De Botlek is Afgesloten
Belangrijli moment in vprl>aiid met afdaniming van de BdielhC Maas Dinsdagmiddag 20 Juni, beter gezegd Dinsdag in de vooravond, vs^ant het gebeurde even na zes uur, zo lazen we in de Nieuwe Brielse Courant, is de laatste caisson in do Botlek, door de grote bok Atlas neergelaten en verspelde toen voorgoed alle scheepvaart. Zonder twijfel was het plaatsen van dit laatste caisson, een van het zwaarste type, 120 ton, een zoor belangrijk ogenblik m de geschiedenis van dit veelomvattende waterstaatobject, maar in slechts weinige opzichten viel het als zodanig op. Ook deze dag hadden de werkzaamheden een vlot verloop. De aak ,,Archimedes" en een soortgenoot de ,,Volentc" hadden de caissons aangevoerd, gesleept door de „En Avant XIV" en met de regelmaat van een klok haalde de sterke ,,Atlas" de 12 meter lange caissons uit hun ruimen. Om ongeveer kwait na vijl' liet de bok de voorlaatste caisson zakken tegen de Zuidelijke wal van de Botlek en maakte zich vei'volgens op om de enige in het ruim van de ,,Voleute" over gebleven caisson eveneens op transport te stellen. Tegen die tijd verscheen het s.S. Jan Blanken Jzn. met aan boord verschillende ingenieurs van de rijkswaterstaat en vertegenwoordigd s van de aannemingsmaatschappij. Hoewel do plaats van handeling behoorlijk afgelegen ligt, was er op deze manier toch genoeg belangstelling om de dichting van de Botlek een beetje aparte en plechtige sfeer te geven, al is het moeilijk in een dergelijke omgeving van techniek en practijk veel plechtigheid in te voeren. Het was inderdaad een opmerkelijke fase, die hier besloten werd, doch alles ging even nuchter en zakelijk alsof het een willekeurig caisson betrof en niet juist dat allerlaatste. Zonder enig voorval, dat in dit verband het noemen waard is haalde de Atlas zijn last van de aak en zwaaide, trekkend aan de ankerkabels naar de plaats waar het gat tussen wal en caisson gaapte. Op aanwijzingen van de mensen van Rijkswaterstaat liet de schipper van de bok het caisson netjes tot pal boven do opening zakken en precies zoals men het in de bureaux van de heren ingenieurs had uitgerekend is het ook in werkelijkheid gegaan. Het past keurig. De Atlas vierde de kabels en de laatste, de belangrijkste caisson verdween in de Botlek en steekt er ongeveer een meter, net als de anderen, bovenuit. De schepen in de omtrek lieten hun fluiten loeien en de technici en ingenieurs feliciteerden de schipper van de bok haitelijk omdat hij het ,prima" had geleverd.
Ekkenningsreglementen voor veehandelaren afgekondigd
In liet Voedselvoorzieningsblad no. 43 van 21 Juni 1950 zijn afgekondigd de orkonningsreglementen van het Bedrijfschap voor Vee en Vlees voor de handelaren in paarden, rundvee, schapen en varkens. Voorts is in genoemd voedselvooi'zienmgsblad gepubliceerd het „Uitvoeringsbesluit Erkenningseisen Binnenlandse Groothandel in Vee 1949."
De handel in vroege aardappelen
Het Bedrijfschap voor Aardappelen heeft besloten, dat naast de erkende aardappelhandelaren, erkende groente en Jniitliandelanen vroege aardappelen op de veilingen mogen kopen tot Juli 1950, één en ander in verband met de betekenis van de vroege aardappel voor de aardappelvoorziening. Na die datum zal de aankoop van aardappelen op de veiling uitsluitend zijn toegestaan aan door het bedrijfschap erkende aardappelhandelaren.
De dedicado's van oud-rotterdam
Wat is Dodicado? Een samentrekking van twee Franse wooi'den, dedicace, dat opdracht betekent, en cadeau, of wel geschenk. Geschenk met opdracht dus eigenlijk, maar dat klinkt veel minder aardig.
In de Zakstraat van OudRotterdam is een firma in emaille artikelen deze dedioado's aan het vervaardigen. Er zijn daar allerlei gebruiksvoorwerpen aanwezig — asbakken zijn een veel gevraagd object, maar men kan ook wat anders kiezen —, voorzien van een laagje emaille dat nog niet gebrand is. In dat laagje schrijft de bezoeker een tekst naar verkiezing, in krachtig proza of tere poëzie en al dan niet voorzien van zijn signatuur. Het hele voorwerpje gaat dan een paar minuten in een oven, wanneer het er uit wordt gehaald, zit de tekst er onuitwisbaar ingebrand, de I bezoeker steekt het geheel in zijn zak en verrast er thuis of elders een dierbare relatie mede. Een aardige uitvinding op het gebied van de souvenirs. O
Centrale veiling middelharnis
Veiling van Vi\jdag 23 Juni 1950 Bospeen ƒ 13.—17.—; Boskroten ƒ 4.— 6.— ; Bloemkool A ƒ 24.-28.—; Bloemkool B ƒ 15.-19.-; Bloemkool C ƒ 10. —13.—; Bloemkool D f 8.—; Komkommers A ƒ 15.—21.—; Komkommers B f 13.-18.-; Savoije kool ƒ 10.— ; Dubbele Princessen ƒ 100.—; Postelein ƒ 14.- Peulen ƒ 50.-51.-; Sla ƒ 2.—; Perziken f 6.—10.—; Tuinbonen ƒ 13.—14.— Doré ƒ 22.-26.— ; Eerstelingen ƒ 23.— Eigenheimers ƒ 21.80; Present ƒ 28.70— 32.— ; Kersen ƒ 36.—47.—; Jucunda ƒ 45.-50.-; Mme Moutot ƒ 45.—61.—; O. Schlesien ƒ 45.—.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's