Opening van de "Gascentrale Flakkee"
GasI asievenng nu in een hand
Woensdagmiddag had de officiële ingebruikname plaats van de „Gasceatrale Flakkee", het geheel herbouwde gasbedr^f te Middelharnis, dat het grootste deel van Flakkee van gas zal voorzien. D& openingshandeling werd verricht door Mr E. J. M. M. Bolsius, lid van Ged. Staten van Zuid Holland. Veis autoriteiten waren bij deze plechtigheid aanwezig en meerdere sprekers voerden het woord.
Het was Woensdagmiddag een belangrijke gebeurtenis voor de streek, toen de opening van de regionale gasvoorziening voor Flakkee officieel plaats vond. De gasvoorziening voor het eiland is daarmee in een hand gekomen en wordt vanuit één centraal punt, nl. van uit de geheel nieuw herbouwde fabriek te Middelharnis geleverd. Op het terrein van de Gasfabriek te
Op het terrein van de Gasfabriek te Middelharnis, waren voor deze gelegenheid meerdere autoriteiten aanwezig, o.m. Mr Bolsius, lid van Ged. Staten, Ir G. H. Hellendoorn, dir. Lichtbedrijven te Hilversum, Ir G. van Iterson, V. .h Dept. van Econom. Zaken, dhr v. d. Wiel, Hoofdcommies van de Prov. Griffie, dhr Hijdelaar, voorz. van de Vakgroep gasbedrijven in Nederland, dhr Geele, dir v.h. Verificatiebureau van Ned. Gemeenten, de directeuren v. Emgo, Waterleiding en gasfabriek te Dirksland, bijna alle burgemeesters van het eiland en meerdere wethouders, van gascommissies enz. leden
De opening
Toen allen aanwezig waren voldi„ed Mr Bolsius, voorz. van het college van Ged. Staten axai het verzoek de op het terrein aanwezige kraan open te draaien, waarmee gjistoevoe'- naar het Oosten van Flakkee een feit was. Dit gmg met applaus gepaard. Daarna werd de fabriek be
Daarna werd de fabriek bezichtigd en vervolgens naar Hotel Meijer gereden, waar de Voorzitter der Gascentrale Flalckee
de heer J. H. Dykers een openingsrede uitsprak. Allereerst heette hij het illustre gezelschap welkom, inzonderheid Mr Bolsisus die voor de concentratie van gasbedrijven op ons eiland zo grote belangstelling heeft. De overige, hierboven ge
De overige, hierboven genoemde vertegenwoordigers van verschillende instantiesi werden met een apart woord toegesproken.
Historie van het gas op Flakkee
Dan deed spr. een greep in de geschiedenis van de gasvoorziening op on eiland. Omstreeks 1855, dus bijna honderd jaar geleden, deed het gas zijn intree op Flakkee. De heer C. Vis te Sommelsdijk bracht toen in zijn smederij zelfstandig een kleine gasfabriek tot stand, waarmee hij ook zijn woonhuis verlichtte. Hij bewoonde hetzelfde pand aan de Ring, waarin nu zijn achter kleinzoons dezelfde zaak, zij het dan in groot formaat, drijven. Buiten aan het pand bracht hij een gaslantaarn aan. D inrichting omvatte twee zulverkisten met kalk en een gashouder van 2 m middellijn en 1% m hoog. Spr. heette de naamgenoot en kleinzoon van genoemde Vis, nl. dhr C. Vis te Sommelsdijk, welkom op de vergadering.
Deze eerste fabriek op Flakkee gaf de stoot tot oprichting van een gasfabriek voor Middelharnis en Sommelsdijk samen. Jan Smit van de Kinderdijk vatte de exploitatie omstreeks 1860 hiervan aan, in een onderneming op aandelen. Aanvankelijk liep het bedrijf, maar door de goedkope petroleum kwam er verslapping. Na 10 ä 12 jaar moest tot liquidatie • en verkoop worden besloten De zaak werd nu overgenomen door de heren Slis en Kolff, met als bedrijfsleider dhr Vlasveld.
Dijkers stelde een lijvig rapport op, da tot onderzoek werd doorgezonden naar de Gasstichting en Verificatie-bureau v. Ned. Gemeenten. Dit werd de grondslag der onderhandelingen. In Dec. 184'8 werd besloten tot een gemeenschappelijke regeling. De aangesloten gemeenten benoemden de bestuursleden die op 2 Maart 1949 hun eerste vergadering hielden, waarbij de heer J. H. Dijkers tot Voorz. werd gekozen en Burgemeester Hofwegen tot secretaris. De voorbereldingen werden getroffen om met grote spoed de nieuwbouw ter hand te nemen. Zeer veel werk moest in korte tijd verzet worden.
