Verzoek van de Horeca tot wederinvoering van de kermis vond geen onthaal
Openbare vergadering van de Raad ider Gemeente St. Maartensdijk op Dinsdag 28 Maart 19.50 des, nam. 2 uur.
De Voorz. Burg. D. C. Bouwense opende op de gebruikelijke wijze de vergadering en heette de voltallige i'aad welkom. Punt 1. De notulen van jl. 27 Jan. 1950 werden onveranderd goedgekeurd en vastgesteld.
Punt 2. Ingekomen stukken. Schrijven van Ged. Staten houdende enkele goedgekeurde raadsbesluiten, nl. Huurvaststelling van de Burgemeesters woning, idem van het Hoofd der CL. School, idem intrekking van lening f 40.000 en lening gevraagd van ƒ 5000. zulks voor vei-bouwing school. Goedkeuring 5'% toeslag aan gemeen
Goedkeuring 5'% toeslag aan gemeente pei'soneel.
Procesverbaal van het Centraal Bureau kasopname gem. ontvanger, woningbedrijf en Wezen Armbestuur. Schrijven van Ged. Staten aangaande kapitaal aanvrage 19 Aug. 1949, wat werd goedgevonden. Met de opmerkmg bezuiniging 1950 en volgende jaren. In verband met de te verbouwen
In verband met de te verbouwen school wijst dhr Koopman er op, dat B. en W. toch uit zien dat het geen revolutie bouw zal worden, zoals de 20 nieuwe woningen, waar niets anders dan klachten over zijn. Tevens vroeg dhr Koopman de raad er in te erkennen, dat B. en W. alleen de verantwoording niet dragen. De Voorz. antwoordt dat dit de be
De Voorz. antwoordt dat dit de bedoeling niet is. Maar over de kleinigheden moeten B. en W. besluiten. Dit werd goedgevonden. Verder wijst dhr Koopinan toe te zien
Verder wijst dhr Koopinan toe te zien op de kwaliteit en dat volgens bestek uitgevoerd wordt.
De Voorz. vraagt of de raadsleden zelf ook eens komen kijken ? Dhr Langejan vraagt of dhr Boot klaar is, en of er dan kan begonnen worden.
De Voorz. zegt dat alles in Zierikzee nog niet klaar is, maar als het klaar is, wordt direct aanbesteed. Spr. antwoordt tevens op een vraag van dhr Langejan dat het bezoek aan de school kan door gaan en zulks kan plaats vinden in het Gymnastiek lokaal.
B. en W. stelden voor het bedrag groot ƒ 89.30 dat is uitgegeven in 1945 voor de coloradokever bespuiting oninbaar te verlilaren. Wordt goedgevonden. Schrijven van Provinciaal Bestuur aangaande verkoop kleine stukjes grond De Voorz. stelt voor dat B. en W. dit
De Voorz. stelt voor dat B. en W. dit onderling regelen. Hierop heeft niemand bezwaar. Schrijven van Bouw- en Woningtoezicht over de met 1 Jan. 1947 verleende subsidies, woidt voor kennisgeving aangenomen.
Idem, een schrijven betreffende bouw van Coöperatieve woningen. De Voorz. licht toe dat dit goedkope
De Voorz. licht toe dat dit goedkopere, kleinere woningen zijn van plm. ƒ 4000.— voor mensen die niet zo veel ruimte nodig hebben.
Dhr Koopman vraagt hoe veel vergoeding gegeven wordt aan particuliere bouw.
De Voorz. zegt dat elk geval afzonderlijk is. Dit werd ook voor kennisgeving aan
Dit werd ook voor kennisgeving aangenomen.
Verzoek van de plaatselijke afdeling eiland Tholen ,.Horeca" (dhr J. J. Meulstee) tot wederinvoering der Kermis. (Horeca bt. Hotel, Restaurants, cafe's) wil de plaatselijke Kermissen weer ingevoerd zien.
De Voorz. deelt mede dat B. en W. geen meerderheid hebben om een voorstel in te dienen, en de raad maar moet besluiten.
Dhr Koopman vraagt of B. en W. het in zijn geheel kan zeggen. Weth. Hage: Ik ben met de minderheid vóór Kermis, daar ik een vorige maal, toen ik tegen heb gestemd, enke le van mijn richting mij dit kwalijk hebben genomen.
