Schraammetje
Het is een algemeen voorkomend verschijnsel, dat het merendeel der mensen liever geld ontvangt, dan dat het geld uitgeeft. Geld ontvangen gaat vlot, maar geld uitgeven gaat bij talloze mensen meer of min schoorvoetend, 't Is eigenaardig, dat geld zo'n grote aantrekkingskracht op de mens heeft. Hoe dikwijls hoort men niet zeggen: „als ik eens geld had, dan zou ik dit of dat" en men zou soms de indruk krijgen, dat alléén een grote portie van het aardse slijk de poorten opent tot een gelukkig bestaan. Zij, die dat zeggen, hebben er in de regel niet het minste besef van, dat het bezit van geld tal van beslommeringen meebrengt, waarover de minder goed gesitueerde zich geen zorgen behoeft te maken. Neen, geld maakt niet gelukkig. Daarvan zijn in de practljk des levens voorbeelden te over. Schrammetje heeft er ook onder zijn klanten voor wie duizend gulden geen ,,knoop van hun jas" betekent, maar met wie hij toch niet graag zou willen oversteken. Evenwel, geld is er nodig en het is ontegenzeggelijk een groot gemak, wanneer men niet op een dubbeltje behoeft te kijken. Ongelukkig echter wanneer het geld onze afgod wordt, want dan belandt men in de garde der schrapers, die geen stuiver voor hun medemens meer kunnen missen. Zij bezitten het geld niet meer, maar zij worden bezeten door het geld. Heel hun streven gaat er zich op richten hun bezit te vermeerderen, koste wat het kost. Salomo heeft zulke mensen in zijn tijd óók al meegemaakt, want hij schreef er van: „Wie het geld liefheeft wordt des gelds niet zat". Dat slag van mensen is er vooral op uit om te ontvangen, maar om uit te geven, ho maar! Ze kijken al sip, wanneer ze hun noodzakelijke levensbehoeften moeten betalen. En voor Schram, nóch voor z'n collega's is er aan deze geldmaniakken veel te verdienen!
Wat het geld uitgeven betreft zijn gelukkig niet alle mensen even inhalig Als ze maar weten, dat ze er een evenredige tegenwaarde voor krijgen. Aan één uitgave hebben echter vrijwel alle mensen een hekel: belasting betalen Dat weet men op het departement van Financiën ook drommels goed. En naar Schram verneemt peinzen de heren daar over een methode om het belastingbetalen aantrekkelijker te maken. Zij willen propaganda gaan yoeren om ons Nederlanders eens precies mee te delen, waarvóór het nu eigenlijk belasting betaalt. Op het Departement is m^n de mening toegedaan, dat we ons de noodzaak van het belastingbetalen duidelijker voor ogen kunnen stellen als men ons het waartoe en het waarom eens ten voeten uit tekent. Dat belooft weer wat! Of de heren er ons door liun re^ clame toe zullen krijgen, dat we met een blijmoedig gezicht om het hardst naar het belastingkantoor zullen hollen om onze aanslagbiljetten te voldoen, wens ik vooralsnog in twijfel te trekken. Want als men ons vanuit Den Haag eens tot in de finesses eerlijk meedeelt waarom en waartoe onze belastingcentjes nodig zijn, dan zullen we heel wat te weten komen! En dan geloof ik dat de animo tot betalen eer verminderen dan vermeerderen zal. Dat er belasting betaald moet worden, daarvan is ieder wel overtuigd, maar of ons geld even zuinig uitgegeven wordt dan wij het bij elkaar scharrelen, is voor ons allen nog een open vraag. We behoeven alleen de verslagen van de Rekenkamer maar te lezen om eens na te gaan hoe er met onze duiten in de financiële keuken wordt omgesprongen. Hoe vaak is men daar niet ontstemd over de vele duizenden, die af en toe ten onnutte worden uitgegeven. Maar ondertussen kan Jan Boezeroen er zijn jas voor uittrekken. Dan lokt het heus niet meer aan om met een lachend gelaat de zuurverdiende penningen door het belasting loketje te schuiven! Neen, zo'n propaganda, , die ook alweer duizenden zal kosten, zal naar Schram's bescheiden mening geen effect sorteren. Men zou meer bereiken door voor het op korte termijn betalen van een groot gedeelte der belasting een zeker percentage korting te verlenen. Dat ware aanlokkelijker! We zullen zien wat de Departementale heren ons voorleggen!
Er is een goed ding, waarvoor Schram lof heeft. En dat is het feit, dat er een commissie bezig is om ons belastingaangiftebiljet te vereenvoudigen. Het is thans zo, dat het merendeel der bevolking geen raad weet om het invullen van dit ingewikkelde formulier tot een goed einde te brengen zonder deskimdige hulp. Tot heden rekende men er zo over: waarom zou men het eenvoudig doen, als het ingewikkeld ook gaat? Gelukkig, dat men tot de overtuiging gekomen is om de rollen om te keren. Dat zal menigeen veel zorgen en misschien óók nog geld besparen! SCHRAMMETJE:..
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's