Baldadigheid te Nieuwe Tonge Jachtzaken en aanrijdingen
Zitting van Vrijdag 10 Februari 1950 F. C. van Eek, Middelharnis, vestiglngszaak, kreeg inmiddels vergunning, en werd schuldig verklaard zonder straf. J. van Balen, Nieuwe Tonge, stak klappers af op straat, laat in de avond. Ben misselijke zaak!" vond de rechter, die tot ƒ 15.— veroordeelde. Chr. J. Bijdevaate, Nieuwe Tonge, zelfde overtreding. Hij wilde zien of het een grote klap gaf.
„Hebben we nog geen herrie genoeg?" vroeg de rechter. Veroordeeld tot ƒ 15.- of 6 dagen. J. J. Luchtenburg verschafte de klap
J. J. Luchtenburg verschafte de klappers en kreeg dezelfde straf. Joh. Vistaeen, Nieuwe Tonge, ook klappers afgestoken, de ambtenaar eiste ƒ 15.— subs. 3 weken tuchthuis. „Het moet uit zijn in Nieuwe Tonge. Met al die baldadigheid!" waarschuwde de ambtenaar. De rechter veroordeelde conform.
A. de Graaf, Melissant, vestiging zonder vergunning. Hij is voor zijn examen aan het leren. Doe maar gauw examen! raadde de rechter aajn. De ambtenaar wilde de zaak wel aanhouden tot Juni. De rechter stemde daarmede in. J. T. Troost, Melissant, ,,zwaaide met zijn armen in de richting van een benzinepomp" en sloeg een ruit van de pomp stuk. Hij was aan het ravotten. Hij heeft direct een schilder opdracht gegeven om een nieuw ruitje in te zetten. „'t Was opzet!" vond de rechter, die
„'t Was opzet!" vond de rechter, die een verklaring las van mej. E. Holleman, dat verd. aan het gek doen was. Eis ƒ 15.— subs. 6 d. Uitspraak ƒ 15.— of 6 dagen.
F. Osseweijer, Oude Tonge, liet zijn zoon 't Zaterdagsmiddags in de werkplaats toe. Die zaagde hout. „Kachelhout voor zijn moeder!" zei verd. „Was 't niet voor een zaak of zo!" „Absoluut niet!"
De ambtenaar eiste ƒ 5.— of 3 d. „De jongen was niet in mgn dienst", verweerde verd. De rechter besloot wachtm. Weiburg nog eens te horen.
C. D. van Nieuwenhuijzen, Achthuizen, parkeren op verboden plaats onderaan Zandpad. Eis ƒ 5.— of 2 d. Uitspraak ƒ 4.-— of 2 dagen. Tegen L. K. Pikaart, Ouddorp, aangehouden zaak van in bezit hebben vuurwapen, eiste de ambtenaar ƒ 5.— met teruggave inbeslag genomen geweer. Uitspraak conform.
W. K. Hameeteman, Nieuwe Tonge, aangehouden jachtzaak, liet het pleit over aan Mr den Hollander. Als get. werd gehoord G. A. van der Wende, boekhouder der diaconie. De rechter informeerde naar de eigendom van de stukken land, waarop de al aangeschoten haas werd dood geschoten. Get, V. d. Wende kon echter niet pertinent verklaren hoe een en ander in elkaar zat. Wel wist hij dat Van Okkenburg tot de jacht gerechtigd is en dat Vreeswijk huurder van het land is. Get. P. Vreeswijk werd vervolgens gehoord. Ook hij werd voor een tekening geroepen van de plaats, waarop het drama plaats vond. Hij wist niet, wie jachtrecht had. Alle land heeft hij ter plaatse van de diaconie. Ook heeft hij land in eigendom en daarvoor gaf hij verd. wel jachtrecht. Maar dat is niet aangrenzend. Mogelijk heeft Hameeteman in twijfel verkeerd. Wachtm. Zuidbroek nam het geweer
Wachtm. Zuidbroek nam het geweer in beslag en hij liet het door een deskundige waarderen, die schatte het op ƒ 155.—. Volgens get. kon verd. drommels goed weten waar hij jachtrecht heeft. De jagers zitten elkaar nogal aardig dwars.
Mr van Buuren achtte het bewijs geleverd en persiteerde bij de eis van ƒ 20- subs 8 d. en verbeurdverklaring van het geweer, btj niet betaling te vervangen door ƒ 150.— boete. Mr den Hollander voerde aan, dat er toch geen sprake van schuld was bij verd. Vreeswijk heeft het land al vele jaren en verd. heeft toestemming op Vreeswijks land te jagen. Bovendien moest hij de haas, als goed jager, het genadeschot geven.
