Rondom de Landbouwschool
Is er een school, waarin rust kan heersen, dan is het zeker de Landbouwschool. Iedere dag maar éèn klas leerlingen, geen stoornis dus van andere klassen. Elk geluid in de gehele school vindt zijn oorzaak alleen in die klas leerlingen en daardoor is elk geluid niet alleen bekend aan ons, maar ook aan de jongens, en deze worden dan ook niet afgeleid. Juist, omdat onze leerlingen zo gewend zijn aan rust, werken ongewone geluiden in de school zeer hinderlijk. Dit ondervinden we de laat- ste weken, nu, in verband met de aan- leg van de centrale verwarming, iedere dag drie monteurs, een metselaar, soms nog- een timmerman door de school dwalen en op verschillende plaatsen aan het breken zijn. Jammer, dat deze werkzaamheden vallen in de tijd, die voor onze school hoogseizoen is, Prettig zou het geweest zijn, en daarop hadden we gehoopt, wanneer deze aanleg had kunnen gebeuren, m de maanden, dat onze jongens op het land werken. Dan zouden ze inNovemtier reeds van de centrale verwarming hebben kunnen profiteren. Elke morgen kwamen ze druipnat de school binnen, en nu moesten ze na schooltijd de natte jassen weer aantrekken. Van de 90 leerlingen komen er zeker 75 op de fiets. Onze jongens verheugen er zich nu al in, dat ze straks 's avonds met droge kleren naar huis kmmen fietsen. Daarom accepteren we de onvermij
Daarom accepteren we de onvermijdelijke storingen in ons onderwijs en zijn we onze jongens dankbaar voor de wijze, waarop ze er op reageren.
Dat het momenteel hoogseizoen voor onze school is, blijkt wel hieruit, dat wekelijks plm. 200 leerlingen de school bezoeken, nl. 90 jongens der school, 45 meisjes van de Landbouwhuishoudschool en plm. 70 cursisten op de avondlessen. Op deze cursussen in veevoeding en voor opleiding van aardappel-selecteur — zijn momenteel een viertal vaders van onze dagleerlingen. Daarin verheugen we ons, we zien er een stimulans in voor de jongere leerlingen om ten volle profijt te trekken van het gegeven onderwijs. Deze week zei een der jongens: „Morgen zal vader wel niet naar school kunnen komen, hij heeft spit in de rug." Verwonderd kcTcen ze daarom op, toen de volgende avond vader, de rug gekromd het lokaal binnen kwam strompelen en prettig deed ons zijn commentaar aan: „'t Zou een slecht voorbeeld zijn voor de jongens, als wij nu voor dit en dan voor dat niet naar school zouden komen. „Goed voorgaan, doet goed volgen." Op de cursus voor veevoeding trach
Op de cursus voor veevoeding trachten we met behulp van onze cursisten onder de molenaars en veevoederhandelaren een collectie veevoedermiddelen bijeen te brengen en reeds nu mag deze collectie er zijn. In de verschillende meelmengsels worden onderscheiden grondstoffen verwerkt en elke cursusavond doen enkele dezer grondstoffen de ronde en wordt het practisch gebruik er van besproken. Velen hebben wel eens gelezen van Johannesbrood, maar gezien hebben ze het nooit. Het is de vrucht van een vlinderbloemige boom, die en het gebied van de Middellandse Zee groeit. Ze bevat geen of nagenoeg geen eiwit (de zaden zijn er uit), maar wel 50% suiker. Vroeger werden in de snoepwinkels deze vruchten verkocht en door de kinderen graag Segeten.
Bloedmeel, dat meer dan SO'/r eiwit kan bevatten, en dat in zeer veel meelmengsels wordt verwerkt, vooral voor biggen en pluimvee, kende geen enkele practische veehouder. Wel vroegen verscheidene cursisten,
Wel vroegen verscheidene cursisten, of dit hetzelfde was als bloedpoeder, want daar hadden ze wel eens van gehoord. Dit laatste is echter een geheimmiddel, waarvan de samenstelling niet bekend is, doch dat des ondanks toch maar wordt gekocht, omdat de resul taten daarvan zouden zijn: Betere gezondheid van dieren, snellere groei, hogere productie of prestatie, meer melk, spek of arbeid. Tenminste dit beweert de handleiding, die we dezer dagen ontvingen en dit kunt U lezen m de bijgevoegde attesten van tevreden gebruikers. Raadzaam is echter voor de beoordeling van deze zgn. geheimmiddelen af te gaan op voederproeven genomen door onbevooroordeelde instanties als tav het Proefstation in Hoorn.
Bij navraag aan onze veehouders, welke rantsoenen ze momenteel geven aan bv. het melkvee, blijkt dat men zelfs bij benadering niet weet aan te geven, hoeveel er van een bepaald voedermiddel wordt gevoerd. Met hoeveelheden als een vork vol, een arm vol, een mand vol e.d. moet men zich dikwijls tevreden stellen. Maar dit is een veel te grove benadering voor een factor, die meer dan 2/3 van de productiekosten der melk veroorzaakt. Wanneer we een rant soen willen narekenen, behoort daar zeker het wegen van het verstrekte voer bij. Tevens zal men bij het rekenen merken, dat melkcontrole nog meer betekent dan het krijgen van een indruk van de fokwaarde van een bepaald dier Voor doelmatig voeren is melkcontrole feitelijk een voorwaarde. Een zeer belangrijk punt bij het aan
Een zeer belangrijk punt bij het aankopen van voedermiddelen is voorts de kwaliteit. Het verdient dan ook zeer sterk aanbeveling bij een vertrouwd adres te kopen en een analyse te eisen. Te duur voer doet de kostprijs van de melk onnodig stijgen. Ook is het zeer verstandig, gelijksoortige voedermiddelen op basis van de voederwaarde-pnjs met elkaar te vergelijken. Men zal dan merken, dat een zgn. specifieke werking vaak veel te duur wordt betaald.
Een kleine jongen dronken gevoerd
De 29-jarige landarbeider P. uit Valtherblokken (Dr.) die een zevenjarig knaapje dronken had gevoerd, stond Zaterdag voor de rechtbank te Assen terecht. Hij was met een aantal arbeiders bezig aardappelen te rooien, toen op een gegeven moment werd besloten een borrel te nemen op de g'oede afloop. De zevenjarige Harrie Oost liep met de mannen mee en G. zorgde ervoor, dat het kereltje niet minder dan vier borrels kreeg. Ernstig ziek keerde de knaap naar huis terug. Hij slingerde over de weg.
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zeven maanden. O
LEESTAFEL S. vam den Berg, „Je bent immers mÈjn vriend?" Hier is Barend de held van het verhaal, die niet veel vrienden heeft, omdat hij een lichaamsgebrek heeft. Hij kan niet altijd mee doen met het spel. Maar hij verricht toch veel goede daden, zelfs een, waarmee hij zijn hechte vriendschap aan een kameraad betoont. Zeer mooi. Voor jongens van 9^—12 jaar Prijs ƒ 0.85. Uitgav« van d» f«. W. D. Meinema t« Delft.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's