Het rijden zonder licht zal voortaan zwaarder gestraft worden, aldus Mr. van Buuren
Zitting van Vrijdag 10 Maart. Kantonrechter: Mr v. d. Velde. Ambtenaar O.M.: Mr van Buuren. De zitting van het Kantongerecht van
De zitting van het Kantongerecht van Vrijdag was over een morgen- en èen middagzitting verdeeld en nam zelfs een groot deel van de avond in beslag Lange zittingen zijn nooit erg prettig maar er was nu nog al wat variatie in het menu. \
De eerste verdachte G. Breur te Nieuwe Tonge bouwde zonder toestemming van B. en W. een schuurtje naast zijn woning.
Verd. beweerde mondeling toestemming te hebben gehad. Get. A. Wijnands, gemeente-architect
Get. A. Wijnands, gemeente-architect deelde ter zitting mede, dat Breur eerst een tekening had moeten indienen en dan was hem zeer zeker toestemming verleend.
De nalatigheid kostte hem ƒ 10.— of 6 dagen hechtenis.
Een onbewaakt ogenblik G. Oudzegel te Nieuwe Tonge liet zijn wagen bespannen met paarden onbeheerd op de Molendijk staan. Nauwelijks had ik de wagen verlaten, aldus verd., of de beesten gingen aan de haal. Ik ben ^e.en jonge kerel meer en daarom zag ik geen kans om hen in te halen. Pres.: Waarom had u ze niet afgekoppeld. Verd.: Ik weet niet wat afkoppelen
Verd.: Ik weet niet wat afkoppelen is, doch dit was geen bezwaar, want dat vertelde de wachtmeester Hoogerheide het college wel.
Verd.: Alle gemaakte onkosten zijn door mij betaald en daarmede heb ik ruimschoots aan mijn verplichtingen vol daan.
Get. St. Tamboer te Dirksland stond in de winkel van Tijl te Nieuwe Tonge en zag toen een hollend span paarden aankomen, dat eerst tegen zijn vrachtauto aanklapte en daarna tegen een muur op de Achterweg.
De Ambt. O.M. wil aannemen, dat verdachte's positie moeilijk was, maar moet rekening mede houden, dat het nu eenmaal niet mag. Eis ƒ 7.50 of 3 dagen hechtenis.
Verd. vindt dat „kittig veul", temeer daar hij als oude man de kost voor een groot gezin moet verdienen. Ik kan er niets aandoen, dat die paarden harder lopen dan ik.
De pres. wilde de zaak aanhouden, teneinde L. v. d. Werf als getuige te horen.
H. M. Kievit te Nieuwe Tonge duwde een stilstaande auto in de Kerkring voort.
Verd.: Ik was er wel bij maar heb niet helpen duwen. In verband met gebrek aan bewijs volgde vrijspraak.
Het was niet voldoende L. V. d. Weide te Middelharnis verkocht in ,,IJstaria" alcoholische dranken zonder vergunning.
Verd.: B. en W. hadden mij een B.- vergunning gegeven en zowel B. en W. als ik waren van mening, dat dit inhield, dat ik zwak-alcoholische dranken mocht verkopen. De Ambt. O.M. achtte het wettig en
De Ambt. O.M. achtte het wettig en overtuigend bewijs geleverd, doch wilde tevens constateren, dat het voor de neringdoenden wel erg moeilijk gemaakt wordt. De ene keer heb je die vergunning nodig en de andere maal weer een andere. Geheel schuldloos is verd. echter niet, want hij moet weten wat mag en wat niet mag en daarom eiste de Ambt. tegen verd. schuldig verklaring zonder toepassing van straf, waar tegen verd. geen bezwaar maakte. Verd. was van de week nog bij de K. v. K. wezen praten, maar had hierover geen uitsluitsel.
M. Vroegindeweij te Middelharnis was niet verschenen en daarom zal hij op 12 Mei worden voorgeleid.
T. Osseweyer, niet verschenen, te O.- Tonge overtrad de arbeidswet, door een zieke zoon in zijn bedrijf te laten werken. Get. Wachtmeester Weiburg: Verd.
Get. Wachtmeester Weiburg: Verd. had tegen hem beweerd, dat deze jongen hout aan het zagen was voor zijn moeder, hetgeen get. ernstig meende te moeten betwijfelen, omdat hij hem nadien nog meerdere malen in de werkplaats bezig had gezien, ƒ 2.50 of 1 d.h.
Een stropersaffä.ire. A. V. Bodegom te Dirksland viste des nachts in verboden water. Verd. was wel in het bezit van eên acte, maar niet voor het ,,Klaasjes-water". Ontkennen was niet mogelijk, daar het net nog nat was toen men hem aanhield.
Verd. toonde ter zitting een acte, waaruit bleek, dat hij wel op deze plaats mocht vissen.
