Het confllict met Praag
In de diplomatieke wereld heersen grote spanningen. Symptonen van de onderlinge haat en onverdraagzaamheid m het leven der volkeren.
Processen en nog eens processen zijn in het leven der volken onderling aan de orde van de dag.
Ook ons land kan er nu van mee • pieken. Een Nederlandse zakenman is daa
Een Nederlandse zakenman is daa i,earrtsteerd en tegen hem is een proc?? gevoerd. Naar de gewoonte van alle piocessen, die gevoerd worden achter liet ijzeien gordijn was het bekennen en nog eens bekennen. Dat is de regie van lic* Communisme.
Van een ontkennen is geen sprake Neen inplaats van te ontkennen is he een lawine van zelfbeschuldiging. Een toneel van walgelijk comediespel waar- acMer een zee van l^den en marteling icliuil gaat. Zo ook in het proces Louwers. Zelf
Zo ook in het proces Louwers. Zelftecliuldiging niet alleen, maar ook benliuldiging van anderen zelfs van leden ijn ons gezantschap.
Met als gevolg dat een drietal leden lan ons gezantschap Tsjechoslowakije moeten verlaten. De protesten van onze Regering mochten niet ballen. Binnen acht dagen moeten ze Tsjechoslowakije verlaten hebben.
Nogmaals heeft onze regering in een nota ten stelligste alle in het proces Louwers geuite beschuldigingen tegen de leden van de Nederlandse legatie, »an wie het vertrek werd geëist, afgewezen, In verband met deze eis van de regering van Praag heeft nu onze Regenng de terugroeping geëist binnen acht ilagen van twee leden van het Tsjechische gezantschap in Den Haag.
Harde maatregelen, ongebruikelijk in het leven der Volken. Een toespitsing vul het onderlinge wantrouwen, van de onderlinge haat in het leven der volken. Een symptoon in de strijd tussen het Oosten en het Westen. Het is een conflict tussen Nederland en Tsjechoslowakije in engeren zin, maar üi werkelijkheid is het een deel van de grote testelling tussen het Communisme en het Westen.
Waarin Nederland partij is. Een onderdeel van de grote worsteing der geesten. Het conflict Praag- Den Haag is een onderdeel van de grote worsteling der volkeren, waartoe de voorbereidselen getroffen worden en waartoe in materiële en geestelijke zin de stellingen betrokken worden.
Een pbobaat middel
* De Franse Kamer is dezer dagen het toneel geweest van onverkwikkelijke iebeurtenissen. De couranten melden daar over.
De couranten melden daar over. „Gisternacht is het in de Franse Kamer opnieuw tot handtastelijkheden gekomen.
Driehonderd kamerleden namen aan het gevecht deel. Ze klommen over banken en schopten en sloegen naar elkaar. Op het hoogtepunt van de strijd kwamen vier suppoosten aansnellen om lie vechtenden te scheiden. Enkele af- »evaardigden namen hen de ambtsketens af en begonnen hun tegenstanders (V mee af te ranselen. Vier suppoosten werden ernstig ge
Vier suppoosten werden ernstig gewond."
Verworden democratie. In éne week tot tweemaal toe een finale vechtparty in de Kamer. Schande voor land en volk.
Zulke afgevaardigden zyn niet waard liet volk te vertegenwoordigen. De leiding staat tegenover zulke tonelen machteloos. Ook hier wroet de geest van het Com-
Ook hier wroet de geest van het Com- »iifflisme. Dergelijke zichzelf vergetende afge
Dergelijke zichzelf vergetende afgevaardigden moesten voor goed verwijderd worden. Him schadeloosstelling »loest geheel of gedeeltelijk ingetrokken worden.
Dat lijkt ons een probaat middel toe.
Een object van bezuiniging
El' wordt in Nederland gcvk^eldig veel Seiookt. Niet minder dan ruim een half milli- "<1 gulden is door onze bevolking in ''«t laatste jaar aan rookartikelen beiteed Volgens hel» Centraal Bureau voor de
Volgens hel» Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in het jaar eindigend ''ebruari 1950 744 millioen sigaren, 1>73 »'Ihoen cigarillo's, 6312 millioen sigaretten en 11398000 kilo tabak verrookt. t^at IS voor een waarde van ƒ 543700000, •i' ƒ 54.58 per hoofd van de bevolking. ledere Nederlander van zuigeling tot Srijsaard verrookt dus gemiddeld voor lUim ƒ 1.— per week. Nemen we een Sezin van gemiddeld vijf personeni, dan eist de voldoening aan het rookgenot "Ulm ƒ 5.— per week. Dat komt overeen "ist een bedrag, dat in vele gevallen 'oor huishuur moet worden betaald.
Het rookgenot eist dus in zo'n soort Sezin evenveel als de huishuur. Sedert de afschaffing van de tabaks- Jistributie is het gebruik van rookartikelen nog toegenomen, daar het in 1948 Semiddeld ƒ 43.87 bedroeg.
Uit de aard der zaak spreekt het ho- |*re prijsniveau ook een woordje mee. ^eaert de opheffing van de distributie W de pngzen ook aanzienlijk opgelo- •"en. Hoe het ook zij aan het roken J'ordt een onevenredig deel van het in- '»men besteed. •
Er wordt veel geklaagc^ en terecht, "'sr de steeds toenemende duurte, de 'atate opgave van het Centraal-Bureau «or de Statistiek vermeldde een stij- ™g van 2%. Sn nog at««d3 il de tendens van het duurder worden nog niet uit de lucht. Sparen is dientengevolge een onmogelijkheid geworden voor velen. Maar als we letten op zulke hoge uitgaven dan is daar toch wel een object aanwezig om te sparen.
Ruim ƒ 54 per persoon per jaar voor iedere Nederlander, hoe hoog zou dit bedrag wel niet zijn, wanneer alleen gelet kon worden op de werkelijke rokers.
In dit gemiddelde zijn ook begrepen de grote groepen die niet roken, zoals kinderen en het overgrote deel van de vrouwen. Indien het bedrag van een half millioen gulden berekend kon worden over de werkelijke rokers, dan zou het gemiddelde bedrag misschien wel het twee- of drievoud uit maken.
Ons volk heeft hier een object waarop werkelijk bezuinigd kan worden. De uitgaven voor het roken staan in geen verhouding tot de armoede waarin ons volk wérkelijk verkeert.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's