Dhr op den Brouw begint te zegge dat het een bei'oerd geval is met di Kermis. Een ouderwetse Kermis betekent twe
Een ouderwetse Kermis betekent twe dagen Kermis vieren: één dag er voo en één er na dat is 4 dagen Kei'mis Dat is voor verschillende ouders toc wel een bezwaar, om zulk een ouderwetse Kermis in het leven te roepen. N wordt er wel gezegd het brengt voo de gemeente een boel geld op, van staa geld en vermakelijkheidsbelasting. Maa er zijn andere bezwaren. Ik heb gee last van principe, het scheelt mij niet o er Kermis is, of een tent op de mark staat voor dansen. Het verzoek gaa niet uit van de burgerij, met handtekeningen, maar van de „Horeca". Spreek je mensen uit de gemeente di
Spreek je mensen uit de gemeente di zaken hebben, die er voordeel van zouden kunnen hebben, ze zeggen zelf, blijf er mede weg, want alles wordt opgeleefd. De inkomsten worden verplaats naar anderen. Maar de vorige maal toe de Kermis ter sprake kwam, is er beloofd, om met een Zangconcours te komen, en als dan alles weg* was, was he om 7 uur al afgelopen. Ik zie ook in ee draai-of zweefmolen geen bezwaar Maar Kermis zo als vroeger daar be ik op tegen. De Voorz.: Ik ben niet bepaald tege
De Voorz.: Ik ben niet bepaald tege Kermis, er moet een zekere .uitlaatklep zijn, in dansen ligt grote aantrekkelijkheid en al is het dat niet de volle 100% ten bate van St. Maartensdijk komt i hij er toch voor. Daarna geeft de Voorz. de zaak i
Daarna geeft de Voorz. de zaak i stemming over. Bij stemimng stem Weth. Hage alleen voor. Tegen Weth Bout, de heren op den Brouw, de Viet Langejan, Geluk en Koopman. Dus verworpen met 6e stemmen, voo één.
Verzoek afdeling Zeeland Ned. Gemeente houdende verzoek om, waar Middelburg haar 850 jaar bestaan zal vieren, hiervoor een bedrag in het garantie-fonds te storten.
Weth. Hage: De gemeente Thole heeft er ƒ 250.— voor uitgetrokken. Al nu de andere gemeenten wat doen. moeten wij dan achter blijven?
Dhr Koopman: Al doen het alle gemeenten van Zeeland, moeten wij he iiiet doen, daar wij het niet kunnen doe wij hebben geen geld. Dan geeft de Voorz. het in stemming
Werd unaniem verworpen. Verzoek van de Centrale Personeelaangelegenheden de subsidie te verhogen van f 5.— op ƒ 10.—. Hierop werd ingegaan .
Schrijven van Notaris Hakman, me mededeling dat deze gemeente van d nalatenschap van S. N. Frank een bedrag van ƒ 308.37 zal ontvangen.
De Voorz. stelt voor dit in dank t aanvaarden, waar niemand op tegen heeft.
Verzoek van dhr J. v. d. Ree om van het stukje grond waarvan hij nu eigenaar is geworden wegens ruil geen erfpacht te betalen. Dit werd met algemene stemmen goedgevonden.
Punt 3. Voorstel tot aansluiting gemeenschappelijke regeling tot deielnemtng aan de school tand verzorging Tholen en St. Philipsland.
De Voorz. zegt dat dit besluit reeds eerder was ingenomen, maar nog een kleine verandering moet toegevoegd worden. Hiertoe werd besloten met 5 stemmen voor. Tegen Koopman en Geluk.
Punt 4. Definitieve vaststelling verordening haven- en kadegelden en liggeld in St. Maartensdijk.
De Voorz. deelt mede dat er advies is gevraagd te Scherpenisse, St. Annaland en bij „Schuttevaer". Alleen de Kamer van Koophandel had bezwaar, maar er wordt op gewezen dat voorheen bij een vorige behandeling de Kamer van Koophandel toen geen bezwaar had inge diend, dus dat dit nu niet van kracht kon zijn.
Het voorstel werd met algemeene stemmen aangenomen.
Punt 5. Schrijven Ged. Staten inzake wijziging begroting 1950. Hiermede v/erd
accoord gegaan. Punt 5a. Voorstel tot vaststelling ener nieuwe verordening tot heffing van keurlonen in de kring gemeenten Sint Maartensdijk.
De heffing is bepaald op: voor een paard ƒ 7.50, rund ƒ 6.50, varken ƒ 4.—, schaap ƒ 1.50, geit ƒ 1.—, kalf ƒ 3.50, zulks volgens Weth. Bout aan te wijzen slachtdagen. Hiertoe wordt besloten. Punt 5b. Voorstel tot heffing begrafcnisrechten.
De Voorz. licht toe dat het te betalen bedrag zou zijn voor begrafenis met drager ƒ 6.— per persoon. Kinderen beneden 12 jaar .f 3.—, lijkkoetst ƒ 10.—. Voor andere gemeenten ƒ 17.50.
