Russische politiek
De Communisten vast en aaneengesloten naar een weloverwogen doel. Gereed toe te slaan. Het Westen venleeld en geen regeerkracht. I>e socialisten geen betrouwbare tegenstanders in Wielen zin.
De töd van gecompliceerde Verhoudingen in liet politieke en staatkundige leven der volkeren is voorbq. Voor de tweede wereldoorlog was het de tfld der bondgenootschappen van de grote mogendheden. Toen werd er ernstig opgelet of het politieke toezicht niet werd wrbroken. Het aantal grote mogendjfden was toen ook veel groter. Daarnaast waren een aantal landen, meest de kleinere en de landen van de tweede rang die een politiek van onzijdigheid nastreefden. Verbonden blokken van landen, maar die meest door oorzaken van voorbögaande aard een gemeenschappeHJke politiek voerden. Het belang gaf daarby meestal de doorslag en de onderlinge machtsverhoudingen bapaalden de mate van standvastigheid en duurzaamheid van de bondgenootschappen. Om een voorbeeld te noemen: het blok der Centralen Duitsland-Oostenrijk en Italië, met daar tegenover de Geallieerden. Frankrijk-Engeland en Rusland. Hoe de belangen en daarmede de bondgenootschappen zich wjjzigen bleek in de eerste wereldoorlog toen, tijdens de oorlog Italië het kamp der Centralen verliet en zich na een periode van neutraliteit aansloot bij de Geallieerden en zljn vroegere bondgenoten de oorlog verklaarde.
Thans is de verhouding een geheel andere. Br z\jn eigenlek maar twee grote mogendheden, die de wereldpolitiek bepalen. Amerika en Rusland. De andere landen groeperen zich daar
De andere landen groeperen zich daar om heen. We zouden kunnen spreken van Amerika en zijn bondgenoten en van Rusland met zijn bondgenoten. Ten opzichte van dit laatste land
Ten opzichte van dit laatste land kunnen we eigenlek niet van bondgenoten spreken, maar past beter de naam van onderworpenen. Het is boven alle twijfel vej-heven, dat de samenwerking van de landen van Oost-Europa met Rusland meer een gedwongene, dan een vnjwillige is.
Rusland, oppermachtig oefent in die satellietstaten een invloed uit, die we het best kunnen vergeleken met de positie van de bezette landen door Duitsland in de t^d van de tweede wereldoorog. Konden de volken van de satellietstaten in vrijheid hun mening uitten; het is bulten twöfel, dat ze zich niet aan de zijde van Rusland zouden scharen.
De landen van het Westen kiezen uit vrtje overtuiging de zijde van Amerika, zuiver zelfbehoud staat hierbij op het spel. Het is tenslotte de enige mogelijkheid om hun eigen vrijheid te bewaren en niet ten offer te vallen aan het Communistische Rusland, dat met niet minder tevreden is dan de heerschappij over de hele wereld. Welks enig doel, waar het met alle
Welks enig doel, waar het met alle middelen naar streeft, de wereldrevolutie is. Dit drtjft uit de aard der zaak alle volken, die daarvan niet gediend zijn en die het grote gevaar beseffen te hoop, om zich beter te kunnen verdedigen tegen de agressie van Rusland.
Hoe klein lyken dan de verschillen uit het verleden. Bondgenootschappen Werden gesloten, tegenstellingen werden geschapen door, hoe onbeduidend komt het ons nu voor, het bezit van invloedssfeer over de verwerving van koloniën, over het sluiten van handelsverdragen ed. meer. Thans is het een allesoverheersende tegenstelling, welke niet zozeer ligt op materieel gebied als wel op Seestelflk gebied. En juist daarom is de tegenstelling zo diep en onoverbulgbaar. Aan de ene zijde de vrijheid en aan fe andere kant het totalitair* beginsel 'an het Communisme.
Dat alle vrijheid, alle godsdienst, ja alle menselijke verhoudingen te niet (loet. Dat van het menselijke leven een slavernij maakt in de ergste graad. Dat enkelen doet heersen over de 'lichamen 61 zielen der mensen met de allerverschrikkelijkste middelen die maar denkbaar ztjn. Met niets ontziende haat vervuld te
Met niets ontziende haat vervuld tegen alles wat de mens boven het stof Verheft en zijn doel, de volkomen onderwerping aan een top van enkelingen Van de ganse mensheid, nastrevende met alle mogelijke middelen. De politiek van Rusland la het stre
De politiek van Rusland la het streven naar de onderwerping van de gehe- 'e wereld.
Alles moet naar Communistisch beginsel dienstbaar gesteld worden aan öe wereldrevolutie.
Dat doel wordt door Rusland nagestreefd. Onverbiddelijk. Vastbesloten en *et oog steeds op het doel gericht voert Mt land zijn politiek. Een vast aaneengesloten bloc. Wat er zich tegen verzet 111 hot binnenland, of in de onderworpen staten wordt geëlimineerd. Rusland weet ^üt het Viril. Alles moet dienen om dat loei te bereiken. Tegenover dat vast aaneengesloten bloc staat het democratische Westen. Daar is het beeld gans "nders. Inplaats van een vast plan, een Weloverwogen doel na te streven met JUe geoorloofde middelen is er onenlgneid en verwarring. Een aarzelend en tastend zoeken om de onderlinge tegenstelling zoveel mogelgk te ontzien en Zichzelf zo weinig mogeUjk offers te getroosten. Een aantal staten, die elk in ^)gen huis te kampen hebben met hun ^gen moeilijkheden en die daardoor zo moeilijk tot een hecht aaneen gesloten Wok kunnen komen.
