Buitenland
Bedgië Zaterdagmorgen is Koning Leopold met zijn beide zonen de prinsen Boudew^jn en Albert op het vliegvel Evere bij Brussel geland. Nog voor 8 uur was hij op het paleis van Laeken, dat hg op 6 Juni 1944 had verlaten om naar Duitsland te worden overgebracht.
Door de regering waren zeer strenge en uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen. Daardoor was het voor het publiek bijna niet mogelijk de Koning te verwelkomen.
Incidenten hebben zich gelukkig niet voorgedaan. 's Middags heeft de Koning een tach
tig journalisten, zowel Belgen als buitenlanders, uitgenodigd op het paleis en zich op hartelijke en eenvoudige wijze met hen onderhouden in gezelschap van de beide prinsen.
Daarna heeft hij een boodschap gericht via de radio tot het Belgische volk, eerst in het Frans, daarna in het Nederlands. Hierin heeft hg het volk opgeroepen tot eendracht en verzocht alle geschillen terzijde te stellen en de welvaart en vrede voor het land te zoeken. Deze rede is in de antikoningsgezin
Deze rede is in de antikoningsgezinde pers heel scherp becritiseerd en bepaald vijandig ontvangen.
De houding der Socialisten in België valt niet te prijzen. Dit zouden nu de dragers der democratie moeten zijn, doch gelijk terecht reeds in verschillende bladen werd opgemerkt, is de democratie in handen van oudminister Spaak in gevaar. Spaak wekt het volk op tot verzet en waarschuwt niet tegen terreurdaden.
Het is zelfs al twee maal voorgekonien, dat een trein ontspoorde wegens sabotagedaden.
Wat kan nu een onschuldige reiziger die van een trein gebruikt maakt om vervoerd te worden, er aan doen, dat de ene Belg vóór de Koning is en de andere tegen.
Met gepaste middelen mag een oppositie zich verweren en voor haar rechten pleiten, doch ordeverstoringen, stopzetten van het dagelijkse leven, het in gevaar brengen van het leven van weerloze burgers, het onder water zetten van mijnen, vernietigen van machines op fabrieken, het is misdadig en toont de ernstige ziekte, waaraan ook de democratie lijdt.
De houding der Socialisten in België is niet te verdedigen, maar alleszins af te keuren, ja revolutionnair. Korea
Korea Generaal Mac Arthur heeft zijn eerste militaire rapport aan de Veiligheidsraad overhandigd. Hierin heeft hij het verloop van de
Hierin heeft hij het verloop van de strijd weergegeven. Zijn eindconclusie is, dat hij alle hoop heeft, dat met de vereende krachten van de Verenigde Naties de druk der Noordelijken zal kunnen worden weerstaan en uiteindelijk de overwinning behaald.
De berichten, die van het front komen, zijn echter alles behalve bemoedigend. Ten Westen van Poesang, de voor
Ten Westen van Poesang, de voornaamste Amerikaanse aanvoerhaven, zijn de Koreanen reeds opgerukt tot op IIÖ km van Poesan. Vanuit Tokio meldt men, dat de Amerikaanse land. en vlootmacht, twee uiterste verdedigingslinies op Korea hebben ontworpen. De buitenste gordel zou worden getrokken door een straal van plm, 130 km rond Poesan.
Hierop hopen de Amerikanen stand te kunnen houden, wat er ook moge gebeuren.
Zou het onverhoopt zijn, dat de druk toch nog te zwaar wordt en zij verder moeten terugtrekken, dan zal de kring nog enger worden getrokken.
Het front voor deze tweede cirkel zou geheel onder het bereik liggen van het scheepsgeschut, zodat de marine dan in staat is, door middel van een spervuur een sector vrij te houden.
Militaire stafschefs mogen deze plannen beramen, doch de praktijk zal uitwijzen hoe het gaat. Eerder nog dan deze plannen wereld
Eerder nog dan deze plannen wereldkundig werden gemaakt, zijn de Noordelijken al genaderd tot op 110 km van Poesan en zqn dus de grenslijn van de uiterste verdedigingsgordel al 20 km overschreden. De hulp zal heel spoedig moeten komen, anders dreigt de interventie van Ameiika op een mislukking uit te lopen.
Het blijkt, dat de aanvoerders van het NoordKoreaanse leger bekwame bevelhebbers zijn en heel goed inzien, dat als Zïj bö wijze van overrompeling de Amerikanen niet van Korea kunnen afjagen, straks de rollen zich zullen omkeren en zij het veld moeten ruimen. Daarom maken zij een koortsachtige haast en zetten alles op alles.
