De Belgische Koningskwestie
In België is de volksraadpleging over de terugkeer van Koning Leopold gehouden. . In ronde cijfers hebben zich 58 procent voor terugkeer en 42 procent tegen terugkeer van de Belgische Koning verklaard. Onze plaatsruimte laat niet toe uitgebreide beschouwingen hierover te plaatsen, toch willen we er een paar Kanttekeningen bij plaatsen.
België is een gedeeld volk. Er kan in eigenlijke zin niet van een Belgische natie worden gesproken. Het is een samenvoeging van twee verschillende volken binnen één koninkrijk. Vlamingen en Walen met hun ver
schillende aard en karakter, met hun onderscheiden temperament en instelhng vormen samen het koninkrijk België.
Aardrijkskundig zijn twee helften aan te wijzen, waartussen de scheidingslijn over Brussel loopt, dat een tweetalige stad is er een mengsel van Vlamingen en Walen. De Walen spreken Frans en vertonen verwantschap met de Fransen en ije Vlamingen spreken Nederlands en staan meer open voor de Nederlandse cultuur.
En nu was het koningsschap van Leopold III in het geding. De houding van (Je Belgische Koning tijdens de laatste wereldoorlog heeft aanleiding tot veel cntiek gegeven. Op grond van die houding waren veel Belgen tegen terugkeer van de Koning, terwijl anderen öf gemaakte fouten niet zwaar aanrekenden öf ontkenden dat fouten gemaakt waren. We wensen daarover geen oordeel uit te spreken, omdat we niet in staat door zijn plaatsgebrek het pro en het contra tegen elkaar af te wegen. Ook kunnen we als buitenlanders geen behoorlijk gefundeerd oordeel vellen.
Het Belgische koningshuis kan men geen historisch gegroeid koningshuis noemen, zoals dat bv. in Engeland en in Nederland het geval is. Het Belgische koningshuis heeft geen diepe wortels geslagen in de historie van het volk. Eigenlijk is het van vreemde komaf
Eigenlijk is het van vreemde komaf en een vrucht van revolutie. Voor honderd en twintig jaar had het
Voor honderd en twintig jaar had het vorstenhuisSaksenCoburgGotha geen intieme relaties met het Belgische volk. Was dit een gewoon Duits vorsten
Was dit een gewoon Duits vorsten geslaclit, dat door een keuze als gevolg van een revolutie plotseling zich verheven zag tot de Belgische koningsdynastie. Verankerd in en vergroeid met het Belgische volk was het dus allerminst.
Het Belgische koningshuis is .er gekomen als gevolg van een revolutie. Een reactie tegenover het Huis van Oranje Nassau. Waren de Zuidelijke Nederlanden niet veel meer geweest dan wingewesten eerst van Spanje en later van Oostenrijk, na de Franse tijd was het samengevoegd met Holland in één koninkrijk, met al de gevoeligheden en onbillijkheden, ^ die een samenvoeging van volken meestal ten gevolge heeft.
Als gevolg daarvan kwam de scheiding tussen Noord en Zuid bij vernieuwing.
1830 was een herhaling van 1579. Atrecht en Utrecht, zo bekend in de histone vonden hun herhaling en uitdrulïking in de stamhuizen SaksenCoiurg en OranjeNassau.
Het eerste landsvreemd zonder historische binding, het tweede geheel en al veiweven met ons volk. Het eerste een keuze voortvloeiende uit een revolutionaire status, het tweede verbonden door liefde en wederzijds historische beleving en noodwendigheden.
Neen de Belgische Koningsdynastie, is niet historisch met het Belgische volk Vergroeid, waarmede we geenszins een oordeel wensen uit te spreken over de verdiensten van dit Koningshuis voor net Belgische volk. Toch menen we, dat m de stemming van jl. Zondag juist deze factor mede van doorslaggevende betekenis is.
Naar de grens in volkenkundig opzicht zijn de Vlamingen over het algemeen voor de Koning de Walen tegen de Koning en is het enigszins opgevallen, "at het aantal voorstemmers bij de Waen groter is dan men verwacht had.
Naar de politieke richting waren de Rooms Katholieken voor terugkeer en de Socialisten tegen terugroeping van de Koning, terwijl het kamp der Liberalen meer verdeeld was.
Dit geeft aanleiding tot de opmerking dat de politieke instelling van grote betekenis is geweest in deze kwestie. ' De Socialisten en Commtmisten voelen al bitter weinig voor het koningsschap en zo het aan hem lag, dan zouden de gebeurtenissen zeker leiden tot de instelling van de Republiek.
Ook in deze aangelegenheid blijkt het dat de Socialisten om van de Communisten maar niet te spreken geen vertrouwde steunpilaren voor het Koningshuis zijn. Dat de Republiek bij hen meer in trek is dan het Koningshuis, hoezeer men het Koningsschap naar democratische opvattingen tot een dienaar des volks en een ornament der Regering heeft vervormd.
In deze Belgische Koningskwestie blijkt maar al te zeer, dat men van de Socialisten geen betrouwbare steun voor het Koningshuis kan verwachten.
In België niet, ja nergens want de leer der Socialisten verdraagt zich niet met het Koningsschap. Bij de oude doctrine der Socialisten is geen plaats voor het Koningsschap, hoogstens wordt het aanvaard, mits in democratische zin, en van zijn macht ontdaan.
Een koning moet regeren. Moet macht uitoefenen. Een koning terugroepen door het volk zoals in België is eigenlijk een grote tegenstelling.
Verstaat zich niet met de eigenlijke betekenis van het Koningsschap. Het is eigenlijk een aanfluiting van het Koningsschap. Het laat zien hoe het Koningsschap eigenlijk uitgehold is en niet meer is dan een ornament, dat om practlsche redenen geduld wordt. Socialisten, hoe ook verkleurd, kunnen
Socialisten, hoe ook verkleurd, kunnen slechts vrede hebben met een Koningsschap dat door de democratie uitgehold is.
En u de toekomst in België? Wat zal het gevolg zijn van deze volksraadpleging.
De meerderheid van bijna 800000 stemmen wordt niet doorslaggevend genoeg geacht om de Koning terug te roepen. En hou zou bij terugroeping 's Konings positie zijn? Slechts gewild door de grootste en vergruisd door de kleinste helft is de positie van Leopold III aller behalve benijdbaar.
Het percentage van 58 zal voor Liberalen, noch Socialisten beslissend zijn om zich er bij neer te leggen. Door deze stemming gemiddeld 72
Door deze stemming gemiddeld 72 procent der Vlamingen en 42 procent der Walen is de tegenstelling tussen deze bevolkingsgroepen nog weer duidelijker aan het licht getreden. Door deze volksraadpleging is de Ko
Door deze volksraadpleging is de Koningskwestie nog niet opgelost. Op grond van de niet doorslaggevende percentages zullen Liberalen en Socialisten zich blijven verzetten tegen terugkeer. Zetten de RoomsKatholieken door dan wordt door velen een nieuwe regeringscrisis gevreesd. Mogelijk zou bij terugkeer van de Koning een grote binnenlandse beroering ontstaan, die het Koninkrijk op zijn grondvesten zou doe schudden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's