Get. Wachtmeester Veldkamp wist, dat verd. daar dikwijls ging vissen en omdat het moeilijk begaanbaar terrein was had get. de hulp ingeroepen van de Dirkslandse politie. Toevallig was genoemde politie achter verd. aangere- * den en was hem in de buurt van dit water kwijt geraakt. Op het afgesproken punt ontmoetten genoemde dienaren van de heilige Hermandad elkaar en gingen dadelijk op zoek. Al spoedig had men ze gevonden. Het net was zoek geraakt, maar de staken hadden ze nog bij zich.
Ter zitting bleek nu, dat verd. wel een acte had, maar deze was niet geldig voor het gehele water. Na enig zoeken trof eerst de wachtm. Hoogerheide het net aan en daarna de Zout, welke slapende op de palingkist zat. Pres.: Heeft de Zout ook mee gevist?
Pres.: Heeft de Zout ook mee gevist? Verd.: Nee daar behoef je niet voor met z'n drieën te wezen. v. Gulik en ik hebben gevist en de Zout heeft de kist bewaakt.
Get. wachtm. Hoogerheide heeft van Bodegom niet in het Klaasjewater zien vissen, maar heeft ze er wel naar toe zien gaan. Het net trof, ik achter een paal in een kuiltje aan.
Verd.: Ze hebben mij heiegaar niet naar de papieren gevraagd.
Ambt. O. M. acht het bewijs geleverd en zal er rekening mede houden, dat verd. slecht bekend staat, temeer da^r die overtredingen in Dirksland zeer in zwang zijn. Het is zeer moeilijk voor de politie om de overtreders te pakken en daarom breng ik hulde aan deze opsporings ambtenaren.
Wanneer deze mensen gegrepen zijn, is een waarschuwende straf met een generaal preventief karakter zeer op zijn plaats en dit is tevens een w^aarschuwing voor de andere collega's.
De eis luidde ƒ 40.— of 20 d.h., daar naast 7 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en verbeurdverklaring van het inbeslaggenomen net.
Verd.: Het is een zware straf voor zo'n luttel feit.
Get. Hoegerheide: Verd. met zijn makkers trekken er van 1 Jan. tot 31 Dec. 's nachts op uit om te stropen. Elke avond kunt u ze tegenkomen.
Uitspraak ƒ 20.— of 10 d.h., terwijl de rest zo blijft. Verd. neemt daar geen genoegen me
Verd. neemt daar geen genoegen mede en tekent hoger beroep aan. ben van U een kans gekregen en dat is allemaal goed gegaan en nu wil de Ambt. het bedrijf zelf doen sluiten.
Mr den Hollander vroeg nog eenmaal clementie om een en ander nog in orde te kunnen maken.
De Ambt. O.M. maakt er bezwaar tegen, dat de raadsman van gedachte was, dat hij Sturris maatschappelijk kapot wilde maken. Hij wil verdachte geenszins van de kaart van Ooltgensplaat laten verdwijnen. De zaak_ ligt echter anders. Verd. doet examen op examen en zakt telkenmale. NI wil de raadsman het foefje proberen om er een filiaal van te maken.
Mr den Hollander: De mensen zijn vrij om te kopen waar ze willen en de mensen in Ooltgensplaat schijnen er genoegen mede te nemen. De Pres. verleent nogmaals uitstel tot 12 Mei om één en ander in orde te kunnen maken.
Even pi-oeven C. Moerkerk te Ouddorp had op 27 Dec. kinawijn op zijn bedrijf in voorraad, welke meer dan 15% alcohol bevatte.
Mr Koert, raadsman van verdachte en tevens van de leverancier, erkent, dat verd. wijn in voorraad had met een hoger alcoholgehalte dan 15%, hetgeen ook blijkt uit het op de fles aangebrachte etiket. Mr Koert heeft een monster van deze wijn en enkele glaasjes bij zich om de heren eens te laten proeven. Het college ging daarmede accoord en
Het college ging daarmede accoord en men bracht dan ook een dronk uit op de gezondheid van verd. Moerkerk. Na het proeven constateerde men dat het niet bepaald sterke drank was. Uit het rapport der warenwet bleek echter, dat deze wijn 15.6% druivensuiker bevatte.
Mr Koert vervolgde dan zijn pleidooi en deelde mede, dat de geproefde wijn een mengsel is van buitenlandse wijnen, nl. Franse en Portugese wijn, terwijl de Franse alvorens ze vermengd werd, eerst getrokken is op kinabast. De getuige-deskundige T. de Jong
De getuige-deskundige T. de Jong merkte op, dat deze buitenlandse wijn getrokken op kinabast niet in strijd is met het begrip alcoholhoudende dranken, omdat hier geen enkel bestanddeel aan toegevoegd is. Hieruit komt dus vast te staan dat het geen sterke drank is in de zin der wet, ondanks het feit, dat het alcoholgehalte hoger ligt dan 15%. Dit alcoholgehalte mo^t hoger liggen anders springt door gisting de fles uit elkaar. Vervolgens wijst de getuige erop dat port zelfs 20% alcohol bevat en dat deze in elke zaak wordt verkocht mag worden. Het verschil is alleen, dat deze wijn nu in Schiedam wordt gemengd.
