Uitbreiding badhuis is bijna klaar Felle critiek op een inwoonster der gemeente Er komt electrische straatverlichting Beplanting achter de Oranjeweg
Maandagavond vergaderde de gemeenteraad. Burgemeester Van Heys opende als gebruikelijk en wenste de leden in de eerste vergadering van he jaar nog alle goeds toe zowel in hun gezinsleven als in de werkzaamheden voor het algemeen belang. Spr. wee op de ernst der tijden en de oorlogsdreiging die de wereld verontrust en sprak de hoop uit dat God verhoede dat on land weer aan het geweld zou worden overgegeven. Wat 1949 betreft, het was voor Overheid en burgerij een gunstig jaar. Er was geen werkloosheid; ieder verdiende een bestaan en de landbouwprijzen waren lonend. Dankbaarheid past ons daarvoor, zei spr. jegens Hem die ons deze middelen heeft geschonken Belangrijke besluiten werden in 1949 genomen, waarvan spr. noemde o.a. uitbreiding badhuis, aankoop bouwgrond, demping sloot Geld. dijk en vei betering Onderlangs.
Een teleurstelling was, dat voor 1950 geen bouwvolume kon worden verkregen. Alsnog zal getracht worden hierin verandering te krijgen.
Spr. hoopte dat in 1950 belangrijke besluiten genomen zullen worden, waarvoor als voorwaarde geldt een onderling vertrouwen en een gezamenlijk letten op het algemeen belang. Spr. deed daartoe een beroep op de medewerking van de raad en hoopte dat God — bij Wiens gratie wordt geregeerd — de kracht en wijsheid moge schenken om het welzijn der gemeente te zoeken.
Dhr van Es dankte voor de wensen en hoopte dat de Voorz. zijn werk niet al zuchtende zal moeten doen, maar hij met ondersteuning van de plaatselijke besturen en ingezetenen zijn taak mag verrichten in biddend opzien tot Kem van Wien wijsheid kan worden begeerd. Spr. hoopte dat de besluiten in 1950 tot heil van de gemeente zijn zullen en op prettige wijze mag worden vergaderd. Hij wenste B. en W. Gods onmisbaren zegen toe.
Dhr D. PQortvliet dankte de Voorz. voor de manier waarop hij steeds de vergaderingen heeft geleid. Deze dwong eerbied af bij voor- en tegenstanders. Het deed spr. goed, dat de Voorz. de schoonheid en verfraaiing van de gemeente voorstaat. Hij hoopte dat de goede verstandhouding bestendigd zal blijven, waaraan hij niet twijfelde. Doet er al eens een incidentje voor, dan is men dat de andere dag weer vergeten en zeggen we elkaar weer vriendelijk goedendag. Spr. hoopte dat de raad één geheel zal vormen tot voordeel en bloei der gemeente. Daarna werden de notulen vastgesteld.
De ingekomen stukken bevatten: a. Berichten van de heren W. Hagens, G. C. M. Smit en L. J. Kooman dat zij hunne benoemingen als bestuursleden van de Stichting van Weel Ziekenhuis aannemen;
b. Besluit van Heren Ged. Staten tot vaststelling van de jaarwedden van de Wethouders met ingang van 1 Januari 1948 op ƒ 250.—; c. Bericht van Heren Ged. Staten d.d.
c. Bericht van Heren Ged. Staten d.d. 3/10 Januari 1950 waarbij de begroting van het Gasbedrijf 5910 goedgekeurd wordt teruggezonden. Ook de gemeente begroting 1950 werd door Ged. Staten goedgekeurd.
Neem ©en bad! Punt 3. Bij raadsbesluit van 21 Januari 1949 werd besloten om in het scHoolbadhuis een 15-tal douchecellen voor volwassenen te bouwen. De kosten hiervan zijn geraamd op ƒ 5500.—. Het werk is thans zover gevorderd dat binnenkort tot het ingebruiknemen daarvan kan worden overgegaan. Het is nog moeilijk te zeggen hoeveel de meer kosten aan stroom, water, onderhoud enz. door het ingebruiknemen van de douchecellen, zullen bedragen. Dit zal pas kunnen geschieden, wanneer de cellen enige tijd in gebruik zijn. Gerekend wordt dat per cel in 1 uur
Gerekend wordt dat per cel in 1 uur 2 personen zich gedurende 20 minuten kunnen baden. De andere 20 minuten zijn bestemd voor het schoonmaken. Wordt de inrichting op Vrijdag en Zaterdag gedurende 10 uren voor het publiek opengesteld, dan zouden 10 x 2 x 5 = 100 personen van het bad gebruik kunnen maken. Als vergoeding voor het gebruik maken der douches wordt voorgesteld een tarief van ƒ 0.30 per persoon, terwijl ook abonnementstarieven ä ƒ 0.25 per persoon zullen worden ingevoerd. De opbrengst zal dus liggen tussen ƒ 25.— en ƒ 30.— per week, welk bedrag wel zal opwegen tegen de hogere uitgaven wegens het meerdere olie- electriciteits- en waterverbruik en hogere personeelskosten. Over dit punt werd nog wat heen en
Over dit punt werd nog wat heen en weer gepraat, waarbij de Voorz. er de nadruk op legde, dat het niet de bedoeling is dat de mensen zó uit het land naar het badhuis komen. Dan zou de zaak buitengewoon verontreinigd worden en dat is niet de bedoeling. Men moet als 't ware met het 's Zaterdagse pakje naar het badhuis gaan.