Generaal Mac Arthur is persoonlijk weer naar Korea gegaan om zich van de toestand op de hoogte te stellen.
WestEimopa De aanslag van de Noord op de Zuid Koreanen heeft in de wereld gewerkt als een bom. De koude oorlog heeft reeds sinds enkele jaren de gemoederen bezig gehouden en gelijk dit meer voorkomt, de vrees bij het volk voor een oorlog sterk doen verminderen.
Systematisch gingen de communisten te werk en de dreiging werd van maand tot maand groter. Het volk echter, dacht dat het wel
Het volk echter, dacht dat het wel los zou lopen, want het had al zo dikwijls gedreigd en steeds weer was de bui over gegaan. Zo zou het ook gegaan hebben op
Korea, indien Amerika zich er niet mee had ingelaten.
Lange artikelen zou men in de krant hebben kunnen lezen over de terreur en het onrecht de ZuidKoreanen aangedaan, doch daarbij zou het weer zijn gebleven en waren de communisten weer een stap verder geweest.
Deze stap werd door Amerika en daarna door de Verenigde Naties niet goedgekeurd en daadwerkelijk betwist. En zie, nü dringt zich ineens de volle werkelijkheid van de ernst ener derde wereldoorlog op. De Westerse landen worden zich nu
De Westerse landen worden zich nu ineens de grote overmacht der Russen bewust en zij gevoelen het, dat wanneer er een wereldconflict uitbreekt, zij een vijand tegenover zich krijgen, die zowel wat mensenmateriaal als wat bewapening betreft, zeer verre in de meerderheid is.
Van deze toestand maakt President Truman en zijn regering gebruik om van het Parlement de nodige volmachten en credieten te vragen om het leger uit te breiden en op grotere sterkte te brengen.
Daarbfl slaat Amerika het oog op de verschillende landen, die mede tot de verdediging kunnen bijdragen. Wat een half jaar geleden nog onmogelijk scheen, komt nu onder de druk van de Koreaanse dreiging tot stand.
In West Europa is het met de opbouw van een behoorlijke verdediging droevig gesteld. Frankrijk gaat er niet mede accoord,
Frankrijk gaat er niet mede accoord, dat Amerika voor de luchtmacht zorgen zal en Engeland voor de zeemacht.
Zij wijzen er op, dat reeds in twee wereldoorlogen de Franse Infanterist het spit heeft moeten afbijten. Zij zijn daartoe opnieuw bereid, mits Amerika en Engeland ook een behoorlijk landleger in Europa op de been brengen, en in dezelfde mate de last dragen. West Duitsland bewapenen, daarvan
West Duitsland bewapenen, daarvan wilde men ruim een half jaar geleden nog niets weten, doch thans ziet men welk een kostbare reserve wordt verwaarloosd.
Wanneer Rusland naar het Westen zou oprukken, zou het een verdediging vinden, die kwalitatief nog minder is dan toen Hitler in 1940 de Westersen aanviel. De Duitsers zijn nog vrij matig ge
De Duitsers zijn nog vrij matig geweest in het wegvoeren der arbeidskrachten, .doch het staat te vrezen, dat wanneer de Russsiche legers Europa binnendringen er van de grote, jonge arbeidskracht een heel ander gebruik gemaakt zal worden. De militaire deskundigen hadden een
De militaire deskundigen hadden een eoördinatieplan opgesteld, dat in 1954/ 1955 voltooid zou moeten zijn. Thans heeft men besloten dit tempo te bespoedigen en moet in 1952 reeds het beoogde doel zijn bereikt. Verschillende landen kunnen de kosten niet dragen, omdat zij door de oorlog zoveel geleden hebben. — Geen nood —• Amerika zal voorzien van geld en wapens. Hier rijst nu de vraag wat of Rus
land zal doen, want WestEuropa verkeert in tijdnood en is vrijwel weerloos wanneer Rusland nu zou aanvallen. Het zijn beraadslagingen waarvan men siddert wanneer men de besluiten hoort. Zoveel manschappen, zoveel tanks, zoveel vliegtuigen, dat is de kracht waarop men steunt en vertrouwt. Helaas dat de Heere regeert, daarvan verneemt men weinig.
Temidden van al het rumoer blijft echter deze troost:
Welgelukzalig is de mens, die op God vertrouwt.
Emigreren
Waar laan ik heen? Waar kan Ik myn licht opsteken?
