Schandalig!
De vrijlating van Kapitein Westerling en zijn terugkeer naar Europa heef uiteraard hier in Nederland de pennen in beweging gebracht.
Vooral de socialistisch georiënteerde pers heeft zich niet onbetuigd gelaten Dat Kapitein Westerling zijn toevluch in België heeft gezocht en het feit, da hij in onze buurstaat vergurming kreeg er te blijven, onder bepaalde voorwaarden, zit de socialistische heren blijkbaa nogal hoog.
Zij zijn in hun critiek bizonder fel Slechts „Het Vrije Volk" is enigszin gematigd, als het schrijft, dat het nie kwaad is, dat Westerling in België gelegenheid krijgt om af te koelen. „Vrij Nederland" echter is het op di
„Vrij Nederland" echter is het op di punt helemaal niet eens met „Het Vrij Volk" en het steekt dit ook niet onde stoelen of banken. Naar aanleiding van „Het Vrije Volk" zegt dit blad op sarcastische wijze: „Och ja, de lijken in Celebes en Bandoeng zijn óók al zo ,lang „afgekoeld" En op een ander ;plaats doet „Vrij Nederland" er nog een ^schepje op, als het schrijft, dat Wester 'ling zijn glorie schijnt te ontlenen, aan het feit, dat hij niet meer te tellen Indonesiërs met hun voorvaderen heef verenigd, iets wat in de ogen van sommige Nederlanders (nog altijd volgen „Vrij Nederland") een soort missie werk schijnt.
Ter verduidelijking van het vorenstaande zij opgemerkt, dat Westerling destijds opdracht kreeg om in Zuid-Celebes orde op zaken te stellen. De manier waarop Westerling dit deed schijn nu niet bepaald zacht te zijn geweest en dit heeft vooral van socialistische zijde de nodige reacties gewekt.
Vandaar ook, dat „Vrij Nederland" spreekt over „de lijken van Celebes". Wij willen ons niet opwerpen als pleitbezorger van kapitein Westerling en wi willen evenmin Westerlings actie in Indonesië goedkeuren; vrij willen ons slechts stellen achter hetgeen enige tijd geleden „Elseviers Weekblad" schreef nl.: „Westerling moge politiek en militair ook verwerpelijke dingen hebben gedaan, hij is ten slotte in onze ogen toch in ieder geval een energieke flinke kerel, en gesneden uit een houtsoort waar Nederland meer aan te danken heeft dan aan de pap, waaruit men de Schermerhorns heeft gefatsoeneerd."
Hiermede zou „Vrij Nederland" het voorlopig kunnen doen ware het niet dat nóg iets de aandacht vroeg.
Het valt namelijk op, dat „Vrij Nederland" met het haar eigen sentiment (waarmede het overigens wel wat gu is) spreekt over de afgekoelde lijken van de Indonesiërs.
Het heeft er aUe schijn van, dat men door dik en dun de Indonesische Republiek de hand boven het hoofd wil houden. Op de keper beschouwd behoeft dit niet zozeer te verwonderen, want zowel de Indonesische Republiek als „Vrij Nederland" steunen op de revolutie.
Maar het doet wèl pijnlijk aan, dat een Nederlands blad de schijn wekt, alsof de Nederlandse doden in Indonesië haar geen parten spelen.
Nee, Nederlands bloed deert „Vrij Nederland" blijkbaat- niet. Men oordele zelf. In het zelfde num
Men oordele zelf. In het zelfde nummer, waarin dit blad zijn gal over Westerling uitspuwt, vervolgt de vroegere minister uit het kabinet Djocja, Hadji Agoes Salim, zijn artikelen-serie over de geschiedenis van de Republiek Indonesia. Let wel, „Vrij Nederland" ziet er geen been in om haar kolommen te vullen met de pennevruchten van iemand, die mede verantwoordelijk is aan de dood van zovelen van onze mannen en jongens.
Het zegt haar niets, dat hier in Nederland nog altijd getreurd wordt over het verlies van vader of zoon. Wij zouden geneigd zijn om in de
trant van „Vrij Nederland" over ónze doden in Indonesië dezelfde woorden te bezigen, Indien dit ons niet profaan leek te zijn. In ieder geval, „Vrij Nederland" zou
In ieder geval, „Vrij Nederland" zou er goed aan doen als het de hand eerst eens in eigen boezem stak, alvorens het zich tot critiek op anderen begaf. Dan zou het niet de indruk wekken, dat door haar verraad gepleegd werd aan het bloed van zovele soldaten, die thans in Indonesische bodem begraven liggen. Het Nederlandse volk kan niet anders dan met grote verontwaardiging hiervan kermis nemen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 september 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 september 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's