De Polderdeskundige Breeman spontaan gehuldigd
606 polders in de loop der jaren door hem hersteld
Donderdagmiddag 16 Febr. kwamen in Heenvliet practisch alle besturen van polders en waterschappen van Goeree— Overflakkee, Voorne en Putten, Rozenburg, Hoeksche Waard en IJsselmonde, benevens tal van autoriteiten van de departementen van Waterstaat en Landbouw, vele genodigden enz. enz. bijeen om hulde te betuigen aan de heer J. L. Breeman, waterbouwkundige bij de Cultuur-technische Dienst te Utrecht. De heer Breeman werd geboren te Ooltgensplaat en wist zich, in hoofdzaak door zelfstudie op te werken tot een der meest prominente deskundigen op het gebied van ontwatering van polders. Reeds tal van jaren was de heer Breeman in deze streken werkzaam en maakte hij plannen tot het verkrijgen van een behoorlijke waterlozing voor diverse polders, maar zijn grootste activiteit en de schoonste resultaten bereikte hij in de na-oorlogse jaren. Sinds 1945 heeft de heer Breeman de plannen opgesteld voor het herstel, voor nieuwe bemalingen en voor gehele nieuwe waterlopen op alle genoemde eilanden, in totaal 60 polders met een oppervlakte van 40.000 hectaren kostbaar land. Dit geweldige werk heeft veel van deze waterbouwkundige gevergd, zoveel, dat hij er een ernstige ziekte door kreeg. Donderdag werd hij door alle genoemde instanties gehuldigd en nog maar zelden maakten wij op de eilanden mede, dat er zulk een grote belangstelling getoond werd voor een enkel persoon. Het was een ongekende drukte bij het
Het was een ongekende drukte bij het stationnetje van Heenvliet, waar in de zaal van de heer Geilvoet het grote gezelschap bijeen kwam. De bijeenkomst werd gepresideerd door de heer J. Trouw te Nieuwenhoorn, voorzitter van polders, voorzitter van het huldigingscomité, dat als secretaris had de heer Rijkee uit Heenvliet en waarin voor Flakkee zitting hadden de heren A, van den Tol en Born van de Stadse polders. Onder de aanwezigen bevonden zich
Onder de aanwezigen bevonden zich o.a. Ir Herweijer, directeur en Ir Hendrik, inspecteur van de rijksdienst Landbouwherstel, Ir van Gaaien, rijkslandbouwconsulent, Prof. Ir Hellinga en Ir van Rossum van de Cultuurtechnische Dienst, Ir van Rossum en Mr Visser van de Grondkamer, Dr Ir P. van den Burg, hoofdinspecteur van de Rijksdienst, de ingenieurs Terluin, Bruggeman en Van der Meer van Provinciale Waterstaat.
Voorts waren vertegenwoordigd de N.V. Grontmij, de directie van het Technisch Bureau Waterschappen, de Ned. Heide Mij, vele burgemeesters en andere autoriteiten, terwijl van.de Cultuurtechnische Dienst zelf tegenwoordig waren de Ingenieurs F. P. Mesu en J. C. Pfeiffer.
Van diverse personen werden schriftelijke gelukwensen ontvangen, o.a. van burgemeester Rijnders als voorzitter van de Stichting Flakkeese Gemeenschap en een ander telegram van deze burgemeester als magistraat van Middelharnis en Sommelsdijk.
Het werd een buitengewone huldiging, waaraan tal van sprekers deel namen, zoals uit het vogende kan blijken:
De heer J. C. Trouw, voorzitter van het huldigingscomité, heette allen hartelijk welkom, waarbij hij in het bijzonder de autoriteiten noemde en de heer Breeman met diens dochter. Het comité van huldiging stelde de enorme belangstelling op hoge prijs. Spr. had gaarne het presidium aanvaard, gezien het vele nuttige werk, dat de heer Breeman deed, het herstellen van 606 polders met een oppervlakte van 40.000 ha.
Op 1 Jan. 1900 werd de heer Breeman te Ooltgensplaat geboren, door zelfontwikkeling bracht hij het tot deskundige op het gebied van ontwatering, die de boer op ging om de waterstaatkundige toestand der polders te verbeteren of — na de oorlog — te herstellen. De heer Breeman had een zware taak, eigenlijk te zwaar.
