Raad Stavenisse
Vrijdag 29 December 1950 kwam de gemeenteraad in voltallige vergadering bijeen onder ivoorzitterschap van Burgemeester L. A. Verburg.
Alvorens de agenda afgewerkt wordt worden eerst door de voorzitter een 5- tal diploma's uitgereikt aan leden der Vrijwillige Brandweer nl. aan de heren L. J. van Dalsen, M. Mol, M. Potappel, M. Smits en J. C. A. Tazelaar, welke een cursus gevolgd hebben. De voorzitter feliciteert hen met het bereikte doel en spreekt de wens uit dat de verworven kennis ten nutte van de Brandweer mag worden aangewend. Hij hoopt dat bij een volgende gelegenheid ook andere leden van de Brandweer bereid zullen zijn een dergelijke cursus te volgen.
De heer J. C. A. Tazelaar dankt de voorzitter voor zijn felicitatie en voor het diploma, tot het behalen waarvan vaak tijd gegeven moest worden, die moeilijk gemist kon worden. Hierna wordt de vergadering van de Raad op de gebruikelijke wijze geopend, waarna de notulen der vorige ivergadering ongewijzigd worden vastgesteld. lagekomen stukken:
Goedkeuringen van het Prov. Bestuur op regeling studiekosten gem. personeel, toekenning 5% toelage van Sept. t.m. Dec. 1950, begrotingswijziging 1950 Verhuur woning Kerkweg A 361 worden voor kennsgeving aangenomen. Een (verzoek van de gemeente De Wijk om adhaesiebetuiging op requst aan de Min. van Binnenl. Zaken tot herziening van de wegenbelasting wordt voor kennisgeving aangenomen.
Eveneens wordt het verzoek van de gemeenteraad te Finsterwolde om adhaesie op een motie tegen de voorgenomen regeringsmaatregelen voor kennis- gelving aangenomen. De maatregelen tegen de meerderheid communistische Raad worden zeer juist geacht.
Een verzoek van een bond van Landen Zuivelarbeiders te Groningen om de overbruggingsregeling te rekenen voor 48-urige werkweek wordt voor kennisgeving aangenomen. Geacht wordt dat tussen Regering en werknemersorganisaties voldoende overleg gepleegd wordt.
wordt. Dé heer van 't Veer merkt in dit verband op, dat deze regeling op basisloon van 80 et bij 44-urige werkweek niet hoog is.
De voorz. merkt op dat het hier een onbekende bond betreft, waar de Raad zich moeilijk achter kan plaatsen. Het rapport van weth. J. Hage v. d. Raad van Aandeelhouders Waterleiding- Mij Tholen, en een schrijven van de Ver. B. S. en O. inzake de Rijbewijzen ingevolge de Verkeerswet worden ook voor kennisgeving aangenomen. De voorz. deelt vervolgens mede, dal'
De voorz. deelt vervolgens mede, dal' voor de te stichten A.V.O.-werkplaats inplaats van ponsmachines voor adresplaatjes, breimachines kunnen aange kocht worden voor het machinaal breien van sokken.
De heer L. Hage meent, als hij goed gelezen heeft, dat Tholen wel dwang uit oefent om de werkplaats in Tholen te krijgen.
De Voorz. vindt het betreffende gedeelte daarover in het raadsverslag ook vreemd, daar het economisch beter geacht werd te St. Maartensdijk.
De heer L. Hage merkt nog op dat het bedrag per gemeente ook nog niet is vastgesteld, behalve Tholen dan als het daar gesticht zou worden.
Weth. V. d. Slilkke< Het is wel zo, dat voor vele dingen Tholen als het centrum van het eiland beschouwd moet worden, als gevolg van de busverbindingen der andere eilandplaatsen.
De heer van 't Veer vraagt wie er beslist welke personen op die werkplaats kunnen komen. De voorz. antwoordt dat er een Stich
ting komt bestaande uit personen uit de verschillende gemeenten, een vertegenwoordiger van het Arbeidsbureau en van de Vereen. A.V.O. Van het Prov. Bestuur is een schrij
Van het Prov. Bestuur is een schrijven ontvangen, waarin gemeld wordt dat het voornemen bestaat de steigerdam in te korten en te herstellen. Verder dat in 1951 een aanvang zal gemaakt worden' met de verbetering van de VT&g Stavenisse-St. Annaland. Na overeenstemming met de gemeente bestaat de mogelijkheid dit in DUW verband te doen uitvoeren.
