Er komt een fraai postkantoor te Melissant
En een nieuwe Muziektent
De Raad der gemeente kwam Donder dag 16 Febr. 1950 te 4 uur in openbare vergadering bijeen. Burgemeester van Heijst opende met
Burgemeester van Heijst opende met gebed en deelde daarna mede, dat wethouder Leijdens tot zijn spijt afwezig was wegens ziekte. Hij wenste hem volledig herstel toe. Daarna kwam men tot het agenda
Daarna kwam men tot het agendapunt: Beraadslaging over de uitvoering van de bouw van het hulppostbantoor.
De Voorz. deelde mede dat de aanbesteding is geweest in twee uitvoeringen: In het zgn. houten werk was de heer Snijder te Herkingen met ƒ 18869.— de laagste, en met zandsteen en stalen ramen P. A. Duhen te Dirksland met ƒ 22319.—, waarbij dan nog komt het verfwerk, waarvan de laagste inschrgver was, de heer Baart te Melissant, die inschreef voor ƒ 999.—.
De begroting was ƒ 22.000.—, de kosten in de goedkope uitvoering was totaal ƒ 22200.—, wat niet veel boven de begroting is. Met stalen ramen enz. komt alles bijeen ƒ 25.600.—.
Uit oogpunt van laag finantieel beheer zou de goedkope uitvoering moeten worden aanbevolen door B. en W., maar gezien, dat een postkantoor toch maar eens in de 100 jaar wordt gebouwd meent het college, dat het gebruik van zandsteen, en stalen ramen niet alleen fraaier, maar ook wel verantwoord is. Dit wordt, na ampele beraadslaging, de raad voorgesteld.
De architect de heer L. Sickler vaii Lelden, die mede aanwezig was, licht een en ander nader toe. Architect Sickler liet het soort zandsteen zien, dat er voor gebruikt zou moeten worden.
Dhr V. d. Spaan vroeg of het niet mooier was, ook om de achterkant de muur met zandsteen op te trekken; dit zou echter weer ƒ 500.— duurder worden en het wordt toch niet zo gezien. Architect Sickler lichtte toe dat de uitvoering met zandsteen het fraaist is. Dan wordt het een gebouw waar U trots op zal zijn zegt spr. Dhr M. W. Struik vraagt of de on
Dhr M. W. Struik vraagt of de onderhoud in zandsteen meer of minder is.
Dhr Siclder zei dat dit niets uitmaakt. De kantoorramen, die van staal zijn, kosten weer minder in onderhoud van verfwerk. (Alleen de kantoorramen zijn van staal). Door die stalen ramen krijgt men meer cachet voor een postkantoor. De besteding is volgens de architect
De besteding is volgens de architect meegevallen, hij vindt het niet duur, er is scherp geschreven. Als eindresultaat zou hij voor een postkantoor, dat toch een gebouw is voor de gemeenschap, het beste laten maken. Melissant heeft niet zoveel mooie gebouwen. De Voorz. zegt, dat besloten is geen
De Voorz. zegt, dat besloten is geen apart toezicht te nemen, maar het opzicht op te dragen aan de gemeente-architect.
Bij een opmerking van de heer Struik over de woning zegt de Voorz. dat het in hoofdzaak om het postkantoor gaat, de woning, die heel mooi wordt, is bijzaak.
De Voorz. zegt dat er zoals besloten is een geldlening voor aan te gaan. Inbegrepen de afschrijving zijn er ƒ 1228.- kosten per jaar. De annuïteit beloopt ƒ 1042.—, bijkomende kosten ƒ 1200.—. De ontvangsten zijn ƒ 720.— van de P.T.T. en ƒ 365.— als bijdrage van het Rijk. Er is dus een tekort van plm. ƒ 100.—. Nu is er een bedrag geraamd voor onderhoud, zodat er wel mee wordt uitgekomen. In 50 jaar kan het onbezwaard eigendom zijn van de gemeente. Zou de afschrijving er niet bij zijn, zou het een batig saldo opleveren. Besloten wordt z.h.s. tot de duurdere uitvoering, die slechts ƒ 2400.— verschil geeft.
Op voorstel van de Voorz. wordt verder aangenomen het hele stukje grond dat eigendom is van het Burgerlijk Armbestuur, er bij te nemen. De bewoner heeft dan ook nog een stukje tuin. Het postkantoor, dat midden op komt te staan, komt beter uit, wanneer het iets naar achter kan worden geplaatst. De voorkant geeft dan (als openbare straat) ook enige ruimte voor fietsen.
