Nieuws uit Zeeland
ST, MAARTENSDIJK opening nieuwe veiling I ^^Omzet steeg tot meer dan een half ^^B millioen gulden Sinds in 1934 de Veilingsvereniging St. Maartensdijk en Omgaving werd opgericht en de veiling een zeer primitief onderdak vond in een oude schuur, is er veel ten goede veranderd. De werkzaam heden namen steeds in omvang toe en naarmate de omzet steeg, voelde men te duidelijker de ongerieflijke behuizing. Thans is dit probleem echter opgelost want St. Maartensdijk heeft aan de Woudhoek een nieuw, uitstekend geoutil leerd veilingsgebouw, dat een oppervlakte bestaat van 480 m2 en bestaat uit een opslagruimte /van 348 m2 met een overdekte laad en losruimte, een mtjnlokaal'en een administratielokaal. Woensdag 17 Jan. werd dit gebouw onder grote belangstelling in gebruik genomen.
genomen. De voorzitter, de heer A. L. Hage, herinnerde aan de groei van de veiling In het begin waren er 78 leden en bedroeg de omzet ƒ 16.000.—. Verleden jaar was deze meer dan ƒ 500.000.— en dit Jaar waarschijnlijk nog hoger. Het aantal leden steeg tot 260. In kg gerekend bedroeg de omzet in het afgelopen jaar plm. 10 millioen, "zodat het duidelijk was, dat er een eigen veilingsgebouw moest komen in plaats van de schuur welke men in huur had.' Men kocht een terrein aan de Westvest, dat echter afgekeurd werd. Dank zij de me- •dewerking van de Rentmeester van het Kroondomein kreeg men de beschikking o/ver een terrein aan de Woudhoek even buiten de kom der gemeente.
De heer Ha,ge zegde de Rentmeester het college van B. en W., het Centraal Bureau voor tuinbouwveilingen en alle anderen hartelijk dank voor hun medewerking.
De burgemeester, de heer D. C. Bouwense opende het gebouw, dat al eerder in gebruik was genomen, officieel door in het werking stellen van de trans portband en bracht de waardering van het gemeentebestuur tot uiting voor de voortvarendheid en ijiver, speciaal van de voorzitter.
Hoewel de landbouw hoofdzaak is en ook moet blijven, zijn enkele industrietjea op het eiland zeer gewenst, speciaal om de seizoenwerkloosheid op te vangen. Tenslotte drong de heer Bouwense aan op hechte samenwerking in een ^ ;e organisatie, rvolgens herinnerde de veilingmees
rvolgens herinnerde de veilingmees ^e heer M. A. van Gorsel, eraan, .reel er in de 16 |voorbije jaren is veranaèrd. VerschUlende malen verhuisde de veiling, doch het bleef grote zorgen en een lege kas. Hij noemde het veiling wezen op het eiland Tholen zeer gezond. Kg dankte het Centraal Bureau en het Uitvoer Controle Bureau voor de medewerking en schonk namens het personeel het bestuur een fraaie electrische klok, welke door de bode, de heer J. v. d. Hoek, werd binnengebracht. Verschillende sprekers brachten ver
volgens hun gelukwensen uit, waarvan sommige vergezeld gingen van een bloemstuk. De heer Gelulk dankte voor de samen-,
De heer Gelulk dankte voor de samen-, werking tussen de veilingen onderling, waarna de heer Hofstede van het Centraal Bureau het nieuwe gebouw een bewijs noemde van leven en groei. Namens de Veiling St. Annaland en de prov. Afzetcommissie sprak de heer J. Brooijmans uit St. Annaland.
De heer Abrahams van het uitvoer Controle Bureau wees er op, dat de 3 grote veilingen op Tholen alleen landbouwproducten veUen, welke niet onder de veilphcht vallen. In vergelijking met andere plaatsen wordt hier veel geveild. Hii drong erop aan de uien goed te verzorgen en te bewaren. Vervolgens werd nog gesproken door de herenA. J. Groenewege, voorzitter afd. St. Maartensdijk van de Z.L.M.; J. J. Kob^jman uit St. Annaland, Kring voorzitter van de Z.L.M.; de architect de heer W. J. Bniynooge uit Schoondijke, die een marmeren plaat met de namen der bestuursleden bij de ingang aangeboden had; de heer J. den Engelsman uit St. Annaland, de aannemer; J. A. Labelur, directeur Veiling Tholen; J. Overbeeke uit Tholen namens de kopers S. A. Musters uit Bergen op Zoom, directeur Veiling Bergen op Zoom e.o.