De voorz. deelt vervolgens mede dat bij een bespreking met de Insepcteur bij het L.O. dhr Kuipers en de hoofdinspecteur dhr Spook verschillende bezwaren op de Wet gegrond, en verschillende persoonlijke bezwaren ingebracht zijn tegen de verbouw van de O.L. School. Voorgesteld wordt niet oVer te gaan tot de bouw van een nieuwe school, maar het oorspronkelijke plan tot verbouwing met enige wijzigingen aan te nemen. Het zal dan enigszins aangepast zijn aan de wensen van de Inspecteur, waarbij men met de kosten niet verder uitzondering van de aanleg van de loopt dan aanvankelijk bedoeld was, met speelplaats waarop uitdrukkelijk gewezen is.
B. en W. vragen nl. de Raad machtiging om te onderhandelen over de aan koop tvan plm. 500 m2 grohd van de Mij Utrecht voor de aanleg van een speelplaats.
De heer L. Hage vraagt of de afwij groot zijn, waarop de v^oorz. antwoordt king van het vorige plan dan niet zo dat het alleen betreft een aparte septietank, opdat wanneer het ooit tot men zou, er dan geen moeite meer zou stichting van een bijzondere school ko zijn daarmede.
De heer Hage vraagt voorts hoe ver de machtiging van B. en W. gaat. De volorsS. zegt dat het betreft aankoop grond betegeling, afrastering speel plaats en iets hogere kosten voor een 2e septietank.
eindelijk beslissen over aankoop. De heer Hage: De Raad zal diis uit De voorz.: Ja zeker, moet weten hoeiver ze gaan kunnen. Aan de Griffie adviseerde men de ra
ming niet te laag te stellen opdat men Aan de Griffie adviseerde men de ra bij eventuele hogere kosten er niet weer opnieuw op terug moet komen.
De heer van 't Veer vraagt hoe veel het speelterrein zal kosten. B. en W. moeten er rekening mee houden dat ook moeten aangekocht worden. Verder is het resterende deel van het terrein zal men niet met een gewone afrastering van bv. 1 meter klaar. Om de omwonende personen geen last te berokke terrein zal z.i. stellig duur komen. Ook nen moet deze zeker hoger zijn. Het de toegang moet nog een voorziening. De voorz.: Ook deze komt voor onze rekening.
dhr van 't Veer en vraagt oi een afras De heer de Vos deelt de mening van tering niet gezamenlijk met de aangrenzende eigenaar kan geplaatst wor den. Hij heeft vernomen dat deze voornemens is, er reeds nu een te plaatsen.
De voorz. zegt dat dlit overwogen kan worden. Getracht zal worden een zo billijk mogelijke oplossing te vinden. Van het Prov. bestuur is een schrijven ontvangen dat van toepassing stellig van het ambtenaren reglement op volontairs niet wordt goedgekeurd.
De heer Hage vraagt of dus het besluit van 3 Nov. ingetrokken moet wor den.
De voorz. antwoordt bevestigend, met dien verstande, dat de studietoelage aan Betreffende de opm.erkingen van het de volontairs verstrekt mag worden. Prov. Bestuur op de begroting 1951 stellen B. en W. voor de nodige wijzigingen aan te brengen. Geen bezwaar. Zeeland dat de minimum verdieping Mededeling van de Centrale Dienst N. hoogte van woningen op 2.60 m gebracht is, wordt goedgevonden.
Op een desbetreffend verzoek van de Ned. Centr. Vereen, tot bestrijding van T.B.C, stellen B. en W. voor plm. ƒ 100 te verstrekken zijnde het tekort van de meente Stavenisse. Een aantal personen onkosten bevolkingsonderzoek der ge De heer L.. Haige vindt het percenta betaalden niet het bedrag van ƒ 1.05.
De heer L.. Haige vindt het percenta ge wat niet betaalt heeft vrij hoog. Hij vraagt of door de propagandisten wel voldoende aandrang uitgeoefend is om het bedrag van ƒ 1.05 per persoon te betalen.
De voorz. antwoordt dat het in de op te wekken zich aan het onderzoek te eerste plaats ging, om zoveel mogelijk onderwerpen, vervolgens om te wijzen op de onkosten. Wanneer men zich hier huisbezoekers (sters) maar ligt dat aan onttrekt, ligt de schuld niet bij de De heer van 't Veer vraagt naar het voor de betreffende personen.
De heer van 't Veer vraagt naar het De vooTZ. zegt dat 15 personen voor resultaat van het onderzoek .
nader onderzoek naar het consultatiebureau geweest zijn, deze waren echter allen vrij van T.B.C. De mogelijkheid is niet uitgesloten dat echter bij de plm. 40% die niet zijn onderzocht, besmette personen zijn. Het voorstel van B. en W ondervindt geen verder bezwaar. Voorlopige vaststelling gemeentere
kening 1948. De voorz. deelt mede, dat op 18 Dec.