Bij gelegenheid van de onlangs te Utrecht gehouden tentoonstelling ,,Met Prins Bernhard op reis" hebben de Nederlandse Overhelds en particuliere emigratieinstellingen een klein boekje samengesteld, waarin naast algemene inlichtingen over emigratie en over immigratielanden een overzicht is opgenomen van de onderscheiden adressen, waar het publiek „zijn licht kan opsteken." ratie verricht, zoals gewone en beklemde breuken en dikwijls veel ingrijpender gevallen. Die operaties moesten vaak primitief geschieden, op keukentafels en bij petroleumlicht. Het koetsje van dokter Knöps was
Het koetsje van dokter Knöps was over het hele eiland bekend. Was hij naar de Plaat geweest en moest hij voor een patiënt nog naar Ouddorp, dan werden er verse paarden voorgespannen en vooruit ging het maar weer.' Vacantie kende de dokter toen niet, het is voorgekomen dat hij in geen 20 jaar van 't eiland kwam, om de doodeenvoudige reden, dat het niet kon en hij altijd in de practijk moest zijn. Het was voor hem een hardwerkend maar toch een interessant leven.
De heer Knöps is nog bijzonder fit, op medisch gebied houdt hij alles bij en studeert bij tijden nog in de moderne geneeskunde. Midden in de nacht, kan men hem aantreffen verdiept in zijn lectuur, al slaapt hij dan overdag wat langer dan normaal. In bepaalde gevallen is hij nog in de practijk en bespreekt met zijn zoon, de arts P. Knöps, die nu 23 jaar in de practijk van zijn vader is, bijna iedere dag de ernstige ziektegevallen. De jonge dokter houdt, ofschoon hij een auto bezit, de traditie van zijn vader nog aan en rijdt dagelijks met de koets de patiënten langs. Dit zal men in weinig plaatsen in Nederland meer aantreffen en het geeft in de dorpen Sommelsdijk en Middelharnls nog wat van de oude sfeer.
Op 27 October a.s. hoopt de oude heer Knöps 81 jaar oud te worden. Het moge deze, op ons eiland zo bekende en geachte arts gegeven worden nog lang van zijn welverdiende rust te genieten.
Zeldzaam jubileum te sommelsdijk
Zestig jaar geleden was de nu 80-iarige geneesheer S. Knöps als veearts afgestudeerd
De 80jarige geneesheer S. Knöps te Sommelsdijk herdacht op 24 Juli jl. de dag, dat het 60 jaar was geleden, dat hij aan de Veeartsenijschool te Utrecht was afgestudeerd. Dit is een wel zeer zeldzaam jubileum. De jongere generatie zal mogelijk niet weten dat dokter Knöps ook voor veearts heeft gestudeerd. Hij heeft als zodanig geen eigen practijk gehad, maar op het eiland enigen tijd waarnemend geweest. Hij was toen 20 jaar oud. Nadien is hij te Utrecht voor arts gaan studeren.
Op 24 Juli 1890 slaagde hij voor dierenarts met nog 10 andere jongelui, waarvan hij de jongste was. Van die tien zijn er nog zes in leven, die alle boven de 80 jaar oud zijn. De namen van deze heren zön: H. R. Rentema, Winschoten; M. B. ten Have, Midwolde; A. de Ruiter, Mijdrecht; Dr H. 't Hoen, Den Haag; Dr K. Buchli, Rotterdam. '
De twee laatsten hebben dokter S. Knöps op de jubileumdag een bezoek gebracht, waarbij zowel de studentenstreken als bijzondere gebeurtenissen uit hun carrière werden opgehaald. Deze twee veteranen waren evenals de oude heer Knöps nog bijzonder vitaal, en aan het diner aten,ze als jonge kerels!
Een bijzonderheid is wel, dat de 84 jarige gepens. ambtenaar Kok te Sommelsdgk Dr 't Hoen heel best kende, daar deze veearts geweest is in Mourik, waar toen de heer Kok woonde. In zestig jaar lang hadden ze niet van elkaar gehoord of gezien. Bergen en dalen ontmoeten hier elkaar
Dr 't Hoen heeft in zijn loopbaan heel de wereld afgereisd, hij was tweemaal in Indië, in ZuidAfrika en in Amerika, zodat hij heel wat te vertellen had.
Het was in de vorige eeuw geen geringe zaak om voor arts te studeren. Een H.B.S.. was er niet en de vooropleiding die de jonge heer Knöps nodig had genoot hij van onderwijzer de Jong en later van een onderwijzer te Rotterdam. Zonder H..B.S.. slaagde hij met Büchli voor het toelatingsexamen. Op zichzelf was dit reeds een prestatie.
Zoals gezegd was hij op 20jarige leeftijd al dierenarts en ging toen voor arts verder. Vijf jaar later vestigde hij zich als geneesheer te Sommelsdijk.
