De Nederlandse emigrant en het Australische kamp
Over aanpassing gesproken ....
(Van onze corresp. in Australië)
Wel, Uet was een reuze bof dat wc naar hostel (pension) Walgrove mochten Het spijt me, het waren ook Nederlandse emigranten, die in 1camp Bathurst een functie hebben, die aan plm. drie honderd Nedeilandse emigranten prachtige voorspiegelingen gaven over hetgeen hen in dat hostel te wacliten stond.
Men kreeg er een behoorlijke kamer, meubelen, zelfs een karpet op de grond. Douchecellen in iedere baral?, een fonteintje in de slaapkamer.
En het eten zou beter nog zijn dan in Bathurst.
Het schijnt tot de Australische gewoonten te behoren emigrantentransporten des nachts te doen geschieden. Het vervoer van de boot naar Bathurst gebeurde in het nachtelijk uur en ook dit transport naar Walgrove voltrok zich des nachts.
Men nam al de narigheden die er het gevolg van waren maar voor lief. In de vroege ochtend stonden dan deze Nederlandse emigranten voor hun tweede pleisterplaats in Australië. En dat werd een tweede desillusie; groter nog dan de eerste. De behoorlijke Itamer bleek te zijn een kamertje in een vroegere militaire barak. Men had die in twee typen; de „tonnetjes", d.w.z. de ronde barakken met golfplaat gedekt en de „cellen", de vierkante houten barakken.
Maar zij hebben, evenals de kamertjes in Bathurst, gemeen, dat zij enlcelwandig en doorzichtig zijn. Het „meubilair" bestond uit een akelig kastje en het ,,karpet" uit een soort zeil. Verder, geen fonteintjes enz.
Nadat het ontbijt was verstrekt, brak een revolutie uit en de Nederlanders probeerden de consul te bereiken. Men wenste terug te gaan naar Bathurst, hetgeen echter werd verboden. Zo zat men dus in de val. En een dure val bovendien. In dit hostel betaalt men het dubbele
In dit hostel betaalt men het dubbele van het bedrag in Bathurst nl. voor man en vrouw vijf pond, kinderen van 5—15 jaar ruim 1 pond per week. Br ziJn gezinnen, die meer dan tien pond per week (ƒ 84.-) moeten betalen. Nu is de regeling, dat indien de man minder dan dit bedrag verdiend, hij 10 shilling (plm .f 4.) mag behouden.
Gezien echter het hoge ,,penaiongeld" dat betaald moet worden, is het heel moeilijk geld te sparen. Dat men dan ook tracht zo spoedig mogelijk dit hostel te verlaten, valt te begrijpen. Het bleek bovendien, dat de voeding in dit hostel zeer veel te wensen overlaat. Als ontbijt krijgt men hier o.a. aardappelen voorgezet!
Melk is er slechts voor kinderen beneden de leeftijd van 5 jaar, boven die leeftijd één kopje per dag. Het is meermalen gebeurd, dat men geen botei' had, zodat men het brood ,,droog" te verwerken kreeg.
Een ander ernstig bezwaar tegen dit hostel is, dat men geruime tijd, vaak meer dan een half uur, in de rij moet staan om het voedsel in ontvangst te nemen! Dit hostel is nl. nog niet gereed en het aantal emigranten dat er thans gebruik van moet maken te groot voor de huidige capaciteit. Behalve de 300 Nederlanders, ztjn er plm. 400 Displaced Persons in dit hostel. Doch géén Engelsen
Men maakt een zeer opvallend verschil tussen de Engelse emigranten en die uit andere landen, waaronder ook Holland. Wanneer men zegt dat de Nederlandse emigranten in Australië zo geliefd zijn, dan blijkt zulks zeker niet uit de ontvangst in dit land.
Wél heb ik voor onze landgenoten gunstige klanken gehoord van individuele Australiërs.
