Voorstel Tot Het Bouwen Van Een Ambtswoning Voor De Secretaris Ingetrokken
GEMEENTERAAD OUDDORP
Op Woensdag 1 Maart 1950 kwam de gemeenteraad in openbare vergadering bijeen.
Tegenwoordig alle leden. Burgemeester J. A. Kleijnenberg opent de vergadering met gebed. Daar het de eerste maal is, dat dit jaar vergadert wordt, werpt de Voorzitter een blik terug op het afgelopen jaar. Veel droefheid is er over degenen die ons ontvielen zegt spr., maar ook veel blijdschap, daar 37 jongens uit het verre Indië mochten terugkeren. Biet het zich voor sommigen ernstig aanzien, dat ze gewond waren, een zelfs heel ernstig, is dit erg meegelopen. In vele huizen mochten we de blijdschap van de terugkeer meemaken. De sporen, die de oorlog heeft nagelaten wordt door regelmatige herbouw opgelost. Met de toewijzing van de 11 nieuwe woningen zijn wij zeer verblijd, zegt spr. Hij hoopt dat ook dit jaar, ondanks de verschillende denkwijze der raadsleden in het belang van Ouddorp dienend mag worden gewerkt.
Dan worden de notulen vastgesteld. Onder de ingekomen stukken gaan meerdere goedgekeurde raadsbesluiten onder de hamer door.
Bij de begroting bouw, en woningtoezicht heeft de heer Hameeteman een opmerking over de f 600.— die is uitgetrokken voor een motorrijwiel. Zijn voorstel om dit te royeren vindt geen bijval.
Dankbetuiging Streekmuseum voor het gebruik van de oudheidkundige voorwerpen.
Uit het verslag Kraamcentrum G. & O., blijkt, dat te Ouddorp 30 kraambedden zijn verzorgd.
Voor de kankerbestrijding wordt % ct per inwoner uitgetrokken. De Flakkeese Boerenbond die een bijdrage voor de mussenbestrijding vraagt, vindt nul op het request.
Verzoek van dhr Jan Tanis Nieuwe- weg tot het plaatsen van een lantaarnpaal. Dit moet worden uitgesteld om dat er een aparte aanvoer van de stroom voor moet komen. Dhr Hameeteman vraagt nadere inlichtingen, die worden verstrekt.
De heer A. Witte vraagt vergunning tot het afzetten van het zgn. Kerkpad, wat echter niet tot de bevoegdheid van de Raad behoort.
De heer C. Rijnland vraagt een stuk grond te mogen pachten van de gemeente aan de Hermansweg. Deze grond heeft veel last van verzanden en dient prima te worden verzorgd. Dhr Hameeteman zegt als het verhuurd wordt zal het stuiven, en wordt het niet verhuurd, zal heteen kinderspeelplaats worden, waar het ook zal stuiven. Spr. zou het willen verpachten, op voorwaarde dat hij het stuifvrij moet houden.
Over en weer worden de meningen over het stuifvrij houden weergegeven. Men wil het voor 1 jaar proberen. Dhr T. Koek zegt, als hij de grond in cultuur moet brengen, moet hij het voor langere tijd hebben. Dhr Nederhof geeft ook een uiteen
Dhr Nederhof geeft ook een uiteenzetting over het zand. Achter zijn woning ligt 3 kub. m opgestoven zand. Spr. stelt voor dat de grond gaarne door de bewoners wordt gepacht, dan kunnen zij het stuifvrij houden. Dhr Hameeteman is daar aanstonds voor. Weth. Kr. Grinwis wil de heer Rijn-
Weth. Kr. Grinwis wil de heer Rijn- brand ook een kans geven met 100 roeden grond. Het verstrekkendste voorstel nl. het aan de heer C. Rijnbrand te verpachten, komt eerst in stemming en wordt verworpen met 2 stemmen tegen (de beide heren Grinwis.)
Het voorstel van dhr Nederloff, om de grond aan een van de bewoners te verhuren, wordt aangenomen. Tegen Weth. Grinwis.
Verzoek van dhr J. Moerkerk om reiskosten voor de school, wordt naar B. en W. gerenvoyeerd, omdat het pas is binnengekomen.
Punt 3. Verhoging van 5% van de wedden van het gemeentepersoneel, voor zover die wedden door de raad worden geregeld.
Wordt goedgevonden. Punt 4. Voorstel van B. en W. tot het sluiten van een kasgeldlening groot f 50.000.— voor de huur van 1 jaar, ingaande 15 Maart 1950.