Spr. was zeer dankbaar, dat de heer Breeman zijn kennis niet voor zich hield. Hem te overtreffen zal niet gemakkelijk zijn. Door de heer Breeman werd de Cult. Techn. Dienst groot.
Spr. vertelde voorts iets van samen werking, Breeman Het is zoals die was tussen de heer en de polderbesturen. beslist niet altijd gemakkelijk geweest om de besturen van de juist heid der plannen te overtuigen.
Spr. werkte 20 jaar aangenaam met de heer Breeman samen, steeds op de prettigste wijze. Spr. releveerde bv. het stichten van de twee gemalen van de polder Nieuwenhoorn, hetwelk geschiedde onder directie van de heer Breeman. Ook maakte hij een nieuwe polderkamer (alhoewel die nog niet, is goedgekeurd.)
Spr. bedankte nogmaals hartelijk en bood namens het huldigingscomité een schilderij aan, voorstellende de ontwatering van de polders vroeger en nu, geschilderd door de heer C. D. Visser te Nieuwenhoorn, de album vervaardigd door de heer Fr. Spuijbroek te Nieuw- Helvoet.
De heer Breeman dankt
De heer Breeman zegde hartelijk dank voor de schone geschenken en hij betuigde zijn ingenomenheid met de huldiging. Hij bedankte de heer Trouw voor diens vriendelijke woorden. Gaarne ging spr. de boer op, hij gevoelt zich buiten op zijn gemak. Spr. heeft zeer vele aangename herinneringen aan het overleg met de besturen.
Dan sprak de heer Breeman de vertegenwoordigers der polders toe. Hij was zeer dankbaar voor het presidium van de heer Trouw die hij de pionier van het verbeteren der polders noemde. Van de heer Trouw kreeg hij een
Van de heer Trouw kreeg hij een goede, leerschool. De polder Nieuwenhoorn ging voor in het verbeteren en spr. had daarvoor de hoogste lof. De heer Breeman memoreerde, dat er
De heer Breeman memoreerde, dat er hard gewerkt is, niet alleen door spr., en hij bracht alle medewerkers hartelijk dank, de deskundigen, de administratie en de technikers van de C.T.D. In het bijzonder richtte spr. dank tot de heren Bandsma en van Kleunen.
„Nogmaals mijn nooit te grote dank voor deze middag!” aldus spr. Hij heeft zich slechts een onderdeel gevoeld van een groot geheel. De samenwerking was altijd best, de polderbesturen hebben zich herhaaldelijk grote offers getroost voor de verbetering. „Wie zou zich in 1945 niet geheel ge
„Wie zou zich in 1945 niet geheel gegeven hebben om de overstroomde landen droog en hersteld te krijgen?” zo vroeg spr. Daaraan te hebben mogen meewerken is spr.’s grote voldoening. Het land werpt weer rijke vruchten af en spr. hoopte, dat nooit weer een ramp deze streken zal treffen, nog minder dat mensenhanden nog eens het land door het water zullen verwoesten, zoals de bezetter in de bange jaren deden.
Daarna sprak Ir Mesu,
directeur Cultuur Technische Dienst, welke tevens vertegenwoordigde de directeur-generaal van de Landbouw en de directeur van Landbouwherstel. Deze drie instanties werkten veel en lang met de heer Breeman samen. De heer Breeman was de aangewezen man voor dit polderland, waarin hij geboren en getogen is. Meer dan zestig plannen heeft hij ontworpen en de autoriteiten zijn zeer dankbaar voor zijn activiteit. Er was steeds een zeer nauwe samenwerking en daarvoor bracht spr. veel dank. Als chef en medewerker richtte de
Als chef en medewerker richtte de heer Mesu nog een bijzonder woord tot de heer Breeman, die hij huldigde wegens werklust, verantwoordelijkheidsgevoel en kennis. De heer Breeman is ambtenaar up to date. Hij is een sieraad onder de ambtenaren. Uiterst bekwaam en ijverig en in zijn blazoen staat „dienen”, dienen van land en volk. Spr. vestigde voorts aandacht op de
Spr. vestigde voorts aandacht op de persoon van de heer Breeman te Utrecht. Professoren en ingenieurs heeft hij opgeleid. Gaarne gaan allen nog tot hem om adviezen. Spr. hoopte, dat de heer Breeman spoedig weer tot goede gezondheid mag komen en dat hij nog lang mag werken in dienst van ons volk.
