Besprekingen overe ded Begroting 1951 te Dirksland
pe heer D. Poortvllct tnerkt op, dat looi' de heer van Es is gezegd, dat hij n zijn eigen zwaard is gevallen. Dit fil hij niet op zich laten zitten en hij eft dhr van Es in overweging voort |jn beter te luisteren. Spr. heeft niets Igen de heer van 't Geloof als per ;oon, maar hij moest daar niet zitten. )e wethouderszetel behoorde door een tnü de P.v.d.A. bezet te zijn.
De heer van Es: U hebt gezegd dat lan 't Geloof een man is die alleen een jeikelgke groep voorstaat en een man IS waar wij (de P.v.d.A.) niets aan hebten! Dit heeft hij opgevat dat hij dus *n man is voor de gemeente belangen. De heer D. PoortvUet: Dat is weer tea misverstand. Persoonlijk wil ik niemand aanvallen. Dat doet niet iemand van goed fatsoen. De heer van 't' Geloof IS mij best, maar het gaat over de politieke situatie.
Weth. van 't Greloof bestrijdt de opmerking van de heer Poortvliet dat er {ehandeld zou zijn uit wraak, maar spr. t dat zijn principe altijd zo geweest IS De voorz. beslist het twistgesprek,
De voorz. beslist het twistgesprek, toor te zeggen, dat de heer D. Poortvliet dus niets tegen de persoon van de heer van 't Geloof heeft, \*aarmee dhr van Es dus wel bevredigd zal zign. De heer Bestman brengt daarna namens de commissie verslag uit en adviseert tot goedkeuring.
De begroting wordt dan artikelsgewijin behandeling genomen. De heer Albnegts informeert naar de vorige batige saldi waarop de voorz. antwoordde dat men daar niet aan mag komen.
De heer Poiortvliet sprak over de verloging presentiegelden. Hij meende dat tiet verzuim toch ook wel betaald mag worden. Dirksland staat wat presentiegeld betreft het laagst. De voorz.: Dan 5% er bij! De heer PoSortvliet: Dit heeft geen
De heer PoSortvliet: Dit heeft geen mvloed op het bedrag! Drie gulden is te laag, hij vraagt het op ƒ 4.— of ƒ 5.— te brengen. Spr. heeft ook vernomen, dat de woonruimte-commissie maar de lielft krijgt van het presentiegeld van de raad.
De voorz.: Dat is ƒ 2.50 per per keer. T.o. van het presentiegeld merkt spr. op, dat de vergaderingen zoveel mogelijk s-avonds worden gehouden. Met dit element valt niet van loonderving te spreken. Wel staat Dirksland met ƒ 3,— niet aan de spits. Gelet, dat 's-avonds wordt vergaderd is B. en W. dienaangaande niet met voorstellen gekomen. Ziende op de finantiële toestand, meent spr. dat de raad ook soberheid moet betrachten in deze. (Hilariteit.) De heer de Bonte vraagt of B. en W.
De heer de Bonte vraagt of B. en W. wil onderzoeken hoe hgt in andere gemeenten is.
De voorz).: Het is niet zo, als er een gulden bijkomt, dat Ged. Staten daar bezwaar tegen zullen hebben.
De heer PoortvUet: Men moet van die ƒ 3.—' wel eens wat kopen, 't een of ander eens lezen, correspondentie voeren enz.
De heer v. Es zegt dat de leden met het raadslidmaatschap, om alleen hier een avond te zitten niet klaar zijn. Er moet ook wel eens voor verlet worden. De voorz.; Er zal een onderzoek worden ingesteld in andere gemeenten.
De heer D. Poortvliet verheugt zich dat er 'n post uitgetrokken is voor nieuwe vloerbedekking, want hij was dezer dagen op het secretarie en was blij er levend uit te zijn gekomen, zoveel gaten waren er in!
De heer v. Proioyen vindt een nieuwe hiiisnummering noodzakelijk, wat de Voorz. beaamt. Er zijn van de zijde van de P.T.T. klachten gekomen. Het zal echter wel ƒ 1000.— kosten, of iedere bewoner moet er aan mee betalen. B. en W. zal het nader bezien en later met voorstellen komen.
De heer Boon vraagt inlichtingen over het archief waarvoor ƒ 500.— is geraamd.
De voörz. antwoordt dat dit bedoeld IS voor het nieuwe uniforme systeem voor opberging van stukken. Het bedrag is niet volledig, maar B. en W. hebben deze post alvast uitgetrokken. Het nieuwe systeem werkt bijzonder practisch.
De heer Boon is er voor, als er maar geen archivaris aan te pas moet komen. Bij hoofdstuk Openbare veiligheid brengt de voorz. het voorstel naar voren tot aanbrenging om een nieuwe alarmering van de brandweer. Het wordt een uitgave ineens, waarbij jaarlijks ƒ 25.— recognitie voor de Emgo voor gebruik van de kabel. Voor het jaar 1951 kan men met het aantal slangenmateriaal volstaan. De heer van Pi'oo^en sprak over de
De heer van Pi'oo^en sprak over de punten waar de alarmering wordt aangebracht. Ze lopen nu allemaal naar Hof, die weten ze beter te wonen dan de commandant!