Verd. staat bekend als een behoorlijke jager. PI. geloofde, dat verd, niets te verwijten valt. PI. vroeg vrijspraak.
te verwijten valt. PI. vroeg vrijspraak. Get. Vreeswijk verklaarde nog dat verd. verscheidene malen in de buurt gejaagd heeft.
De rechter wilde de vergunning zien, die Vreeswijk aan verd. gaf en hield deze zaak nog een maand aan.
L. V. d. Doel, Melissant, vroeg geen vergunning ingevolge de hinderwet aan voor sorteerder, bij verstek ƒ 15.— of 10 dagen.
S. van Gurp, Ooltgensplaat, stond in aangehouden zaak terecht wegens verkeersovertreding met auto. Hij voerde maar één liAit op zijn auto, althans zo luidde de dagvaarding. Get. L. J. Wouters kwam verklaren
dat verd. maar één licht had, alhoewel hij de mogelijkheid niet uitgesloten achtte, dat er twee lampen brandden. De ene kon hij niet zien vanwege de aangereden luxe auto.
Verd. zei, dat hij wel twee lichten voerde.
De ambtenaar wees op de getuigeverklaringen en achtte het wettig en overtuigend bewijs geleverd. Hij wees op de ernst van de overtreding. Hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn van slechts één lamp op een auto is nu gebleken. Een der inzittenden verloor het bewustzijn. Mr van Buuren eiste ƒ 40.— boete subs 25 dagen. De rechter ondervroeg get. Wouters
De rechter ondervroeg get. Wouters nog verder, terwijl verd. de juistheid van de getuigenverklaring in twijfel trok. De verkeersdeskundige vaü Dijk, heeft geconcludeerd, dat de lamp geen licht kon uitstralen maar verd. wierp ttegen, dat in ieder geval zijn dimlicht brandde. Hij wees op verklaringeff van zijn mede-inzittende De Vos.
Verd. zei op de hoek gedimd te hebben en voerde verder nog een hardnekkig pleidooi. De rechter hield ^ich vooral aan de
De rechter hield ^ich vooral aan de verklaringen van get. Wouters en veroordeelde tot ƒ 30.—' of 10 dagen. B. van Seters ontkende op de Voor
B. van Seters ontkende op de Voorstraat te Middelharnis geparkeerd te hebben. Hij loste of laadde slechts bij Both. Er stond een andere auto bij hem.
Er stond een andere auto bij hem. Als get. werd gehoord wachtm. Verhoek, die niet aannemelijk achtte, dat verd. moest wachten. Verd. bleef bij zijn verweer.
De ambtenaar achtte het stil staan niet te zijn geschiedt voor laden of lossen. Hij eiste ƒ 5.— of 2 dagen. Verd. had naar een andere plaats moeten rijden. Get. Verhoek wees er op, dat de weg
Get. Verhoek wees er op, dat de weg geheel geblokkeerd werd. Waarom ging verd. niet met zijn wagen achter de andere staan? De ambtenaar veroordeelde tot ƒ 4.—
De ambtenaar veroordeelde tot ƒ 4.— of 2 dagen. B. Driesse, Middelharnis reed met 2
B. Driesse, Middelharnis reed met 2 achterelkaar gekoppelde landbouwwagens op de Langeweg, bij de Landbouwschool, de voorste wagen was verlicht, met een eigen uitgedachte verlichting, terwijl de laatste wagen,' geheel „lichtloos" was, hierdoor werd v. Schelven uit Oude Tonge het slachtoffer, want hij reed met zijn auto op deze onverlichte wagen, waardoor mateitiele schade aan de auto ontstond. De ambt. vond dat op Flakkee, meer en meer de boerenwagens zonder verlichting gingen rijden en eiste 2 x ƒ 10.— of 2 x 10 dagen hechtenis. Dit deed verdachte opmerken, dat ook de chauffeurs maar ééns wat meer op moesten letten, zij voerden grote lichten, en konden dus vergenoeg zien. Uitspraak 2 x ƒ 10.— of 2 x 4 dagen. '
J. W. Bakelaar Den Bommel reed op een rijwiel met verblindende verlichtinf. Om zijn leven gauw te verbeteren, moest hij 5 gulden betalen of 2 dagen zitten. (Vervolg in ons Vrijdägnummer.)
Deze begroting sluit nog met een nadelig slot van ƒ 7S5.—. Het ligt wel in de bedoeling alles aan te wenden, deze begroting voortaan sluitend te maken. Desnoods door verhoging- van keurloon. Wordt goedgevonden.
7. Voorstel om de voor 1949 toegekende subsidie aan het Kraamcentrum Goeree en Overflakkee lot wederopzegging te bestendigen.
