Uit het Kijkvenster
StatenVierWezing — De „bog« vergadering" — Beginselstr^.
Het zou zeer te betreuren zö'n wanneer de zorgen van onze tijd de belangstelling voor de komende verkiezing voor de Provinciale Staten zouden doen dalen. In de herinnering der ouderen onder ons leeft nog de stembus-strfld, als een voor-oorloga artikel. Wat kon het er warm naar toe gaan! Na de oorlog was er zóveel veranderd en zoveel onwennig, dat wij nog niet geheel weer de ouden geworden zfln. De doorbraakgedachte moest eerst nog verwerkt worden, velen waren geestesvermoeid uit de oorlogstöd gekomen, alles in disorde en zo langzamerhand komen de partyen weer tot zichzelf.
Intussen heeft de Arbeidersregering met de Roomsen het Indië-drama opgevoerd en zo z\jn wij nu gekomen in de tijd, dat gvj Uw land een dienst bewijst als ge met Uw gezin naar Australië of Canada vertrekt. De nood van onze dagen laat echter
De nood van onze dagen laat echter allerminst lauwheid toe, als het stembiljet gebruikt moet worden. Er moet van onze stem een getuigenis uitgaan. Het Socialisme, soms nog door dominé's gepredikt, verheft zich krachtig, daarachter doemt het communisme op, dat de laatste zedelijke normen in ons volksleven zal uitroeien. Wie 't nu wel meent met zijn land, gebruikt het middel dat hem in wettige weg toekomt en plaatst tegenover de revolutie, die uit de mens is, het leven uit en naar het Woord, dat de openbaring Gods is. De uitkomst geven wij dan over in de handen van Hem, Die in alles Zijn Raad uitvoert. De ontwikkeling van het wereldgebeuren schrydt voort naar het éénmaal bepaalde doel, nochtans hebben wtl daaronder onze plicht te doen en te tonen, dat land en volk ons lief zijn, misschien zal de Heere nog horen. * « *
* « * Er is een tijd geweest dat men van Socialistische z^jde de Provinciale Staten aanduidde als „het boerencollege." Ja, dat was, toen men daar niet aan geldsmyterij mededeed. Het college van Gedeputeerde Staten, met de dagelijkse zaken belast, houdt immers toezicht op de Gemeentebesturen en heeft een zeer machtige positie. Wat wonder dat al wat „rood" was däär 'n el of zes van moest hebben. Later is er voor Vriözinnig-Democraat en Sociaal-democraat 66k 'n zeteltje ingeruimd en nu is het zo geworden, dat Anti- en Chr. Hist. 66k een woordje mogen zeggen, waar zij weleer het heft in handen hadden. En het zou toch wel jammer zijn als de Party van de Arbeid nog meer praats zou krygen. Uw stembiljet moet nu duidelp maken, dat gij U schaart aan de zijde dergenen, die het Woord dea Heeren toch als hun richtsnoer willen erkennen en die niet leven uit de „rede", want die komt op uit het verstand van de gevallen mens. Denk er aan, de stemmen worden in 't kamp van de vijand nauwkeurig geteld en gewogen, ook Uw stem!
stem! * * * Nu heb ik inderdaad in de vergaderzaal der Staten van Zuid Holland (waar komt een mens soms al niet?) wel eens een man ontmoet in een jasje van ietwat oude snit en die ringetjes in de oren droeg. Wat zou het? 's Lands wtjs, 's lands eer. Maar ik herinner mij, dat hij heel goed sprak en heel frisse gedachten naar voren bracht. Daar kon )e respect voor hebben, 't Wlas één stuk degeiykheid. Ook denk ik aan mijn vriend, die Sta
Ook denk ik aan mijn vriend, die Statenlid was. Een technisch man, naar Wiens adviezen men gaarne luisterde. Hy wist zijn weetje. Maar geen redenaar. Dat behoeft ook niet, want men komt niet in de Statenzitting om oratorische steekspelen bij te wonen. Deze vriend, in zijn ongekunsteldheid, had de verkeerde gewoonte soms in zijn uiteenzetting te zeggen: „dieper zal ik dit niet uitleggen want dat begrijpen jullie toch niet." Wat tot grote hUariteit leidde, zoals te begrijpen is. En dat in zulk een „hoge vergadering!"
H( * « Ja, de vroegere Commissaris van de Koningin, wijlen Baron Sweerts de Landas Wyborch, die ik er vaak gezien 'isb, sprak gaarne van het Statencol- 'ege als van een ,hoge vergadering." Dat was wel nodig als tegenvrieht tege de communist de Visser, wiens woorden al wat naar respect zweemde, trachtte te verderven. De hoogbejaarde Voorzitter, in rok met witte das was een man van fijne beschaving en deftige omgangsvormen. Wie hem in zijn kabinet bezocht ontving hij bij de deur, gaf U een arm en geleidde U zo naar de voor U bestemde stoel. En bij 't afscheid schreed hij weer gearmd met U naar de deur.
Op hem volgde als Commissaris de heer Mr Dr van Kamebeek, voorheen Minister van Buitenlandse Zaken, bekend uit de dagen van de verwerping van het Belgisch Verdrag en van de terugroeping van onze gezant bij den Paus. Een man van grote allures, toch minzaam, uitnemend redenaar, een geboren regent. Wie zulke mannen heeft gadegeslagen erkent in hen de gaven die God hen boven velen schonk en is wars van het praatje, „dat alle mensen gel^k zijn en allen alles kimnen, als zij ook maar lang hadden gestudeerd." Want niets is minder waar dan dat.
Zo wordt ook in het Statencollege de levensstrijd gestreden en vrorstelen de inzichten en beginselen om de overwinning. Elk doe zön plicht en wete z\jn taak! Het schoonste zij de erkenning van het woord van de Psalmist: als de Heere het huis niet bouwt, tevergeefs waakt de wachter! WAARNEMER.
Zondagsdiensten Artsen.
Van Zaterdag 22 April v.m. 12 uur t.m Maandag 24 April v.m. 9 uur
Mididellmnds-Sonimelsdyk; Afwezig de heren P. Knöps, Tj. Kuipers en A. Kievit. Voor spoedgevallen C. F. Arends, arts, Telef. 1, Middelharnis.
Diriisland-Herïdngen-MelUisant: Afwezig B. Elvé, arts. Voor spoedgevallen Q. Huisman, arts, Telef. 1512, Melissant en dr P. Boot, Telef. 127, Dirksland.
Oost-FJakkeie: Afwezig de artsen G. J. Buth, C. W. Kramers en P. J. de Man. Voor spoedgevallen E. J. Bouman, arts, Telef. 19, Stad aan 't Haringvliet en P. C. J. Voogd, arts, Telef. 59, Oude Tonge.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1950
Eilanden-Nieuws | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1950
Eilanden-Nieuws | 26 Pagina's