Burgerlijke Stand
OUDDOEP
Burg. Stand over de maand Nov. '50 Geboren: Neeltje, dochter van Dim
Geboren: Neeltje, dochter van Dimmen Hoek en Neeltje van Splunder; Leendert, zoon van Christiaan Mierop en van Adriana Bakelaar; Krijn, zoon van Gerrit de Ronde en Klaartje Verduijn; Susanna, dochter van Kommer Hollaar en Klaartje Breen; Daniella, docther van Ja.cob van der Klooster en Krijntje K. Westhoeve; Cornells, zoon van Cornells Venneman en Adriana van der Linde; Jannetje Hulgje, dochter v. Willem Pikaart en Elisabeth Sperling; Jacob, zoon van Pieter Tanis en van Elizabeth Mastenbroek; Maria Hester, dochter van Aren van der Spaan en van Cornelia K. Pijl; Kasperina, dochter v. Adrianus Temmink, en van Dina C. Westdijk; Adriantje, dochter van Cornells Hameeteman en van Haaltje C. Tanis; Cornells, zoon van Nelis Breen en van Niesje M. Lodder; Inten Madeleine Chatlotte, docther van Dimmen Hoek «n van Johanna E. Hendrik; Klaas je Neeltje, dochter van Eeuwit Akershoek en van Elisabeth Knape; Maart je docther van Comelis van der Klooster en van Teuntje Menheer; Jan, zoon van Teunis Aleman en Cornelia Goedegebuur; Bastiaan zoon van Willem Moerkerk en van Dimmetje Akershoek. Gehuwd: Comelis van der Klooster, oud 37 jaren en Lena Grinwis, oud 23 j. Jan L. Meijer, oud 21 jaren en Maartje Sandifort oud 24 jaren; Jacobiis Guldemeester oud 29 jaren en Pietertje van Splunder oud 25 jaren.
POST VOOR KOREA
Sinds enkele dagen kan wederom Ilichtpostcornesponidentie naar 2iuidf Korea worden verzonden. Voorlopig kun nen uitsluitend neitaangetekende brieven, briefkaarten en luchtbrieven worden verzonden. De verzending van luchtpostcorrespondentie naar NoordKorea, alsmede van zeepoststukken naar Noord en ZuidKorea blijft nog gestaakt, behalve voor militairen behorende tot het Nederlandse Detachement Verenigde Naties in Korea. O
CORRESPONDENTIE Wegens plaatsgebrek moesten enkele stukken bleven overstaan, w.o. ook „Schrammetje" de breedte van overschot, onder beding dat de gemeente recht van overpad heeft.
De voorz.: Dit zal wel moeilijkheden meebrengen.
Bij stemming wordt het voorstel met 7 voor en 3 tegen aangenomen. Tegen Weth. Gebraad, de Vin en Prince. De onderhandelingen zullen opneiuw worden geopend.
Contra de Flaklc. 'Gemeenschap 12. Voorstel B. en W. tot het beschikbaar stellen van ƒ 0.25 per inwoner, ten behoeve van de Stichting ,,De Flakkeese Gemeenschap" als voorschot op de te verkrijgen gelden in de Plakkeese Brug Weth. Gebnaiad maakt bezwaar tegen de vorm van een N.V. voor de brug. In een N.V. is voor de gemeente heel weinig zeggenschap weg gelegd. Hij zou gaarne zien dat de pi. Overheid en wat meer in te zeggen had. De opzetters kunnen van goede wille zijn, maar hij is tegen een N.V. Wel niet tegen de 25 et per inwoner, maar hij vraagt zich toch af, welk vervoer komt over die brug? Komt er dan weer een monopolie van de R.T.M, of zo. Dit is wel iets voor later, maar toch zou spr, willen dat er een meer uitvoerig verslag in de raad kwam, wat er van onze gelden gebeurd. De heer Kantei-s wil de beschikbaarstelling van gelden niet betwisten, maar heeft bezwaar tegen de Plakkeese Gemeenschap, die z.i. de kracht van de raden ontfutselt. iDe raad komt achter de feiten te lopen, ze moeten maar worden geaccepteerd. Hij is het eens wat weth. Gebraad gezegd heeft t.o. van een N.V. De heer Groenendijk is het met de
De heer Groenendijk is het met de sprekers eens. Uit protest tegen de Plakk. Gemeenschap is hij er tegen. De voorz.: U moet toch het algemeen belang voorstaan. De F.G. heeft voor de brug belangrijk werk gedaan. De Prov. Staten hebben besloten tot medewerking van de brug", te meer waar het uit de gemeenschap zelf voorkwam, d.w.z, dat Flakkee zelf het initiatief nam. Men moet dit niet onderschatten. Nu wordt bezwaar gemaakt tegen de vorm, maar het is de enige mogelijkheid ons concreet te werk te .gaan. Uit de raden is nooit een concreet voorstel dienaangaande gekomen. In de statuten staat, dat Rijk en Provincie toezicht en een stem in het kapittel hebben. Er is veel voorbereidend werk nodig om tot een brug te komen. Tolheffing i."! nodig, anders zou Flakkee jaren in haar isolement blijven. Thans is de bevolking ook ontzettend veel kwijt aan veergelden.