Hiermede gaat de raad accoord. Punt 5. Vaststelling voorschot gemeentelijke exploitatievergoeding bijzonder lager onderwijs over het jaar 1950.
Accoord. Punt 6. Vaststelling voorschot ge
meentelijke vergoeding voor beloning van vakonderwijzers bijzonder lager onderwijs over het jaar 1950. Eveneens goedgevonden . Punt 7. Wijziging gemeentebegroting voor het dienstjaar 1949. Wordt goedgevonden.
Bouwen ambtswoning
Punt 8. Voorstel van B. en W. om in principe te besluiten tot het bouwen van een ambtswoning voor de gemeente-sec- retaris op voet van de Financieringsre- geling Woningbouw 1948.
De Voorz. licht toe, dat de secretaris in een huurwoning zit, ver van het dorp. Beter is dat hij dichter bij woont. Nu wordt een principe-besluit gevraagd, het heeft geen zin om alvast tekening en bestek te laten maken.
Dhr Koek vraagt naar de plaats waar. De Voorz.: Dat is nu nog niet zo gemakkelijk te bepalen.
Dhr Nederloff zegt dat de minister in een rede zich tegen het bouwen van ambtswoningen heeft uitgesproken, gezien de hoge kosten. Spr. maant tot voorzichtigheid. Bovendien als de woning van dhr Hof vrijkomt, is die dan voor een Ouddorper. De Voorz.: Het laatste valt nu nog niet te zeggen. De Voorz. zegt het gaat er om, kunnen wij plannen laten maken en zijn de kosten te hoog blijft de raad volkomen vrij wat te doen. Dhr T. Koek betwijfelt dat er grond vlak bij de gemeente ligt. Dhr Nieuwland vindt het beste een plan te laten maken. Dhr Caron: Er ligt een raming van f 1600.—. Dan zou het Rijk f 8000.— moeten bijdragen. Dan wordt de huur nog hoog voor de secretaris. Dhr Hameeteman vindt het „principe- sluit” een beetje ongelukkig gekozen. Hij zou willen dat de secretaris toezei 7% rente te willen geven, afgetrokken met de 4% die het Rijk geeft. Laat de bouwsom f 16000.— zijn, het Rijk f 10.000 betalen, waarvan de gemeente rente moet betalen, dan wordt alles bijelkaar nog een hoog bedrag. Hij schat, dat het de gemeente jaarlijks meer dan f 400.— zal kosten. Dat kan de gemeente niet dragen. Het wordt een verkapte salarisverhoging of gedeeltelijk gratis wonen. Daar mogen wij niet intrappen. De Voorz. wil wel proberen de cijfers op tafel te krijgen. Dhr Nieuwland: De secretaris kan het wel voor zijn rekening willen nemen! Dhr Caron denkt dat het voor de secretaris een schadepost wordt. Dhr Hameeteman wil het geval direct maar van de baan schuiven. Het wordt z.i. te duur. Na enige bespreking wordt het voorstel ingetrokken om later met een ander voorstel te komen. Dhr Hameeteman: Als maar geen kosten worden gemaakt! Punt 9. Bestrating havenkade. De Voorz. zegt dat het in de bedoeling was de Weststraat op te breken en deze over te brengen naar de haven. Het bleek echter dat die stenen slecht waren. Het beste is, om dat te laten zitten en met nieuwe keien de haven te bestraten. Dit wordt na enige bespreking goedgevonden. Punt 10. Verhuring van 3 percelen tuingrond aan de Burgemeester Hermansweg. Wordt goedgevonden. Punt 11. Voorstel van B. en W. strekkende aan Ged. Staten voor te stellen het presentiegeld voor het bijwonen der raadsvergadering te verhogen van f 2.— op f 4.— per vergadering. Gemotiveerd wordt dat een redelijke vergoeding wordt gegeven, voor diegenen die verletten moeten met het werk. De Raad gaat er mee accoord. Punt 12. Voorstel van B, en W. tot het verlenen van medewerking aan de inning van rechten voor het Bedrijfschap voor Vee en Vlees. De heffing is toevertrouwd aan het gemeentebestuur. Betalen ze niet, behoeven we echter geen verhoging in te stellen, aldus de Voorzitter.
De Voorz.: Het laatste valt nu nog niet te zeggen. De Voorz. zegt het gaat er om, kunnen wij plannen laten maken en zijn de kosten te hoog blijft de raad volkomen vrij wat te doen.