De voorz. deelt mede, dat op 18 Dec. de rekening door hem ter Griffie is toegelicht, waarbij opgemerkt is dat deze niet op de vastgestelde tijd is ingediend, en gewezen werd op voorkoming van overschrijden der begroting. Z.h.s.t voor lopig vastgesteld.
Voorstel B. en W. tot wijziging van de Verordeningen regelende het heffen van vergunnings- en verlofrecht ingevolge de Drankwet ondervond geen bezwaar. De wijziging houdt in dat m.i.v. 1 Mei
De wijziging houdt in dat m.i.v. 1 Mei 1951 het bedrag van vergunning voor een nieuw bedrijf van ƒ 25.— op ƒ 45.— verhoogd wordt. Voorstel B. en W. tot vaststelling be
Voorstel B. en W. tot vaststelling besluiten i.v.m. nieuw verkeersvoorschriften per 1 Jan. 1951. Dit betreft verschillende nieuwe verkeersregelingen ter beveiliging van het verkeer.
Betreffende deze gemeente stellen B. en W. voor de bestaande toestand van het wacht verbod (parkeerverbod) te bestendigen. De heer van 't Veer zag gaarne maat
De heer van 't Veer zag gaarne maat regelen genomen, dat niet geparkeerd wordt aan het eind der Voorstraat bij de oprit aan het gemeentehuis m^ het oog op voorkomende gevaren. Verder bestendiging van de bestaande toestand in het slop bij hotel van Dalen (beide richtingen gesloten.)
Over de oprit Stoofdijk Julianastiaat volgt een gedachtenwisseling.
Voorgesteld werd deze in één richting af te sluiten, (vanaf mej. R. Smits tot aan de schuur van P. Stoutjesdijk.) Besloten wordt de belanghebbende
Besloten wordt de belanghebbende personen ontheffing te verlenen, voor zover zij van deze oprit of de Julianastraat in wensten te rijden.
Betreffende de kruising Voorstraat- Kerkweg-Wilhelminastraat, dient Voorstraat-Kerkweg voorrang te hebben. Volgens de verkeersvoorschriften geldt bij de hoek Voorstraat-Stoofdijk voor de vanaf de Molendijk komende voertuigen een ,,stopverbod." teneinde van de Stoofdijk komende voertuigen eerst te laten passeren. De Raad zag liever hier „stapvoets
De Raad zag liever hier „stapvoets rijden", maar de voorz. zegt dat dit voor de Wet niet meer geldt. Met een maning tot de nodige voor
Met een maning tot de nodige voorzichtigheid zal volstaan worden. Voorstel B. en W. tot wijziging van
Voorstel B. en W. tot wijziging van de verordening secretarieleges ontmoet geen bezwaar. Nu de geldigheid der rij bewijzen van 2 op 5 jaar gebracht wordt worden de kosten daarvan evenredig verhoogd.
Voorstel B. en W. tot gunning (verkoop) van de gemeentewoningen A 293 t.m. A 298 aan de hoogste inschrijvers de heren A. Heijboer en J. van Beveren voor ƒ 4125.—. De heer van 't Veer vraagt of bij de
beslissing tot verkoop der huizen, ook bekend gemaakt is, onder welke voorwaarden de huizen verkocht worden.
De voorz. antwoordt, dat geen bepaal de voorwaarden gesteld zijn terwijl het risico voor het betrekken daarvan voor de koper is.
De heer van 't Veer vraagt dit naai' aanleiding van wat hij over deze aangelegenheid vernam. Hij meent toch dat niemand het recht heeft om tegenstemmers tegen dit voorstel, te kwalificeren als lui die met iemand dweilen.
De heer L. Hage. Toen besloten werd de huizen te verkopen is aan Hage gevraagd: kimt u zich met de verkoop verenigen en stemde ik toe.
De voorz. antwoordt bevestigend. De notulen van 16 September zeggen dat ook: De Raad besloot tot verkoop over te gaan en de gunning aan zich te houden.
De heer Hage: Op de vergadering zijn ze niet gegund; de zaak was dus van de baan. Door nu opnieuw een inschrijving te doen plaats vinden was de voorz niet wettig, maar dan toch formeel in overtreding. Het was toch beter geweest, er eerst met de Raad weer over te spreken. Bovendien: laten we onderstellen, dat ze gegund worden nu. Waar moeten armlastigen wonen, indien we daar in de toekomst voor komen te staan.
