Buitenland
Finland President Paasikivi is met 171 stemmen herkozen als President van Finland.
Hij is op het ogenblik 80 jaar, zijn nieuwe ambtsperiode duurt zes jaren. De communistische tegen-candidaat kreeg 67 stemmen, terwijl de candidaat der boerenpartij 62 stemmen behaalde. Volgens de grondwet moet de oude
Volgens de grondwet moet de oude regering aftreden, en moet er een nieuw kabinet gevormd worden.
Algemeen stelt men nu de vraag, wat de communisten zullen doen.
Finland heeft Rusland, zijn grote buur man, hard nodig, doch is aan andere zijde zeer bevreesd voor communistischen invloed.
Heel goed ziet men in, dat wanneer onverhoopt de communisten kans zouden zien, om de macht in handen te nemen, al is het op een onrechtvaardige manier, zij dit niet zullen nalaten.
Uit deze verkiezing blijkt, dat het Finse volk aan zijn oude President gehecht is.
De partijen die hem gezamenlijk als candidaat hadden gesteld, verkregen meer stemmen, dan zij bij een gewone verkiezing behalen.
Er zijn dus kiezers, die bij een normale verkiezing, waarschijnlijk op de boerenpartij of communisten stemmen, doch nu terwille van den ouden man hxm stem hebben verlegd.
Italië Meermalen hoort men, dat de Zuidelijke Europeanen, veel lichter geraakt zijn, dan de West Europeanen.
Hieraan dachten wij, toen wij een berichtje lazen over een vechtpartij in het Italiaanse parlement.
Minister president de Gasperi heeft in de Kamer zijn regerings programma ontvouwd, waarover de debatten waren begonnen.
In zijn beantwoording viel minister de Gasperi de communisten heel scherp aan, vooral naar aanleiding van een demonstratie die zij gehouden hebben na het doodschieten van zes stakers te Modena. Een der communisten werd hierover zeer verbolgen, en stormde op de premier toe, met de bedoeling hem te lijf te gaan. Hierdoor ontstond een heftig tumult, waaraan plm. een 50 tal afgevaardigden deel namen. Zes er van moesten zich na afloop onder geneeskundige behandeling stellen.
Nadat de rust was wedergekeerd, en de beraadslagingen werden hervat, werd besloten bij hand opsteken, om de vechtersbaas, de communist Mauro, te schorsen als kamerlid. Onder luide toejuiching van zijn par
Onder luide toejuiching van zijn partij genoten, verliet hij het kamergebouw.
China Officieel is nu bekend gemaakt, dat tussen het communistische China en" de Sowjet Unie een vriendschapsverdrag gesloten is.
Het verdrag dat Rusland met Tsjiang Kai Sjek gesloten had, is vervallen.
Buiten Mongolië krijgt volledige souvereiniteit. De oorlogshaven Port Arthur, alsmede de handelshaven Dairen zullen aan China worden teruggeven.
Wanneer Japan of een met Japan verbonden mogendheid China of Rusland aanvalt, zullen de verdrags partners elkander direct militaire hulp verlenen.
Verder zal Rusland aan China een lening verstrekken van 300 millioen Amerikaanse dollars. Verschillende kleinere voordelige voorwaarden voor China worden eveneens genoemd.
De bekendmaking van dit verdrag komt niet onverwachts. Wel staat men er enigszins van te kijken, van de concessies, die aan China worden gedaan.
Algemeen legt men deze uit, als een zekere propaganda. De gebeurtenissen hebben zich in China verbazend snel opgevolgd, en nu ziet het volk, hoe wel het er bij vaart, dat het de zijde van Rusland gekozen heeft. Te Londen neemt men aan, dat het
Te Londen neemt men aan, dat het verdrag ook nog enkele geheime clausules bevat, waarbij Rusland veel belang heeft.
Deze vriendschap moet wel zeer geweldig spreken tot het ontwaakte nationalisme van het Oosterse volk. Hierop heeft Rusland zeer het oog, en men moet het verdrag vooral bezien in het licht van de politiek, die de communisten in Azië voeren.
Engelamd In Engeland zijn de candidaten voor het nieuwe parlement, avond aan avond op stap.
Vooral de conservatieven onder leiding van oud minister Churchill roeren geducht de trom.