Dhr T. Koek betwijfelt dat er grond vlak bij de gemeente ligt. Dhr Nieuwland vindt het beste een plan te laten maken. Dhr Caron: Er ligt een raming van f 1600.—. Dan zou het Rijk f 8000.— moeten bijdragen. Dan wordt de huur nog hoog voor de secretaris. Dhr Hameeteman vindt het „principe- sluit” een beetje ongelukkig gekozen. Hij zou willen dat de secretaris toezei 7% rente te willen geven, afgetrokken met de 4% die het Rijk geeft. Laat de bouwsom f 16000.— zijn, het Rijk f 10.000 betalen, waarvan de gemeente rente moet betalen, dan wordt alles bijelkaar nog een hoog bedrag. Hij schat, dat het de gemeente jaarlijks meer dan f 400.— zal kosten. Dat kan de gemeente niet dragen. Het wordt een verkapte salarisverhoging of gedeeltelijk gratis wonen. Daar mogen wij niet intrappen. De Voorz. wil wel proberen de cijfers op tafel te krijgen. Dhr Nieuwland: De secretaris kan het wel voor zijn rekening willen nemen! Dhr Caron denkt dat het voor de secretaris een schadepost wordt. Dhr Hameeteman wil het geval direct maar van de baan schuiven. Het wordt z.i. te duur. Na enige bespreking wordt het voorstel ingetrokken om later met een ander voorstel te komen. Dhr Hameeteman: Als maar geen kosten worden gemaakt! Punt 9. Bestrating havenkade. De Voorz. zegt dat het in de bedoeling was de Weststraat op te breken en deze over te brengen naar de haven. Het bleek echter dat die stenen slecht waren. Het beste is, om dat te laten zitten en met nieuwe keien de haven te bestraten. Dit wordt na enige bespreking goedgevonden. Punt 10. Verhuring van 3 percelen tuingrond aan de Burgemeester Hermansweg. Wordt goedgevonden. Punt 11. Voorstel van B. en W. strekkende aan Ged. Staten voor te stellen het presentiegeld voor het bijwonen der raadsvergadering te verhogen van f 2.— op f 4.— per vergadering. Gemotiveerd wordt dat een redelijke vergoeding wordt gegeven, voor diegenen die verletten moeten met het werk. De Raad gaat er mee accoord. Punt 12. Voorstel van B, en W. tot het verlenen van medewerking aan de inning van rechten voor het Bedrijfschap voor Vee en Vlees. De heffing is toevertrouwd aan het gemeentebestuur. Betalen ze niet, behoeven we echter geen verhoging in te stellen, aldus de Voorzitter. Dhr Nieuwland: Ze schuiven alles maar op de gemeente! Dhr Hameeteman voelt er ook weinig voor, dat de gemeente ingeschakeld wordt; vooral omdat het slecht betaald wordt. Het personeel is toch al bezet. Er wordt 10% voor betaald, maar dit moet wel 25% zijn. Dhr Caron: Het is wel gemakkelijk voor de burgerij. Dhr Hameeteman persisteert bij zijn voorstel om het voor 25% te doen, maar de Voorz. zegt, dat dit een landelijke overeenkomst is van 10%. Bij stemming is alleen de heer Hameeteman tegen. Aanleg- nieuwe weg Punt 13. Mededeling inzake aanleg weg door de Middelduinen, opgenomen in het Partieel Uitbreidingsplan Hor- relshoogten. De plannen hiervan worden overgelegd.
Dhr Caron: Er ligt een raming van f 1600.—. Dan zou het Rijk f 8000.— moeten bijdragen. Dan wordt de huur nog hoog voor de secretaris.