Op een vraag van dhr v. Es of ook niet-gemeentenaren gebruik van het badhuis mogen maken antwoordde de Voorz. bevestigend. Mocht de toeloop te groot worden, dan kan er bepaald worden, dat ingezetenen voorrang hebben. Ook kan er gelegenheid geschapen worden om een hokje op een bepaald uur te laten reserveren of een jaar-abonnement te bekomen. Als het zover is zal hieraan voldoende publiciteit aan worden gegeven.
De raad ging tenslotte met het voorstel van B. en W. accoord.
Punt 4. De Regering heeft besloten om aan het daarvoor in aanmerking komend Rijkspersoneel een uitkering te verlenen van 5% van de wedde of het loon. Bij circulaire van 16 Januari 1950 geeft de Minister van Binnenlandse Zaken aan de Gemeentebesturen in overweging eenzelfde uitkering aan het gemeente-personeel te doen. B. en W. stellen voor aan het verzoek van de Minister voornoemd te voldoen. De raad ging hiermee accoord.
Felle critiek Punt 5. In de raadsvergadering van 23 November 1949 werd besloten om Onderlangs te bestraten, met aan weerszijden een trottoir. Om de straat daar goed te verbeteren zou een hoekje van de tuin van mej. van Kassei bij de straat moeten worden getrokken. Daarvoor is van de tuin nodig plm. 24.5 m2. Mej. van Kassei is bereid deze grond af te staan voor een bedrag van ƒ 250.—. Tevens zal de gemeente dan moeten bekostigen het verplaatsen van een schuur tje en een regenbakje dat juist op het deel van de grond staat dat de gemeente overneemt. De kosten van één en ander raamt de gemeente-opzichter op ƒ 500.—. Op alle mogelijke manieren is getracht gunstiger voorwaarden van Mej. van Kassei te krijgen, doch het is niet gelukt. Voorgesteld wordt om de grond op de door haar gestelde voorwaarden over te nemen.
Dhr Albregts vond het een absurd bedrag en de heer D. Poortvliet wilde er vooral eens in het openbaar de nadruk op leggen, dat als een rijke vrouw als Mej. van Kassei nog niet eens een douceurtje voor de gemeente over heeft en zo'n ontstellend bedrag vraagt dit beneden alle critiek is. De Voorz. hamerde, doch dhr D.
De Voorz. hamerde, doch dhr D. Poortvliet nam hier geen woord van terug en ook de heer de Bonte zei dat de houding van mej. van Kassei van weinig burgerzin getuigt.
Dhr V. Es had van mej. van Kassei ook meer medewerking verwacht. Zij schijnt echter al haar zinnen op het aardse goed gezet te hebben, en spr. betreurt dat een ingezetene zo weinig tot verbetering der gemeente meewerkt. De Voorz. lichtte toe dat alle mogelijke moeite gedaan was een lager bedrag te bedingen, doch men was niet geslaagd. Ook spr, betreurde het, temeer, daar de tuin van mej. van Kassei er nog in waarde door stijgt. Punt 6. Aangezien de gemeente voor
Punt 6. Aangezien de gemeente voor 1950 geen bouwvolume is toegewezen wordt voorgesteld de tuingrond aan de Burgem. Zaaijerlaan ook voor 1950 weder aan de tegenwoordige huurders op dezelfde voorwaarden te verhuren, eveneens de grond Gedempte Gooi aan de Tuinstraat en het perceeltje tuingrond aan de Stationsweg. Hiertegen had de raad geen bezwaar.
Hiertegen had de raad geen bezwaar. Punt 7. In de raadsvergadering van 23 November 1949 werd besproken om de leden van de Commissie ingevolge de Woonruimtewet een presentiegeld te verlenen. Voorgesteld wordt dit te bepalen op ƒ 2.50 per vergadering ingaande 6 September 1949, waarmede de raad instemde.
Electrische straatverlichting Punt 8. In aansluiting aan de reed eerder met de Raad gevoerde discussie nopens de straatverlichting der gemeente, hebben wij thans het genoegen U voor te stellen om de bestaande gasverlichting te vervangen door een electrische. Het aantal lantaarns, thans bedragende 50, zou dan worden uitgebreid tot plm. 170 ä 180.
De kosten begroting van de E.M.G.O is daarvoor als volgt: Geprojecteerd: 171 lantaarns t.w. 112 avond- en 59 nachtbranders:
Voor lampen 100 Watt. 112 avondbranders ä ƒ 27.— ƒ 3024.— 59 nachtbranders ä ƒ 39.— ƒ 2301.— meterhuur 12 x ƒ 2.— ƒ 24.— Jaarlijkse kosten ƒ 5349.—
De verlichting van Stad aan 't Haringvliet is inmiddels bezichtigd en de bedoeling is eenzelfde type lantaarn aan te schaffen.
