Vervolg raad Middelharnis
Nft hierover nog sen en ander te hebben opgemerkt, werden de voorgestelde statuten geaccepteerd D« TooreteUen tot uitkering vergoe
D« TooreteUen tot uitkering vergoeding ingevolge het Verplaatsingkostenbwäluit en tot verhuur van de woning Zandpad no. 3 werden z.h.s. aanvaard.
Jaarwedde H<Kifd Gemeentewerken Tegen de herziening van de jaarwedd« van het Hoofd van Gemeentewerken had de heer Kleingeld geen bezwaar. Hiernaast wilde hij echter de wedde van de tweede man ook verhogen.
Dit ia pas gebeurd, aldus de voorz., dus we moeten dit even tot rust laten komen, vooral omdat Ged. Staten de gemeenten willen gaan herclassificeren, hetgeen betekent, dat dan de salarissen wederom veranderen zullen. De heer Koppelaar: Gaat dhr Snelle
De heer Koppelaar: Gaat dhr Snelleman met deze herziening accoord? Ja, zeker. Werd goedgevonden.
Bö de vaststelling van de gemeenterekening 1949 verzocht de heer KleingeM of het niet beter was om de voorschotten, gegeven aan de arbeiders in Oultsland, maar van de post dubieuse debiteuren af te voeren. De voora.: Ze zijn pas oninbaar, wanneer er geen enkele kans meer bestaat, dat het ontvangen zal worden. De heer Boomsma: Verjaart zoiets »iet?
Zegt V miy wat <te openbaore ikd>ool telcort komt aldus biti^. R^itdier«. Aaa d« orde werd vervolgens gesteld: VÄStittlllng bedrag van kosten per leerling Bot. art. 55bls der l.o.wet betreffende het ojienbaar lager onderwas. De hear BoonsHna verzocht het woord en stak met het volgende van wal:
M^Bii&er éa voorn.. Toen Ik gistermiddag de stukken kwam nakijken zaten mevr. van.Groningen en dhr Kleingeld te puzzelen op dit onderwerp. Als ik nu wat te zeggen heb, doe ik dat echter Voor mezelf, want beiden ztjn capabrf genoeg om het himne te zeggen als »g daaraan behoefte hebben. B. en W, behoeven niet rechtop te
B. en W, behoeven niet rechtop te gaan zitten en niet te denken, dat ik oen philippica tegen hen wil afvuren. D» cgfers zgn logisch en nuchter: per leerling komen de kosten op ƒ 23.21 per jaar voor de openb. school en de bijz. school luf fft ƒ 8.65 meer, dat is ƒ 31.86. Maar in dez« — laten wij het noemen begroting —• staan een jjaar onstellende c^fers. Op de openbare school wordt per Jaar aan leermiddelen besteed — 44. voor schriften, pennen, inkt en nieuwe boeken — een bedrag van ƒ 3.81 per leerling. Verder is er absoluut geen geld beschikbaar voor een schoolbibliotheek. Ato raad van Middelhamis hebben wfl öe zorg voor de openare school en hebben wQ ons diep te schamen, dat wij zo Weinig voor ons onderwijs weten te doen. Drie gulden en tachtig cent per jaar is nog geen dubbeltje per week, terw^l *en schrift al S% et kost! Ik stel niemand hiervoor aansprakelijk, ik geef toe, dat ik zelf wel eens beter uit mjjn ogen had mogen kijken. Ik schaam m* fllep dat ik meegewerkt heb aatl een dergelflke wantoestand. Dit is nu he- Sielschreiend, zo wig ons onderwijs verhogen.
Ik zoek een middel om hieruit te komen en ik geef deze intentie. Wti hebben ruim 7300 gld, voor aanschaf leerjsvlddelen, verlichting, verwarming en kleinere posten. Terwille van de moei- Igke begroting moeten vrij ons aan die gost houden. Maar laten we nu eens een Jïchoolcommisaie maken, bestaande uit eea vertegenwoordiger van B. en W., een paar raadsleden, het schoolhoofd, eert onderwflzer en twee leden van de öudercommissie. Deze commissie krijgt tot opdracht om het beschikbare bedrog zo economisch mogel^k te gebruiken. De bevoegdheid van de commissie tot voorstellen zal zeer ver moeten gaan. Z^j mag denken over de post schooimiaken, die nu 4100 gld groot is en zij mag voorstellen doen over aan- •ehaffing van leermiddelen, verwarming omdat de kachels slecht zgn, enz. Het voorstel tot vormen van die commissie dien ik hierbij in, maar ik wil nog eer, tweede punt behandelen.