De Voorz. hoopt dat dhr Sickler de bouw tot een goed einde zal brengen en verder, dat het dit jaar nog in gebruik zal kunnen worden genomen. De architect zal zich hiertoe volledig
De architect zal zich hiertoe volledig inzetten. De Voorz. stelt daarna aan de orde
De Voorz. stelt daarna aan de orde de bouw van een nieuwe muziektent. De vereniging „Tot Nut en Genoegen" heeft een bazar gehouden, die een vrij gunstig resultaat opleverde. De muziekvereniging, die geen Koninklijke goedkeuring heeft, kan de bouw niet zo spoedig laten verlopen. De oude muziektent, die door de tand des tijds is versleten, staat op het schoolplein, welke plaats niet kan worden gecontinueerd. Gtedacht is toen aan een plaats bij de speelweide, maar daarvan is ook afgezien. In gemeenschappelijk overleg met B. en W. is besloten te bouwen op de erfscheiding van de percelen der gemeente, zijnde de voortuin van het Hoofd der School en van de heer Schilperoord, welke laatste daarvoor 27 vierk. meter grond wil afstaan. B. en W. meent nu met het geld, dat nu voor het overgrote deel aanwezig is, dat er kan worden doorgewerkt. De leden van de muziekvereniging zijn bereid om het grondwerk zeli te verrichten om de kosten zo laag mogelijk te houden. Even wel is er nog niet voldoende kapitaal aanwezig. De gedachte is gerijpt, omdat het toch in belang is van de muziekverf-niging èn van de burgerij, de tent te bouwen. Een ander zal er dan ook gebraik van mogen maken.
De actie in bet dorp was om de tent aan de vereniging te houden maar dit blijkt niet mogelijk. Dies zou de tent nu aan de gemeente komen. Het valt vtor hun niet mee maar er is toch overoonstemming bereikt. In kas bij de vereniging is ƒ 2800.—; de kosten zullen ongeveer bedragen ƒ 3500.—.
B. en W. willen een crediet vragen van plm. ƒ 500.— om het plan te verwczerlijken. De plaats als zodanig, acht B. en W.
De plaats als zodanig, acht B. en W. gelukkig gekozen. _j^ Dhr V. d. Vliet: Is bij die ƒ 3500.—
Dhr V. d. Vliet: Is bij die ƒ 3500.— alles begrepen? Er moet ook een rioolering komen. De Voorz.: Inderdaad, echter niet zo
De Voorz.: Inderdaad, echter niet zo ver. Dhr V. d. Spaan vindt die riolering
Dhr V. d. Spaan vindt die riolering niet zo noodzakelijk. Waarom moet het water een zijweg hebben?
De Voorz.: Voor de afwatering is het z.i. wel nodig. De Polder eist het; het is een poldersloot. Spr. zegt als we er van buiten kunnen zullen we het laten, het kan toch geen reden zijn om er van af te zien.
De Secretaris licht toe, dat het in de polderkeur is opgenomen. Dhr Struik gelooft niet, dat de polder dit eisen zal. Het behoort tot de z.g. „andere sloten".
De Voorz. zal de noodzakelijkheid nagaan.
Dhr Keizer: Het is een inwatering, maar geen uitwatering.
Dhr Struik wil aldaar er ook nog een klein speelterreintje bij maken, maar de Voorz. meent, dat ze wel naar de speelweide kunnen, eventjes door de Binnenweg heen. Wat de sloot betreft, spr. is er altijd voor om die te dempen. Dhr Vogelaar spreekt over het tekort
Dhr Vogelaar spreekt over het tekort en over de aanbesteding en begroting van de tent.
De Voorz.: Er wordt ƒ 500.— maximaal gevraagd, er zal langs andere weg Wel een paar honderd gulden gezocht moeten worden.
'- Op grond van de feiten is gebleken dat de kosten hoger worden, omdat er veel metselwerk aan is en een paar ijzeren balken moeten aangebracht, zodat de muziekvereniging het niet algeheel alleen kan betalen.
Dhr Vogelaar vindt dat er bij de aanbesteding wel een beetje amateuristisch is gewerkt.