De voorz.: Wij behoeven geen huizen te geven maar kunnen de huur betalen. Verder: waar op de vorige vergadering de stemmen staakten, kon opnieuw een inschrijving plaats vinden.
De heer Tazelaar: Ik wilde in deze aangelegenheid niets zeggen. Nu zal ik het toch doen. Ik was een voorstander om deze huizen publiek te verkopen en zodoende ieder de gelegenheid te geven om te bieden. Ze moesten echter bij inschrijving verkocht worden en dan konden deze huizen weggegeven worden of voor elk aannemelijk bod. Deze mening deelde ook de heer van
Deze mening deelde ook de heer van 't Veer. Drie raadsleden hebben toen de koninklijke weg bewandeld en ingeschre ven. Toen het echter op de gunning aan kwam, trokken 2 raadsleden zich terug. Mijn mening is, dat wanneer andere personen ingeschreven hadden voor dit bedrag van ƒ 2025.— ze zeker gegund waren. Maar aan ons werden ze niet gegund. Toen ik later las dat deze huizen opnieuw bij inschrijving te koop waren, heb ik gezegd: „Ik schrijf niet in. De Raadsleden zullen met mij niet ineer gaan dweilen." Dhr van 't Veer zei op de vorige vergadering, dat als opnieuw zou ingeschreven worden er meer van zou komen. Er is iemand geweest die weer al meer wil geven dan nu is ingeschreven. De gelegenheid is mij nu ontnomen, daarom geef ik er nu mijn stem niet aan. De heer Potappel zegt dat hij niet te
De heer Potappel zegt dat hij niet tegengestemd heeft omdat Tazelaar bij de hoogste inschrijvers was. Het bedrag was toen te laag. Voor dit bedrag van ƒ 4125.— had ik ze U ook gegund. De heer Hage. Toch heeft Potappel met B. en W. gezegd dat ze wel weggegeven konden worden.
De voorz.: U zult mij geen verwijt kunnen maken dat de zaak niet eerlijk bekeken is. Maar er is m.i. vóór de vorige vergadering te veel gepraat. Persoonlijk was ik toen vóór gunning. De heer Tazelaar: Eerst wil men ze
De heer Tazelaar: Eerst wil men ze weggeven, en wanneer dan ingeschreven is voor ƒ 2025.— is het te weinig. Men gunde ze ons niet. De heer Potappel: Dhr de Vos heeft
me nog gevraagd, waarom ik tegen was waarop ik antwoordde, dat ik het te laag vond.
Weth. V. d. Slikke: Er moest over de vorige inschrijving niet zo veel meer gesproken worden; die is voorbij. Wanneer een inschrijving gehouden wordt gelden 3 motieven voor afwijzing: Ie. wanneer een vastgesteld bedrag niet bereikt is; 2e wanneer de betrokken inschrijver financieel niet safe is; 3e. wanneer het betrokken object niet aan de vereiste bestemming kan voldoen. Geen der motieven waren geldend om ze dus niet te gunnen. Moreel was het dus juist gezien, de vorige inschrijving te gunnen, verkeerd ze niet gunnen. Die inschrijving is echter voorbij. Het is steeds in het belang der gemeenschap gezien, de huizen te verkopen.
Er is nu een kentering waar te nemen, bij hen die vóór verkoop waren. Ik meen, dat de schijn hier gewerkt wordt dat het persoonlijk belang voor het gemeentebelang gesteld wordt. Waar blijft men op die wijze met de ambtseed, die bij de aanvaarding van het lidmaatschap van de Raad werd afgelegd? De voorz.: Wat ik hoorde, dat door U' achteraf in de bus gezegd werd: ,,ik hoop dat minder ingeschreven wordt, dan de vorige keer is niet fair. U moet het persoonlijk belang laten varen voor het gemeentebelang. Als er niets was voorgevallen en het bedrag van ƒ 4125 was ingeschreven wat had U dan ge daan? De heer Tazelaar: Dan voorgestemd,
De heer Tazelaar: Dan voorgestemd, nu tegen. Laten we 5 ä 600 gulden aan elke woning besteden dan zijn ze weei goed bewoonbaar. Hage en ik zijn altijd tegen verkoop geweest.
Toen we bang waren dat ze niets op zouden brengen, hebben wij gemeend ook te moeten inschrijven.
Weth. V. d. Sliltke. Ik sprak van de schijn van persoonlijk belang. Het is typerend dat uw mening gewijzigd is na de vorige vergadering.
De heer Tazelaar: Ja ik heb de schijn misschien gewekt.
De Voorz.: De werkelijkheid nadert het.