Gevraagd wordt hiervoor 10 et per inwoner, B. ert W. stellen voor dit zoals verleden jaar weer op 71/2 et per inwoner te stellen. Hiermee gaat de Raad accoord.
8. Het voorstel tot het toekomen van een loonsverhoging van 5f/r voor het daarvoor in aanmerkende gemeentepersoneel, gaat eveneens zonder slag' of stoot gaat onder de hamer door.
Aankoop Bouwgrond 9. Voorstel tot aankoop van bouwgrond in het uitbreidingsplan. Over dit plan gaat men geruimen tijd in besloten zitting.
Na heropening deelt de Voorz. mede, dat er nog een stuk grond van de heer Mosselman en Korteweg ligt dat aansluit bij de nieuwbouw. Voor uitbreiding is hierover met de fa. Mosselman een bespreking gevoerd. De grootte is ruim 3 ha, het voorstel luidt hiervan 15 ä 16000 vierk. m aan te kopen ä ƒ 1.— per vierk. meter.
Dit wordt z.h.s. goedgevonden. 10. Vaststelling gemeentelijke vergoeding aan de bijzondere scholen krachtens art. 55 bis der L.O. wet.
Goedgevonden voor 1950 het bedrag per leerling vast te stellen op f 19.79. Ongerief aan Sluisliaven
11. Begrotingswijziging 1950. Dit loopt o.m. over het uitbaggeren van de haven te Sluishaven. Hierover liep een procedure die zeer veel stagnatie bracht. De uit- en invaart van de veerboot heeft door dit oponthoud zeer veel ongerief ondervonden. Er zal nu echter spoedig verbetering komen. Dhr K. V. Oostende vraagt hoe het
Dhr K. V. Oostende vraagt hoe het met de subsidie van het baggerwerk staat. De Voorz. zegt dat er jaarlijks een
De Voorz. zegt dat er jaarlijks een recognitie komt van de fa. v. d. Schuijt, groot ƒ 250.—. Van het totaal van de kosten, zeg maar ƒ 10.000.—, betaald het Rijk 1/3 bij. De gemeente betaalt die ƒ 250.—, de rest Rijk en Provincie, waarbij tevens Ged, Staten van N. Brabant die ook belang bij deze veerdienst hebben, ƒ 750.— bijdraagt. Kontlvraag Dhr D. C. V. Oostende vraagt wie er
Dhr D. C. V. Oostende vraagt wie er onder de 50% toeslagj vallen. De Voorz.: Het secretarie-personeel en dat van openbare werken. Burgemeester en secretaris vallen er buiten.
De Nüeuwbouw Dan geeft de Voorz. een uiteenzetting over de nieuwbouw en hoe het komt. dat die woningen niet eerder konden betrokken worden.
betrokken worden. Spr. zegt, dat na vee^ rompslomp bouwvolume voor 52 woningen verkregen werd. Na er bestek van te hebben gemaakt, had de aanbesteding plaats op 1 Juni 1948. Toen kwam het Rijk met het bericht, dat er maar 26 woningen mochten worden gebouwd en de andere 26 later. Van die eerste 26 zouden er 12 te Ooltgensplaat en 14 te Achthuizen worden gebouwd, de volgende 26 in 1949 te Ooltgensplaat. Besprekingen voor grondaankoop te Achthuizen had plaats, inschrijving volgde voor ƒ 489.000.—. De begroting was ƒ 540.000.—. De inschrijvers liepen zeer met hun opgave uiteer Jammer dat de plaatselijke aannemers het niet konden doen, hun opgaven liepen van 650 tot ƒ 658 000.—. In de winter van 194^? werden de fun
In de winter van 194^? werden de funderingen gelegd, ook in Achthui/en, hoewel de acte van de grond nog niet was gepasseerd. Dat dit risico heeft gegeven van de gemeente om tóch t» beginnen, valt te begrijpen. Toen do fundering er in lag ging het in snel tempo, totdat er geen steen te krijgen was. Ook daarin werd echter voorzien, maar toen de huizen onder de kap stonden deden zich moeilijkheden met het personeel voor. Het zv/aartepunt was, dat ze het keet-leven moe waren, wat in de lange wintermaanden niet meevalt. Gevolg was, dat de vaklui eciipseerden en de bouw werd gestagneerd Geruchten deden de ronde in het dorp, dat de aannemer failliet zou slaan. Spr. drukt dit volledig de kop in en beweert het tegendeel. Ook de gcruchtea over het niet-verstrekken van voldoende eten, spreekt hij tegen. Het college van B. en W. heeft met
Het college van B. en W. heeft met dit project veel werk gehad en zou niets liever zien, dan dat nu spoedig de woningen konden worden bewoond. Alle strubbelingen ten spijt zullen a.s. week de eerste 13 woningen kunnen worden betrokken, de anderen binnen zeei korten tijd. Het betekent ook rente-verlies dat het
Het betekent ook rente-verlies dat het zo lang heeft geduurd.
