Emigratie naar Autralië
Voorlichting van Ket Rijks ArLeidsLureau
Voor een drukbezochte vergadering in Hotel Spee te Sommelsdijk werd Maandagavond voorlichting gegeven onder auspiciën van het Rijks-Arbeidsbureau voor emigratie naar Australië, het oudste vasteland der aarde. De heer H. A. v. Luijk, ambtenaar bij het Rijks-arbeidsbureau, die Australië doorkruist heeft, bezag in een vlotte causerie de mogelijkheden, die dit land voor de Nederlandse emigrant biedt.
De heer v. d. Bmggre
van het Gewestelijk Arbeidsbureau te Middelharnis heette de vele aanwezigen, onder wie Burgemeester Rijnders en de Wethouders Dijkers en Ie Comte welkom en sprak een inleidend woord. Wil men naar een of ander land emigreren is zeker goede voorlichting nodig zei spreker en de heer v. Luijk, die vanavond een en ander over Australië zal vertellen heeft dit land bereisd en weet uit eigen ervaring op velerlei gebied mededelingen te doen. Spr. heette hem welkom en gaf hem het woord tot het houden van zijn lezing.
De heer van Luijk
belichtte eerst de emigratie in het algemeen. Veelal denkt men daar licht over, waarom het vaak tegenvalt. Familiebanden moeten verbroken en met hard werken moet een nieuw leven worden opgebouwd. Spreker zal daarom geen propaganda maken voor emigratie maar slechts van voorlichting dienen. Het dient rijp overwogen te worden eer men besluit zich in de vreemde een bestaan te verwerven. Overgaande tot een bespreking over
Overgaande tot een bespreking over Australië zegt spreker dat dit werelddeel een oppervlakte beslaat van 7.680.000 km2. Het is ongeveer 220 maal zo groot als Nederland of plm. 5/6 deei van Europa. Globaal genomen heeft het dezelfde geografische ligging als Zuid- Afrika.
Gezien de geweldige grootte van dit land zijn er aanzienlijke geographische en klimatologische verschillen aanwezig, waarmee de emigrant rekening heeft te houden. West Australië is echter een land met veel zon in de zomer en zachte winters. Door het verschil in klimaat vindt men er verschillende plantengroei en gewassen: dit loopt van rijst, citroenen, tot appels en peren en ander fruit, maar ook vindt men er gewone landbouw, waar ia hoofdzaak tanve wordt geteeld.
Wanneer iemand in Australië de akkerbouw zoals hier denkt te vinden, zal hij teleurgesteld uit komen. Alles gaat er machinaal. De Australische boer, ploegt, zaait brengt kunstmest op het land en oogst. Dat is het werk in de zomer. In de winter doet de boer allerlei karweitjes, soms wel een schuur of een huis bouwen! Het is veelal ruw werk, men gaat met grote machines om. Aan grond en de gewassen wordt niet zoveeJ. zorg besteedt. Een emigrant die naar Austt'alië gaat, zal zeker machineminded moeten zijn. Daartoe dient hij zich voor te bereiden.
Het veebedrijf is eveneens gemechaniseerd. Men melkt machinaal. Namelken met de hand heeft geen plaats. Spr. heeft 1 maal meegemaakt dat 2 jongens voor en na schooltijd 70 koeien melkten! Dit heeft wel tot oorzaak, dat er weinig arbeiders zijn en jongens en al meewerken. Waarom heeft Australië zoveel arbei
Waarom heeft Australië zoveel arbeiders nodig? Spr. gaat om deze vraag te beantwoorden in de geschiedenis terug tot de dertiger jaren, toen de export van de producten slecht was en veel te goedkope prijzen werden gemaakt. Men wil die tijd niet terug en werkt een andere kant uit, nl. industrialisatie. De grondstoffen zijn in het land zelf aanwezig. Australië is dun bevolkt en heeft een grote mogelijkheid voor ontwikkeling.
In Augustus van het vorige jaar werden op het arbeidsbureau 100.000 mensen gevraagd. Er kwamen er die maand 5000 met een emigrantenschip. Intussen rees de vraag weer tot 105.000. Een krant van ca. 30 é. 40 pagina's die spr. las, bestond voor de helft uit advertenties voor arbeiders in allerlei beroepen. Als Nederlander kan men er zeer goed
Als Nederlander kan men er zeer goed terecht, vooral als men een vak kent en de taal spreekt. Goed Engels spreken is een eerste vereiste. Ook in de landbouw en veeteelt kan men terecht al zal men zich moeten instellen op machinaal werk.
De sociale voorzieningen zijn van die aard, dat nieuwe burgers in Australië die onder de emigratie regeling vallen direct in aanmerking komen voor alle geneeskundige hulpverlening, ziekte- en werkloosheiduitkeringen. t>e kindertoeslag wordt er uitbetaald aan de vrouw.
De lollen zijn gebaseerd op de kosten van levensonderhoud. Het minimumloon is ongeveer 6 pond sterling per week, voor geschoolde arbeiders 8 tot 10 pond sterling per week.
Stijgen de kosten van het levensonderhoud gaat het loon over de gehele linie omhoog. In de landbouw werkt men 50 uur, in de industrie 40 uur per week. Men werkt er 5 dagen, overwerk wordt met 150%, vacantiewerk met 300% extra betaald. Veertien dagen per jaar heeft men vacantie. Een en ander is wettelijk geregeld. Een regeringsdienst voor de arbeid vormt de schakel tussen vraag en aanbod van de arbeiders, zowel voor de agrarische als industriële bedrijven.
