Stad aan 't Haringvliet, plaats vol leven en bedrijvigheid
Er worden deviezen gekweekt!
stad aan 't Haringvliet, in de Oostelijke hoek van ons eiland weggedoken, is een plaats vol leven en bedrijvigheid. Er wordt naar verhouding tot andere plaatsen een verbazend grote hoeveelheid landbouwproducten verscheept, wat wel mede zijn oorzaak zal vinden in de gemakkelijke bruikbaarheid van de haven. Ofschoon slechts ongeveer 1300 Inwoners tellend heeft het zich in de gemeenschap altijd prima weten te handhaven, daar Stad zelfs in de nijpendste crisisjaren niet noodlijdend is geweest.
De haven van Stad aan 't Haringvliet is o.i. eigenlijk wel de oorzaak van die bedrijvigheid. Het is al een zeer oude haven — vroeger eeuwen was het eerst een uitwateringssluis, die slechts secundair voor de scheepvaart werd gebruikt. In oude geschriften wordt melding gemaakt, dat in 1691 een spuikolk werd uitgediept; we kunnen lezen dat in 1700 een nieuwe spuibak werd gemaakt, in 1704 een nieuwe kaai en in 1735 het maken van een verder eind nieuwe kaai. Omstreeks het midden van de ISe eeuw schijnt het haventje van Stad reeds van enige betekenis geweest te zijn, want er kwamen toen „schepen met wijn en met kastanjes en ook 's Lands jachten binnen!" Later is deze vaart weer afgezakt.
Maar thans maakt de schipperij er graag gebruik van. Andere havens op ons eiland hebben lange kanalen eer men binnen is — hier bedraagt de lengte van de haven tussen Haringvliet en kaai slechts 395 m. Het vervoer van landbouwproducten
Het vervoer van landbouwproducten is in handen van de drie commissionnairs ter plaatse nl. de heren M. Koppenaal, J. A. Peekstok en L. Huizer. Flinke bedrijven, waarvan de commissionnair Huizer wel de voornaamste is. Enkele jaren geleden heeft deze de oude meestoof laten verbouwen, waar een goed geoutilleerde sorteer-inrichting in is gevestigd. Men vindt daar een van de grootste sorteer-machines, waar 2000 balen per dag (aardappelen pf uien) kunnen worden gereed gemaakt. In deze ruimte, die nu reeds te klein blijkt te zijn, vindt men allerlei apparaten voor het gereed maken der producten; electr. zakkenheffers, bascules, zakkenstopmachines om de dure jute zakken te herstellen enz. Ook is er pas een nieuwe transportband geplaatst van 8 meter lengte waarmee de zakken van de grond af op de wagen of naar elke hoek in het pakhuis kunnen worden getransporteerd.
Er is in deze zaak een levendige handel in pootgoed (aardappelen) die vrijwel naar alle landen van de wereld verzonden worden. Dat dit aan onze deviezenkas ten goede komt, valt wel te begrepen.
Behalve bij de andere genoemde commissionnairs, werken in dit bedrijf alleen permanent plm. 30 man, plus evenzoveel arbeiders op het land. Vaak
wordt in dit soort bedrijven overgewerkt, zodat wekelijks een flinke som loon wordt uitgekeerd. De verscheping van deze landbouwproducten brengt voor de gemeente jaarlijks ook heel wat op. Van de voornaamste producten geven we hier de cijfers. Verscheept werden:
Aardappelen: in 1948 16608 ton in 1949 18415 ton
Bieten: in 1948 6758 ton in 1949 11173 ton
Uien: in 1948 in 1949 3305 ton 4076 ton
Aan Havengelden werd ontvangen: 1946 1947 1948 1949 ƒ 1335.— ƒ 1586.— ƒ 1964.— ƒ 2376.—
Kadegeld: 1946 1947 1948 1949 ƒ 3481.— ƒ 4144.— ƒ 6943.— ƒ 7719.—
Uit deze cijfers is te zien, dat dit wel van enige betekenis is. Geen wonder, dat men te Stad aan 't Haringvliet zo'n grote nieuwe weegbrug behoefde (gebouwd door de fa. Vis te Sommelsdijk) de grootste en mooiste van het eiland.'
In 1947 werd ƒ 170.000 aan de haven besteed toen de beschoeiing enz. moest worden vernieuwd en kort geleden plm. ƒ 5000.— voor het opnieuw uitbaggeren. In deze kleine gemeenschap wordt dus werkelijk wat gepresteerd.
Ook heeft Stad aan 't Haringvliet nog een belangrijk industrie-bedrijf, nl. de zaak van de Gebrs. van Rumpt, waar plm. 25 man personeel werkzaam is. De fa. van Rumpt is niet alleen reparatiebedrijf, en heeft een levendige handel in landbouwmachines, maar produceert ook zekere landbouwwerktuigen en is zelfs de laatste jaren met nieuwe vindingen voor de dag gekomen. Inzonderheid worden er veel ploegen vervaardigd. Het is een bekende firma die tot buiten de grenzen van Plakkee haar clientèle heeft.
Uit de statistiek van de volkstelling, die 31 Mei 1947 werd gehouden, blijkt, dat de bevolking van Stad aan 't Ha^ ringvliet voor het grootste gedeelte is ingeschakeld in het arbeidsproces, want van 297 mannelijke gezinshoofden oefenen er 277, d.i. ruim 93% een beroep uit. Een echte werkgemeenschap dus. Stad heeft bovendien een actieve bur
Stad heeft bovendien een actieve burgemeester, een echte burgervader. Hij leeft in alle opzichten met de bevolking mee, zo zélfs, dat er geen huwelijk voltrokken wordt of hij komt op de receptie en geen sterfgeval of Burgemeester Brinkman is aanwezig ter condolatie. Dikwijls is hij arbiter in kleine geschillen, zodat wel kan worden gezegd, dat het een burgemeester is die zijn gemeente en de gemeentenaren van haver tot gort kent.
Zo heeft Stad aan 't Haringvliet zich door de loop der tijden als kleine zelfstandige gemeente weten te handhaven. Met spanning wordt uitgezien, hoe het verloop zal zijn in betrekking tot samenvoeging der gemeenten op ons eiland.
Het liefst zou men de zelfstandigheid willen bewaren en niet bij Middelharnis willen worden gevoegd. Maar als er een opruiming moet zijn van kleine gemeenten, dan toch liever bij Middelharnis, dan bij Den Bommel!
Over Stad aan 't Haringvliet wordt in de volksmond wel eens schimpend gezegd: ,,Stadje droogbrood." Waar die scheldnaam vandaan komt is ons niet bekend. Heeft men er droog brood gegeten om zich vooruit te werken dan is het een ere-naam. Want thans heeft men er wèl een belegde boterham, want er wordt goed verdiend.
„Wij Stedenaren" zou wijlen Ds Polhuis zeggen — „redden ons wel." En inderdaad, dat is zo.
Die knagende Rheumatische pijnen in al Uw leden moet ge in de oorzaak aantasten.
Die oorzaak is als regel onzuiver bloed. Begin daarom een Kruschen-kuur. Wonderlijk — die aansporende werking der zes minerale zouten, die Kruschen bevat en die de bloedzuiverende organen dag na dag op toeren houden en daarmede hun natuurlijke krachtige werking geven. Als lever, nieren en ingewanden weer op volle toeren hun functies verrichten, kunnen onzuiverheden in het bloed zich niet meer vastzetten en daarmee is dan de oorzaak van Uw pijnen in de kiem gesmoord. Neem daarom Kruschen. Regelmatig! En... hoe eerder hoe beter...
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's