Het wondere vocht
Bloed redt mensenlevens In 1949 werd met groot succes door de afdeling Dirksland van het Ned. Rode Kruis een „bloedafname-avond" georganiseerd. Thans ligt het in do bedoeling om dit jaar in meerdere gemeenten op het eiland ten bate van de Bloedtrans fusiedienst werkzaam te zijn. Er vonden besprekingen plaats tussen de afdelingen Dirksland-Herkingen, Middelharnis-Sommelsdijk, Den Bommel-Stad aan 't Haringvliet en Stellendam-Goedereede, met als resultaat, dat in de derde week van Juli a.s. in deze gemeenten door de plaatselijke afdelingen gelegenheid wcrdt geboden om aan dit zo zegenrijke werk zijn medewerking te verlenen. Tijdig tevoren zullen in deze gemeenten huis aan huis kaarten worden verspreid, waarop hopelijk zoveel mogelijk burgers zullen inschrijven. De kaarten zullen tijdens de Juni-collecte van het Ned. Rode Kruis weer worden opgehaald. Lettende op het resultaat, dat in Dirksland werd bereikt, twijfelen wij er niet aan, of ook de andere gemeenten zullen er aan medewerken en velen zullen aan de oproep gehoor geven.
Zoals de peniciline het mogelijk gemaakt heeft dat vroeger-riskante operaties nu zonder groot gevaar voor het leven van de patiënt kunnen worden uitgevoerd, zo heeft ook de bloedtransfusie het mogelijk gemaakt dat mensenlevens kunnen worden gered, die anders onherroepelijk verioren zouden zijn gegaan. Het aantal bloedtranfusies dat alleen in ons land per jaar nodig is, bedraagt minstens 30.000 liter.
Het is niet alleen met zuiver bloed dat men mensenlevens kan redden; doo het toedienen van een plasmatransfusie kan men bij een straatongeval het leven van een slachtoffer reeds zes of zeven uren rekken. Genoeg tijd dus voor vervoer naar het ziekenhuis, bloedgroepen bepalen, donors op te roepen en medische ingrepen toe te passen die noodzakelijk zijn.
In het Centraar Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst te Amsterdam worden uit bloed verschillende medicamenten bereid, die vooral bij operatie en infectie-ziekten van levensreddende betekenis zijn. Vroeger was het bv. gevaarlijk wanneer een zogenaamde „bloeder" een kleine verwonding opliep. He trekken van een kies bracht levensgevaar met zich mee of was totaal onmogelijk. Door de bovenvermelde medicamenten, die uit bloedplasma zijn bereid, is dit levensgevaar tot een minium gereduceerd.
De bereiding van bloedplasma en van deze plasma-derivaten is echter zeer kostbaar; om van de registratie van donors, het afnemen en het vervoeren van het bloed nog maar niet te spreken Meer dan de helft van het budget van sommige plaatselijke Rode Kruis-afdelingen moet worden besteed aan het organiseren van de plaatselijke bloedtrans fusiedienst. Deze zuiver humanitaire taak van het Nederlandse Rode Kruis kan ook U en Uw naasten ten goede komen. Zorgt ervoor dat U dan niet moet zeggen: „Ik heb er nu mijn leven aan te danken, al heb ik er vroeger nog nooit één droppel bloed of één kwartje aan besteed."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 mei 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's