Dhr Hameeteman vindt het „principe- sluit” een beetje ongelukkig gekozen. Hij zou willen dat de secretaris toezei 7% rente te willen geven, afgetrokken met de 4% die het Rijk geeft. Laat de bouwsom f 16000.— zijn, het Rijk f 10.000 betalen, waarvan de gemeente rente moet betalen, dan wordt alles bijelkaar nog een hoog bedrag. Hij schat, dat het de gemeente jaarlijks meer dan f 400.— zal kosten. Dat kan de gemeente niet dragen. Het wordt een verkapte salarisverhoging of gedeeltelijk gratis wonen. Daar mogen wij niet intrappen. De Voorz. wil wel proberen de cijfers op tafel te krijgen. Dhr Nieuwland: De secretaris kan het wel voor zijn rekening willen nemen! Dhr Caron denkt dat het voor de secretaris een schadepost wordt. Dhr Hameeteman wil het geval direct maar van de baan schuiven. Het wordt z.i. te duur. Na enige bespreking wordt het voorstel ingetrokken om later met een ander voorstel te komen. Dhr Hameeteman: Als maar geen kosten worden gemaakt! Punt 9. Bestrating havenkade. De Voorz. zegt dat het in de bedoeling was de Weststraat op te breken en deze over te brengen naar de haven. Het bleek echter dat die stenen slecht waren. Het beste is, om dat te laten zitten en met nieuwe keien de haven te bestraten. Dit wordt na enige bespreking goedgevonden. Punt 10. Verhuring van 3 percelen tuingrond aan de Burgemeester Hermansweg. Wordt goedgevonden. Punt 11. Voorstel van B. en W. strekkende aan Ged. Staten voor te stellen het presentiegeld voor het bijwonen der raadsvergadering te verhogen van f 2.— op f 4.— per vergadering. Gemotiveerd wordt dat een redelijke vergoeding wordt gegeven, voor diegenen die verletten moeten met het werk. De Raad gaat er mee accoord. Punt 12. Voorstel van B, en W. tot het verlenen van medewerking aan de inning van rechten voor het Bedrijfschap voor Vee en Vlees. De heffing is toevertrouwd aan het gemeentebestuur. Betalen ze niet, behoeven we echter geen verhoging in te stellen, aldus de Voorzitter. Dhr Nieuwland: Ze schuiven alles maar op de gemeente! Dhr Hameeteman voelt er ook weinig voor, dat de gemeente ingeschakeld wordt; vooral omdat het slecht betaald wordt. Het personeel is toch al bezet. Er wordt 10% voor betaald, maar dit moet wel 25% zijn. Dhr Caron: Het is wel gemakkelijk voor de burgerij. Dhr Hameeteman persisteert bij zijn voorstel om het voor 25% te doen, maar de Voorz. zegt, dat dit een landelijke overeenkomst is van 10%. Bij stemming is alleen de heer Hameeteman tegen.
Dhr Nieuwland: De secretaris kan het wel voor zijn rekening willen nemen! Dhr Caron denkt dat het voor de secretaris een schadepost wordt. Dhr Hameeteman wil het geval direct maar van de baan schuiven. Het wordt z.i. te duur.
Na enige bespreking wordt het voorstel ingetrokken om later met een ander voorstel te komen.
Dhr Hameeteman: Als maar geen kosten worden gemaakt!
Punt 9. Bestrating havenkade. De Voorz. zegt dat het in de bedoeling was de Weststraat op te breken en deze over te brengen naar de haven. Het bleek echter dat die stenen slecht waren. Het beste is, om dat te laten zitten en met nieuwe keien de haven te bestraten.
Dit wordt na enige bespreking goedgevonden.
Punt 10. Verhuring van 3 percelen tuingrond aan de Burgemeester Hermansweg.
Wordt goedgevonden. Punt 11. Voorstel van B. en W. strekkende aan Ged. Staten voor te stellen het presentiegeld voor het bijwonen der raadsvergadering te verhogen van f 2.— op f 4.— per vergadering. Gemotiveerd wordt dat een redelijke
Gemotiveerd wordt dat een redelijke vergoeding wordt gegeven, voor diegenen die verletten moeten met het werk. De Raad gaat er mee accoord. Punt 12. Voorstel van B, en W. tot het verlenen van medewerking aan de inning van rechten voor het Bedrijfschap voor Vee en Vlees.
schap voor Vee en Vlees. De heffing is toevertrouwd aan het gemeentebestuur.
Betalen ze niet, behoeven we echter geen verhoging in te stellen, aldus de Voorzitter. Dhr Nieuwland: Ze schuiven alles maar op de gemeente!
Dhr Hameeteman voelt er ook weinig voor, dat de gemeente ingeschakeld wordt; vooral omdat het slecht betaald wordt. Het personeel is toch al bezet. Er wordt 10% voor betaald, maar dit moet wel 25% zijn.
Dhr Caron: Het is wel gemakkelijk voor de burgerij.
Dhr Hameeteman persisteert bij zijn voorstel om het voor 25% te doen, maar de Voorz. zegt, dat dit een landelijke overeenkomst is van 10%. Bij stemming is alleen de heer Hameeteman tegen. Aanleg- nieuwe weg
Punt 13. Mededeling inzake aanleg weg door de Middelduinen, opgenomen in het Partieel Uitbreidingsplan Hor- relshoogten.