Op een vraag van dhr D. Poortvlie antwoordde de Voorz. dat 50 gaslantaarns een bedrag van 4000 gulden vorderen . Dhr D. Poortvliet juichte de keuze
Dhr D. Poortvliet juichte de keuze van het lantaarn-type toe. Bovendien worden de porceleinen kragen thans a van plastic gemaakt, waardoor ze nie zo gauw stuk gegooid worden.
De Voorst zei in dit opzicht op de medewerking van de Dirkslandse jeugd te rekenen. „In Menheerse zijn ze ook baldadig
„In Menheerse zijn ze ook baldadig op dit punt" vond dhr Poortvliet, doch de Voorz. moest erkennen dat er weinig gaslantaarns door baldadigheid der jeugd gesneuveld zijn.
Op een desbetreffende vraag van dhr Koon zei de Voorz. dat de reorganisatie der straatverlichting niet af moet hangen van het wel of wee van het gasbedrijf. Wij willen gaarne de gemeente behoorlijk verlichten en dan gaat het er om wat het goedkoopste uitkomt. Deze kwestie kan gevoeglijk los van de gasfabriek bezien worden.
Na enige discussie over bepaalde onderdelen, waarbij de leden hun blijdschap er over uitspraken dat het eindelijk zo ver gekomen is, ging de raad unaniem accoord met het door B. en W. voorgestelde.
Dat zal mooi worden! Punt 9. B. en W. hebben een plan laten maken om te komen tot beplanting van een gedeelte van de strook grond die loopt achter de woningen van de Woningbouwvereniging aan de Oranjeweg. De grond is eigendom van de Polder Dirksland en de Polder is bereid deze grond aan de Woningbouwvereniging in erfpacht af te staan. Het voorstel is nl. om langs het bestaande pad aan de Boezem een strook van plm. 2 meter te beplanten, wat dan in overeenstemming zou zijn met het uitbreidingsplan. De kosten worden geraamd op ongeveer ƒ 900.—. Dhr 0. Poortvliet zeide er zijn steun
Dhr 0. Poortvliet zeide er zijn steun aan te kunnen geven, vooral omdat het schoonheids-element er de boventoon in voert.
De Voorz. wees er op dat het de bedoeling is in het dorp wat aangename wandelwegen te krijgen.
Dhr Poortvliet was wel overtuigd dat de bewoners een veer moeten laten omdat ze 2 ä 3 meter van hun grond moeten missen en het uitzicht belemmerd worcjt, maar wil niettegenstaande de schoonheidsfactor laten overwegen.
Weth. V. 't Geloof was het daarmee wel eens, doch wees er op, dat men daar altijd op de Westenwind zit, wat ook niet aangenaam is. Door beplanting komt hierin zeker verbetering. Na een langdurige discussie, waaraan
Na een langdurige discussie, waaraan de tekeningen te pas kwamen en de voor- en nadelen ampel en breed besproken werden, besloot de raad tot beplanting over te gaan.
Rondvraag In de rondvraag vroeg dhr D. Poortvliet naar de mogelijkheid om de sloot langs de Stationsweg gedempt zien te krijgen in overleg met de Provincie. De Voorz. vond de sloot nog niet zo wanstaltig, mits deze goed onderhouden wordt. Evenwel wil hij deze kwestie wel
eens nader bezien. Dhr Albnegts beklaagde zich over de slechte oplevering der opgegraven straten door Emgo, Waterleiding en voornamelijk P.T.T. De Voorz. heeft hierover reeds geap
De Voorz. heeft hierover reeds geappelleerd en thans is er een straatmaker van de P.T.T. bezig de wegen te herstellen. Regelmatig toezicht op de oplevering der wegen is echter dringend gewenst.
Dhr V. Es besprak de opruiming van het emmerstelsel, waarop de Voorz. antwoordde dat daaraan geleidelijk gewerkt wordt.
Ook bepleitte van Es de reeds besproken andere stopplaats voor de bus en schutplaatsen voor de passagiers. De Voorz. zeide dat dit de aandacht
De Voorz. zeide dat dit de aandacht had doch dhr Buijsse vond de schutplaatsen een moeilijk punt, dat nog samenhangt met de concessie van de busdiensten.
Dhr Bestman brak een lans over een grotere vlag op de toren, waarvoor de Voorz. toezegging deed. Dhr ide Bonte besprak de wenselijk
Dhr ide Bonte besprak de wenselijkheid de rondvraag af te schaffen en eventuele voorstellen tevoren in te laten dienen. De Voorz. is geen voorstander van de
De Voorz. is geen voorstander van de rondvraag doch in de kleine gemeenten, waar men niet zoveel vergadert kan deze zijn nut hebben. Wil de raad voorstellen de rondvraag af te schaffen, dan kan spr. zich daarmee verenigen. Na enige bespreking werd besloten de rondvraag nog even aan te houden, omdat het zijn nut kan hebben sommigen kleine dingen nog even na de vergadering te bespreken. Evenwel moet de raad zich op dit punt zoveel mogelijk beperken. Dan sluiting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's