De heer de Bonte vroeg of het brandweercorps nogal constant was, waarop de voorz. bevestigend antwoordde. Valt iemand weg, dan wordt het ma
Valt iemand weg, dan wordt het materiaaal weggehaald. Besloten wordt tot aanleggen van deze alarmering. De heer Albregts vroeg om Donder
De heer Albregts vroeg om Donderdags het Badhuis ook open te stellen, wat echter niet rendabel blijkt te zijn volgens de voorzitter.
De heer Boon merkte op dat 's middags het bad wel eens koud is, en, vroeger behoorde te worden aangestoken Dit zal de voorz. doorgeven.
De heer Bestmam. merkte bij de post onderhoud straten en pleinen op, dat op korten termijn de putten bij de O.L. en bij de Chr. School uit de weg dienen te worden gehaald. De voorz. heeft er al met de opzich
De voorz. heeft er al met de opzichter over gesproken, die echter nog op teer wachtte. Er komen nog enlcele veranderingen in de straten, waarin B. en W. huiverjig zijn het nu al afdoende te maken.
„Ik zit nu al met natte voeten hier", riep de heer D. Poortvliet uit! De heer Albregts vroeg hij de post gemeente-reiniging of de auto die nu
gehuurd wordt niet voordeliger voor eigen rekening kan worden genomen. De heer D. Poortvliet meende dat misschien combinatie met Herkingen mogelijk is, wat echter volgens de voorzitter daar niet wenselijk wordt geacht. Dezelfde wil een makkelijker auto met gesloten kap aanschaffen wat weer op de finantiën afstuit.
De heer Albie^ vindt de post ƒ 2000 voor verwarming en schoonhouden schoolgebouw hoog wat de voorz. beaamt .Misschien is het mogelijk door gasverwarming deze post later lagerte krijgen.
Bij de post onderwijs stelde de voorz. in het vooruitzicht, dat in verband met de wijziging nieuwe wet voor de Kleuterschool voorstellen zullen moeten komen tot verhoging van de schoolgelden.
De heer de Bonte spooit B. en W. aan om alle culturele verenigingen steun te geven, zo nodig ook finantiële steun, waarmede de voorz. zegt rekening te zullen houden.
Dan wordt de begroting z.h.s. goedgekeurd.
8. Veiststelling van het bedrag der kosten per leerling van de Openbare Lagere School voor 1951 geraamd, zulks in verband met het aan de Bijzondere School te verlenen voorschot over dat jaar (art. 55 bis der L.O. Wet 1920.) Voor 1951 worden de kosten voor de O.L. School als volgt geraamd:
a. kosten onderhoud gebouw en terrein ƒ 600.— b. onderhoud schoolmeubelen en aanschaffing leermiddelen geraamd ƒ 650.— voor extra aanschaf nog ƒ 825.— c. verlichting en verwarming ƒ 2000.— d. Schoolbibliotheken f 60.— e. ander© uitgaven ƒ 362.34 Plus administratiekosten per leerling 153 x ƒ 0.50 ƒ 76.60 Totaal ƒ 3923.84 of ƒ 25.65 per leerling. Dit bedrag zal over 1951 dus ook aan de Bijz. School per leerling beschikbaar worden gesteld. Wordt goedgevonden. 9. Voorstel verstrekken renteloze kas
9. Voorstel verstrekken renteloze kas geldlening aan de Woningbouwvereniging over 1951.
Voor het doen van de verschillende uitgaven door de Woningbouwvereniging heeft de vereniging aan de te ontvangen huren niet voldoende middelen, zodat zg kasgeld moet lenen. Dit moet de gemeente renteloos verstrekken. 1951 wordt ƒ 20000.— nodig geacht. Ook hiermee gaat de raad accoord. Voor
10. Voorstel verstrekken kasgeldning groot ƒ 44000.— aan de Gascentrale „Flakkee" voor aanleg persleiding. Volgens de overeenkomst zal de gemeente aan de Gascentrale „Flakkee" ter leen verstrekken het bedrag dat de persleiding van Middelhamis naar Dirks land kost. De gemeente heeft hiervoor een kasgeldlening voor 3 jaren gesloten ä 2%% per jaar. Voorgesteld wordt het bedrag op dezelfde voorwaarden aan de Gascentrale te verstrekken. Het bedrag, zijnde ƒ 44000.— zal in 40 jaren worden afgelost. Wordt goedgekeurd.
Toegevoegd wordt een voorstel om de Gasthuissteeg te rioleren. Het is tot een overeenkomst gekomen, met de bewoners, de begroting zal er voor met ƒ 600.— worden belast. Dit vindt instemming in de Raad.
Bij de rondvraag merkt de heer D. Poortvliet op om bö het geven van een naam aan een nieuwe straat daarin een bewoner van Dirksland te vernoemen. Spr. vroeg of hij daar een voorstel toe moet doen. De vioorz. zeide er persoonlijk al aan
De vioorz. zeide er persoonlijk al aan gedacht te hebben, mogelijk wel aan dezelfde persoon. Er komt van B. en W. een voorstel over. Ook wil de heer D. Poortvliet de naam
Ook wil de heer D. Poortvliet de naam Achterweg en Parallelweg wegwerken. Voorts dringt hij aan om in de vacature voorzitter Woningbouwvereniging spoedig te voorzien. Hieraan zal worden voldaan.
Daarna sloten. wordt de vergadering ge-
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's