Daarby de vijand in eigen huls en voor sommigen een toeWanB waaria de regeerkraoht juist door die ingedrongen vijand al zeer gering is. Verscheurd door binnenlandse moeilijkheden wordt de kracht naar buiten maar al te zeer gemist om een flinke bijdrage te kunnen vormen in het gemeenschappelijk front tegen de overweldiger. Haast alle landen van het Westen lijden aan onderlinge tegenstellingen waardoor de regeringen tot zwakheid gedoemd ztJn. Daar zfln allereerst de beide Latijnse leden van het democratische Westen. Italië verscheurt door partijtwisten, die het op de grens brengen van een binnenlandse oorlog en welks economisch herstel al zeer bemoeilijkt wordt door stakingen en allerlei onrast in het bedrijfsleven. De partijverhoudingen liggen daar zo en de tegenstellingen zijn dermate scherp dat er van een vaste hechte Regering geen sprake is.
Weinig beter is het met de vastheid van de Franse Regering. Een regering steunende op de middenpartijen met ee twrijfelachtige meerderheid heeft daar te strijden tegen de aanvallen van uiterst rechts, de GauUe, en Uiterst links, de Communisten.
Beide partQen, die op de loer liggen om de Regering ten val te brengen en die naast politieke onrust ook grote gevaren in het leven roepen voor de economische wederopbouw van het zwaar getroffen land. Onze Zuidelijke buur, België, verscheurd door de koningskwestie, welke in ziJn beloop de elkaar in evenwicht houdende partijen scherp tegenover elkaar plaats en de scheuren aan het licht doet treden tussen de samenstellende delen, Vlaanderen en Wallonië van het koninkrijk. Een land dat door zijn inneriijke te
Een land dat door zijn inneriijke tegenstellingen en zijn politieke moeilijkheden tot een prooi dreigt te worden van regeringsloosheid en anarchie. En dan de beide grote broers, waar
al de andere landen tegen aan leunen, op wier hulp ze steunen, Engeland en Amerika. Ook hier geen krachtige regeringen. Ook in deze landen geen homogene sterke regeringen. Ook hier allerlei binnenlandse moeilijkheden. Denk slechts aan Engeland, waar een zeer kleine meerderheid het de socialisten belet een krachtig regeringsbeleid uit te oefenefi.
Waar in het Parlement dagelijks de neuzen van de Parlementaire meerderheidspartij in letterlijke zin moeten worden gesteld om ongelukken te voorkomen en de Regering te behoeden voor een nederlaag. Terwijl Amerika, de hoop en de steim
Terwijl Amerika, de hoop en de steim van de Westerse democratiën ook allesbehalve een vast buitenlands beleid voert en de laatste jaren zoveel fouten heeft gemaakt in de politiek tegenover Rusland, dat het dit land maar al te zeer in de kaart heeft gespeeld.
Zo staat tegenover het niets ontziende Rusland het Westen in zichzelf verdeeld en verscheurd, niet in staat een vastberaden politiek te voeren. Rusland gereed om te slaan, wanneer het daarvoor de ttjd gunstig oordeelt en het Westen in zichzelf verdeeld on tot op heden niet in staat een doelbewuste politiek te voeren tegenover Communistisch Rusland.
Inderdaad de toestand van het ogen blik Is weinig hoopvol en vanwege he' ontbreken van vastberaden Regerings politiek in de Westerse landen v/einir perspectief biedend om een gerechtvaadlgd vertrouwen te wekken. Maar di alles betreft nog maar de oppervlal:te De toestand wordt nog zoveel te onze kerder wanneer we letten op de idië! zijde. Het verzet tegen Rusland van het Westen moet in brede lagen mede steunen op het socialisme. Dat maakt d zaak nog bedenkelijker. Immers ovei tactiek en methode en over doelstelling moge met de Communisten verschil bc staan, hun innerlijk z^n is de revolutie Hun geesteszucht stemt overeen met he' Communisme, zij blijven staan in de krin; der gematlgheid, hun houding geremd en bepaald door de voordelen van regeringspartij, maar in wezen van gelijke oorsprong.
En juist daardoor staat het Westen ZO JZÜWSLIC „Tegen de revolutie, het Evangelie",
„Tegen de revolutie, het Evangelie", dat wordt maar al te zeer gemist en dat maakt het Wtesters verweer zö slap ea hégiaaéSkm. BW öWMtrtRWaïi?« haVt vka hét socialisme biedt geen principiële tegenstand tegen het Communisme maar is er mee verwant. Afgeschrikt door methode en uiterste doelstelling is het verwant in de beginselen en daardoor geen vertrouwd» tesf^instanaer in de ure van het gevmu.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 april 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's