In de berekening komt geen post voor ten behoeve van de schoolbibliotheek. BSr is geen bibliotheek meer. Maar we zitten te jeremieren over ontworteling van de jeugd, over baldadigheid enz. maar deze gelegenheid laat men ontgaan. Ge vraagt natuurlijk, zó vervolgde de heer Boomsma, hoe komen we aan een bibliotheek met een ledige portemonnaie en kinderen, die niet betalen kunnen. Maar als alle oplossingen zo gemakkelek waren, dan waren er geer problemen meer. De boeken liggen bij mij en U en bij vele burgers zomaar op solder, vergeten, uitgelezen. Als wig de kinderen een dienst willen bewijzen hal«n we ze te voorschijn en geven ze aan de school. De leerlingen krijgen een handkar en gaan langs de deuren en krijgen de Jules Vemes, de Aymards, de Wixmetou's, de Joh. Beens, Moeder de ganzen ea de Sprookjes van Andersen ^floz. Do leerlingen kunnen de boelten lerea innaaien en cartonneren. Dat is ^uUc een kunst niet. We verrichten een belangrijk sociaal werk met uitvoering van dit plan, dat het grote voordeel heeft, dat het onze gemeente geen cent kost!
De heer v. d. Waal betoogde, dat het bedrag van ƒ 1108.— voor boeken en leermiddelen te weinig is, omdat dit »lechta een vierde gedeelte van de gehele exploitatie uitmaakt. Het was spr. bekend, dat B. en W. inmiddels een onderhoud hebben gehad met de öudercommissie. De post salaris concierge is veel te hoog, volgens spr. en vindt dit dan ook een luxe. Deze uitgave drukt te zwaar op de uitgave van het openbaar «nderwiJB. Volgens de voorz. hebben beide spre
Volgens de voorz. hebben beide spreker» de openbare school in discrediet gebracht, waartoe geen enkele aanlei- (flng bestaat. AUe nieuw aangeschafte leermiddelen en meubilair zijn bekostigd uit de kapitaalsdienst. Kijkt U eens na wat sedert 1945 voor de openbare school werd uitgegeven. Het hoofd der aehool, dhr v. Loo, zegt dat alle wen- UBii aéft JngewUligè en daarom begrijp ik <i«t, alm» d» vöorz., wat U met dit voorstel bedoelt. De Raad heeft alles gedaan wat zfl kon voor de openbare school en daarom is dit geluid schadelijk voor de school en U legt met deze woorden een smet op deze school. Het onderwijs is op peil en een ieder die andera meent, moet dit maar eens bewijzen. U zegt de kachels zijn oud, maar dat geeft toch niets, zij geven immers de vereiste warmte. Het is niet verantwoord in deze tijd ƒ 1980.— per jaar voor gaskachels uit te geven of 2300.— per jaar voor electrische verwarming. Uit deze gegevens blijkt dus dat reeds alles onderzocht is. Voor de bibliotheek is reeds enkele malen na 1945 een post uitgetrokken. De banken zijn na de bevrijding opgeschilderd. U ontgaat misschien de diepere betekenis aldus dhr Boomsma.
Zegt U my vwat de openbare school te kort komt, aldus de voorz.? Het gaat er mij om, om .f 7500.—
Het gaat er mij om, om .f 7500.— per jaar te kunnen besteden, vervolgde dhr Boomsma.
„Het is onze school en wij kunnen zeggen wat er nodig is."
U hebt gezegd dat er een wantoestand heerst op de school, aldus de voorz.
De heer Koppelaiar merkte op, dat als de heer Boomsma even bij de heer v Loo was aangelopen, hij anders zou gesproken hebben. De Duitsers hadden veel vernield, doch alles is volgens de nieuwste methode vernieuwd. Alles wat gevraagd werd na 1945 -werd gegeven. Mijnheer van Loo heeft alles buiten art. 55 omi gekregen.
De heer v. d. Meide; De concierge wordt duur door de kinderbijslag, want deze kosten komen ten laste van de school. Het eigenlijke salaris is niet te hoog.
De heer KleingeM vond dat er flink van de toren was geblazen. De school is er voor de leerlingen. Maar ƒ 1108.33 voor leermiddelen en ƒ 4014.44 voor de concierge dat is wel heel erg verschrikkelijk.
De post ƒ 1108.— is zo laag, aldus de Voorz., omdat na de oorlog practisch alles is vernieuwd. Onlangs hebben B. en W. een schijven gericht aan dhr v. Loo en hem daarin gevraagd, wat of hij nog nodig had.