De kosten van het levensonderhoud liggen met Australië 100 tot 110 in Nederland. Eetwaren zijn in Australië zeer goedkoop. Het dagelijks menu eist enige aanpas
Het dagelijks menu eist enige aanpassing, men eet er veel vlees, eieren, weinig groente en weinig aardappelen. Alleen op woninggebied is het er niet
Alleen op woninggebied is het er niet best. Soms kan het een jaar duren eer men er een huis heeft. De Australiër houdt van huizen met tuinen. Van flats, zoals bij ons in de steden, moet hij niets hebben. Vandaar dat steden zeer ruim gebouwd zijn. De levenswijze van de Australiër is
De levenswijze van de Australiër is vlot. De bevolking is zeer behulpzaam. Wel is men hard en ruw, men heeft nog iets van het pionieren. ledere stad en dorp heeft zijn openbare speelplaatsen, men is er zeer sportief. Sociale tegenstellingen vindt men er niet, de fabrikant speelt bv. met zijn arbeiders golf. Voor één punt waarschuwt spr., men
Voor één punt waarschuwt spr., men is er zeer goklustig. Overal wed men op. Ook drinkt men graag bier. De v/eg van de fabriek naar huis loopt meest langs de „pub", de kroeg. Paarden-races hebben grote aantrekkingskracht. De Australiër vraagt niet van de emigrant deze levenswijze te volgen, maar men moet er wel belangstelling van tonen en eens een keertje meedoen. De enkeling die buiten de arbeiders massa staat, kan niet meedoen. Men moet begrip tonen van de Australische levenswijze.
Het onderwijs is meestal openbaar. Het is gratis. De leerplicht is tot het 14e jaar, op het 12e jaar kan men de technische kant uit, om tot vakman te worden geschoold. Bijzonder onderwijs gaat uit van de kerken. Daar moet wel betaald, ofschoon slechts een gering bedrag.
Het kerkelijk leven. Zestig procent is lidmaat van de protestantse kerkgenootschappen, 19% is katholiek. Bestaansmogelijkheden voor landver
Bestaansmogelijkheden voor landverhuizers naar Australië zijn er volop zowel in industrie als in landbouw en veeteelt.
Na deze uiteenzetting werd een mooie film getoond, die een kleurrijk beeld gaf van dit zeer mooie land.
Vragen
Uit de vergadering kwamen een vrij groot aantal vragen, die de inleider breed belichtend beantwoordde.
Politieke delinquenten en mensen die gevangenisstraf hebben ondergaan kunnen niet naar Australië emigreren. Men mag ook niet ouder zijn dan 50 jaar. Ook gaf spr. inlichtingen over de passage, die ongeveer ƒ 1000.— per pers. bedragen. De regering geeft in bepaalde gevallen subsidie, niet echter voor geschoolde vaklieden. De regering wil niet een groot aantal mensen wegwerken, het initiatief moet bij de emigrant zelf blijven.
Van Australische zijde is er een tegemoetkoming in de passage-kosten van hen die aan geallieerde zijde in 1940— 1945 hebben gevochten en ook wel aan verzets mensen. Bij aankomst wordt men opgevangen
Bij aankomst wordt men opgevangen door het emigratie-departement. Men weet dan al alles van de emigrant en via het rijksarbeidsbureau biedt men een werkkring aan. Men hoeft dit niet te accepteren. Men is in Australië vrij, maar spr. geeft aan e.V. emigranten het advies dit te accepteren, daar men dan de minste risico's loopt. De huisvesting is zolang men geen werk heeft in een ontvangst-centrum, dit zijn kampen, die zeer goed zijn ingericht en waar men 30 shilling per persoon per week betaald voor volledige kost en inwoning.
Het is ook mogelijk er een zelfstandig bestaan te verwerven, maar dan is het wel nodig, dat men sociaal en economisch goed op de hoogte is. Een eigen bedrijf in de verhouding zal gemakkelijker te verkrijgen zijn dan in de landbouw.
Voorts beantwoordde spr. vragen op gebied van mee te nemen meubilair, gereedschap enz. De belasting ligt er vrij gelijk als in Nederland, men betaald echter alleen inkomstenbelasting, waarin alle premies voor sociale voorzieningen zijn begrepen. Men begint echter eerst pas flink te betalen, als men 1500 pond sterling per jaar verdient.
De prijzen van het land bedragen 100 pond sterling per acre, (gemet), de veeprijzen bedragen 25 tot 80 pond st. voor een goede gebruikskoe.
Communisten vindt men er bijna niet, in de Kamers waar 135 parlementsleden in zitten is geen enkele communistische zetel.
Hollandse kolonies zijn'» er niet, de Australische regering is tegen kolonievorming om geen staat in de Staat te krijgen. Wel staat men t.o. de Nederlanders zeer gunstig. Voor alle vakken bestaan er kansen,
Voor alle vakken bestaan er kansen, ook voor verpleegsters, slagers, typographisch personeel enz. Buitenlandse diploma's zijn er echter niet geldig, examens zal men er dus moeten overdoen. Een eerste vereiste is daarvoor een goed beheersen van de taal. Na deze overzichtelijke uiteenzetting
Na deze overzichtelijke uiteenzetting bracht de lieer v. d. Brugg-e een dankwoord tot de spreker en deelde mede, dat aan hen, die tot het besluit van emigratie naar Australië zouden komen, het Arbeidsbureau gaarne nadere inlichtingen verstrekt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juli 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's