Alles wordt erop gezet om te trachten de Labour regering uit het zadel te wippen. Er is een hele kleine kans, doch deze
Er is een hele kleine kans, doch deze wordt weer extra bedreigd, door de actie, die de Liberalen ontwikkelen. De conservatieven hadden zeer gaarne
De conservatieven hadden zeer gaarne gezien, dat de Liberalen met hun hadden samengewerkt, om zich zo gezamenlijk tegen Labour te stellen.
Inplaats hiervan, trekken de Liberalen nog zelfstandiger op, dan voorheen Hierdoor verzwakken zij de Conservatieven, omdat Engeland het districten stelsel heeft. Deze week doet Churchill weer bij
Deze week doet Churchill weer bijzonder van zich spreken. Op de bekende wijze die hem alleen eigen is, deelt hij te Edinburgh heel eenvoudig mede, dat, als het Engelse volk hem weer tot leider zou kiezen, hij persoonlijk naar Moskou zou gaan, en trachten met Stalin te onderhandelen, teneinde de gespannen toestand wat te verbeteren, en de ernstige oorlogsdreiging zo mogelijk weg te nemen.
Alle Engelse bladen, met uitzondering van de Daily Herald, het blad van Labour, vermelden met grote waardering van Churchills oproep, die zelfs weer klank vindt bij verschillende staatslieden van naam.
Het is algemeen bekend, hoe Churchill deze poging, ook ondernomen heef t tijdens de wereldoorlog en dat hij succes heeft mogen boeken. Daarom spreekt deze mededeling tot de kiezers, want dit vertrouwen heeft men in hem, dat, wanneer hl) het ogenblik gekomen acht, hij naar Moskou vliegt, om met zijn vriend Stalin te onderhandelen.
Waar is het wachten op? Hierop; dat het Engelse volk hem de bevoegdheid daartoe, in handen geeft. Trots Churchill reeds 75 jaar is, ontwikkelt hij een energie die de mensen verbaasd doet staan. Hij werkt bijna 20 uur per dag, en verzet enorm veel werk. Zijn middagdutje houdt hij bij, want dat heeft hij nodig, om weer op nieuwe krachten te komen.
Met veel belangstelling, ziet men naar deze verkiezing uit, omdat zij een keerpunt betekent in het Engelse volksleven.
Zouden de Conservatieven opnieuw geslag-en worden, dan wordt hun kans om ooit weer regeringspartij te worden, steeds geringer.
Dr Klaus Fuchs Opzienbarend was het bericht, dat de Duitse Atoomgeleerde Dr Klaus Fuchs geheime inlichtingen had verstrekt aan een buitenlandse mogendheid, over de samenstelling van de atoom- en waterstofbom. In 1933 is Fuchs uit Duitsland ge
In 1933 is Fuchs uit Duitsland gevlucht voor het nationaal socialisme.
In 1942 is hij Engels staatsburger geworden. Hij is een zeer knappe geleerde, die de wetenschap, wat betreft het samenstellen der atoom- waterstofbbom, zeer vooruit geholpen heeft. Hij heeft indertijd een verklaring getekend waarin hij trouw zwoer aan de Britse Koning en de Engelse staatsinstellingen. Ook heeft hij een verklaring getekend, dat hij Verplicht was tot geheimhouding Fuchs was in Duitsland communist, en hoewel niemand dit aan hem heeft bemerkt, zo bleef hij de communistische doelstellingen trouw.
Door zijn grote kennis, en betrouwbare indruk die hij maakte, heeft hij ook reizen gedaan naar Amerika, om met de Amerikaanse geleerden, de wederzijdse on'derzoekingen uit te wisselen. Van Amerikaanse zijde is verklaard,
Van Amerikaanse zijde is verklaard, dat wanneer Rusland gebruik heeft weten te maken, van de verstrekte mededelingen, dit de samenstelling van de waterstofbom heeft bespoedigd met een jaar.
Omdat Rusland krampachtig de buitenlanders buiten de grens houdt, kan niets worden gecontroleerd en moet men alleen maar op conclusies afgaan.
Het is te verstaan, dat zowel in regerings als militaire kringen zulk een onthulling niet prettig aandoet, en doet zien, de zeer grote onoprechtheid die zelfs in de hoogste kringen gevonden wordt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's