Ouderavond Chr. School Sommelsdijk op Vrijdag 11 Februari
Vrijdagavond hield de Chr. School te Sommelsdijk haar jaarlijkse ouderavond. Enkele weken geleden had reeds de „Kijkavond” plaats, die in hoofdzaak besteed werd aan het bezichtigen van het werk der leerlingen.
Deze avond was men bijeen, om een drietal sprekers te beluisteren. De voorzitter, dhr A. Mol opende de
De voorzitter, dhr A. Mol opende de vergadering op de gebruikelijke wijze. Gezongen werd Ps. 32 : 1 en 3, gelezen Joh. 6 : 26—51, waarna de voorz. voorging in gebed.
Als eerste spreker voerde het woord Ds van Asch, Ned. Herv. predikant. Op zijn verzoek werd vooraf gelezen Deut. 4 : 1 t.m. 14. Uit dat Schriftgedeelte, koos ZEerw. zijn uitgangspunt, nl. vs 9: „Alleenlijk wacht U, en bewaar Uw ziel wel, dat gij niet vergeet de dingen, die Uw ogen gezien hebben, al de dagen Uws levens; en gij zult ze dan Uw kinderen en kindskinderen bekend maken.”
De School met de Bijbel zet het geestelijke voorop. De ziel is ’t eigenlijke, ’t wezenlijke van de mens, volgens Gods Woord; de ziel kan ook zonder ’t lichaam blijven voortbestaan .
Dat brengt een grote verantwoording mee voor ouders, die bij dat Woord Gods leven. Hier geldt ook het woord, dat Mozes sprak tot Israël in Deut. 4 : 9. Mozes houdt hier ’t volk voor wat nog maar kortgeleden voorgevallen is met Balak en Bileam.
Dat volk, dat door de woestijn geleid is, dat aan de poort van Kanaan gekomen is — Sihon en Og zijn reeds verslagen —• dat volk wordt verleid. Een groot deel is afgevallen, maar Gods gerechtigheid is over hen gekomen. Daarop ziet Mozes ziet hier: „Uw ogen hebben gezien”, „alleenlijk wacht u!”
Hij spreekt hier verder van twee dingen: le bewaren in het hart en 2e bekend maken aan de kinderen.
Hart en mond. Bij velen leeft het alleen in de mond. Maar van Gods kind geldt wat de Psalmist zegt: „De Wet zijns Gods is in -zijn hart.”
Dit woord van Mozes is nog van kracht, ook voor de ouders. Voor alles is nodig, dat deze woorden in de harten der ouders leven.
Al zeggen velen, dat al ’t vertellen en inhouden niets baat, tóch geldt het voor hen, die met tranen zaaien, dat ze voorzeker met gejuich zullen wederkomen dragende hun schoven.
Dat dan vanavond allen in staat van beschuldiging mochten worden gesteld, en er een droefheid naar God mocht zijn. Het werk van het personeel zou gemakkelijker wezen; er zou gebed zijn.
Huisgezin en school zouden niet naast elkaar staan, maar in elkander opgaan. Na het woord van Ds van Asch werd
Na het woord van Ds van Asch werd eerst pauze gehouden met tractatie.
Daarna kreeg één der onderwijzers het woord, dhr J. Verolme. Zijn onderwerp was getiteld „Sociale opvoeding in de practijk der Chr. School.”
Het woord opvoeding omvat veel. De sociale opvoeding is maar een deel van de Chr. opvoeding. Die opvoeding heeft een doel. En daar behoort ook toe, dat het kind zal leren verstaan zijn levensroeping t.a.v. de plaats, die het inneemt tussen anderen. Bedoeld wordt hier dus de opvoeding
Bedoeld wordt hier dus de opvoeding tot lid van de maatschappij. Ongelukkig, als de onderlinge banden in het gezin maar slap zijn of verbroken zijn. Het gezin is een schepping Gods, de school een schepping van de beschaving en vormt een grotere groep. Wat kan de school in deze nu.doen?
Dit liet spr. zien door vele dingen uit het dagelijkse schoolleven op te sommen en zo a.h.w. een kijkje in de school te geven.
Het kweken van een goede sfeer, waarin samen gewerkt wordt, is een voornaam deel van de taak van de opvoeder. Bij alle voorb. liet spr. de nadruk vallen op het samen werken, het samen leven in school, waarvan toch het voornaamste is: het samen Gods zegen vragen.
Hierna kreeg het Hoofd der School, dhr C. Kronenburg, het woord. Hij besprak in ’t kort het leven van Augus- tinus, de bekende feiten uit zijn leven, ook minder bekende.
Hoe de zeer verschillende naturen van zijn vader en moeder beide in hem tot uiting kwamen.
De ruwe, zinnelijke natuur van zijn vader, de zachte natuur van zijn moeder. Geestelijke indrukken, ook reeds in zijn jeugd. Maar de zucht naar aards genot overheerste. Leraar geworden in de welsprekendheid. Lust om Italië en Rome te zien. Onder het gehoor gekomen van Ambrosius. Zijn bekering. Het verdere van zijn leven. Spr. legde de nadruk op de moeder
Spr. legde de nadruk op de moedertaal! van Monica: een biddend leven.
Augustinus zelf zegt dit in zijn „Belijdenissen”, als hij de laatste uren van Monica beschrijft. Hoe zij de verhoring van haar gebeden — de terechtbrenging van haar zoon — ontvangen heeft.
Nadat nog gezongen was de Lofz. van Zacharia vers 4 en 5, sloot Ds van Asch de avond met dankgebed.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's