Maar de feiten blijken vaak in tegenstelling te zijn, met hetgeen men in Hol
land meende te mogen vei-wachten. Men vindt bv. ook medegedeeld dat ex-service men lid kunnen worden van de Australische organisatie. Sinds het vorig jaar is zulks niet meer mogelijk en zijn dus ook bepaalde gunstige bepalingen vervallen Als kamp Bathurst teleurstellingen
Als kamp Bathurst teleurstellingen bereid mocht hebben, Walgrove doet zulks in nog sterker mate. Men zond een door vrijwel alle Nederlanders getekende protest brief o.a. naar de Minister van Emigratie, aan wie diverse klachten werden kenbaar gemaakt.
Maar effect werd voorshands daarvan niet geconstateerd terwijl dit evenmin het geval was na besprekingen bij de directeur.
Veel medewerking en hulp viel hier niet te constateren.
Is het wonder dat bij vele emigranten de moed nog dieper in de schoenen is gezonken? Nu weet ik wel, dat ook vele Australiërs zelf in dergelijke Itampen leven, doch ook hier geldt weer, dat de Hollandse emigrant op dit alles nimmer werd voorbereid. Ook niet wat betalingen betreft. Bovendien is het samenwonen met mensen van verschillende nationaliteiten, zoals dit bij de D.P.s het geval is, ook zeer bezwaarlijk en geeft aanleiding tot allerlei onaangenaamheden.
Zo is er bv. de familie Bierling uit Leeuwarden, die hun barak met D.P.'s van drie andere nationaliteiten moet delen. Elk van hen heeft een radiotoeste en kiezen gewoonlijk een ander station Welk een cacaphonie van geluiden dit teweeg brengt, behoeft geen betoog. Ook het gebruiken van de maaltijden
Ook het gebruiken van de maaltijden in de grote gemeenschappelijke eetzaal brengt telkens wederkerende moeilijV; heden teweeg, vooral bij het groot aantal kinderen dat aanwezig is. Zo is de ontvangst en het leven in de
Zo is de ontvangst en het leven in de eerste maanden voor de Nederlandse emigranten in Australië niet bepaald een genoegen; integendeel, het is oorzaalc dat velen juist in die tijd het betreuren Holland te hebben verlaten. Wat he oordeel is na een half jaar of langer hoop ik nog wel te vertellen, ook wa betreft de financiële resultaten der emigratie.
Paasveetentoonstelling
Het bestuur van de afdeling Rotterdam, Schiedam en omstreken van d Hollandse Maatschappij van Landbouv brengt ter algemene kennis, dat dit jaa op Dinsdag 13 Maart 1951 de 82e algemene Paasveetentoonstelling wordt gehouden op de terreinen van de Rotterdamse Veemarkt. De vorig jaar toegepaste rubricerin
De vorig jaar toegepaste rubricerin (Gemest Vee, Fokvee, Handclsvee Kleinvee en Paarden) wordt gehandhaafd, echter met dien verstande dat di jaar ook de inschrijving is opengestel voor vette zuiglammeren en varkens het meest geschikt voor de mestrijk (de zgn. overlopers.)
Het bestuur hoopt, dat de buitengewoon geslaagde tentoonstelling van he vorige jaar, nog zal worden overtroffen. In 1950 boekte de tentoonstellmgscommissie 460 inzendingen beslaand een 700 tal beesten. Dat waren rocordcijfers, mede gelet op de tijdsomstandigheden. Desalniettemin heeft het bestuu goede verwachtingen dat het aantal inschrijn^ingen nog overtroffen zal worden. Reeds allerwege stromen de toezeggingen toe, terwijl ook -zowel van oveheids -als particuliere zijde talrijke prizen zijn toegezegd w.o. zeer fraaie. Geïnteresseerden wordt door het bestuur medegedeeld, dat de vraagprogramma's verkrijgbaar zijn bij het secretariaat, Overschieseweg 73 en bij d secretaris van de tentoonstellingscommissie, de heer W. Bijl Overschiesewe no. 12.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's