer J. V. Bochove namens het schoolbestuur. Staande zong de gemeente de zegenbede uit Ps. 134 : 3. Daarna legde Ds Vergunst de zegen op de gemeente en werd deze plechtige dag beëindigd.
Ds A. Vergimst is zover ons bekend, de jongste predikant in Nederland.
RANTSOENBONNEN VOOK KOFFIE
Bij de aankondiging van de nieuwe koffiebon 424 Algemeen is vermeld, dat de rantsoenwaarde van de in omloop zijnde rantsoenbonnen HD en BD een rantsoen onveranderd 125 gram koffie per bon blijft. De rantsoenbon HD een rantsoen is evenwel nimmer voor koffie aangewezen. De bedoelde koffie-rantsoenbon van de H-serie draagt de aanduiding H 16 125 gram koffie (groene ondergrond.) De laatstgenoemde rantsoenbon blijft dus onveranderd zijn rant soenwaarde van 125 gram koffie per bon behouden.
Miij ioenenofdbacht aan nederlandse firma
SLIEDRECHT, 2 Febr. Aan Adr. Volkers Maatschappij tot het uitvoeren van openbare werken n.v., gevestigd te Sliedrecht, is volgens de N.R.Crt. opgedragen het op diepte brengen van de uitmonding van de Solent bij Southampton. De Times schreef dezer dagen, dat het hier betrof het grootste baggerwerk, dat ooit in Engeland aan een buitenlandse firma werd opgedragen. Het is een werk van ruim ƒ 6.500,000 en de tijdsduur wordt geschat op ruim twee jaar. Twee grote baggermolens elk met een inhoud van 800 liter, benevens een grote zuiger, sleepboten en de nodige zandbakken, zullen naar Engeland worden gesleept. Bg dit werk zullen ongeveer 80 Nederlanders te werk worden gesteld.
Plannen voor de bouw van goedkope woningen
' " Dnikte op het ministerie van wederopbouw
Het plan-Bouma heeft het ganse land in beroering gebracht, te meer daar de minister van wederopbouw beloofd heeft alle gelijksoortige plannen te zullen steunen. Zo overstelpt is het ministerie met aanvragen van gemeentebesturen om een onderhoud, dat op een door een gemeentebestuur gezonden telegram pas na twaalf dagen telefonisch antwoord kwam. „Wg lazen zo juist uw telegram...", aldus begon het gesprek. Intussen schijnt het ministerie zijn houding tegenover deze plannen nog niet te hebben bepaald. Er is uiteraard een limiet. Naar de N.R. Courant verneemt, zouden ongeveer 10.000 woningen op deze wijze, buiten het toegestane bouwvolume om, in ons land kunnen worden gebouwd. De normen voor toegestane huur, maximale grootte der Woningen e.d. zijn evenmin nog vastgesteld. Wij menen te weten, dat het ministerie hierover eerst na bestudering van de ingekomen projecten definitief wil beslissen. Volgens onze inlichtingen zouden de woningen echter maximaal 260 m3 groot mogen zijn en zou de huur prijs niet meer dan 30 procent boven het huurpeil van 1940 mogen liggen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's