Het vertrek van directeur M. Dflkers naar Indonesië was een gevoelige slag, daar hij de vader en sidviseur was van de plannen. In zijn plaats werd benoemd dhr F. C. V. Leeuwen, directeur te Appingodam die een waardig opvolger is gebleken, onder wiens leiding het moderne bedrijf is opgebouwd. Er is veel en hard gewerkt en bij de
Er is veel en hard gewerkt en bij de opbouw werd men sterk gesteund door de firma's met de bouw belast. Spreker noemt daarvan de fa. Otto-Simon-Carves te Den Haag, die de zes en vijf kameroven bouwde met stoominrichting. De fa. Braat te Rotterdam voor het bouwen van de 5000 m3 gashouder, de fa. J. A. Dijkers voor het leggen van de 10 km lange persleiding naar Oude Tonge en de fa. Giethart te Hengelo voor de gascompressorinstallatie. Plaatselijke leveranciers en vaklieden, de directeur, die het denkende hoofd was, administrateur en kantoorpersoneel, fabrieksbaas, fitters en stokers kortom allen die hadden meegewerkt de fabriek bedrijfsklaar te maken werden dank toegebracht. Met ere mag dit modern geoutilleerde bedrijf een plaats innemen onder de grootbedrijven in Nederland. De gemeente Dirksland besloot bij
De gemeente Dirksland besloot bij Raadsbesluit van 2 Juli het eigen bedrijf stop te zetten en gas engros van sympathie gaat altijd uit naar dit eiland en daarom verheugt het hem des te meer dat deze eenheid gekomen is. Hij hoopt dat het een symbool mag zijn van een steeds hechtere eenheid èn dat èn dit bedrijf èn de industrieën die de energie moeten betrekken mogen welvaren, tot groei en bloei van dit eiland.
Ir V. Ittersom van het Dept. Econ. Zaken voor Ener gie-voorziening bracht zijn gelukwensen over bij de uit eigen initiatief tot standgekomen concentratie van nutsbedrijven. Hij stelde dat als een voorbeeld in Nederland en had het idee, dat eiland bewoners meer geneigd waren tot samenwerking dan op het vasteland. De Zeeuwse en Zuid HoU. eilanden staan niet op het geprojecteerde vastelandsplan tot gasvoorziening, zodat zij van de voordelen daarvan niet kunnen profiteren. Daarom is deze samenvoeging van nutsbelangen voor dit eiland van zo groot belang, waarmee hij het bestuur van harte feleciteert.
De heer Hüdeloar directeur van de vakgroep Gasbedrijvea in Nederland ging na hoe in tegenstelling met de crisisjaren voor de oorlog het gasverbruik in Nederland is toegenomen. Zestig tot 100 millioen m3 wordt er per jaar meer verbruikt en telkens worden nieuwe vindingen gedaan om gas in de industrieën toe te passen.
Concentratie zowel voor productie als distributie is het algemeen belang van verbruikers. Aansluiting bij een grootbedrijf was hier niet mogelijk, daarom is het zo mooi, dat hier zelf de oplossing is gezocht. Spr. hoopt dat het spreekwoord „eendracht maakt macht" onder leiding van de jonge, energieke directeur, hier verwezenlijkt wordt.
Oud burgemeester den Hollander te Middelharnis, sprak als voorzitter van de Emgo, mede najnens directeur la Pleur.
Spreker schetste de vooruitgang op de bedrijven, zowel op electrisch als op gastechnisch gebied en prees de goede verhoudingen die tussen de nutsbedrijven bestaan. Het zijn geen concurrenten van elkaar, maar beiden spannen zich in de goede voortgang te bevorderen voor het economisch leven. Hij bracht namens de Emgo zgn felicitaties over.
Ir Hellendoorn bekend gastechnicus te Hilversum, die Dirksland van voorlichting had gediend wees op de zakelijk heel prettige besprekingen, die tenslotte geleid hebben tot samenwerking. Zich richtende tot de directeur de heer van Leeuwen, zei spr. dat deze een van de weinige mensen was, die zelf nog een nieuwe fabriek konden bouwen. Dit Is gemakkelijk aan (Zie voor vervolg pag. 2 Ie kolom)
Vervolgens ging de fabriek over aan Jan Vis, zoon van bovengenoemde eerste gasfabrikant op Flakkee, waarna in 1897 een Naamloze Vennootschap werd opgericht, met de heer Jac. Adriaanse als directeur. Deze exploiteerde de fabriek tot ze in 1907 aan de gemeente Middelharnis en Sommelsdijk overging. Sedert dien tijd berustte de leiding bij de directeuren Sneep, Blokhuis, Dijkers en thans de heer van Leeuwen, die de fabriek hebben gemoderniseerd en aangepast aan de behoefte van de tijd. Het bedryf te Oude Tonge werd opge
Het bedryf te Oude Tonge werd opgericht in 1912 door de N.V. Mabeg te Utrecht en in 1636 door de 5 gemeenten van Oost-Flakkee overgenomen. Door oorlogshandelingen en inundatie in de bezettingsjaren heeft dit bedrijf veel geleden.
In 1947 werden onderhandelingen aangeknoopt tussen de gasfabriek Middelharnis-Sommelsdijk en de gascentrale Oost Flakkee om tot concentratie der productie te komen. De directeur M. de Gascentrale Flakkee te betrekken. Daarbij komt de concentratie geheel tot zijn recht en is de gasfabricatie op ons eiland in één hand gekomen. Spreker beslopt met de wens dat God de arbeid met Zgn zegen mocht kronen tot welzijn van ons mooie eiland. (Applaus.)
Mr Bolslus gaf uiting van zyn dank, dat hij was uitgenodigd de openingsplechtigheid te verrichten. Er is aldus spr., gesproken over een illuster gezelschap, maar dat illustre bestaat daarin, dat U elkaar gevonden hebt om tot groot economisch nut te kunnen zijn. Er was doortastendheid en durf nodig om het zover te brengen. Bij deze concentratie moesten ook opofferingen worden getroost, er moest afstand worden gedaan, van hetgeen in eigen gemeente was gegroeid. Dat is een daad, die de hoogste lof verdient, het getuigt van een heldere blik en begrijpen van eikaars belangen. Spr.'s
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 juli 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's