De heer van 't Veer: Intussen spreekt U van met U te dweilen.' De heer Tazelaar: Ik geef toe dat ik de schijn gewekt heb, het eigenbelang op het oog te hebben gehad. Maar met de kwestie van de oprit bij de Molen waar de heer v. d. Slikke ook sterk tegen gekant was, is ook de schijn gewekt van persoonlijk belang.
Weth. V. d. Slikke: Ik heb niet de minste schijn gewekt. De heer Tazelaar: Wel voor 100%. De Voorz.: Nu is de schijn wel SOO'/r.
De Voorz.: Nu is de schijn wel SOO'/r. We moesten als Overheid vast staan met onze mening en niet vandaag vóói en morgen tegen zijn. Dan worden we een riet dat van de wind heen en weer bewogen wordt.
De heer tie Vos: Ik wil niemand kleineren. De dokterswoning is voor een veel te lage prijs verkocht. Wanneer wij deze huizen verkopen en we moesten straks wat nieuws maken kost het veel geld.
Het voorstel, na dit debat, in stemming gegeven, wordt verworpen met 4 stemmen tegen. Voorz., Weth. v. d. Slikke, de heer Potappel en van 't Veer. De Voorz.. Nu loopt het voorstel tol
De Voorz.. Nu loopt het voorstel tol publieke verkoop.
Weth. van 'der Slikke: Ik ben voortaan tegen elke verkoop van de gemeentewoningen. Er is momenteel in dit opzicht met de Raad niet te praten. Het voorstel wordt z.h.st. ingetrokken.
De Voorz.: Zijn er suggesties voor nadere plannen?
De heer Tazelaar: Laten we ƒ 6000- er aan besteden voor verbetering. Weth. van der Slikke: Als de heren
Weth. van der Slikke: Als de heren wegen kunnen aanwijzen deze te krijgen houden we ons graag aanbevolen, of het zou uit de bijzondere uitkering moeten komen. Om ze enigzins te verbeteren moeten we echter f 10.000.— uittrekken.
De heer Tazelaar: Welnu dat wil ik steunen. De heer van 't Veer: Ik garandeer
De heer van 't Veer: Ik garandeer dat ƒ 10.000.— veel te weinig is. 20 duizend is zeker nodig. Wanneer de heren werkelijk de consequentie willen dragen moeten ze niet karig zijn. Het zijn moordenaarskuilen aan de achterzijde.
Het voorstel tot uittrekken van 10 duizend gulden wordt aangenomen mot 5 tegen 2 stemmen. Tegen de heren Potappel en van 't Veer. De Voorz. deelt mede dat de precario
De Voorz. deelt mede dat de precario rechten van de opgeslagen bieten rechtstreeks door de gemeenteontvanger wolden geincasseerd. Voorgesteld wordt de haven- en kade
Voorgesteld wordt de haven- en kade meester voor de verrichte werkzaamheden van opmeten enz. 3% van de bruto opbrengst te verstrekken.
opbrengst te verstrekken. De heer Hage zag gaarne enige berekening. Overigens geen bezwaar.
Rondvraag De heer Potappel zag gaarne de vergaderingen in de zomer in de avonduren. Zal aandacht aan geschonken worden. De heer de Vos vraagt naar een uit
De heer de Vos vraagt naar een uitgetrokken meerpaal op de haven. Deze was niet van een dwarspaal voorzien Kan niet vergoed worden.
Wanneer de schakelkast van de PTT geplaatst is, kan de sirene voor brandalarm geplaatst worden, deelt de Voorzitter mede. De heer van 't Veer dankt de ambte
De heer van 't Veer dankt de ambtenaren voor de correcte steunuitkering-. Op een vraag van de heer Hage deelt
de Voorz. mede dat de havenbeschoeüng in het voorjaar zal hersteld worden. De heer Tazelaar vraagt of toch bij
De heer Tazelaar vraagt of toch bij gladheid spoedig zand gestrooid wordt. Hij 'hoorde van een ongeval. De Voorz. heeft de werklieden op
De Voorz. heeft de werklieden opdracht gegeven bij gladheid 's morgens daar direct inee aan te vangen. De Vo'orz. sluit hierop de laatste ver
De Vo'orz. sluit hierop de laatste vergadering van dit jaar. Hij dankte de Raad voor zijn medewerking. Het was niet altijd koek en ei, waarvoor men elkander excuus dient te vragen. Hij wenst alle leden voor hun persoon en gezinnen een gelukkig nieuwjaar. De heer Potappel dankt de Voorzitter en wenst hen namens de Raad wederkerig een gelukkig 1951.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's