De heer van Loo schreef niets anders terug dan: „Ik heb niets nodig". Hetgeen beide sprekers dus hebben gezegd, betekent „een aanranding van de openbare sdhool.
De heer Koppelaar: De heer Boomsma geeft duidelijk blijk met de voorziening aan een school niet op de hoogte te zijn.
Alles wat de openbare school nodig heeft, wordt gevoteerd en de bijzondere school moet zich daar naar regelen. De openbare school geniet in dit geval dus voorrechten Voorstanders van het christelijke onderwijs vragen weleens krijgt de openb. school niet te veel buiten art 55.
Het gedane voorstel van de heer Boomsma werd door geen enkel lid gesteund. Weth. V. d. Bniggie: De schoonmaak
Weth. V. d. Bniggie: De schoonmaak der school komt telkenjare ter sprake. Veronderstel dat we deze man op wachtgeld zetten dan blijft hij toch op het onderwijs drukken en daarnaast moet er nog een andere kracht komen. Deze manier geeft dus geen enkele bezuiniging. Spr. heeft er voorts niets geen bezwaar tegen, dat dhr Boomsma boeken voor de school gaat inzamelen. Maar hiJ moet niet deriken dat dit een taak van de gemeenteraad is.
Het voorstel van mfl, aldus de heer Boomsma, is geen wantrouwen tegen B. en W. Het gaat er miJ alleen om de openbare school te helpen.
Het bedrag per leerling werd z.h.s. vastgesteld. Vervolgens werd het voorschot op de
Vervolgens werd het voorschot op de exploitatievergoeding voor 1951 ten behoeve van de bijzondere scholen vooi gewoon en uitgebreid lager onderwijs vastgesteld. Eveneens was dit het geval met het getal wekelijkse lesuren, dat in 1951 vakonderwijs zal worden gegeven aan de scholen voor gewoon lager en uitgebreid lager onderwijs; de voorschotten op de vergoeding voor vakondeinvijs in 1951 ten behoeve van de bijzondere scholen voor gewoon en uitgebreid lager onderwijs. Ook werd goedgevonden het besluit tot tijdelijke verhoging der jaarwedden, (5% loonsverh.)
Het verkeersprobleem Tenslotte kwam aan de orde het vaststellen van regelen ingevolge de Wegenverkeerswet. B. en W. stellen voor dit in handen van hen te geven.
De heer Boomsma wilde voor en na een voetbalwedstrijd de Oostdijk voor rijwielverkeer doen sluiten.
Weth. v. ld. Brugge: Dan kunnen we dit voor en na de kerkdiensten ook wel bepalerr, want dan heeft men net zoveel last van wielrijders.
De heer Bbomsnm: Dat is goed. De voorz. zegt toe een en ander met de politie te zullen bespreken. De heer v. ïk;k verzoekt om in de
De heer v. ïk;k verzoekt om in de Chr. de Vrieslaan (hoek bij dhr Korteweg) oog een voorrangskruispunt te maken, omdat daar de meeste ongelukken gebeuren. Voorts heeft spr. er bezwaar tegen
Voorts heeft spr. er bezwaar tegen dat men over de Wilhelminabrug geen zwaardere lasten dan 6000 kg mag vervoeren. Hoe moeten we dan naar de loods van de N.V. Kooman en De Cago komen ?
De voorz.: Wil men er met zwaardere vrachten overheen dan is dat voor eigen risico. We kunnen toch moeilijk van de gemeente Sommelsdijk eisen, dat zij die op haar kosten verzwaard. Er is reeds overleg tussen beide gemeenten gepleegd. De heer v. Elck vraagt, waarom de
De heer v. Elck vraagt, waarom de Raadhuisstraat voor het verkeer wordt afgesloten? De voorz.: Omdat de voetgangers de
De voorz.: Omdat de voetgangers de dupe ervan worden, want geen enkele voetganger is daar veilig. De ongegênoer de vrachten zijn vaak zo zwaar, dat de gebouwen er door aan worden getast.
We gaan experimenteren en dan zullen we zien hoe of alles gaat.
Weth. v. 'd. Brugge wil het verkeer langs wegen leiden, waar de minste woningen staan.
De heer Boomsma zou het Spui als parkeerterrein wülen aanwijzen. De heer Beversluis vraagt hoe het ge
regeld is op de Westdijk? De voorz.: Dat blijft zoals het is.
Besloten wordt om de regeling in han den van B. en W. te stellep. Hierna sluiting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's