— Sinaasappelen gestolen. Bij de groenteman L. op den Brouw te St. Maartensdijk bleken uit het pakhiiis enige sinaasappelen te zijn gestolen. Bij onderzoek kon de politie drie schoolkinderen inrekenen.
STAVENISSE — Vrijdag 19 Januari overleed te Bergen op Zoom in de ouderdom van bijna 73 jaar dhr. J. Oudesluijs, in leven hoofd der O.L. School te Stavenisse. Dhr. J. Ouidesluijs werd op 2 Maart 1878 te St. Maartensdijk geboren. Na het behalen Van zijn onderwijzersakte was hij werkzaam te Krabbendijke en te Vlaardingen, om op 1 September 1910 als hoofdonderwijzer aan de O.L. School te Stavenisse in dienst te treden. Op het gebied van het land- en tuinbouw-onderwijs was de overledene op vele plaatsen in Zeeland een laekende persoonlijkheid. Vanaf 5 November 1914 was hij or
Vanaf 5 November 1914 was hij organist in de Ned. Herv. Kerke, welke functie hij ook na zijn vertrek uit Stavenisse steeds bleef vervullen. Vele jaren was hij dirigent van de Zangvereen. „Nieuw ^Leven". Met ingang van 1* Maart 1939 werd
Met ingang van 1* Maart 1939 werd hij gepensionneerd en vestigde zich metterwoon te Bergen op Zoom. De begrafenis zal plaats vinden op
Woensdag 24 Januari waar vooraf in de Ned. Heijv. Kerk een rouwdienst zal gehouden worden, welke zal worden geleid door Ds Enkelaar.
— 'Cievonden voorwerpen. Bij de rijkspolitie alhier zijn inlichtingen te bekomen betreffende een paar gevonden herenhandschoenen.
ITHOLEN — Benoeming. Tot agent van het Centraal Verkoopkantoor van Mosselen (Cevemos) te Bruinisse is benoemd de heer A. Jumelet, thans te Tholen.
SCHERPENISSE — Beroepen. Geref. Gem. Scherpenisse Ds Ligtenberg uit Roterdam. — Bif de j.1. gehouden ledenvergadering is gekozen dhr. Johs. v. d. Jagt als ouderling, dhr. J. v. Dijke als diaken, welke beiden hun benoeming hebben aangenomen. Dhr. Dingenus Andriesse werd benoemd als diaken, welke zijn benoeming 8 dagen in beraad heeft.
—- MaimenVeneniging opgericht. Alhier is een Ned. Herv. Mannenvereniging opgericht. Er gaven zich reeds 11 leden op. Tot lid kunnen worden toegelaten zowel belijdende leden als doopleden boven èe 23 jaar.
Verslag van de begrafenis van ouderling j. j. van klinken te nieuwerkerk
Onder grote belangstelling is Woensdag 17 Januari het stoffelijk overschot ter aarde besteld van J. J. van Klinken, in leven ouderling in de Ger. Gem. te Nieuwerkerk in Zeeland. Vooraf werd in het kerkgebouw, dat geheel gevuld was, een rouwdienst gehouden. Hierin ging 'voor Ds Mallan van Bruinisse. Deze bepaalde zijn gehoor bij 2 Corinthe 5 : 1, en merkte in deze woorden op „Een troostvolle wetenschap." Met innerlijk verlangen had de overledene de heerlijkheid tegemoet gezien, als eenmaal de oude Simeon: Nu laat Gij, Heere, Uw dienstknecht gaan in vrede naar Uw woord. Nu kunnen er veel tranen geschreid worden over een dode. Het is een droef teken, als de uiteilijke smart niet is te vinden. Bij Gods volk worden echter de zonden bitterder dan de dood. Het volk krijgt beivindelijke wetenschap, dat het aardse huis wordt afgebroken. De Heere had ouderling v. Klinken versierd met grote gaven en Gods genade blonk uit in die gaven. Hij blijve onvergetelük: de gedaohtenis des rechtvaardigen zal tot zegening zijn. Hijzelf mag nu storeloos God Drieënig alle glorie toebrengen en wachten op de dag van de zalige opstanding. Dan wordt ziel en lichaam verenigd. Het laatste is dan onsterfelijk, onverderfelijk en verheerlijkt en zal het lichaam van Christus gelijkvormig zijn.
