Nederland-Canada
Woensdagavond kwam het Departement Mlddelharnis—Sommelsdijk van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Hotel Spee in vergadering bijeen.
De Voorz., de heer Frijllnk, heette de aanwezigen met een kort inleidend woord welkom, waarna de heer T. Plomp, Hoofdbestuurslid van de Vereniging Nederland—Canada, gelegenheid kreeg zijn onderwerp: ,,Canada, zijn grote steden, wildernis en grote meren" in te leiden.
Spr. vindt het telkenmale gelukkig, wanneer hij over Canada mag spreken, temeer, daar er in ons land een buitengewoon grote belangstelling voor bestaat. En dat is niet te verwonderen. Het aantal personen, dat familie- en vriendenbetrekkingen in Canada heeft, is door de gebeurtenissen der laatste jaren sterk toegenomen. Maar waarschijnlijk nog groter is de groep Nederlanders, die overweegt, zich in Canada te vestigen of zich omtrent de mogelijkheden die Canada biedt, wil oriënteren. Doch daarnaast zal ook elke ontwikkelde Nederlander willen worden voorgelicht over Canada, omdat gedurende de achter ons liggende jaren op schier elk productiegebied het met zevenmijlslaarzen is vooruitgegaan, zodat het op 't ogenblik reeds onder de grootste producenten der aarde kan worden gerekend.
Canada bezit als bijna geen ander land, talrijke hulpbronnen, die het ook in de naaste toekomst voorspoed beloven. Daarenboven zijn de verhoudingen daar niet zo gecompliceerd als in Nederland, hoewel Canada net zo gioot is als Europa en zelfs groter dan de Ver. Staten.
Canada is alleen maar geschikt voor personen, die een pioniersaard in zich hebben, want daar heeft men geen familie of organisatie naast zich. Sociale voorzieningen zijn er niet, want de omgeving vangt U daar op. Dit alles gebeurt niet uit liefde, maar louter en alleen uit gewoonte. Canada is na de Fransen verder gekoloniseerd door de Schotten, vandaar dat men er verschillende bevolkingsgroepen aantreft. U vindt er Hongaarse boerderijen, Grieksorthodoxe kerken, personen afkomstig uit de Oekraïne.
Alvorens we echter verder gaan, moet ik U eerst Iets vertellen over de aardrijkskunde van dat land.
De afstand tussen Hallfax en Vancouver, dat is dwars door Canada, bedraagt 110 uur reizen per trein. U begrijpt wel dat hier verschillende klimaten voorkomen. In het Oosten valt o.a. 1240 mm re
In het Oosten valt o.a. 1240 mm regen per jaar (in Ned. 765 mm), daarnaast heeft men er koude winters met strenge vorst (40-45 graden), terwijl de sneeuw er ligt van December tot April. Meer Westelijk zijn de winters korter en de lentes langer. In de Zuidelijke punt van Canada waant men zich in Rome of Griekenland en daar komt dan ook de Flora en Fauna, die in die Zuidelijke streken past voor.
De Hudsonbaai daartegenover is voor het grootste gedeelte van het jaar bevroren en rond om deze baai komen dan ook de koudste delen van de aarde voor. Op andere plaatsen In Canada eet men in die tijden reeds aardbeien. De prairiegebieden bieden U een steppenklimaat, waar slechts 25-30 mm regen p. jaar valt. Aangelokt door de verhalen, die de ronde deden over enorme graanoogsten en uitstekende prijzen voor de producten en mede door de reclame die voor de prairies gemaakt werd, zocht menig een van 1896—1914 zijn geluk op de grote, wijde vlakken. De eerste wereldoorlog deed de tarweprljs bovendien nog sterk stijgen en de oogsten werden ool{ steeds groter. In 1929 kwam echter de tegenslag, de prijzen daalden, de gronij ging stuiven, omdat de vroeger gevormde humuslaag zijn werk niet meer deed en er ontstond grote armoede. Toen de ze verstuiving ophield, waren er millioenen ha ongeschikt voor de landbouw Door middel van irrigatie heeft men dit echter wederom verholpen. ,
Tenslotte volgt het rotsgebergte. Bij Vancouver komen de wolken in de Oceaan aangedreven, botsen tegen het rotsgebergte aan, wat tot gevolg heft, dat deze wolken moeten stijgen en veroorzaken daardoor veel regen. Het gevolg hiervoor is, dat achter deze zone grote gebieden liggen, welke te lijden hebben van droogte.
Ondanks deze droogte is het d toch vruchtbaar, want men treft daai bomen aan van 10—12 m middellijn en de tarwe heeft na het zaaien maar 90~ 100 dagen nodig om rijp te worden. Nog sterker is het boven de poolcirkel, want daar groeit de tarwe in 56 dagen. Dt winters in deze gebieden zijn echter zcei streng, want men kan zich zomers imt indenken, dat het er 's winters 50—(JO graden vriest. 2/3 gedeelte van Canada is voor een dichte bevolking ongeschikt In aansluiting op deze rede, vertoonde spr. een door hem zelf vervaardigde film.
Allereerst kwam de stad Quebec op het doek. Als men deze stad ziet, denkt men zich in Zuid-Frankrijk, maar met in Canada.
Canada bestaat uit 10 provinciën, welke afzonderlijk worden bestuurd dooi een gouverneur. Aan het hoofd hieivan staat een gouverneur-generaal. Tijdens de gehele vertoning bleek wel, dat Canada gebrek heeft aan goede auto wegen. Men kan bv. met per auto van Oost naar West reizen. Wil men zo'ii reis maken, dan dient dit per kano te geschieden. In St. John wordt de enigste week
In St. John wordt de enigste week markt van die streek gehouden, terwijl in Toronto de universiteit staat, waai dr Benting de insuline heeft uitgevonden Ottawa IS de hoofdstad van de constitutionele monarchie ,,Canada", wella geregeerd wordt door George V.
Jammer is het, dat alle rivieren in Canada verkeerd lopen. Hier in Europa heeft iedere rivier een bestemming, maar daar monden ze alle uit op dode punten. Via deze rivieren moet men al het ge
Via deze rivieren moet men al het gekapte hout uit de grote oerwouden veivoeren naar de centra's, alwaar men van dit hout papier, lucifers, cellophaan enz fabriceert. Spr. vertelde, dat voor één Zaterdagavondconditie van een courant in Chicago 8 ha bos nodig is. De heer Plomp toonde zo'n courant,
De heer Plomp toonde zo'n courant, het leek wel een boekdeel. Wilde men zoiets serieus lezen, dan had men bijna een dag weik.
Ook; in Canada heeft men gebrek aan personeel in de landbouw. Door de w dustrialisatie is de plattelandsbevolknL„ in de grote steden gaan werken en daai door wil men graag arbeidskrachten importeren.
Volgens spr. kunnen er dan voorlopig de eerste jaren minstens 10.000 personen uit Nederland naar Canada emigreren.
In aansluiting op deze film vertoonde dhr Boomsma nog zijn flim over Bali waai-na deze leerzame avond gesloten werd door de voorzitter.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 april 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's