Een episode uit de bloeitijd van ons land
Na de eerste tocht van Houtman en de Keizer had de vaart op Indië zich aanzienlijk uitgebreid. Vooral door de oprichting van de Oost-Indische Compagnie was de handel met en dientengevolge de scheepvaart op Indië van grote betekenis geworden en tientallen, ja honderdtallen schepen deden hun retourvaart op Indië. Een tocht naar Indië in die tq'd, die
Een tocht naar Indië in die tq'd, die vele maanden duurde was vol gevaren en vooral de omstandigheden op de betrekkelijk kleine schepen waren van dien aard, dat een groot deel der bemanning door'het slechte voedsel en door de slechte watervoorziening ziek werd of stierf. Ben belangrijke verbetering was de inrichting van een verversingaplaats, waar vers drinkwater en levensmiddelen konden worden ingenomen.
Die plaats werd gevonden bij Kaap de Goede Hoop, waar Kaapstad ontstond. Het was de scheepsdokter Jan van Rie- Ijeeck, afkomstig uit Zierikzee die op 6 lipril 165, als bevelhebber van een rfoot van drie schepen, bij de Kaap aankwam en er toe overging om de eerste stappen te doen tot het vestigen van een verversingsstation. Langzamerhand ontstond hier uit de stad Kaapstad. Van jaar tot jaar breidde deze plaats zich meer en meer uit en werd het met het omliggende land een Nederlandse volksplanting.
In de loop der tijden breidde deze volksplanting zich flink uit en werd ze geplaatst onder het bestuur van een Nederlandse gouverneur.
Voor onze scheepvaart en handel was ze van zeer grote betekenis. Uit deze volksplanting Is ontstaan het Zuid-Afri- Itaanse volk. In de loop der eeuwen kwam ze onder Engels bestuur waaraan de bewoners zich slechts node wilden onderwerpen, wat later aanleiding gaf tot de uittocht van duizenden inwoners dieper Afrika In waardoor de Boerenrepubli- kernen - Oranje - Vrijstaat - Natal en Transvaal ontstonden, die nu samen met de Kaapkolonie, de Unie van Zuid-Afrika vormen. Voor een groot deel bestaat d( Unie van Zuid-Afrika uit een bevolking van Nederlandse oorsprong, afstammelingen van de Nederlandse volksj)lanting waar Jan van Riebeeck in 1652 de eerste stoot toe gaf. De Unie van Zuid- Afrika is een levend monument van de ondernemingsgeest van onze Vaderen. Een stamverwant volk dat voor ons volk nog van grote betekenis kan worden, waar velen uit ons land nog werk er brood kunnen vinden. Op de jaarlijkse „Van Riebeecksdag" wees de minister van Zuid-Afrika F. C. Erasmus er op dat de Zuidafrikaanse natie voortdurend versterkt moet worden met immigranten uit Nederland.
Zodanige immigranten, die opgenomen worden in het Zuidafrikaanse volk en er geheel mee samen kunnen smelten. Het feit, dat het in 1952 driehonderd jaar geleden zal zijn, dat van Riebeeck zich aan de Kaap vestigde wenst men in Zuid-Afrika en in Nederland niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Voorgesteld wordt een symbolische reis te doen plaats vinden ter herdenking van de scheepvaart van Jan van Riebeeck.
Plannen worden besproken om een copie te vervaardigen van het vlaggeschip „de Drommedaris" het vlaggeschip var Jan van Riebeeck. Hiermede zou men begeleid door schepen van de Zuidafrikaanse marine eer tocht kunnen maken uit een Nederlandse haven naar Zuid-Afrika.
In dit verband wordt ook in herinnering gebracht dat de Nederlandse rege ring in 1909 een model van de „Halve Maan", het schip waarmee Henry Hudson in 1609 de haven van New York binnenzeilde heeft aangeboden. Een dergelijke daad zou nu ook kunnen worden verricht. Het zou een sympathiek gebaar zijn en bij vernieuwing aan het Zuidafrikaanse volk de herinnering opwekken aan hun Nederlandse afstamming.
Versteviging van de band tussen beide stamverwante volken kan er het ge volg van zyn.
Voor ons land kan dat van grote betekenis zgn, om een gedeelte van ons bevolkingsoverschot op te nemen niet alleen, maar ook om de betrekkingen op economisch, cultureel en religieus gebied te verbreden en te verdiepen.
Voor Zuid-Afrika om de eigen, aan ons land verbonden cultuur te behouden en versterking te ontvangen tegen het Engels element.
Prijzen voor levens behoeften gesteigen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft thans prijsindexcijfers van 15 Maart 1950 voor de periode van 15 Februari tot 15 Maart 1950. De belangrijkste stijgingen lagen bij öe prezen van voedingsmiddelen. De aardappelprijzen liepen van 15 Februari tot 15 Maart verder op. Tevens lagen per 15 Maart de prijzen van rundvlees, groenten en fruit op een hoger niveau aan per 15 Februari. Bij kaas en eieren ^ u *^° prijsdaling waar te nemen. Het indexcijfer voor de voedingsmiddelen steeg, als gevolg van deze oorza ken, van 255 tot 259 (1.6%.) Bfl' de niet-voedingsmiddelen waren
Bfl' de niet-voedingsmiddelen waren de prijsveranderingen onbelangrijk. De PiDzen van kleding en schoeisel vertoonden een geringe stijging, zo ook net indexcijfer voor de groep woninginrichting en huisraad.
Een verhoging der autobustarieven M der tarieven van gas en electriciteit in enkele gemeenten was niet belang- ^ök genoeg om wijziging te brengen in net indexcijfer.
Advies voor de boer
Orasland. Grasland, dat ernstig van de muizen heeft geleden, kan men, zodra de grond voldoende is opgedroogd, slepen en rollen. In de ergste gevallen doet men verstandig het land te eggen en er een goed graszaadmengsel bij in te zaaien. Na het zaaien moet dan gerold wowen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1950
Eilanden-Nieuws | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1950
Eilanden-Nieuws | 26 Pagina's