Heilig jaloers moet men zijn op van Klinken. Grote verdiensten heeft hij gehad, niet alleSii voor de Ger. Gem. in Nieuwerkerk, maar voor die in geheel Nederland. In moeilijke zaken gaf zijn helder oordeel )vaak uitkomst. Hij was scriba van de classis Tholen. In het bijzonder richtte Ds Mallan zich tot de catechisanten, de familie en de gemeenteleden met een ernstig woord van vermaning. De rechtvaardigen worden weg geraapt voor de dag des kwaads. De aanwezigen zingen nu Ps. 140 : 13.
Een grote stoet volgde in regen en stormvlagen de lijkwagen.
Op de dodenakker sprak allereerst ouderling J. Krijger. Deze zei, dat Jesaja 61 : 1 levend was geworden: Wie is Deze, Die van Edom koint met besprenkelde klederen jvan Bozra? Deze, Die versierd is in Zijn gewaad. Die voorttrekt in Zijn grote kracht? Van Klinken is heen, maar God blijft.
Burgemeester Kodde van Zoutelande als volgende spreker riep uit; Mijn vader, mijn vader, wagen Israels en zijne ruiters! Een groot vriend is heengegaan, die klein was in zichzelf. Op politiek gebied had hij getuigenis gegeven. Wie zal zijn taak overnemen? Er is een bidder minder en een lorver meer.
Burgemeester van Beten en Nieuwerkerk tekende de overledene als een markante persoon. Veel jaren heeft hij gearbeid in het kerkelijke en burgerlijke leven. Hij was consciëntieus, had een open cog voor andere ideeën. In de harten van alle Nieuwerkerkers, groot en klein had hij een warme plaats. Dankbaar was de burgemeester voor de ernstige gesprekken, die Van Klinken en hij gehad hadden.
Als laatste spreker sprak Ds v. d. 'Woestijne van Barneveld. Deze geef getuigenis ,ivan de grote gaven en ko»i telijke genade, in de dode verheerlijkt. Bij de tijding van de dood was de leraar jaloers. Eenmaal hoopt hij hem weer te zien. Met de genade kan een mens niet sterven, maar met Christus. Het volk van God riep h^j toe: Staar hem na en hoop. De onbekeerden: Dat kracht moge uitgaan van zijn woorden. Ook tot de familie werden enkele woorden gericht.
De oudste zoon van de overledene dankte voor de belangstelling en het medeleven en spreekt de wens uit, dat het sterven van zijn vader mocht zijn tot nut en heil van de onsterfelijke ziel.
De overleden is 48 jaar ouderling geweest. Voorts 30 jaar lid van de gemeenteraad, waarvan 26 jaar als wethouder. 12' jaar had hij zitting in de Provinciale Staten van Zeeland. In de vergadering van de Prov. Staten van 16 Januari gedacht de commissaris der Koningin jhr Mr A. C. F. Casembroot het oud-lid J. J. van Klinken. Hij schetste hem als een sympathiek mens, die grote liefde had voor de belangen van zijn gewest. Van Klinken was een der eersten, die
Van Klinken was een der eersten, die na de troonsbestijging van H.M. Koningin Juliana werd benoemd tot Rid,- der in de Orde van Oranje-Nassau. Persoonlijk bedankte hij de Koningin voor de onderscheiding, toen de Landsvrouwe in 1950 een bezoek aan Zeeland bracht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's