Dhr v. Es dankt voor de uiteenzetting, maar vraagt nog, hoe het met de straten-aanleg staat.
De Voorz. antwoordt, dat niet alleen de steen slecht is, maar de ondergrond deiigt ook niet. Men heeft de straten min of meer in de klei gelegd. Door telefoon, waterleiding en straks weer electriciteit, wordt dit plaveisel steeds slechter. Bij de nieuwbouw wil B. en W. de straten anders aanpakken. Dit wordt wel duurder, maar dan moet het maar op de lange duur worden betaald. Voor de hoofdstraat komt er een dik zandbed in, voor de nevenstraten iets minder, waar prima steen zal worden aangebracht. B. en W. heeft gemeend de riolering en de bestrating geheel in eigen beheer uit te voeren. Daardoor worden de uitgaven zeer gedrukt, zodat het de gemeente niet zóveel meer kost, dan bij een goedkope uitvoering. Het Rijk draagt in de grond-kosten naar verhouding ook meer bij. Dhr K. 'V. Oostende komt terug op het
Dhr K. 'V. Oostende komt terug op het grote rente-verlies dat de gemeente heeft door te late aflevering, Voor wiens rekening komt dat? Staat er nog iets in het contract met de aannemer. De Voorz, antwoordt, dat er inder
De Voorz, antwoordt, dat er inderdaad een bepaling in het bestek staat. Er mocht ongeveer 360 dagen over gedaan worden, dus bijna een jaar. Er zijn echter factoren in het geding gekomen, bv. steen-levering, die buiten de aannemer liggen. Het moet ook worden bekeken, in hoeverre de personele moeilijkheden voor rekening van de aannemer komen. Dhr K. v. Oostende wijst op enkele
Dhr K. v. Oostende wijst op enkele dingen, b.v. slechte uitbetaling enz. wat de Voorz. tot dorpsgeruchten terugbrengt. Verschillende zaken heeft de burgemeester zelf nagegaan, en kwam tot de conclusie, dat het meeste op praatjes berustte. Allerlei factoren hebben remmend gewerkt. Dhr Korteweg vraagt of in de toekomst verbetering kon komen in de Brandewijnstraat. Het ziet er daar niet prettig uit.
De Voorz. heeft een bespreking gehad met gedupeerde personen. Gevraagd is de grond over te doen aan de gemeente, maar daar was men óf niet voor te vinden óf te duur. Spr.'s mening is, dat er wel enige vergoeding moet gegeven, zoals ook is afgesproken. De onderhandelingen schieten niet erg. Dhr v. ld. Vliet vraagt naar de arbeiders-contractanten die aan de gemeente werken, in vaste dienst te nemen. De Voorz.: B. en W. heeft inoverwe
De Voorz.: B. en W. heeft inoverwegmg een of twee vast aan te stellen. Spr. zegt, dat het mensen op gevorderde leeftijd zijn en weet niet of het voordelig voor hen is. Dhr v. d. Vliet: Kunnen zij zich niet
Dhr v. d. Vliet: Kunnen zij zich niet in het pensioenfonds inkopen?
De Voorz.: Daar zijn ze eigenlijk te oud voor. Dat zou heel wat kosten. Allen in vaste dienst te nemen, daarover kunt U echter geen voorstel verwachten.
Dhr V. d. Vliet vindt het jammer, dat die mensen, die zolang zich aan de gemeente hebben gegeven, straks aan de kant zullen staan, waarop de Voorz. zegt, dat ze intussen ook wel in het land hebben gewerkt. Dhr V. Vught heeft iets gelezen over
Dhr V. Vught heeft iets gelezen over de onrendabele gebieden voor de Drinkwaterleiding waarin het Rijk bijdraagt. Gezien hiervoor ook in Achthuizen plaats zou zijn, vraagt hij hoe dat zit. De Voorz. zegt dat dit ook hier in studie zal komen. Uit de bespreking bleek, dat de Voorz. er niet zoveel verwachting van had. Wel wijst spr. tegelijkertijd op de noodzakelijkheid van brandputten, op die plaatsen, waar geen waterleiding is. Bij verschillende landbouwers is het niet mogelijk bij brand in te grijpen. Noodzakelijk is wel, hieraan aandacht te besteden. Dan sluiting.
Advies voor een boek
Gierbemestlng. Een gierbemesting op grasland is in deze tijd practisch waardeloos. Bewaar deze kostbare meststof tot het voorjaar. De resultaten zullen dan belangrijk zijn. (Zie artikel „Rondom de Landbouwschool".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's