De Ambt. O.M.: Ik heb deze zaak aanhangig gemaakt, omdat de op deze wijze bereide wijn m.i. wel valt onder de bepalingen der drankwet. Hier hebben nl. bepaalde technische bewerkingen plaats gehad en deze wijn had dus in het land van oorsprong gefabriceerd moeten worden. Ik geloof echter, dat het nu een Ned. product is geworden, want de ene wijn komt uit Frankrijk, de andere uit Portugal en daaraan is toegevoegd kinabast. Eis ƒ 6.— of 1 d.h.
Tegen A. v. Gulik en H. de Zoute beide te Dirksland wordt eenzelfde straf uitgesproken, omdat zij zich aan hetzelfde euvel haddden schuldig gemaakt.
Een sprinkhanenverweer Voor de derde maal komt dan de zaak W. K. Hameeteman te Nieuwe Tonge ter tafel. Verd. heeft nl. een aangeschoten haas het genadeschot gegeven op een stuk land, hetwelk niet tot zijn jachtterrein behoorde. Verd. had reeds een vergunning van P. Vreeswijk ge , toond, doch had inmiddels ook een ver '^gunntng van I. Vreesvrtjk gekregen. De rsiadsman van verdachte. Mr den Hollander: Het genadeschot is gegeven in de sloot tussen het land van I en P. Vreeswijk. Verd. leefde in de veronderstelling, dat het land van Paulus ook eigendom was. Voorts vindt de raadsman het onmenselijk om een aangeschoten haas niet te doden. De Ambt. O.M. vindt het verweer net een sprinkhanenverweer, omdat men van het ene blad op het andere springt. Eerst zegt men, het was op land van P. Vreeswijk, daarna zegt men, het was in de sloot tussen Izaäk en Paulus. Mr den Hollander: Nu U de zaak zo precies stelt, moet ik dat ook gaan doen. Verd/ heeft het dode haas opgeraapt op land van P. Vreeswijk, doch doodgeschoten in de sloot toebehorende aan beide.
De Pres. moet er nog eens over nadenken en zal op 24 Maart schriftelijk vonnis wijzen.
Mej. de Vos te Ooltgensplaat overtrad de drankwet, doch omdat zij niet verschenen was, werd de zaak aangehouden en zal zij op 14 April met zachtheid worden voorgeleid.
Nog éénmaal J. H. Sturre te Ooltgensplaat vestigde, zonder in het bezit te zgn van de benodigde bescheiden, een bedrijf.
De Ambt. O.M. vond het meer dan ergelijk, dat hij reeds meerdere malen was veroordeeld en toch maar doorging en eiste daarom ƒ 50.— of 20 d.h. Mr den Hollander: De Ambt. O.M. heeft de vorige maal gezegd, dat Sturris met God nog rechter rekening hield en steeds maar doorging. Deze man r moet toch ook leven en kan moeilijk zijn I bedrijf enige tijd sluiten. De meeste heb-
Mr Koert: Men doet toch wel eens meer twee wijnsoorten bij elkaar en dan heeft er geen bewerking plaats gehad. De enige vraag blijft dus over is het toevoegen van kinabast een bewerking? In dat land is dit een gebruikelijke gewoonte en hiervoor bestaat dus ook geen twijfel meer en daarom meen ik te mogen, verzoeken om vrijspraak. Op dit verzoek wordt eerst nog eens gedronken.
De Pres. wil op 14 April het onderzoek voortzetten, teneinde eerst nog meer getuige-deskundigen te kunnen horen.
'"(Zie voor vervolg pag. 4) O
Woningbouw in 1952 vrij?
Minister In 't Veld hoopt in 1952 de woningbouw vrij te kunnen geven, al zullen er dan vermoedelijk nog wiel voorwaarden worden gesteld aldtis het Alg. Dagbl. De minister van wederopbouw en vollshuisvesttag verklaarde zulks tydens een bezoek aan Doetin^ chem en voegde er aan toe, van oordeel te zyn, idat het betei- is dat er een stimulans ontstaat en dat de aannemers zo spoedig mogeiyk kimnen concurreren.
Het ligt in zijn bedoeling om, wat de toewijzingen van bouvsrvolume betreft, industrieplaatsen te beoordelen, omdat hij dit economisch verantwoord acht. Voorts heeft hij het plan om een subsidie in één keer te geven voor woingen van particuliere bouw, die met rijkssubsidie zijn gebouwd. Nu wordt een bep aid bedrag per jaar gegeven door het I-Jk.
— Prinses Wilhelmina heeft onder de titel De grote onbekende een Paasboodschap geschreven, welke over enkele dagen in de boekhandel te krijgen zal zijn. Het is de eerste keer, dat prinses Wilhelmina zich op die wijze tot het Nederlandse volk richt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's