Prof. Hellinga van Landbouwherstel was volgende spreker, die o.a. de heer Breeman huldigde om zijn overtuigingskracht of poldervergaderingen. Door de heer Breeman maakte spr. kennis met de polderzaken. Eerst bij de Cultuurtechnische Dienst en later bij Landbouwherstel leerde spr. de heer Breeman als deskundige en verdienstelijk ambtenaar kennen. Dat bewijzen ook de boeken, die de heer Breeman samenstelde, een grafieken-album enz.
Ingenieur J. L. Klein, sprak voor de Prov. Waterstaat en had evenals alle andere het hart vol van het gepresteerde door de heer Breeman. Polders en Waterstaat zijn beide kinderen van de provincie. Er ligt een aanrakingsvlak en daarop staat de heer Breeman. Als men op de eilanden spreekt over de Cult. Tech. Dienst, dan is dat Breeman. Hij was de grote vriend der polders en hij wees hen op hun fouten en bovenal, hij wees de weg naar het herstel; liefkozend ging zijn oog over deze streken. Deze streken hebben aan de heer Breeman veel te danken. Persoonlijk vond spr. het een grote voldoening nu en dan eens met deze polderdeskundige te kunnen spreken.
De heer Oostdijk, Ooltgensplaat kende natuurlijk de heer Breeman heel goed als geboren Platenaar, maar bovendien kende hij hem als secretaris van een tiental polders in Oost Flakkee, waar men altijd moest vechten tegen het hoge water. De heer Breeman maakte de plannen voor Galathee-Maria. Die plannen waren revolutionnair vanwege de brede watergangen. Maar als men nu in de Galathee komt ziet men dat die brede wateringen het land droog houden. De andere polders zijn gevolgd! Spr. zei, dat het gehele gebied niets dan lof heeft. Slechts een paar poldertjes streven nog tegen. De heer Breeman was de volhouder, die won. Spr. hoopte, dat de heer Breeman in het werk zal blijven, dat hem lief is.
De vertegenwoordiger van de Polder Cromstryen de heer B. Linkweg kwam vervolgens zijn hudde betuigen voor de wijze, waarop zijn gebied ontwaterd werd. Voor Cromstryen maakte de heer Breeman het vijftigste plan van de serie.
Voor de polders, lozende door de haven Den Bommel sprak de heer Melissant, die zijn dank en waardering jegens de heer Breeman in dichtvorm uitsprak, waarnaar de vergadering geboeid luisterde.
De heer Bruggeman, Ingenieur van Prov. Waterstaat sprak de hoop uit, dat de heer Breeman van God de kracht krijgt om het werk weer ter hand te nemen, dat hem lief is. De heer A. de Haas van Dorser Oude
De heer A. de Haas van Dorser Oude Tonge sprak pver de verbeteringen in de polderbemalingen. De molen van Oude Tonge verdween en de heer Breeman ontwierp een nieuwe bemaling en nu is de zaak af! „Tevens is de polderkas ledig!” zo voegde spr. laconiek aan zijn woorden toe en dat oogstte natuurlijk een daverend gelach.
De heer A. van den Tol, Stad aan ’t Haringvliet, richtte een persoonlijk woord tot de heer Breeman. Deze hoogtijdag in het leven van de heer Breeman noemde spr. zeer verdiend. Ook hij zegde dank en lof voor hetgeen verricht werd. De heer J. C. de Haas van Dorser
De heer J. C. de Haas van Dorser Hellevoetsluis en de heer Bakker van Abbenbroek kwamen dan getuigen van hun dank en waardering.
Wanneer een betere oeververbinding voor Flakkee?
Tenslotte zette de heer van den Tol de heren van Provinciale Waterstaat voor ogen hoe de Flakkeese polders en de gehele eilandbevolking lijden onder de slechte oeververbinding en op min of meer humoristische — tevens wel wat priemende wijze — verzocht hij, dat Prov. Waterstaat Flakkee eindelijk eens aan een behoorlijke oplossing van het vraagstuk oeververbinding zal helpen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's