Dokter Knöps genoot van meetaf op het eiland een zekere vermaardheid. Er was in die tijd op de meeste dorpen wel een arts gevestigd, maar toch kwam men uit bijna alle dorpen bij hem op consult. Daar er geen ziekenhuis was heeft
Daar er geen ziekenhuis was heeft dokter Knöps op ons eiland menige ope
Weerpraatje
Wat te doen tijdens en bij naderend onweer?
(Van onze weerkundige medewerker.) Wanneer wij lukraak een jaarboek uit de kast pakken over al de onweders, welke zich in een jaar voordoen en waarover de gegevens werden bijeengebracht door vrijwillige waarnemers en samengesteld door het K.N..M.I., dan zien wij dat er bv. in het jaar 1939 in ons land 23 personen dodelijk door de bliksem werden getroffen. Hiervan werden er 7 in het open veld getroffen, 6 in de nabijheid van of schuilend onder bomen, terwijl 2 op een fiets waren gezeten en 8 binnenshuis vertoefden.
Elk jaar weer opnieuw maakt het onweer slachtoffers en al zijn dit er dan gemiddeld wel geen 500 per jaar zoals in Amerika, toch is 20 per jaar voor ons land nog te veel. In de meeste, ook van boven genoemde gevallen, is het treffen door de bliksem niet te voorkomen, maar van de 2 getroffenen op de fiets kon het wel eens roekeloosheid zijn geweest. Wij menen dan ook in het kort enkele tips te moeten geven voor het geval U door een zwaar onweer mocht worden overvallen. Geen enkele instantie heeft tot nu toe de moed gehad om een handleiding op te stellen over wat er te doen staat bij een naderend onweer. De reden hiervan zal wel moeten worden gezocht in het feit, dat de bliksem zeer grillig is en zich elk jaar weer opnieuw trefgevaUen voordoen waarover men zich verwondert.
Om te beginnen geldt voor een ieder, waar hij zich ook bevindt, steeds, dat de hoogste punten moeten worden vermeden. Wanneer U al niet meer dan 10 seconden tussen bliksem en donder telt, is het onweer naderbij, nl. kan voor elke seconde 333 meter worden gerekend. Met de FIETS: U zoekt tijdig een
Met de FIETS: U zoekt tijdig een schuilplaats op, echter in geen geval onder een rij hoge bomen of onder een telefoon of electrische leiding. Rijdt niet, zoals men zo vasik ziet, door totdat het plotseling hard begint te regenen, want dan kan het al TE LAAT zijn! Vraag, wanneer U bij huizen of binnen de bebouwde kom bent, ergens binnen te mo gen komen; niemand zal U dit bij onweer weigeren en het is heel wat veiliger dan buiten onder een boom te blijven staan.
In het OPEN VELD: veelal vindt men hier geen schuilplaats en mocht deze er wel zijn in de vorm van een boom, grasmachine, hooiwagen of wat ook, maak daarvan dan nooit gebruik door daaronder te schuilen, want daardoor zijn in de loop der jaren al heel wat mensen dodelijk getroffen. Waag er gerust een nat pak aan en ga languit ergens liggen. Zorg er steeds voor nooit het hoogste punt van Uw omgeving te zijn en schuil ook nooit onder dat hoogste punt van Uw omgeving. Veehouders raden wij aan nooit één of meer bomen in de weide te laten staan (voor de zon, zoals het heet.) Slaat ze nog vandaag om, want heel veel dieren vinden hieronder tijdens onweer de dood. In 1939 bv. sloegen niet minder dan 117 runderen en 20 paarden dood.
Met de ATJTO: doet U het beste bij zwaar weer te stoppen, daar tijdens onweer vaak zware piasregens vallen, waardoor U slecht kunt zien, terwijl er heel wat automobilisten door een felle bliksem verblind worden. Al is gevaar voor Inslag dan nog niet zo groot, het veiligst doet U toch de bui af te wachten.
IN HUIS: hier bevinden zich de meeste mensen tijdens onweer, waar het in de meeste gevallen ook het veiligste is. Maar ga nooit voor de schoorsteen zitten, daar de bliksem in de meeste gevallen door de schoorsteen binnen komt. Het licht kunt U gerust aan laten; de antenne van de radio uitrekken en zo mogelijk aarden. Ook nooit onder de lichtmeter of een stopcontact gaan zitten. Het openen van ramen en deuren heeft geen zin, alleen in geval van bolbliksem, waarop wij nog eens terugkomen. De hele familie midden in de kamer om de tafel is het veiligst, hetgeen de praktijk duidelijk heeft bewezen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 juli 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's