Wat is Fruitschurft?
De Nederlandse Fruittelers Organisatie afd. Goeree en Overflakkee kwam Woensdagavond in Hotel Spee te Sommelsdijk in jaarvergadering bijeen.
De heer J. M. M. den Baars riep alle aanwezigen e'en hartelijk welkom toe, waarna «ia notulen der vorige jaarvergadering onveranderd werden vastgesteld. Uit het jaarverslag bleek, dat de
Uit het jaarverslag bleek, dat de fruitprtjzen in het afgelopen seizoen goed waren. Hetledental steeg tot 37, welke een geeamenl^ke oppervlakte van 50 ha fruit betelen. De heren J. Arensman te Den Bom
De heren J. Arensman te Den Bommel en C. J. V. d. Ven te Sommelsdijk benoemde men in de commissie tot het nazien der rekeningen. De aftredende bestuursleden' t.w.: de heren J. M. M. den Baars, P. Peekstok en A. C. van Rossum werden met algemene stemmen herkozen, terwijl tot vertegenwoordiger in het bestuur van de Kring Zuid Holl. Eilanden der N.F.O. en tot stemgereclatigd afgevaardigde voor de Alg. vergadering der N.F.O. resp. werden benoemd de heren J. M. M. den Baars en A. C. van Rossimi.
Vervolgens kreeg dhr Preesman gelegenheid zyn onderwerp „De Fruitschurft" in te leiden.
De Schurft, aldus spr., is in Nederland een oude bekende vijand van de appels en peren en nog steeds heeft men nog geen middel gevonden om deze Ziekte onder de knie te krijgen. Het ene jaar lukt het wel, maar het andere jaar zijn de resultaten vaak onvoldoende. Dè vraag komt nu in ons op hoe kunnen Vfe haar het beste bestrijden?
De schürftziekte is een zwam en veroorzaakt reeds direct schade door afval der jonge vruchten. Voorts krijgen we een lagere prijs voor het fruit dat door haar is aangetast. Er zijn jaren geweest dat dit een verliespost betekende van 4 millioen gulden. Vandaar dat al het mogelijke moet worden gedaan om deze vijand kwijt te raken. Naast de genoemde directe schade is er nog indirecte, want deze ziekte tast ook het blad aan, waardoor minder assimilatie plaats vindt en de boom dus een gedeelte van zijn productievermogen verliest. Zowel de appel als de perenschurft behoren tot hetzelfde g?slacht, maar het zijn toch verschillende soorten. Kijken we in het voorjaar door een appelboomgaard heen, dan zien we allemaal gele vlekjes op de bovenzijde van het blad. Wrijven we over deze plekken heen dan worden onze vingers zo zwart als roet.
Omdat de jonge appelvruchten behaard zijn, worden deze niet zo makkelijk besmet als peren, want deze zijn onbehaard. Bij de peren zit de schurft aan de onderzijde van het blad, integenstellin^ dus met de appels. Soms wordt ze' 'Aëis wa!argenomen op de bloesem, maar meestal pas op de vrucht
B9 sterke aantasting vallen de jonge vruchten af, hetgeen dus directe schade betekent. Blijven ze echter hangen dan gaan ze in de loop van de zomer scheuren.
Een gedeelte van de opperhuid wordt door de schurft gedood, de rest groeit door hetgeen tot gevolg heeft dat de vrucht barst. Bg peren hebben we ook nog de aantasting op de takken. Wat zijn nu de factoren, waardoor deze ziekte bevorderd wordt?
1 Het klimaat speelt een grote. rol.
2 Het weier. Bij droog weer heeft men minder last dan bij nat.
3 Rassen: Het ene ras is er bevattelijker voor dan het andere. 4 De omterdelen, waarop de variëtei
4 De omterdelen, waarop de variëteiten veredeld zijn.
5 De dichtheid van de beplanting De beschutting. Bij een goede beschutting droogt het blad minder snel op als in andere gevallen.
snel op als in andere gevallen. 7 De snoei: Ruime snoei en een open kroon.
8 De bemesting, deze moet niet eenzijdig zijn.
De ontwikkeling van de sohurftzwiam De levensloop van de zwam is van grote betekenis. Allereerst moeten we weten hoe sterk onze vijand is en ten tweede ons afvragen wat zijn z'n zwakheden.
De zwam ^overwintert in het afgevallen blad en daar ligt dus de grondoorzaik van de infectie voor het volgende jaar. In deze zwam zitten peritetiën, welke een rijpingsperiode meenriaken.
In '30'n peritetie zitten 1 ä 2 millioen ascosporen. Deze spofen zijn heel erg licht en zijn ze eenmaal rijp en heeft het lekker geregend, dan worden deze as,>.osporen uitgestoten en verder door de wind vei spreid.
Voor deze uitstoting moet men dus de bomen onder het bestrijdingsmiddel hebben zitten anders is men te laat, want de zwamdraden komen dan op het blad, zuigen zich daaraan vast en trach ten er dan voedsel uit op te nemen. Deze zwamdraden vormen dan weer Conidiën sporen (zomersporen) welke weer voor verdere verspreiding zorg dragen. De ascosporen kunnen een gehele
De ascosporen kunnen een gehele boomgaard besmetten, terwijl de conidiënsporen alleen voor hun omgeving gevaarlijk zijn. Breekt de herfst aan en de bladeren
vallen af, begint het pxoces opnieuw. Bestrijding. Men kan schurft het beste bestrijden door 2 maal voor de bloei en eenmaal na de bloei te spuiten.
Duurt de ontwikkeling tussen het groene knopstadium en het rose knopstadium te lang dan moet men nogmaals voor de bloei spuiten.
Bestrty dingsmiddelen: a Bordeauxe pap of koperoxyloride. Dit doet men voor de bloei. Het
nadeel is, dat men vele ruwe vruchten krijgt.
b Califomiscliie pap. Deze gebruikt men na de bloei. Zij is gebonden aan temperatuur, want bij hoge temperatuur heeft men kans op schade.
c SpuitzwaViel. Hier heeft men minder kans op schade. Het nadeel is dat ze erg duur is.
d Kulkpreparaten. Men heeft minder ruwe vruchten. Het nadeel is vermoedlijk een iets kortere werking.
Op deze inleiding volgde nog een interessante bespreking, waarna de voorzitter de vergadering sloot.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's