De Plakk. Gemeenschap zit nu met een gebrek aan geldmiddelen, vandaar dit voorstel. Bezwaar zal niet bestaan, dat verantwoording wordt gedaan. Om zich nu te verzetten tegen de votering van gelden, zou ontzettend remmend werken. Primair moet men de actie voor een vaste oeververbinding niet uit het oog verliezen.
Weth. Gebnaiad is niet tegen de vaste oeververbinding, maar heeft alleen tegen de vorm bezwaar. Daarvan zou hij zijn stem afhankelijk willen stellen. Kan het niet anders dan een N.V., zou hij toch verantwoording van de gelden willen. De heer de Vin zegt dat het werk van
De heer de Vin zegt dat het werk van de P. G. moet worden gewaardeerd en onder alle omstandigheden moeten de de gelden er komen. Als er een brug komt gelooft hij niet, dat er een N.V. voor nodig zal zijn! Het Rijk neemt dat wel over! Ook zullen we nooit geen tol behoeven te betalen! Het is maar dat er een brug komt — en die brug komt er — maar tol betalen, daar gelooft hij niets van! .De voorz. gelooft ook dat de brug er
.De voorz. gelooft ook dat de brug er komt. Maar toch zal de bevolking er in bij moeten dragen anders blijven we in het isolement.
De heer Gorenendijk is niet tegen het werk van de F.G. Maar nu begint men met een klein stukje, later vraagt men om meer!
Weth. V. Vught: In de F.G. zit toch een vertegenwoordiger van de Raad! De voorz.: En het verslag van de F.
De voorz.: En het verslag van de F. G. komt ook in de raad.
De heer Groenendijk dringt toch aan, dat de raden meer zeggenschap zullen krijgen, wat het bestuur zal worden voorgelegd. Het voorstel wordt daarna z.h.s. aan
Het voorstel wordt daarna z.h.s. aangenomen. 13. Voorstel B. en W. tot toekenning
13. Voorstel B. en W. tot toekenning van een tegemoetkoming ingevolge art. 13 der L.O. Wet 1920, berekend naar ƒ 40. per jaar, vanaf 1 Januari 1950 aan de heer C. Pieterse, Emmastraat 13, we geng schoolbezoek van zijn dochtertje aan de B.L.O. School te Nieuwveen.
14. Voorstel B. en W. tot toekenning van een tegemoetkoming in de verblijfkosten schoolbezoek B.L.O. school te Nieuwveen van het dochtertje van de heer C. Pieterse, Emmastraat 13, berekend naar f 160 per jaar.
De voorz.: De gemeente betaalt over 1950 voor 2 kinderen ƒ 360.—, voor het a.s. jaar wordt dit ƒ 550.—. Hiermee gaat de raad accoord,
15. Voorstel B. en W. tot toekenning van een tegemoetkoming ingevolge art. 13 der L.O. Wet 1920, berekend naar .f 40.— per jaar, vanaf 1 Mei 1950 aan de heer Jn. Wielaard, Kaai 14, wegens schoolbezoek zoontje van de U.L.O, School te Middelharnis.
De heer de Vin: Anderen hebben vorige jaren ƒ 50.— gehad, waarom deze maar f 40.— ?
De voorz.: B. en W. meenden dat met ƒ 40.— kon worden volstaan. Misschien
ƒ 40.— kon worden volstaan. Misschien hadden die andere gevallen ook maar ƒ 40.— moeten hebben. De totale kosten zijn .ƒ 70.—. De heer Kantens wil ook dhr Wielaard
De heer Kantens wil ook dhr Wielaard ,f 50.— geven, evenals de anderen. Het voorstel van B. en W. wordt echter aangenomen.
16. Voorstel B. en W. tot vaststelling van het bedrag per leerling voor het Openbaar Lager Onderwijs voor het jaar 1951, ingevolge artikel 55 bis der L.O. Wet 1920.
Wordt bepaald op f 19.58 per leerling, waarnaar de R.K. school vergoeding zal ontvangen en ,ƒ 17.51 voor de Chr, School,
De heer Fase zegt dat het bestuur met dit bedrag niet rond kan komen. Het wettelijk bedrag is ƒ 20,—, is het niet mogelijk dat de raad het hoger stelt ? vraagt spr.
De voorz.: Bij de minister kan daarover geargumenteerd worden. Wij moeten deze berekening vast stellen naar de uitgaven der 0,L. School, De heer Fase: Een beetje royaler bij de 0,L. School! De vobrz.: Het moet er zuinig heen. De heer Haagens: Op het ondei-wijs
De heer Haagens: Op het ondei-wijs moet men niet beknibbelen. Het verwondert spr,, dat met een klein leedlingenaantal, zo'n laag cijfer is.
iDe voorz.: Er is toch heel wat gebeurd aan de school. De cijfers der uitgaven zijn juist en wijzen het uit. Besloten wordt tot goedkeuring.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's