De plannen hiervan worden overgelegd. De verordening van het uitbreidings plan kan in overweging gegeven worden bij Ged. Staten, maar spr. twijfelt daaraan. Dan komt het dit jaar niet meer voor elkaar.
Dhr Nieuwland: We leggen toch een weg volgens het uitbreidingsplan! De Voorz.: Ja, maar er is verandering in gekomen. Nu gaat het er over, moeten wij dit doen volgens het uitbreidingsplan? Dan duurt het nog wel een jaar. Daarover wil spr. een uitspraak van de raad.
Weth. Kreeft vraagt naar de soort weg, die gelegd zal worden maar de Voorz. zegt dat dit niet aan de orde is. Hij brengt in stemming of het volgens het uitbreidingsplan moet worden uitgevoerd. Dit wordt in stemming gebracht en aangenomen. Tegen de heren Padmos, Kr. Grinwis en T. Grinwis. Aan de te maken weg ligt een strookje grond van de Wed. Dobbelman dat de gemeinte daarvoor nodig heeft. B. en W. vraagt machtiging tot aankoop, ook met de heer Grinwis, die een hogere prijs vraagt. De prijs wil de raad niet hoger zien dan f 3.— per roe.
Ambtswoning havenmeester en Vismijn
Betreffende de bouw van een ambtswoning voor de havenmeester, met Vismijn, is verandering gekomen en zal het Rijk de financiering daarvan op zich nemen. De Voorz. vraagt een uitspraak. Weth. Kr. Grinwis is tegen de vismijn. Het heeft geen zin zegt hij. Wel is hij voor een werkplaatsje er bij. Dhr van Dam meent dat het volgens de cijfers van 1948 aan vis en garnalen rendabel is. Hij is er voor. Met de stem van Wethouder Grinwis gaat men er mee accoord.
Bouw uniforme woningen
Er is een nieuw plan om woningen te bouwen op het éiland, volgens een uniform model, waar geen architects-kos- ten aan verbonden zijn. Dit gaat buiten het bouwvolume om. De kosten zijn f 6100.— per woning. Ze worden opgetrokken van baksteen in blokken van vier. Er moeten, wil het doorgaan, minstens 100 gebouwd worden op het eiland.
Dhr Hameeteman berekent dat de huur daarvan hoog zal worden, zeker f 5.40 é. f 6.— per week. Wanneer particulieren hiervan gebruik willen maken, zal medewerking worden verleend.
De Schoolartsendienst
Dhr van Dam breekt een lans voor de Schoolartsendienst. De Bijz. School wil geen medewerking en spr. acht dit zeer nodig. De Voorz.: De verantwoording ligt
De Voorz.: De verantwoording ligt niet bij B. en W., maar alleen bij het Schoolbestuur.
Dhr Nieuwland: Het bestuur is er niet voor. De heer Kreeft heeft er verleden nog een lans voor gebroken op de ledenvergadering, maar het bestuur wilde er niet aan, alleen bij besmettelijke ziekten. Dhr Nederloff: Het bestuur wil de
Dhr Nederloff: Het bestuur wil de verantwoording der ouders niet uit handen nemen. Dat is z.i. juist. Hij betreurt het wel dat de ouders er niet beter op toezien.
Dhr Caron kan de mening van de Ouddorpse mensen niet begrijpen. Het is geen voorzorg. Er kunnen er soms lang lopen die t.b.c. hebben en besmetting veroorzaken. Welk bezwaar is er tegen, dat de leidende factoren daar geen erg in hebben. Ze zeggen: het komt van de Socialisten? De Coöperatie is ook van de socialisten, en die gaat er geweldig in! Het behoort echter niet tot onze competentie, het ligt voor rekening van het schoolbestuur.
Dhr T. Grinwis: Niet alleen het bestuur, maar ook de leden waren er tegen Dhr van Dam: Bij het onderzoek mogen de ouders bij zijn. De Voorz. betreurt het dat het zo is. Weth. Kr. Grinwis zegt: Ik betreur het geenszins! Dhr Hameeteman vraagt wanneer het
Dhr Hameeteman vraagt wanneer het op de O.L. School plaats heeft, daar hebben we wel mee te maken! De Voorz. zal er navraag naar doen Dan geheime zitting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's