De Voorz. wril daar buiten blijven. Hadden wij als gemeente er direct mee gekomen, was het wel anders geweest. De tent-commissie heeft dat gedaan en had daar ook het recht toe. Voorop gesteld wordt dat de muziekvereniging vóór gaat in gebruik, maar ook anderen mogen er gebruik van maken (op aanvraag). We moeten ook niet vergeten, dat de burgerij ƒ 2800.— ter beschikking heeft gesteld^ aldus de Voorzitter.
Bekeken wordt of ook andere verenigingen bij kunnen dragen, maar deze blijken geen van allen voldoende bij kas te zijn.
Het wordt volgens de Voorz, zo, dat de tent eigendom wordt van de gemeente. Het is in feite een schenking van ƒ 2800.— die aan de gemeente komt. Gebruik door anderen beslist dus de gemeente. Over concerteren heeft de burgemeester te beschikken.
De raad gaat er in zijn geheel mee aocoord.
Volgt nu benoeming ambtenaar Burgerlijken Stand, als zodanig wordt met alg. stemmen de heer van Dijke benoemd. Rondvraag.
Dhr M. W. Stfuik vraagt de convotie-biljetten voor de raadsvergaderingen wat vroeger te doen uitgaan. De Voorz. zegt, dat deze vergadering min of meer spoedeisend was, voortaan wil spr. het ^een week te voren doen.
Dhr Keizer vraagt naar het maken van brandputten. De Voorz.: Het is juist in B. en W.
De Voorz.: Het is juist in B. en W. aan de orde geweest. Br zijn 11 brandputten ontworpen. De kosten zijn niet voor de poes, iedere brandput kost ƒ 2200.—!
Dhr Keiizer wijst er op dat in Sommelsdijk nieuwe putten zijn ontworpen, 33 m diep die ƒ 1700.— kosten en prima voldoen. ledere Donderdag worden ze geprobeerd, zodat het kan worden bekeken. De Voorz. neemt daar gaarne notitie
De Voorz. neemt daar gaarne notitie van. Noodzakelijk is het dat ze er komen, maar de kosten zijn hoog. Dhr V. d. Vliet vraagt hoe het met de
Dhr V. d. Vliet vraagt hoe het met de boerderijen moet, die buiten de gemeente staan.
De Voorz.: Dat blijft een probleem. Midden op de Veluwe is het ook zo, daar is ook geen water.
Dhr V. d. Vliet: Stond er nu maar water in de sloten, maar dat is ook niet zo.
Weth. V. Rossum: We laten er toch geen zout water in lopen! De Voorz. zegt dat t.o. van de onren
De Voorz. zegt dat t.o. van de onrendabele gebieden bij de Waterleiding een zeer uitvoerig rapport is ontvangen. Dhr V. d. Vliet vraagt verder of voor
Dhr V. d. Vliet vraagt verder of voor een onderwijzer der O.L. School nog wel eens een oproep wordt geplaatst, waarop de Voorz. antwoordt dat dit periodiek gebeurd. Er is echter geen animo dat hier een onderwijzeres heen komt. Dezelfde vraagt of B. en W. de aandacht heeft voor de Achterweg waar zoveel wagens staan. De Voorz. antwoordt dat het daar niet
De Voorz. antwoordt dat het daar niet zo klemt als op de Voorstraat, al mag dat geen permanente parkeerplaats worden. Spr. zal dit nagaan.
Dhr Vogelaar zegt dat de hoek van de Achterweg zo'n akelige hoek is. De Voorz. zegt dat de gemeente-architect hieromtrent een plan gereed maakt. Dan sluiting.
Kaas- en Boterprijs v/ordt verlaagd
Naar „de Rotterd" meldt is met ingang van 12 Februari jl. de heffing die kaasproducenten tot dusver moesten betalen komen te vervallen. Het gevolg hiervan zal zijn, dat de winkelprijs voor kaas lager wordt. De groothandelsprijzen vertoonden de laatste tijd reeds een dalend tendens. "^
Wat de boter aangaat, ook daarvoor verwacht men in het komend voorjaar een lagere prijs. In hoofdzaak is dat te danken aan de grotere melkgift van het vee. Voor Nederlandse boter bestaat in het buitenland nog steeds grote interesse.
De vermindering van de uitvoer is dus niet aansprakelijk voor de prijsverlaging, die waarschijnlijk te verwachten is. Heel groot zal die overigens niet zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's