Nieuwe straatnamen te Sommelsdijk
De historie van het dorp Uomt er in uit
Ook in deze gemeente zullen speelplaatsen komen — Veel vuil bij de begraafplaats. — Geen gevoel voor netheid en orde. j
Vrödagavond vergaderde de gemeenteraad van Sommelsdijk. Burgemeester Rijnders presideerde de voltallige bijeenkomst en men handelde zoals wij dat van dit college gewend zijn een groot aantal agendapunten in zeer snel tempo, waarbij slechts enkele een ietwat uit voerige bespreking uitlokten. Dit betrof de aanleg yan een kinderspeelplaats, die B. en W. op het oog hebben, het zeer laakbare neersmijten van allerlei vuil etc. in de sloot bij de begraafplaats, naamgeving van nieuwe straten - waarvoor B. en W. in het boek der Sommelsdijkse geschiedenis waren gedoken - en tenslotte uitbreiding van bedrijfsgobouwen-aan de- haven. - -
Na opening met gebed werden de notulen der vorige vergadering vastgesteld en begon Burgemeester Rijnders aan het In ijltempo vermelden der ingekomen stukken .Het enige dat van ietwat belang was en hetwelk wij kans kregen te noteren betrof goedkeuring van G.S. op het raadsbesluit inzake verwarming der openbare school en de begroting van de schoolartsendienst, waar in Sommelsdijk met ƒ 464.16 debet is. Aan het slot der ingekomen stukken
Aan het slot der ingekomen stukken en mededelingen behandelde de voorzitter een vraag van het raadslid, de heer J. Blok, die had geïnformeerd naar eventuele plannen van het college ten aanzien van de voormalige vuilnisbelt „Welke bestemming willen B. en W daaraan geven?" aldus luidde de vraag
De VooTz. zei reeds een verzoek ingediend te hebben om deze plaats in Duwverband geëgaliseerd te krijgen. B. en W. hebben het voornemen van deze voor. malige vuilnisbelt een speelweide te maken. Dhr Blok herinnerde er aan, dat een
Dhr Blok herinnerde er aan, dat een en ander al bij behandeling van de begroting 1949 in uitzicht werd gesteld Het verwonderde hem toen hij vernam dat B. en W. in ondeEhandeling warer met een particulier. De gemeente zit naar een speelplaats uit te kijken. Than? moeten de jongens hun spel op straal bedrijven en dat brengt botsingen me( de politie. „Wij hebben de grond en ik hoop, dat het spoedig slaagt. Deze bestemming klopt geheel met onze verlangens", aldus spr., die voorts B. en W attendeerde op een brief, die aan de gemeentebesturen is toegezonden door de Flakkecse bestuurdersbond en waarin wordt aangedrongen op het uitvoeren van werken in de eigen omgeving, dit in verband met de grote werkloosheid op het eiland. Spr. vroeg de grootst mogelijke spoed te betrachten.
'De Voorz. zegde toe zo snel mogelijk met een nauwkeurig voorstel te zullen komen. Het speet hem geweldig, dat op een aanvrage, gericht aan de DUW de dato 23 Februari nog geen antwoord is ontvangen, terwijl men in Den Haag toch moet weten hoe het hier met de werkloosheid staat. Spr. zei volgende week persoonlijk er op af te zullen gaan.
Dhr Hoogmoed wees het college er op, dat de sloot bij de vuilnisbelt wordt volgesmeten met vuil enz. Hij vroeg daar op scherp toezicht.
„Het is onmogelijk na te gaan wal ieder er in gooit!" antwoordde de Voorz „het is gewoon een gebrek aan enig gevoel voor schoonheid en netheid. Hoe is het mogelijk, dat men vlak bij do begraafplaats zo'n rommel maakt. Ik begrijp dat niet! De politie heeft de handen al vol met andere dingen en het is niet mogelijk om iedere overtreder te betrappen!" zo luchtte de burgemeester zijn hart. „Er zijn wel drie plaatsen, waar het
„Er zijn wel drie plaatsen, waar het gebeurt!" zei de heer Blok. „Drie? Veel meer?" ging de Voorz. voort in do overtreffende trap. „Laatst heb ik iemand een gehele dag zien rijden met afval om dat in die sloot te gooien!" onthulde dhr Blok.
„Maar waarom belt U dan de politie niet op?" verwonderde zich de Voorz. Een adres van de nationale commissie
Een adres van de nationale commissie tegen het alcoholisme inzake vermindering van het aantal drankwetvergunningen werd voor kennisgeving aangenomen. B. en W. noemen het aantal vergunningen al miniem.
Ook het bekende verzoek van de Flakkeese Boerenbond om subsidie voelde mussenbestrijding werd voor kennisgeving aangenomen, zijnde dit naar het oordeel van het college een zuiver agrarisch belang en zou het teveel van de gemeentekas vergen. Men stelde de vergoedingen vast in
Men stelde de vergoedingen vast ingevolge art. 103 der L.O.-Wet voor het jaar 1950 en accepteerde de begroting van de Keuringsdienst voor Waren te Dordrecht, terwijl verder besloten werd tot aansluiting bij het centraal bureau inzake gemeenschappelijke behandeling van gemeentelijke personeelsaangelegenheden. In de begproling 1950 bracht men een wijziging aan terzake demping van een sloot in de Stoofhoek.
De overeenkomst met de N.V. Gekro werd verlengd, waarbij de heer Blok er de aandacht op vestigde, dat het wel eens lang duurt voordat cadavers worden weggehaald.