Voor gemetselde grafstenen en beplanting enz. elk afzonderlijk bedrag. Dhr Koopman vindt het nog al hoog ƒ 6.— voor graven en idem voor onderhoud ƒ 2.50 per grafsteen per jaar. De Voorz. antwoordt dat het niet verplicht is.
Dhr Koopman: Dan heeft het geen zin. Dhr op den Brouw merkt op dat er de
Dhr op den Brouw merkt op dat er de vorige keer maar % van de kosten van de begroting van .f 160.000 kon, en nu tobben om een f 200.— binnen te kiijgen! Ik kon er niet voor zijn. Als men speciaal dingen wil plaatsen, een steen of beplanting laat die betalen. Als ieder moet gaan betalen, voor luxe en bloemperk enz. wordt dit niets. Mensen die voor ƒ 100.— verzekerd zijn. komen toch al te kort. Hoe komt dat toch vraagt spr. dat
Hoe komt dat toch vraagt spr. dat de Markt er zo schandalig bijligt? Ged. Staten hebben nog aanmerking op een kop koffie! Ik zou die heren zelf wel eens hier willen hebben. De Voorz. antwoordt dat toch de graf
De Voorz. antwoordt dat toch de graf delver betaald moet worden .en er onkosten zijn. Dat de markt er schandalig bij ligt is waar. Maar weet u een weg? Weth. Hage zegt dat Ged. Staten
Weth. Hage zegt dat Ged. Staten de franjes er af wilen hebben en dat is daarom, dat wij baas zouden blijven in eigen huis.
Weth. Bout: Wij hebben ƒ 800.— op de begroting geplaatst, daar er in geen 40 jaar wat aan de rouwkoets is gedaan. Maar nu wijzen Ged. Staten er op dat wij niet eens begrafenisrechten hebben, ledere ingezetene wil toch graag dat de begraafplaats er netjes bij ligt. Maar we kunnen niet.
Dhr. Koopman: Voor het luxe ƒ 500 betalen voor paden op de begraafplaats en dan de paden vol vuil zitten! En dan nu komen met een uitgave van ƒ 300.— begrafenisrechten!
Dhr. Langejan vindt dat er veel te veel van de begraafplaats in beslag is genomen voor paden.
Dhr. Koopman: Het is gelijk dhr. Op den Brouw zegt. hier ƒ 5 en daar f 10 aan betalen. Als wij de paden weg doen sparen we ƒ 300.— elk jaar. De Voorz. geeft het daarna in stemming. Tegen de heren Koopman. Geluk. Langejan en Op den Brouw.
Punt 5 c. Voorstel tot wijziging en aanvulling van leges ter secretarie. Hier werden enige wijzigingen aangebracht, waarna het met algem. stemmen werd goedgevonden.
De Voorz. brengt nu nog het j.1. genomen raadsbesluit naar voren om de blinden te ontruimen van de gemeentewoningen.
Dhr. Koopman: De Secr. zou een schrijven richten. Ik deel het standpunt niet van B. en W. Nu zult U zeggen heeft u dan een ander voorstel? Dat heb ik niet, maar er is geen geld. Eerst waren de kosten f 10.000.— de tweede keer bij onderzoek f 6000.—. Als nu B. en W. niet kunnen betalen, kunnen dan de mensen de kosten wel dragen? Is het dan niet mogelijk dat B. en W. elk jaar ƒ 1000.— er voor uittrekken en de blinden er aan laat. Dan zijn we er toch met 6 jaar. En er is toch nog inundatieschade ? Is er al iets betaald ? Er is nog niets aan gedaan vanaf 1954.
De Voorz. zegt dit jaar komt het m orde. Dhr. Koopman: Ik geloof dat het geld
Dhr. Koopman: Ik geloof dat het geld opgaat aan de ambtenaren met het bekijken!
Dhr. de Vlet vraagt waar de verf is gebleven van 1939. Dhr. Koopman: Het heeft tienduizen
Dhr. Koopman: Het heeft tienduizenden gekost. Is de verf ook geëvacueerd ? Moeten wij de mensen dwingen overgordynen te kopen.
Dhr.Bout: De woningen moeten geschilderd worden. 1 Mei gaat de nieuwe huur in en dan worden ze verhuurd zon der blinden. Het zijn grote uitgaven voor de mensen, maar ze hebben goedkoop gewoond.
Dhr. Langejan wijst er op dat de noa's aan de mensen zouden terugbetaald worden. De Voorz. zegt als wij het teiugbe-
De Voorz. zegt als wij het teiugbe-
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 april 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's