Een krachtig beleid zeer gewenst
De regering is afgetreden. Op een wijze die niemand had verwacht is het kabinet gevallen. Het kabinet Drees van SchaikT dat sinds 1948 het schip van staat bestuurde, is door de verworpen motieOud ten val gebracht. Gaarne had I den wj gezien, dat dit eerder was gebeurd. De thans afgetreden regermg Iheeft het spel van de afbraakpohtiek lin alle blijheid gespeeld. Het is te holpen, dat de nieuwe regering (op het Imoment, dat wtj dit schrijven is hier I omtrent nog niets met zekerheid te zeg L gen) een vaste koers zal varen en dat zij zal waken voor de beruchte deviaties of koersiveranderingen van de regering DreesVan Schalk.
Ben van de laatste uiterst vage daden van het afgetreden kabinet gedurende de laatste tijd is wel het ontslag van de chef van de generale staf, Generaal Mr H. J. Kruis. Tengevolge van een ernstig conflict
Tengevolge van een ernstig conflict over het te tvoeren defensiebeleid tussen de Minister van Oorlog en Marine, Mr s' Jacob en Generaal Kruis is deze laatste van zijn functie ontheven. Met hem ging op eigen verzoek heen de plaatsvervangend chef van de generale »taf, de luitenantgeneraal M. R. M. Calmeyer. Gelijktijdig werd luit.gen. 'Calmeyer echter door Min. s' Jacob benoemd tot adviseur van de minister, welke functie hij overigens nauwelijks 24 uur heeft vervuld.
! In de plaats van Generaal Kruis is tot chefstaf benoemd Kolonel B. R. P. Hasselman, inspecteur van de cavaerie. Kol. Hasselman is bekend uit het iroces tegen de Nederlander Ix)uwers, at destijds in de Tsjechische hoofdstad 'raag werd gevoerd. Kol. Hasselman as üi die tijd nog militairattaché in 'sjecho Slowakge.
Wat is nu de reden van het ontslag an Generaal Kruis? Het zal de lezer bekend zgn, dat Ne
Het zal de lezer bekend zgn, dat Nelerland is aangesloten bij het Atlan ;isch pact. Dit pact heeft ten doel om ifl een eventuele aanval op één der deellemende landen wederzijdse mUitaire iflstand te verlenen. Men zegt niet offibieel tegen welk land het pact is ge Sicht, maar het is duidelijk, dat deze maatregel verband houdt met het Oost Europese communisme.
Ons land is dus verplicht in dit verland ^n Yjfldrage te leveren aan de Atlantische verdediging. De minister van oorlog wUde nu in
De minister van oorlog wUde nu in Ie loop van 1951 drie divisies op papier Tin elkaar zetten. Generaal Kruis daarentegen wilde in korte tijd (men spreekt van 2 maanden) één van die drie divisies in werteeiykheid onder de wapenen hebben. De Generaal achtte dat mogelijk en ook noodzakelijk.
Minister s' Jacob op zijn beurt twijfelde niet alleen aan de mogelflkheid van het planKruls, maar was buitendien ook niet overtuigd van de noodzaak daarvan. Daarbij kwam eveneens nog de man van financiën (de minister was mers voorheen secr.generaal van Pianciën) om de hoek kijken. Het is nu eenmaal nog altijd zo, dat
Het is nu eenmaal nog altijd zo, dat én divisie gevechtsklare troepen méér ost dan drie divisies op papier. Bovenlen zouden de benodigde uitgaven voor et planKruls alléén kunnen worden gedaan ten koste van andere uitgaven, ;o redeneerde de financiële minister an oorlog.
Hiertegenover stelde Generaal Kruis 'eer, dat naar zijn overtuiging Amerika te aanvoer van wapens en financiële en iconomische steim zou bespoedigen als et zag, dat van onze zijde initiatief werd 'etoond. Ook luit.gen. Calmeyer heeft lich onlangs positief in deze zin uitgeaten in een onderhoud met „Elseviers Weekblad".
Gebleken is verder nog, dat Generaal lisenhower, die voor kort in zijn functie mn opperbevelhebber der Atlantische strijdkrachten een bezoek aan Neder Jand bracht, meer ingenomen was met het plan van de chefstaf dan met dat van de Minister van Oorlog.
Kortom, dit alles heeft geleid tot het ontslag van Generaal Kruis. Volgens sommige geruchten zouden ook persoonlijke motieven hierbij mede een rol hebben gespeeld.
Al met al is dit een onverkwikkelijke geschiedenis.
Wij zijn niet deskundig op militair gebied en wij willen ons dan ook van militair commentaar onthouden. Niettemin lijkt het ons juist om als
Niettemin lijkt het ons juist om als variant op het bekende spreekwoord de stelling te poneren; Beter één divisie paraat dan drie op papier.
Waar dan het geld vandaan moet komen ? Wel, laat de regering ons volk het
Wel, laat de regering ons volk het lorbeeld geven. Laat zij drastisch belinigen op haar uitgaven; laat zij de ibsidies op zoveel te noemen onbelangike takken van cultuur inhouden; en at zij enfin er is nog wel zo het en ander te berde te brengen. Men vergete niet, dat een krachtige
Men vergete niet, dat een krachtige sfensie, juist in deze tijd van intematonaJe spanningen, een eerste vereiste L Hoe verschillend men over sociale voorzieningen ook moge denken, deze dienen voor de defensie te wijken. Wij onderkennen zeker niet, dat ons
Wij onderkennen zeker niet, dat ons land op dit punt in een moeihjke positie verkeert, maar een sterk defensiebeleid heeft in het laatste kabinet ontbroken Dat ook dit spoedig anders moge rden. ^ I. V.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's