Aan de drempel - Over de drempel
De onderhandelingen tussen Nederland en de Republiek Indonesia over de toekomstige status van Nieuw-Guinea zijn thans enige tijd aan de gang. Het is duidelijk, dat het verloop ervan niet bepaald vlot te noemen is. De Nederlandse regering schijnt dit maal van plan het been stijf te houden. Wij schrijven met opzet „van plan". Het zou nl. niet de eerste keer zijn, dat onze regering tot deviaties (koersveranderingen) overging.
Uiteraard hebben de onderhandelingen over Nieuw-Guinea de volle belangstelling van de Nederlandse pers. Ook wij hebben meermalen van ons standpvmt blijk gegeven, en het mag dan ook als bekend worden verondersteld, dat wij voorstander zijn van bestendiging van de band tussen Nederland en Nieuw Guinea. Ook de Papoeabevolking, voor zover zij in staat mag worden geacht in deze een standpunt te bepalen, is voorstander van de Nederlandse souvereiniteit. De in Nederland vertoevende vertegenwoordigers van de diverse groepen op Nieuw Guinea hebben dit duidelijk en zonder omwegen verklaard.
Er ziJn echter in ons lieve vaderland nog mensen, die elke gelegenheid met beide handen aangrijpen, om als pleitbezorgers van Soekamo en de zijnen op te treden. Zij achten overdracht van Nieuw Guinea aan Indonesië in het belang van beide landen. Over het belang van Nieuw Guinea zélf spreekt men dan in het geheel niet.
Nog onlangs vergastte het uiterst „linkse" weekblad „Vrij Nederland" zijn lezers op het volgende vrij onnederlandse pennevruchtje. Het schreef toen:
Het gaat er om, dat de jonge Indonesische staat zich de wettige erfgenaam voelt van het vroegere Nederlands-Indië en dat aan dat erfrecht tekort gedaan wordt. Het gaat erom, dat Indonesië, dat zo juist zich van het koloniale jiik heeft bevrijd, aan zijn eigen drempel geen nieuw kolonialisme wil zien ontstaan.'
Zij, die de zaak zó stellen, zien één ding over het hoofd en wel dit: Zij vergeten, dat door een eventuele overdracht van Nieuw Guinea aan de Republiek Indonesia, een nieuw kolonialisme, niet ään de drempel, maar óver de drempel, binnen de Republiek Indonesia, zou, ontstaan. Een bewijs hiervoor vinden wij in de 10 Maart 1947 gedateerde „Nota bestuursbeleid Nieuw Guinea", waarin Resident Jan van Eechout o.m. zegt: „De Papoea telde in dit land nog 't minste; hij was overgeleverd In de handen van vrijwel ongecontroleerde niet-Papoease Indonesische bestuursassiatenten en politie, die hem vereerden (kwelden — I.V.) op vele manieren en in hun supreme minachting hem nauwelijks als mens beschouwen, hem vernederden en zijn ontwikkeling belemmerden."
. Het is klaar en duidelijk wat de bevolking van Nieuw Guinea te wachten zou staan, indien onverhoopt de souvereiniteit aan de Republiek Indonesia zou worden overgedragen. Het Nederlandse volk moge zijn verantwoordelijkheid in deze wèl bewust zijn. 1. V.
Algemene verhoging van couranten - abonnementsprijzen per 1 Januari
De organisatie van de hier te lande verschijnende nieuwsbladen „De Nederlandse Nieuwsbladpers", heeft zich in verband met de zeer belangrijke stijging van de aan het uitgeven van een nieuwsblad verbonden kosten genoodzaakt gezien haar leden dringend te adviseren per 1 Januari 1951 een algemene abonnementsprijsverhoging toe te passen. De directe aanleiding tot dit in over
De directe aanleiding tot dit in overleg met de organisatie der dagbladen opgestelde en op de abonnementsprijsverhogingen der dagbladen afgestemde advies was een nieuwe zeer ingrijpende verhoging van de prijs van het courantenpapier, die daardoor meer dan zeven maal zo hoog komt te liggen als de vooroorlogse. Deze papierprijsverhoging en de stijging van diverse andere aan het uitgeven van een nieuwsblad verbonden bedrijfsonkosten zijn oorzaak, dat ook de abonnementsprijs van „Eilanden-nieuws" moet worden verhoogd. Deze verhoging zal echter voorlopig slechts 10 et per kwartaal bedragen. Het abonnement wordt dus nu in plaats van ƒ 1.50 op ƒ 1.60 gesteld.
De nieuwe abonnementsprijs is wel niet toereikend om de stijging der kosten te dekken, maar wij meenden vooralsnog niet hoger te moeten gaan. De verhoging bedraagt nog minder dan één cent per week, zodat wij vertrouwen, dat dit bij onze lezers geen onoverkomelijk bezwaar zal zijn.
Wij van onze kant zullen al het mogelijke doen, om de inhoud en uiterlijk van ons blad zo goed mogelijk te doen ziJn. Administratie N.V. Eilanden-nieuws
Klachten over de electriciteitsstoringen Door de Vereniging v. handel, indus
Door de Vereniging v. handel, industrie en ambacht te Sommelsdijk is aan de Kamer van Koophandel een schrijven gericht met de vraag om stappen te ondernemen die er toe kunnen leiden dat spoedige verbetering komt in de levering van electrische energie, omdat de handel, maar voornamelijk de industrie daardoor in hoge mate wordt gedupeerd.
De Middenstandsvereniging te Ouddorp M.V.O. heeft zich met vragen gericht tot de Emgo, om tot spoedige verbetering te komen, dat de stroom niet meer uitvalt. Jl. Dmsdag hebben wij in ons num
Jl. Dmsdag hebben wij in ons nummer een uiteenzetting gegeven van de situatie, waaruit men heeft kunnen lezen, dat de oorzaak niet bij de Emgo ligt Het is te hopen dat het inleggen van de nieuwe kabel in de Hoekse Waard alle euvels zal opheffen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's