De Voorz. zei geen klachten ontvangen te hebben en achtte lang laten liggen ook niet nodig; de dienst is goed georganiseerd.
Op een verzoek van de Nederl. Onderwijzersvereniging om een regeling van een uitkering aan de wettige erfgenamen van onderwijzend personeel in geval van overlijden stelden B. en W. voor om. afwijzend te beschikken, daar dit verzoek bij de minister behoort volgens hun mening. 'Dhr Blok voerde aan, dat sommige
'Dhr Blok voerde aan, dat sommige gemeente deze regeling wel hebben.
„Dan hebben die zeker een aparte pot!" vermoedde de Voorz.
„De gemeente zou geen rljksvergoeding er voor krijgen."
Dhr Blok wenste het verzoek nog aan te houden, opdat hij nader inlichtingen kon inwinnen, maar de Voorz. bleek dat niet nodig te vinden. Men zou gaan salariëren boven de rijksregeling. Het verzoek vond hij foutief geadresseerd. De raad nam het dan zonder stemmen of verder bespreken voor kennisgeving aan.
Een kasgeldlening van 50.000 gld. werd gecontinueerd, voorschotten ingevolge de landarbeiderswet toegekend, in de rekening 1947 een wijziging aangebracht, het beschikbaar gestelde bedrag per Ifeerling openbaar lager onderwijs voor 1950 verhoogd, een wijziging in de legesverordening volgens voorstel van
B. en W. aangenomen en de rekening Burgerlijk Armbestuur over 1949 - na rapport door de heer van Zielst - goedgekeurd. Vervolgens besloot men tot aankoop
Vervolgens besloot men tot aankoop van een pandje in de West Krakeelstraat, welke ,,villa" - de benaming is van de voorzitter - ƒ 650.— moet kosten, voorlopig voor pakhuisje verhuurd zal worden en bedoeld Is om de straat te zijner tijd te verbreden.
Dhr Hoogmoeid vond het oen vrij hoge prijs, maar de Voorz. zei af gegaan te zijn op het taxatierapport.
Vastgesteld werd de vergoeding vakonderwijs over 1949, de vergoeding exploitatiekosten bijzonder onderwijs over 1949 en een herziening van het uitbreidingsplan.
Dhr V. ld. Boogiert vroeg bij laatstgenoemd punt de betrokken bodrljfshouders niet in hun bedrijven te beknotten. Dhr Mijs vroeg wat het eigenlijk inhield, waarop de Voorz. antwoordde, dat het ging over de perceeltjes, die nog geen bestemming kregen.
Dhr v. Nlmwegen drong op spoed aan waarna de Voorz. mededeelde, dat al opdracht aan de stedebouwkundigo is verstrekt.
Besloten werd tot uitwerking van 5% van het loon of de wedden aan het gemeentepersoneel over het 2e kwartaal 1950.
B. en W. deden vervolgens een voorstel tot naamgeving aan straten in de nieuwe wijk. De eerste straat ten Westen van de Langoweg gaat men noemen „Stoofhoek", een reeds gevestigde naam, die het college officieel vastgelegd wilde zien. Vervolgens krijgt men de „Hobius de Krijgerlaan", de „Ds Montijnlaan", en de ,,Joos Jansenlaan", tenslotte een „Princesselaan", de naam aansluitend op de reeds bestaande Koninginnelaan.
Burgemeester Rijnders motiveerde deze naamgeving aan de hand van gegevens uit de historie van het dorp. Hobius de Krijger was de stichter van het Weeshuis, Ds Montijn's naam is verbonnen aan de kerkbouw uit de jaren 1805- 1814. Joost Jansen was de eerstemartelaar uit Sommelsdijk, die in 1561 op een rad werd gedood en met hoofd op een staak gestoken.
De Voorz. deelde hierbij mede, dat de eigenlijke Stoofhoek zal verdwijnen. Dhr van Nomvvegien vroeg of de naam Joost Jansen geen aanstoot zou kunnen geven bij een bevolkingsgroep, maar do Voorz. achtte dit hoogst onwaarschijnlijk.
De Raad ging accoord met al deze namen.
Bij een voorstel inzake bczwaarschi-Iften schoolgeld informeerde dhr Hoogmoed naar de wijze van aanslaan, waarop de Voorz. antwoordde, dat men geheel moet afgaan op gegevens van de belasting-inspectie. Een klein stukje grond, dat de gemeente nog niet nodig heeft, besloot men te verhuren aan de Dames de Graaff.
Ingekomen was tenslotte een verzoek van Fa. T. van den Dool om grond ter uitbreiding van de bestaande loods aan de haven. Deze is 40 m2 en men heeft 150 m2 meer nodig. B. en W. wilden in principe vergunning verlenen, maar achtten een nadere beslissing nodig over de vorm, waarin oen en ander is te gieten. Maar het bouwvolume kan alvast gevraagd worden.
Dhr Knapo drong aan op spoedigst afhandelen, hetgeen juist do bedoeling ook van B. en W. bleek te zijn.
Dhr Grootenboer zei het treurig to zullen vinden als deze uitbreiding niet kon doorgaan. Men moet half Augustus al in gebruik kunnen nemen.
B. en W. zullen gaarne helpen! Ook anderen!" aldus de Voorz. Met een wijizing in de begroting van de gasfabriek werd de vergadering gesloten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 mei 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's