Uit het Kijkvenster
De zorgen van vandaiag. Staat gamndeert." „De
De ware vaderlander zet in bond met jijn landgenoten z\jn schouders onder de lagt van de nood onzer dagen. Het zit ons landje heus niet meê en men huivert wel eens over de verantwoordelijklieid, die onze Ministers en andere hooggeplaataten dragen. Wij, gewone mensen, zouden er niet van kunnen slapen. Eeii bowgs, dat dus niet een ieder de gaven van hoofd en persoonlijkheid heeft ons land, gewest of gemeente mede te besturen.
Zoals ook in onze huisgezinnen het geval is, speelt bij een gezonde gang van zaken het geld een grote rol. Geens- I ans is die rol de belangrijkste, maar I toch wel van groot gewicht. Vandaar ...: de Minister van Finantiën zijn best I ïoet zoveel mogelijk belasting in de wacht te slepen en dat de belastingbe- 1 talers zich beijveren om zo weinig mo- ] gelijk te geven. Er wordt op belasting (verlaging gestudeerd, het laat erg lang I op zich wachten, zoals er ook al lang I gewacht wordt op de toestemming tot huurverhoging, opdat de nood der huiseigenaren snigszlns zou mogen worden verkleind. Dat is ook een algemeen I landsbelang.
Intussen is gebleken, dat de duurte t in ons land hand over hand toeneemt en (lat zal nopen of tot nieuwe loonsverhoging of tot rijkssubsidies op belangrijke levensmiddelen. En er wordt reeds [ een 300 millioen gulden op levensmiddelen gesubsidieerd, hetgeen bewijst, dat wjj voor enkele dagelijkse artikelen nog niet eens voldoende betalen. De Regering legt er reeds geld bij.
Het is wel heel jammer, dat wij in de- |ze cirkelgang gekomen zijn. Immers, niemand heeft er belang bij met een handvol billetjes betaald te worden, maar wel, dat hij voor het ontvangene veel zal kunnen aanschaffen. En daar [wringt de schoen. Steeds hogere prijzen I vragen hogere lonen, en deze vormen óók al weer een factor van prijsstijging. [De hoop dat men met 5% loonsverhog zou kunnen volstaan schijnt ijdel I te wezen. Dat is een lelijk geval. Dat het Rijk nog een slordige 1200
Dat het Rijk nog een slordige 1200 I millioen gulden schuld heeft (gerekend [van 1919 tot 1944) aan het Inval.- en I Ouderdomsfonds, en dat er 'n 60 milli- I oen per jaar bij komt, stip ik terloops aan. Steeds werd die betaling verlaagd of uitgesteld, maar het fonds boekt het uistel plus rente in debet, want van de I wind kan men daar ook niet leven. Ge- 1 noeg om te doen zien hoe groot een [enkel vraagstuk waarmede men worstelt, reeds is. ,,De Staat garandeert de uitkeringen." Ik geloof het gaarne. Maar die Staat is niet een of andere rijkaard of tovenaar, maar hij wordt gevormd 1 door U en mij. Wy garanderen dus ons- (zelf, daar komt het op neer. Met aller- 1 lei garanties en rechten in de wet vast [te leggen heeft men zich begeven op I een weg waarvan het einde niet te be- I zien is en waarvan men niet kan terug- I keren. Dit „kan" dan gezien in het licht van onze politieke en maatschappelijke [verhoudingen. Ging het nu alleen in ons jland om één milliard gulden schuld, dan jware er nog wel in enkele jaren uit te [komen, maar het is niet moeilijk nog I meer zware posten voor de schatkist aan Ite wijzen. De internationale binding ter I verdediging van West-Europa stelt ook Ihoge eisen. De beurs is in de afgelopen [week sterk gedaald voor vrijwel alle [waarden, industrie zowel als soheep- [vaart en indische cultures. En de „beurs" [heeft een f^jne neus!
Deze beschouwingen, indien zij al op jdie weidse naam aanspraak mogen ma- Iken, zijn niet zeer verkwikkend. Zin Ivoor werkelijkheid gebiedt echter elkan- Ider op sommige verschijnselen en feiten |te wijzen. Wie 't wel meent met zijn |land sluit er het oor niet voor. WAARNEMER.
Zondagsdiensten Artsen.
Van Zaterdag 8 April v.m. 12 uur t.m. Dinadag 11 April v.in. 9 uur.
Middelhamis-Soininelsdyk: Afwezig de artsen P. Knöps, C. P. Arends en A. Kievit. Voor spoedgevallen Tj. Kuipers, arts, Telef. 240, Sommelsdijk.
IMrksIand-Hérldngien-MeUssant; : Afwezig dr P. Poot. Voor spoedgevallen G. Huisman, arts, Telef. 1512, Melissant en B. Elvé, arts, Telef. 262, Dirksland.
Oost Flakkee: Afwezig de artsen G. J. Buth, C. W. Kramers en P. J. de Man. Voor spoedgevallen E. J. Bouman, arts, Telef. 19, Stad aan 't Haringvliet en P. C. J. Voogd, arts, Telef. 59, Oude Tonge.
Telegrammen aan militairen op weg naar huis
Met de Nederlandse troepen, die met de Amerikaanse troepenschepen General Stuart Heintzelman, General Muir, General Ballon, General Sturgis, General Greely, General Stewart, General Howze en General Black worden vervoerd, kunnen radiobrieftelegrammen worden gewisseld via het Nederlandse kuststation Scheveningen Radio ' tegen hetzelfde tarief als geldt in het verkeer met Nederlandse schepen.
Aankoop gronden in ouddorp voor kampeerterrein
B. en W. van Rotterdam stellen de gemeenteraad voor een aan de gemeente aangeboden complex gronden, gelegen in de gemeente Ouddorp, (Goeree), groot 8.34 ha, in eigendom toebehorend aan de heer A. M. Koole tegen een som van ƒ 2000 per ha, voor recreatie-doeleinden voor de Rotterdamse bevolking aan te kopen. Er bestaan te Ouddorp reeds kampeerterreinen en aan het kampleven zullen geen bezwarende voorwaarden worden gesteld. De kampen zullen onder goede leiding staan en het algemene toezicht zal worden uitgeoefend door de Raad voor de lichamelijke opvoeding. Aan de inrichting van het kampeerterrein zullen slechts geringe kosten worden besteed, waarvoor geen nader crediet behoeft te worden aangevraagd. Het totale aangevraagde crediet is ƒ 17.750.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 april 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's